Barış Aydın: "Kobi'ler Ekonomik ve Sosyal Kalkınmanın Temel Taşı" - Son Dakika
Politika

Barış Aydın: "Kobi'ler Ekonomik ve Sosyal Kalkınmanın Temel Taşı"

Barış Aydın: "Kobi\'ler Ekonomik ve Sosyal Kalkınmanın Temel Taşı"

7 Haziran genel seçimlerinde AK Parti’nin iş dünyasından önemli transferlerinden biri olan Ankara 1. Bölge Milletvekili Adayı Barış Aydın, başarı grafiğini siyaset alanına taşımaya hazırlanıyor.

28.04.2015 10:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7 Haziran genel seçimlerinde AK Parti'nin iş dünyasından önemli transferlerinden biri olan Ankara 1. Bölge Milletvekili Adayı Barış Aydın, başarı grafiğini siyaset alanına taşımaya hazırlanıyor.

Önemli STK'larda başkanlık ve yöneticilik görevlerinde bulunan Aydın'ın yeni dönemdeki çalışmalarının hedefinde ise KOBİ'ler önemli bir yer tutuyor. Aydın, "ekonominin temel taşı" olarak nitelendirdiği KOBİ'lerin yenilikçiliğe odaklanarak rekabet güçlerinin yükseltilmesi durumunda ekonomik kalkınma ve büyümeye çok daha fazla katkı verir hale geleceği görüşünde.

"KOBİ'LER TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Barış Aydın yaptığı açıklamada, esnek üretim yapıları ve değişen koşullara hızlı uyum becerileri ile bölgeler arası dengeli büyüme, istihdam artışı, işsizliğin azaltılması gibi bir dizi olumlu katkıları bulunan KOBİ'lerin, ekonomik ve sosyal yapının temel unsuru olduğunu vurguladı. Aydın, Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99,8'ini oluşturan KOBİ'lerin toplam istihdamın yüzde 78'ini, katma değerin yüzde 55'ini, toplam satışların yüzde 65,5'ini, toplam yatırımların yüzde 50'sini, toplam ihracatın yüzde 60,1'ini gerçekleştirdiğini anlattı. KOBİ'lerin toplam kredilerden ise yüzde 24 pay aldığını belirten Aydın, "Bu veriler, KOBİ'lerin Türkiye ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" dedi.

-KOSGEB'İN KOBİ DESTEKLERİ 12 YILDA 172 KAT ARTTI

AK Parti döneminde KOBİ'ler için ciddi adımlar atıldığını ve önemli yeniliklerin hayata geçirildiğini vurgulayan Aydın, ilk defa KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanarak yürürlüğe konulduğunu anlattı. Aydın, hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ'lerin de kapsanmasıyla KOSGEB'in hedef kitlesinin 8 kat arttığını; 1991-2003 döneminde 14,5 milyon TL olarak gerçekleşen KOBİ'lere KOSGEB desteğinin, 2003'ten bu yana ise 172 katlık artışla 2,5 milyar TL'ye ulaştığına dikkat çekti. Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşu olan KOBİ ve girişimcilerin 1 milyon liraya kadar desteklendiğini belirten Aydın, bugüne kadar 2 bin 251 işletmeye toplam 214,2 milyon TL destek sağlandığını bildirdi. Aydın, KOBİ'lerin sorunlarını üniversitelerle işbirliği içinde çözme alışkanlığı edinmelerini amaçlayan San-Tez Programı ile de bugüne kadar 908 projeye 186 milyon TL kaynak aktırıldığını vurguladı.

2013 yılında yurtiçi tasarrufları artırmak ve cari açığı kontrol altına almak amacıyla tüketici kredilerinin sınırlandığını hatırlatan Aydın, buna karşın KOBİ kredilerini destekleyen kararlar alındığına işaret etti. Aydın, 7 Nisan 2015 tarihli düzenleme ile de KOBİ'lerin finansmana erişimin artırılması amacıyla, Hazine'nin kredi garanti kurumlarına 2 milyar TL'ye kadar kaynak aktarması ve bu tutarın Bakanlar Kurulu kararıyla 10 katına kadar artırılabilmesine imkan sağlandığını belirtti. 2014 yılı itibarıyla 5.862 firmanın 3,2 milyar TL krediyle desteklendiğini belirten Aydın, 2003-2014 döneminde KOBİ finansmanı için toplam 14 milyar dolar uygun koşullu dış kredi sağlandığını da vurguladı. Aydın, KOBİ'lerin finansmana erişim sorunlarının giderilmesi, yatırımların ve istihdamın artırılması amacıyla hayata geçirilen Bireysel Katılım Sermayesi Sistemi'nin önemine de işaret etti.

KOBİ'LERE ÖZEL YENİ DESTEKLER

AK Parti'nin yeni iktidar döneminde KOBİ'ler için atılacak adımlar hakkında da bilgi veren Aydın, "KOBİ'lerin yenilikçiliğe odaklanarak firma becerilerinin artmasını sağlayacağız. KOBİ'lerin rekabet güçlerinin artması, ekonomik büyümeye katkılarını daha da yükseltecektir" dedi.

KOBİ'lerin özellikle Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine desteğin artırılacağını bildiren Aydın, şu bilgileri verdi:

"KOBİ'lerin kurumsallaşmalarını sağlamaya yönelik destek programları oluşturup, finansman kaynaklarına erişimleri kolaylaştırılacak. KOBİ'lerimizin iş verimliliğinin artırılmasında bilgi teknolojilerinden daha fazla yararlanılacak. Ar-Ge yapan KOBİ'lere teknolojik ürün ticarileştirmesine yönelik personel destekleri sağlanacak. Verimlilik alanında sistematik gelişmeler kaydeden KOBİ'ler devlet desteklerinden öncelikli ve avantajlı olarak yararlanacak. Enerji verimliliği alanında KOBİ'lere özel destek programları; sağlık alanında üretim yapacaklara özel finansal destek mekanizmaları geliştirilecek. KOBİ'lerin borsaya açılma faaliyetleri etkin biçimde desteklenecek. Kredi Garanti Fonu'nun kefalet sağladığı KOBİ sayısı artırılacak ve Girişim Sermayesi Fonları yaygınlaştırılacak."

Ankara 1. Bölge'den Milletvekili Adayı olan Barış Aydın, yaklaşan genel seçim öncesi memur, işçi, esnaf, emekli, tüm kesimleri kapı kapı dolaşarak çalışmalarını yoğun biçimde sürdürüyor. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Barış Aydın: 'Kobi'ler Ekonomik ve Sosyal Kalkınmanın Temel Taşı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement