Barış Mesajını Dünyaya Karikatürle Veriyor - Son Dakika
Güncel

Barış Mesajını Dünyaya Karikatürle Veriyor

İtalya'daki Spilimbergo Ortaöğretim Enstitüsünce düzenlenen "Barış ve Hoşgörü" konulu Uluslararası Karikatür Yarışması'nda 2014 ve 2016'da birincilik kazanan 16 yaşındaki Abdulhakim Orhanoğlu, çizdiği karikatürlerle dünyaya barış mesajları veriyor.

21.02.2017 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSMAİL ERSAN - İtalya'daki Spilimbergo Ortaöğretim Enstitüsünce düzenlenen "Barış ve Hoşgörü" konulu Uluslararası Karikatür Yarışması'nda 2014 ve 2016'da birincilik kazanan 16 yaşındaki Abdulhakim Orhanoğlu, çizdiği karikatürlerle dünyaya barış mesajları veriyor.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Sosyal Bilimler Lisesi hazırlık sınıfında okuyan Orhanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Boyabat Yaşar Topçu Yatılı Bölge Ortaokulunda 6 ve 8'inci sınıflarda okurken yarışmaya katıldığını ve iki yarışmada da dünya birincisi olduğunu söyledi.

Dört yıldır resim ve karikatürle uğraştığını anlatan Orhanoğlu, şöyle devam etti:

"Boyabat Yaşar Topçu Yatılı Bölge Ortaokulunda okurken eğitimci karikatürist olan resim hocam Aşkın Ayrancıoğlu bana karikatürü sevdirdi. Onun sayesinde birçok ödül aldım. Karikatürlerim gazete, dergi ve kitaplarda çıktı. Hocamız çok ünlü bir karikatürist olduğu için kendisine mail ve çeşitli yollardan uluslararası yarışma bilgileri gelirdi. O da bu bilgileri bize sunuyordu. Onun sayesinde bu yarışmalara katıldım. Biz konu bulup Aşkın hocamıza söylüyorduk. O bize yardımcı olarak, 'Bu daha önce yapıldı, bu basit olur' diye önerilerde bulunuyordu."

Spilimbergo Ortaöğretim Enstitüsünce düzenlenen "Barış ve Hoşgörü" konulu Uluslararası Karikatür Yarışması'na ilk defa 6. sınıfta katıldığını dile getiren Orhanoğlu, "Barış ve Hoşgörü konulu karikatür yarışması olduğunu öğrendim. Uzun bir çalışma sonucunda bir karikatür kurguladım." dedi.

Katıldığı yarışmaya sunduğu karikatürün 3 bölümden oluştuğunu aktaran Orhanoğlu, şunları söyledi:

"Birinci bölümde barışı temsil eden barış güvercini yumurtluyordu. İkinci bölümde bir el o yumurtayı alıyordu. Üçüncü bölümde son olarak o yumurtayı alan aynı el Afrikalı bir çocuğa o yumurtayı veriyordu. Yumurta barış işareti oluyordu. Burada vermek verdiğim mesaj, barış her şeye çare olabileceği gibi açlığa da çare olabilirdi."

Ekonomi grafiğinde güvercin ve tanklar

Orhanoğlu, 2016'da da kendisine dünya birinciliği getiren karikatür için çok çaba sarf ettiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"İki ay boyunca konu düşündüm. Defalarca çizdim, yırttım. Olmadı tekrar karikatür çizdim. Sonunda konuyu buldum. İki haftada da çizimini yaptım. Çizimde birçok teknik kullandım. Bu karikatürümde, ekonomi grafiğini işledim. Ülkeler birbiriyle barış halinde olduğu zaman dünya ekonomisinin ivmesi çok yükseliyor, grafik yukarı doğru çıkıyor. Birbirleriyle savaş halindeyken ise ekonomi düşüyor. Bu düşüşü gösteren eğrinin üzerine iki tank çizdim. Grafikte yükselmenin en üst noktasında ağzında zeytin dalı bulunan bir güvercin yani barış bulunuyor. Barış varken ekonomi yükseliyor, savaş varken ekonomi kötüye doğru gidiyor."

Karikatürlerinde insanların sorunlarını işlediğini, son yıllarda en büyük sorunun ise savaş ve ölümler olduğunu vurgulayan Orhanoğlu, "Bu karikatürümün tüm dünyada yankı uyandırdığını düşünüyorum çünkü dünyada milyarlarca insan, benim gibi savaşın olmasını istemiyor. Barış olsun, çocuklar ölmesin, insanlar yerinden yurdundan olmasın, her şey o zaman daha iyi olur. Buna inanarak karikatürlerimi çizmeye devam edeceğim." dedi.

Orhanoğlu, Ortadoğu'da ve dünyada öldürülen masum pek çok insan bulunduğuna işaret ederek "Bunlar beni çok duygulandırıyor. Bu karikatürümle insanlara bir mesaj verebildiysem bu büyük bir mutluluktur benim için." görüşünü kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Barış Mesajını Dünyaya Karikatürle Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement