Barbie'yi Taklit Eden Dev Türk Şirketine Ceza Yağdı - Son Dakika
Ekonomi

Barbie'yi Taklit Eden Dev Türk Şirketine Ceza Yağdı

Barbie\'yi Taklit Eden Dev Türk Şirketine Ceza Yağdı

Dünyanın en büyük 100 şekerleme firması listesinde yer alan Elvan Gıda ve bağlı bir şirketi, Barbie'yi taklit etmekten suçlu bulundu. Şirkete 55 bin lira ceza ve yasak geldi.

22.07.2015 08:10  Güncelleme: 08:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüm dünyada yaygın bir bilinirliği olan ve çocuklarının vazgeçilmez oyuncak markası olarak anılan Barbie'nin sahibi Amerikan Mattel Inc. ile, 90 ülkeye 150 milyon dolarlık ihracat yapan ve Türkiye'nin en büyük ilk 500 sanayi şirketi listesinde yer alan Elvan Gıda'yı karşı karşıya getiren sürecin başında 'taklitçilik' suçlaması yer alıyor.

Bakırköy 1. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesinde 4 yıl önce açılan, Yargıtay'ın da onama kararı verdiği dava dosyasında yer alan belgelere göre süreç şöyle gelişti:

FRANSIZ GÜMRÜĞÜ TESPİT ETTİ

Elvan Gıda Turizm Tekstil Pazarlama Limited Şti., Güney Afrika'ya çikolata ve gofret ihracatı için kolları sıvadı. Hazırlanan ihracat beyannameleri Türkiye gümrüğünden çıktı. Mallar, Fransa üzerinden Güney Afrika'ya gönderilecekti. La Havre Limanı'nda Fransız gümrük görevlilerinin konteynırlarda yaptıkları incelemede, çikolata ve gofretlerin ambalajlarında, Barbie markasının birebir kullanıldığı tespit edildi. Fransız görevliler yaptıkları tespitleri 20 Eylül 2010 günü tutanak altına aldı; söz konusu ürünlere el konuldu. Ünlü Barbie markasının sahibi Mattel firması durumdan haberdar edildi. Şirket durumu Elvan Gıda tarafına ihtarname ile bildirdi. İhtarnamede, Elvan Gıda'dan gerekli tedbirleri almaları istendi. Ancak iddiaya göre durumda bir değişiklik olmadı. Fransız Gümrüğü benzer bir durumu ikinci bir kez daha tespit etti.

430 BİN ÜRÜNDE 'BARBİE' KULLANILDI

Taraflar arasındaki 'taklit krizi' ihtarnameler yolu ile çözülemeyince yargı yoluna gidildi. Davacı Mattel adına dava başvuru dilekçesini mahkemeye sunan şirket avukatı dilekçesinde 'Markadan doğan hakkımıza tecavüz var. Davalılar Barbie markasını ve bebek imajını kullanarak haksız rekabete yol açıyor' dedi. Dilekçede, Barbie markasının tescilli markaları olduğu belirtilerek, 429 bin 120 adet üründe Barbie markasının taklit bir biçimde kullandığı kaydedildi. Dilekçe ayrıca, Barbie markasını taşıyan ürünler için de toplatma kararı verilmesi istendi. Dilekçede ayrıca, 75 bin TL maddi 15 bin TL manevi tazminat talep edildi.

BAŞKA BİR ÜLKEYE SATACAKTIK

Davalı konumda ise Elvan Gıda San. Ve Tic. A.Ş. , Cici Çikolata San. Ve Tic. A.Ş., ve Elvan Gıda Turizm Tekstil Pazarlama Limited Şti. yer aldı. Davalı taraf avukatları ise savunmalarında özetle "Davaya konu ürünleri Cici Çikolata üretmiyor. Elvan Pazarlama, üretici firmaların ürünlerini alıyor. Söz konusu ürünleri Fransa'da satışa sunmadık. Bu mallar transit olarak başka bir ülkeye gönderilecekti. Hiçbir ülkeye giriş yapmamış ürünlere yönelik işlem yapmak uluslararası hukuka da aykırı" dedi.

'MARKA HAKKINA TECAVÜZ VAR'

Mahkeme tarafların savunma ve delillerini aldıktan sonra dosyayı 3 kişilik bir bilirkişi heyetine teslim etti. Heyetin hazırladığı raporda özetle 'Marka hakkına tecavüz var' denildi. Mahkemenin talebi sonrası rapor hazırlayan gümrük bilirkişisi de hazırladığı raporu dosyaya sundu. Mahkeme raporu yeterli buldu ve kararı için dayanak yaptı.

MADDİ-MANEVİ TAZMİNAT KARARI

Mahkeme, davacı Mattel'in marka hakkına tecavüz olduğu iddiasını yerinde gördü. Gerekçeli kararda Mattel'e 40 bin TL maddi, 15 bin TL de manevi tazminat talebinin yasal faizi ile ödenmesi istendi. Kararda 'Davacı tarafa ait Barbie markası davalı şirkete ait çikolata üzerinde birebir şekil marka olarak basıldı. Taklit olarak kullanıldığı anlaşıldı. Transit haldeyken ürünler yakalandı. Söz konusu ürünler Fildişi ve Güney Afrika'ya gönderilmek istendi. Ürünlerin iç piyasaya sunulup sunulmaması neticeyi etkilemez' denildi. Kararda, Cici Çikolata açısından davanın reddine karar verdi.

YARGITAY OYBİRLİĞİ İLE ONADI

Davalı taraf avukatları Kasım 2013'de çıkan kararı temyiz etti. Dosyaya Yargıtay 11. Hukuk Dairesi baktı. Daire, yerel mahkemenin verdiği kararı yerinde görerek oy birliği ile onama verdi. Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan onama ile birlikte karar kesinleşti. Mahkeme kesinleşmiş kararı geçtiğimiz günlerde taraflara tebliğ etti. (Kaynak:Hürriyet)


Yargıtay'ın onama kararı sonrası kesinleşen karar taraflara geçtiğimiz günlerde tebliğ edildi.

Son Dakika Ekonomi Barbie'yi Taklit Eden Dev Türk Şirketine Ceza Yağdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • sakıncalı polis: Üretici firma kalmamis; ya taklit ya dandik ürünler.. ceza daha fazla olmali. 5 2 Yanıtla
  • meltem: Bu ceza az olmus 1 1 Yanıtla
  • why ?: anasi delirtmis ve ve ve tum turkiye yasa mı bogulmus ?? 0 1 Yanıtla
  • Çerverus TTınnn. Tınnnn: Çakı ÇAKMA da üstümüze yoğtir 1 0 Yanıtla
  • ayhan er: ya bu fransa var ya onların ben.... 0 1 Yanıtla
  • pazarturk: 2 senede tamam bizde olsa 5senesi kesin 1 0 Yanıtla
  • .............: Ha ha hhaaaa 0 0 Yanıtla
  • Sahin: Viktorinox isvicre cep bicagi Cinliler bire bir kopyasini yapmis sadece logosunu Saga sola kivirmis kimse ceza yazmiyor. Ne ayak. 0 0 Yanıtla
  • ali cenab: başkada bişey beklenmez insanlık yokki ticaret olsun 0 0 Yanıtla
  • Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Başladı
    09:29 Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Başladı

    Denizli'den 42 doğaltaş, 17 makine ve diğer alanlardan olmak üzere toplam 59 firma, Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nda sektörlerini temsil ediyor. Denizli'nin antik döneme dayanan sektör deneyimi ve kullanılan yeni teknolojileriyle dünya doğaltaş piyasasında önemini koruyor. Denizli'den yapılan işlenmiş doğaltaş ürünleri özellikle ABD pazarında büyük ilgi görüyor. Denizli madencilik sektörü ihracatında zirvede yer alıyor. Doğaltaş sektörünün sürdürülebilirliği doğayla uyumlu üretimle sağlanabilir.

  • Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor
    09:23 Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor

    Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, gıda güvenliği ve kalitesini sağlamak amacıyla riske dayalı gıda işletmelerinin kontrollerini aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Denetimlerle, tüketicilere güvenle tüketebilecekleri gıda ürünleri sunulması hedeflenirken, işletmelerin mevzuata uygun hareket etmeleri konusunda bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları da yapılıyor.

  • Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir
    09:21 Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir

    Türkiye'nin yüzde 55-60 oranında yenilenebilir enerjiye geçtiğini belirten Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, bunun kısa sürede yüzde 100'e çıkabileceğini söyledi. Yapılacak çalışmalarla 2030'a kadar 'yüzde 100 yenilenebilir enerji' kullanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Uyar, 'Ama kömür santrali kurmayıp nükleeri durdurmalı. Çünkü nükleerin elektriği için Rusya'ya 14 buçuk sent verecekmişiz. Halbuki bu enerji, güneşten bir sente üretiliyor' dedi.

  • 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı
    09:11 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı

    İstanbul Şişli'de bulunan Büyükdere Caddesi'nde yükselen Torunlar GYO'ya ait 39 katlı Torun Tower Ofis binası 11.6 milyar lira + KDV'ye Denizbank'a satıldı. Söz konusu satış işlemi hakkında dün akşam saatlerinde KAP'a açıklama yapıldı.

  • Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    08:28 Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Çavdarhisar ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Kaymakam Abdullah Gedik başkanlığında İl Genel Meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda, 2024 yılında yapılması planlanan köylerin altyapı çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve köylerin diğer ihtiyaçlarının da bütçe imkanları dahilinde karşılanacağı belirtildi.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.


Advertisement