Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, 102 Günlük Afrika Turundan Döndü - Son Dakika
Güncel

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, 102 Günlük Afrika Turundan Döndü

Donanma Komutanlığı'nın Gölcük'teki Deniz Üssü'nden 17 Mart'ta ayrılarak Afrika turuna çıkan, ayrıca 148 yıl aradan sonra Ümit Burnu'ndan da geçen Türk Donanması'na bağlı Barbaros Türk Deniz Görev Grubu savaş gemileri 102 günlük görevlerini tamamlayarak ana üslerine döndü.

27.06.2014 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Donanma Komutanlığı'nın Gölcük'teki Deniz Üssü'nden 17 Mart'ta ayrılarak Afrika turuna çıkan, ayrıca 148 yıl aradan sonra Ümit Burnu'ndan da geçen Türk Donanması'na bağlı Barbaros Türk Deniz Görev Grubu savaş gemileri 102 günlük görevlerini tamamlayarak ana üslerine döndü. Bu seyir sırasında 'Dünya'nın Merkezi' sayılan 0 derece enlem 0 derece boylamın kesiştiği noktadan da geçen, 24 ülkede 25 liman ziyareti yapan, Arap Denizi'nde deniz haydutluğu mücadelelerine de katılan gemilerimiz, Gölcük Deniz Üssü'ndeki Poyraz Rıhtımı'nda ailelerinin de katıldığı törenle karşılandı.

Son ziyaretlerini Cibuti ve Somali'ye yapan, Tümamiral Ali Murat Dede komutasındaki Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'na bağlı Türk savaş gemileri TCG Gediz (F-495), TCG Oruçreis (F-245) Fırkateynleri ile Türkiye'nin Milli Gemisi TCG Heybeliada (F-511) Korveti ve Lojistik Destek Gemisi TCG Yb. Kudret Güngör Akaryakıt Gemisi'nden oluşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, 102 günlük Afrika seyrinin son safhasında 19'u Türk Deniz Kuvvetleri tarihinde ilk kez olmak üzere toplam 24 ülkeyi ve 25 limanı ziyaret etti. Gemilerimiz ayrıca 148 yıl aradan sonra Ümit Burnu'nu geçerek Türk Donanması adına bir başka ilki gerçekleştirdi.

Güney Afrika'da atış alanında çok başarılı güdümlü mermi ve top atışları icra eden, yine Türk Deniz Kuvvetleri tarihinde bir ilke imza atarak dünyanın merkezine (0 derece enlemi ve 0 derece boylamının kesiştiği yer) inen Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, kendisine verilen tüm görevleri başarılı bir şekilde tamamladı. Gemilerimiz geçtiğimiz günlerde Süveyş Kanalı'nı da geçip bu sabah Gölcük'e döndü.

COŞKULU KARŞILAMA

Poyraz Rıhtımı'nda düzenlenen karşılama törenine, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, amiraller, yüksek rütbeli subaylar, eski kuvvet komutanları ile gemilerde görev yapan ve sayıları 800 olan personelin eş ve çocukları ile aileleri katıldı.

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'na bağlı Türk savaş gemileri TCG Gediz, TCG Oruçreis Fırkateynleri ile Türkiye'nin Milli Gemisi TCG Heybeliada  Korveti ve Lojistik Destek Gemisi TCG Yb. Kudret Güngör Akaryakıt Gemisi saat 10.00'dan itibaren Poyras Rıhmtımına yanaşmaya başlarken, burada Donanma Komutanlığı Tören kıtası davetlilerin önünde birbirinden güzel tüfekli hareketler gerçekleştirdi.

Karşılama töreninde konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu,

102 gün önce heyecan ve gururla binlerce mil uzaktaki dost maviliklere uğurlanan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nu bugün aynı gurur ve heyecanla karşıladıklarını belirtti. Oramiral Bostanoğlu, "Barbaros Türk deniz Görev Grubu sadece ziyaret edilen Afrika ülkelerindeki insanların değil, tüm milletimizin gönül limanına demir atmış, Türk denizcilerinin yüzyıllar önce sancak dalgalandırdığı sularda icra edilen Afrika seyrini büyük bir başarıyla tamamlamıştır" dedi

28 BİN KİLOMETRE YOL KAT ETTİ

Oramiral Bostanoğlu, gemilerimizin bu faaliyeti süresince 28 bin kilometreye eşdeğer 15 bin deniz mili yol katettiğini, bu mesafenin de dünyanın çevresinin yaklaşık dörtte üçüne tekabül ettiğini belirtirken, ziyaret edilen ülkelerde devlet başkanı, başbakan, bakan ve genelkirmay başkanı seviyesinde üst düzey askeri ve sivil yetkililer ile görüşmeler gerçekleştirildiğini anlattı.

AİLELERİYLE KUCAKLAŞTILAR

Konuşmanın ardından gemilerden inen ve toplam sayısı 820 kişi olan askeri personel, kendilerini heyecanla bekleyen aileleriyle kucaklaştı. Bu kavuşma sırasında birçok aile gözlaşlarını tutamazken, gemi personeli askerlerden birçoku daha birkaç aylıkkken bıraktıkları bebekleri ile eşlerine sarılarak hasret giderdi.

MİNİK İKİZLER BABALARINI TANIDI

Aynı zamanda Donanma Komutanlığı Basın Protokol görevlisi olan Yüzbaşı Ali Bağcı da, henüz 12 aylıkken bıraktığı, o tarihte yürüyemeyen ve konuşamayan Ege ve Efe adlı ikizleriyle kavuşma anı herkesi duygulandırdı. İkizlerinin şimdi yürüdüğünü, ayrıca cümle kurmaya başladıklarını da heyecanla öğrendiğini söyleyen Yüzbaşı Ali Bağcı, "Çocuk küçük oldukları için geldiğimde beni tanıyıp tanımayacaklarından kuşkuluydum. Her ikisi de beni tanıdı. bu beni daha çok mutlu etti" diye konuştu.

Denizcilerin eşleri ise, denizli eşi olmanın zor ama gurur verici olduğunu belirtirken, eşleri bu uzun süreli görev sırasında en çocuk çocuklar konusunda zOrlandıklarını söylediler. - Kkocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, 102 Günlük Afrika Turundan Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bilecik'te Uyuşturucu Operasyonunda 1 Şüpheli Yakalandı
    11:18 Bilecik'te Uyuşturucu Operasyonunda 1 Şüpheli Yakalandı

    Bilecik Emniyet Müdürlüğü'nün düzenlediği operasyonda 15,52 gram bonzai maddesi ele geçirildi ve 1 şüpheli yakalandı. Yakalanan şüpheli hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • Erzincan'da iki depoda yapılan aramada kaçak ürünler ele geçirildi
    11:18 Erzincan'da iki depoda yapılan aramada kaçak ürünler ele geçirildi

    Erzincan'da yapılan operasyonda, M.K. ve İ.Ö. isimli şahıslara ait depolarda yapılan aramalarda kaçak ürünler ele geçirildi. Operasyonda, 130 bin dal bandrolsüz boş makaron, 19 kg nargile tütünü, 41 bin 200 dal bandrolsüz dolu makaron, sigara sarma kağıdı, bandrolleri kesilmiş tütün ve açık kıyılmış tütün bulundu. Şüpheli şahıslar adli makamlara sevk edildi.

  • Mersin'de Sazan Sarmalı Yöntemiyle Dolandırıcılık Yapan 20 Şüpheli Tutuklandı
    11:18 Mersin'de Sazan Sarmalı Yöntemiyle Dolandırıcılık Yapan 20 Şüpheli Tutuklandı

    Mersin'de internet üzerinden sahte ilanlarla vatandaşları dolandıran ve araç almak isteyenleri 'sazan sarmalı' yöntemiyle mağdur eden 36 şüpheliden 20'si tutuklandı. Şüphelilerin organize şekilde yaptıkları dolandırıcılık sonucunda 180 milyon lira haksız kazanç elde ettikleri belirlendi.

  • Edirne'de 159 düzensiz göçmen yakalandı
    11:18 Edirne'de 159 düzensiz göçmen yakalandı

    Edirne'de bir haftada yasa dışı yollarla yurda girdiği belirlenen 159 düzensiz göçmen yakalandı. Güvenlik güçleri kentte düzensiz göçün önlenmesine yönelik denetimlerini sürdürüyor. Bu kapsamda bir haftada Suriye, Fas, Afganistan uyruklu 159 düzensiz göçmen yakalandı. Düzensiz göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gönderildi. Göçmen kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla 3 şüpheli gözaltına alındı. Edirne Adliyesi'ne sevk edilen bu kişilerden 1'i tutuklandı, 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Batı Trakya'da düzenlenen toplu iftarlar bölgedeki sosyal hayatta önemli bir rol oynuyor
    11:17 Batı Trakya'da düzenlenen toplu iftarlar bölgedeki sosyal hayatta önemli bir rol oynuyor

    Ramazan ayının başlamasıyla Batı Trakya'da yaşayan Türkler arasında düzenlenen toplu iftarlar, bölgedeki sosyal hayatta önemli rol oynuyor.

  • Kemal Tahir'in 'Devlet Ana' eseri tiyatro sahnesinde dünya prömiyerini yaptı
    11:17 Kemal Tahir'in 'Devlet Ana' eseri tiyatro sahnesinde dünya prömiyerini yaptı

    Devlet Tiyatroları Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürlüğünce, usta yazar Kemal Tahir'in 1967'de yayınlanan Osmanlı'nın kurulma sürecini anlattığı "Devlet Ana" eserinden uyarlanan tiyatro oyunu sanatseverlerle buluştu.

  • Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde hafif ticari araç devrildi, 4 kişi yaralandı
    11:17 Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde hafif ticari araç devrildi, 4 kişi yaralandı

    Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, S.A. (46) idaresindeki hafif ticari araç şarampole devrildi. Kazada sürücü ile araçtaki K.A. (79), V.Ç. (78) ve S.A. (19) yaralandı. Olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi ve yaralılar Emirdağ Devlet Hastanesine kaldırıldı.

  • Elazığ'da üniversite öğrencilerine ücretsiz iftar veriliyor
    11:16 Elazığ'da üniversite öğrencilerine ücretsiz iftar veriliyor

    Elazığ Fırat Üniversitesi bünyesinde eğitim gören öğrencilere Ramazan ayı boyunca ücretsiz iftar veriliyor. Üniversitenin yerleşkesindeki Üniversite Evinde bulunan yemekhanede günlük ortalama 5 bin kişilik yemek çıkarılıyor. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz da iftar programına katılarak öğrencilerle birlikte iftar açtı ve kendileriyle sohbet etti. Öğrenciler, kampanyadan dolayı teşekkürlerini iletti.

  • DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu
    11:15 DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu

    DOSAB ve DOSABSİAD tarafından düzenlenen geleneksel iftar yemeği programında bölge sanayicileri bir araya geldi. İftar organizasyonunda birlik ve beraberlik vurgusu yapılarak, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıldı. DOSAB Başkanı Levent Eski, yapılan faaliyetlerin yanı sıra birlik ve beraberliği güçlendirmenin de önemli olduğunu belirtti.

  • Çanakkale'de 9 düzensiz göçmen yakalandı, bir kişi tutuklandı
    11:14 Çanakkale'de 9 düzensiz göçmen yakalandı, bir kişi tutuklandı

    Çanakkale'de polis ekipleri tarafından yapılan kontrolde bir araçta Afganistan uyruklu 9 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmen kaçakçılığı suçundan gözaltına alınan bir kişi ise tutuklandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi. Kontrolde, bir araca, bir çocuk can yeleğine, bir el hava pompasına, sekiz şambrel ve 11 bin 400 TL'ye el konuldu.

  • Eyüpsultan Belediyesi Ramazan Sohbetlerinde Necmettin Nursaçan'ı Ağırladı
    11:14 Eyüpsultan Belediyesi Ramazan Sohbetlerinde Necmettin Nursaçan'ı Ağırladı

    Eyüpsultan Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikler kapsamında Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde gerçekleştirilen Ramazan Sohbetlerinin konuğu emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan oldu. Nursaçan, günlük hayatta yaşananların İslami boyutuna dikkat çekti ve önemli bilgiler aktardı.


Advertisement