Bankalarda 94,5 Milyon Lira Unutuldu Alacağınız Varsa Öğrenebilirsiniz - Son Dakika
Ekonomi

Bankalarda 94,5 Milyon Lira Unutuldu Alacağınız Varsa Öğrenebilirsiniz

Bankalarda 94,5 Milyon Lira Unutuldu Alacağınız Varsa Öğrenebilirsiniz

Bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarda yaklaşık 94,5 milyon lira unutuldu. Müşteriler alacaklarının olup olmadığını internet üzerinden öğrenebiliyor.

09.03.2015 09:00  Güncelleme: 10:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Unutkan mudiler, 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarında 36 milyon 323 bin dolar, yani Merkez Bankası'nın cuma günkü kapanış kuru ile yaklaşık 94,5 milyon lira unuttu. Bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarla ilgili kritik süreç devam ederken, Bankacılık Kanunu gereği unutkan mudiler için çağrılar da yapılmaya başlandı.

DEVLETE KALACAK

5411 Sayılı Bankacılık Kanununun 62. maddesine göre, bankalar nezdlerindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabi oluyor. Bankalar bu çerçevede, zaman aşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacaklara ilişkin duyurularını şubat ayından itibaren internet sitelerinden yayımlamaya başladı.

SİTEDEN ÖĞRENİLEBİLİNİYOR

Vatandaşlar, zaman aşımına uğrayan hesapları olup olmadığını Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) her yıl şubat ayında aktif hale getirdiği "www.zamanasimi.org/tbb" internet sitesindeki arama motorunu kullanarak öğrenebiliyor ve dilerlerse hesaplarını kapatabiliyor.

SON TARİH 15 HAZİRAN

Yaptıkları aramada zaman aşımına uğramış hesapları olduğunu öğrenenler, bu hesapları kapatabilmek için 15 Haziran 2015 tarihine kadar ilgili banka şubelerine kimlik kartı ile başvurabilecek. Müşterilerin başvurmamaları halinde ise yasa gereği zaman aşımı uğramış olan mevduat bakiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek.

YÜZBİNLERCE HESAP VAR

31 Aralık 2014 tarihi itibariyle zaman aşımına uğrayan ve bankalar tarafından TMSF'ye ön bildirim yapılan 299 bin 429 adet hesap bulunuyor. Bunların 2 bin 322'ini katılım fonu, 692'sini de emanetler oluşturuyor.

UNUTULAN PARA 94 MİLYONUN ÜZERİNDE

Bu hesapların toplam bedeli ise 36 milyon 323 bin 333 dolara, yani Merkez Bankası'nın cuma günkü kapanış kuru ile 94 milyon 538 bin 738 liraya denk geliyor. Bu sene ön bildirimi yapılan hesaplar içerisinde bakiyesi en yüksek olan hesap ise yaklaşık 41 bin dolar civarında. Unutulan hesaplar sadece kişilere ait değil. Şirketler, vakıflar, dernekler, siyasi partiler ile devlet kurumlarının bile unutulmuş hesabı bulunuyor.

EN FAZLA HESAP UNUTULAN BANKALAR

En fazla hesap DenizBank'ta unutuldu. Bu yıl TMSF'ye ön bildirim yapılan hesaplardan en çoğu DenizBank'a ait. DenizBank'ta unutulan 108 bin 710 adet hesap bulunuyor. DenizBank'ı 50 bin 835 adet hesap ile İş Bankası, 41 bin 571 adet hesap ile Yapı Kredi Bankası, 39 bin 396 adet hesap ile Ziraat Bankası, 12 bin 858 adet hesap ile de VakıfBank takip etti.

Zaman aşımına uğrayarak TMSF'ye devredilen hesaplar geçen yıl yaklaşık 95,2 milyon lira, 2013'te ise 119 milyon lira olmuştu. Bu arada 2001-2014 tarihleri arasında toplam 2 milyon 935 bin 249 mudinin hesabı zaman aşımına uğradı.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Bankalarda 94,5 Milyon Lira Unutuldu Alacağınız Varsa Öğrenebilirsiniz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Bülent Ecevit : unutma kardeşim hakkını ara yoksa AKP alır cebini doldurur davar gibisiniz liranız olsa bil alın 13 4 Yanıtla
  • oluru budur: parasını unutan genelde gizli hesap açıyor ailesinden sonra vefat ediyor kimseninde haberi olmadıgından para kalıyor sen devletsen uzun zaman alınmayan paranın sahiplerini kasana kalacagına araştır ver 11 0 Yanıtla
  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement