Barış Mozaiği" Açıldı - Son Dakika
Güncel

Barış Mozaiği" Açıldı

Beykoz Belediyesi, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu ve Meridien Kültür Merkezi'nin iş birliğiyle ABD'li çağdaş mozaik sanatçısı Laurel True'nun tasarladığı köprüler temalı "Barış Mozaiği" törenle açıldı.

11.05.2016 19:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beykoz Belediyesi, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu ve Meridien Kültür Merkezi'nin iş birliğiyle ABD'li çağdaş mozaik sanatçısı Laurel True'nun tasarladığı köprüler temalı "Barış Mozaiği" törenle açıldı.

Sanatçı True'nun tasarım ve öncülüğünde, sanatçı Süha Semerci'nin katkılarıyla Boğaziçi Mesleki ve Anadolu Lisesi ile Celal Arasa Anadolu Lisesi öğrencilerinin katılımıyla yürütülen "Barış Mozaiği" projesi tamamlandı.

Beykoz'daki Necmettin Erbakan Kültür Merkezinin duvarına uygulanan "Barış Mozaiği"nin açılış törenine, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Laurel True, Süha Semerci, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Hunter, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nun, böyle bir projede Beykoz Belediyesi ile iş birliği yapmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Barış Mozaiği'nin, uzun yıllar katkı sağlayan öğrencilerin yanı sıra önünden geçenler için de büyük anlam taşıyacağını ifade eden Hunter, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eserin, iki nedenle çok büyük anlam taşıyacağını düşünüyorum. Biri, bu sanatın türü. Bu ülke, mozaiğe yabancı değil. Bu ülke, mozaik sanatına binlerce yıldır ev sahipliği yapmış. Bu geleneksel sanatın, çağdaş, modern, çok güzel bir şeye aktarıldığını, dönüştüğünü görmek ayrıca güzel. Aramızda dünyanın önde gelen mozaik sanatçılarından birinin bulunması da ayrı bir onur. Bu eserin oluşturulmasında harcadığı zaman için kendisine teşekkür ediyoruz. Bu esere katkı sağlayan herkese de teşekkür ederim. Bu eser, teması ve kompozisyonu açısından da büyük anlam taşıyor. Hem ABD'de hem Türkiye'de tanınmış motifleri bir araya getirmesi, aynı zamanda Beykoz'un ev sahipliği yapması, İstanbul'un sembollerinden biri olan köprünün kullanılması çok anlamlı. Beykoz Belediyesini, bu mozaik çalışması aracılığıyla barışı karşılamak yönünde somut bir adım attığı için tebrik ediyorum."

"Anlamlı bir iş yaptınız"

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, barıştan ve kardeşlikten yana olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Başka bir şey düşünmek insan için zaten olmaması gerekendir. Çünkü barış olmayan bir dünya, yaşanılır olmaktan çıkar. Barışın olduğu bir dünya yaşanılacak bir dünyadır. Bugün dünyada olan olaylara baktığımızda üzülüyoruz. Çok uzakta olsa bile hiç kimsenin televizyon ekranlarında gördüklerine 'Benden uzakta ne olursa olsun' deme hakkı olmadığına inanıyorum. Hepimizin yüreğinde mutlaka burukluk, kırgınlık, acı ve sızı vardır."

Sanatçıların anlamlı bir olayı duvara yansıttıkları belirten Çelikbilek, İstanbul Boğazı'nda üçüncüsü yapım aşamasında üç köprü bulunduğunu anlattı.

Bu yıl tamamlanması planlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün dünyanın örnek köprülerinden olacağını aktaran Çelikbilek, şöyle devam etti:

"İstanbul'a dördüncü köprüyü sanatçılarımız yaptı. Ellerinize, yüreklerinize sağlık. Anlamlı bir iş yaptınız. Bizim milletimizin bir özelliği misafiri sevmesidir. Misafiri severiz, kollarız, 'Başımızın üstünde yeri var' deriz. Bu milletimizin geleneklerinde ve genlerinde olan bir anlayıştır. Anadolu insanının en önemli özelliği; misafire verdiği değerdir. Size teşekkür ediyorum, bize misafir oldunuz, bize misafir olmanızda böyle bir hizmet yapma şansını verdiniz. Eminim aynı misafirperverlik sizin ülkenizde de vardır. Her milletin farklı farklı iyilikleri ve güzellikleri vardır. Barış Mozaiği'nin bu duygu ve bu heyecanı bir kere daha insanların arasında hatırlatmasını Allah'tan temenni ediyorum. Baktığımız zaman burada barışı görelim."

"Bu proje, sanatın gücünün canlı kanıtı"

Son olarak Haiti'de benzer bir projeyi hayata geçiren mozaik sanatçısı Laurel True, ABD ve Türkiye arasında köprü oluşturmak için projeye katıldığını dile getirdi.

True, projenin son derece güzel olduğuna dikkati çekerek, "Bu proje, sanatın gücünün canlı kanıtı, sanatın toplulukları nasıl bir araya getirebildiğinin göstergesi. ABD'de, 'yaratıcı alan yaratma' dediğimiz bir terim vardır. Bu da sanatın gelmesiyle herhangi günlük bir yerin, sıradan bir yerin sihirli bir alana dönüşmesini belirten bir ifadedir. Benim için burada öğrencilerle, öğretmenlerle, Süha ile özgürce çalışmak farklı bir seviyede muhteşem bir deneyim oldu. Kızların da hakkını vermem lazım. Çünkü bu projeye çok emek verdiler." diye konuştu.

Köprü motifinin önemli bir sembol olduğunu vurgulayan True, köprünün, insanları ve kültürleri bir araya getirme, birleşme fikrini ifade ettiğini kaydetti.

Laurel True, "Bu yüzden bu motifi kullanmaktan büyük mutluluk duydum. 25 yıldır bu tarz çalışıyorum. Dünyanın birçok yerinde çalıştım. Çalıştığım hiç bir yerde o bölgede yaşayan insanlardan bu kadar olumlu bir bildirim almamıştım. Biz çalışırken tahminen bin kişi buradan geçti. Herkes bizi cesaretlendirdi, bizi tebrik etti, 'Ellerinize sağlık' dedi. Ben bir yerde çalışırken, hiç böyle bir deneyimi yaşadığımı hatırlamıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Beykoz Belediye Başkanı Çelikbilek, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Hunter, mozaik sanatçısı True'ye, çeşm-i bülbül hediye etti. Törende daha sonra kurdele kesilerek, Necmettin Erbakan Kültür Merkezinin ön duvarına uygulanan "Barış Mozaiği" açıldı.

Necmettin Erbakan Kültür Merkezi'nin ön duvarına yapılan "Barış Mozaği"nde, Selçuklu, Osmanlı ve Türk sanatıyla Anadolu kültürlerinden motiflerin yanı sıra dostluk ve doğal güzellikler sentezlendi, köprü temasıyla da barış vurgulandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Barış Mozaiği' Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    19:38 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Akçaabat Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilçe merkezinde yürüyüş yapıldı ve Atatürk Parkı'nda halı sergisi açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, turizmin ilçenin geleceği olduğunu belirtti.

  • BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti
    19:19 BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti

    Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi Direktörü Aarti Holla-Maini, Çin'in uzay keşfi alanındaki başarılarından ve tüm insanlığa fayda sağlamak üzere uzay teknolojilerinden yararlanma konusunda ofisiyle yaptığı yakın işbirliğinden övgüyle bahsetti. Holla-Maini, Çin'e yapacağı ilk ziyarette Çinli uzay yetkilileri ve uzmanlarıyla bir araya gelmeyi beklediğini ifade etti.

  • Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır
    19:16 Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Kılavuz ve Strateji Geliştirme Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, bitkilerle tedavinin bilimsel geçerliliği olan bir yöntem haline geldiğini belirtti. Emine Erdoğan, Türkiye'nin bitkilerle tedavi alanında önemli bir yere sahip olduğunu ve bu alanda yapılan araştırmaların insan hayatına büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır
    19:15 CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, yerel seçim sürecinde bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarına ilişkin, bu iddiaların araştırılacağını ve gerekli disiplin süreçlerinin başlatılacağını söyledi. Yücel ayrıca, İran ve İsrail arasındaki gerilime değinerek Türkiye'nin bu durumda nasıl bir strateji izleyeceğini sordu ve Türkiye'nin Orta Doğu'da gerilimi yükseltecek politikalara karşı olduğunu vurguladı. Ayrıca, emeklilere ekonomik büyümenin yansımamasını eleştiren Yücel, asgari ücretin güncellenmesi gerektiğini belirtti. Yücel, ayrıca Adalet Bakanı'nın yeni anayasa konusunda herkesin mutabık olduğunu söylemesine karşılık, CHP'nin hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye olan bağlılığını vurguladı. Haberde ayrıca, bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarının araştırılacağı ve disiplin sürecinin başlatılacağı ifade edildi.

  • Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti
    19:14 Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Dinar, Edirne'nin gastronomi turizmi için çalışmalar yürütmekteydi. Cenaze törenine birçok kişi katıldı.

  • Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    19:13 Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Festivalde, kuzugöbeği çorbası ikram edildi, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Ayrıca, kuzugöbeği mantarları da satışa çıkarıldı. Festivalin açılış töreninde konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, gelecek yıllarda festivallerin devam edeceğini belirtti. Festival, 21 Nisan'da sona erecek.


Advertisement