Erdoğan: Ermeni İddialarında, Öne Sürülen Rakamlar Dayanaksızdır - Son Dakika
Güncel

Erdoğan: Ermeni İddialarında, Öne Sürülen Rakamlar Dayanaksızdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "1915 olayları konusundaki Ermeni iddialarında, öne sürülen rakamlar başta olmak üzere hepsi de dayanaksızdır, mesnetsizdir." dedi.

23.04.2015 22:25  Güncelleme: 22:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Burada samimiyetle ifade etmek isterim ki 1915 olayları konusundaki Ermeni iddialarının, öne sürülen rakamlar başta olmak üzere hepsi de dayanaksızdır, mesnetsizdir" dedi.

Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı kapsamında, İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Barış Zirvesi'nde konuklara hitap etti.

Ukrayna'da yaşananları, Kırım'ın işgalini tasvip etmenin mümkün olmadığını belirten Erdoğan, bu bölgelerle olan müşterek tarihin ve kardeşlik ilişkilerinin Türkiye'yi barış ve istikrar için çok daha aktif olmaya, çok daha öne çıkmaya zorladığını kaydetti.

Erdoğan, AB içinde giderek yayılma eğilimi gösteren ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi gibi akımların, bir barış projesi olarak gördükleri birliğin geleceğini tehdit ettiğini vurgulayarak, "Bu olumsuzluklardan en çok etkilenenlerin başında bu ülkelerde yaşayan ve sayıları 5 milyonu bulan vatandaşlarımız geliyor. Türkiye olarak bu gelişmeleri de yakından takip ediyor ve endişelerimizi her platformda dile getiriyoruz" diye konuştu.

Kendi sorunlarını çözemeyen AB'nin, küresel meseleler konusunda da etkili olamayacağını düşündüklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Coğrafyamız, 1. Dünya Savaşı'nda o kadar çok acı yaşamıştır, o kadar büyük kayıplara maruz kalmıştır ki her birini anlatmaya değil günler, aylar dahi yetmez. Biz 34 ayrı ülkede 78 şehitliği ayrıca bugünkü sınırları içinde de 349 şehitliği bulunan bir milletiz. Çanakkale ile birlikte bir düzine cephede aynı anda savaşan bir ülkenin kendi topraklarında asayiş sorunları yaşaması kaçınılmazdır. Bu dönemde Anadolu'daki askerliğe elverişli insan kaynağımızın tamamı cephelerde bulunuyordu. Bu sebeple bir bakıma savunmasız kalan Anadolu'da çeşitli güçlerin tahrikiyle hareket eden Ermeni çeteleri bilhassa sivil halka yönelik saldırılara ve katliamlara giriştiler. Daha önce Balkanlar'da benzer sıkıntılar yaşayan ve çok büyük kayıplar veren Osmanlı Devleti, bu tecrübeler ışığında çeşitli tedbirler alma ihtiyacı duydu. Bu tedbirlerden biri de Anadolu'daki Ermeni nüfusun ülkenin daha güney kesimlerine göç ettirilmesidir. Aynı dönemde savaş bölgelerinden kaçarak ülkemize yönelen milyonlarca insan da çok büyük sıkıntılar yaşıyordu. Aynı şekilde güney bölgelerine giden Ermeniler de şartların zorluğundan ve asayiş sorunlarından kaynaklanan sorunlara maruz kaldı."

Türkiye olarak bu süreçte yaşanan sıkıntıları iyi bildiklerini ifade eden Erdoğan, hepsinin arşivlerde kayıtlı olduğunu belirtti.

Erdoğan, "Burada samimiyetle ifade etmek isterim ki 1915 olayları konusundaki Ermeni iddialarının, öne sürülen rakamlar başta olmak üzere hepsi de dayanaksızdır, mesnetsizdir" dedi.

Bu akşamki anlamlı buluşmada AB'ye tekrar hitap etmek istediğini aktaran Erdoğan, "Türkiye'nin arşivlerini açmasını bize nasihat ediyor. Buradan cevap veriyorum; Ey AB, 12 yıl başbakanlık yaptım. Bir yıla yakındır da cumhurbaşkanıyım. Her gittiğim uluslararası toplantıda ve ülkemdeki her toplantıda arşivlerimizi açmaya hazır olduğumuzu, bir milyona yakın belge ve bilginin olduğunu her zaman söylüyorum. ve diyorum ki; Ermenistan'ın arşivlerinde de varsa onlar da açsın. Üçüncü ülkelerde de varsa onlar da açsın. Hatta daha da ileri gidiyorum, biz askeri arşivlerimizi de açmaya hazırız diyorum" diye konuştu.

"Biz inanıyoruz ve biliyoruz ki ecdadımız zulmetmemiştir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu noktada endişeleri ve korkuları olmadığına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Biz inanıyoruz ve biliyoruz ki ecdadımız zulmetmemiştir. Şu anda bizim ülkemizde 80 bin civarında Ermeni var. Bunların yarısı vatandaşımızdır. Yarısı ise Ermenistan'dan yoksulluk sebebiyle kaçarak ülkemize gelmiştir. Ama biz onları tekrar ülkelerine göndermedik. Şu anda ülkemizde yaşıyorlar ve misafirimiz bunlar. 40 bini de vatandaşımız. 40 bin vatandaşımız olan Ermenilere sorsun Ermeni diasporası, 'Size Türkiye'de zulüm var mı?' Beraber yaşıyoruz. Van'da Akdamar Adası'nda, Ermeni Ortodoks Kilisesi'ni başbakanlığım döneminde hazinenin parasıyla bizzat yaptıran biziz.  Her yıl orada Ermeni vatandaşlarımız, dünyanın değişik yerlerinden gelen Ermeniler ibadetlerini yapıyor. Her şey açık ortada, bizim çekinmemize gerek yok. Çok basit bazı şeyler uydurmak suretiyle ülkemize ve milletimize yöneltilen saldırılar kesinlikle art niyetlidir. Bunları kabul etmemiz mümkün değil. Biz yaşanan hiçbir acıyı yok saymadığımız gibi acıların yarıştırılmasına da rıza göstermeyiz. Balkanlar'dan, Kafkasya'dan ve çevremizdeki tüm bölgelerden Anadolu'ya göçler sırasında ölen 4 milyonu aşkın Müslüman için ne kadar üzüntü yaşamışsak, hayatlarını kaybeden Ermeniler için de o derece üzüntülüyüz."

Erdoğan, bu hadiseler sırasında hayatını kaybeden Ermenilerin Osmanlı vatandaşı olduğunu belirterek, yani burada istilacı bir düşmandan değil kendi vatandaşlarından bahsettiklerini söyledi.

"Bunlar bize emanettir ya. Biz emanetin ölümünden gururlanır mıyız? Tam aksine bundan üzüntü duyarız. Bin yıl boyunca bu insanlarla iç içe yaşayan bir milletin birden bire onlara karşı düşmanca bir tavır içine girmesi mümkün müdür?" diyen Erdoğan, 1. Dünya Savaşı boyunca hayatını kaybeden 30 milyon insan içinden sadece Ermenilerin öne çıkartılarak Türkiye'ye ve Türk milletine karşı kampanya aracı haline getirilmesini asla kabul etmediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, tarihine düşmanlık değil, Çanakkale örneğinde olduğu gibi dostluk penceresinden bakan bir ülke olduğunu ifade ederek, tarihi kin ve nefret aracı haline getirmenin, en başta Ermeni toplumu olmak üzere hiç kimseye faydası olmadığını vurguladı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan: Ermeni İddialarında, Öne Sürülen Rakamlar Dayanaksızdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Halk Eğitim Merkezleri Gazze'ye Yardım Taşıyor
    15:37 İzmir Halk Eğitim Merkezleri Gazze'ye Yardım Taşıyor

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı halk eğitim merkezlerinde eğitim alan kursiyerlerin, Gazze'deki kadın ve çocuklar için hazırladığı oyuncak, battaniye ve kışlık giysileri taşıyan tır, Mersin Limanı'na hareket etti. Yardım tırı, dualarla Mersin Limanı'na uğurlandı. İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Filistinlilerin yaşadığı acıyı hafifletmek adına ellerinden geldiğince Gazze'ye yardıma devam edeceklerini belirtti.

  • Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler Yasaklandı
    15:35 Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler Yasaklandı

    Şanlıurfa Valiliği, 2-6 Nisan tarihleri arasında kent genelinde gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını açıkladı. Valilik, ilgili kanun maddelerine dayanarak alınan kararın, tüm açık alan etkinliklerini kapsadığını belirtti.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor
    15:35 Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Yeşilhisar ilçesinde yeni yerleşim yerleri için 6 milyon 850 bin lira maliyet ile içme suyu yatırımının devam ettiğini açıkladı. Büyükkılıç, altyapı yatırımlarının şehrin geleceğini sağlıklı bir şekilde taşımak için hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

  • Isparta'da yağma suçundan aranan şahıs yakalandı
    15:34 Isparta'da yağma suçundan aranan şahıs yakalandı

    Isparta İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, yağma suçundan aranan G.H. isimli şahıs yakalanarak cezaevine gönderildi. Şahıs, 42 yıl 5 ay 8 gün hapis cezasıyla aranıyordu.

  • Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Verildi
    15:33 Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Verildi

    Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri için Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde il ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde görev yapacak sandık kurulu başkanlarına malzeme torbaları teslim edildi. Malzeme torbalarında oy pusulası, oy zarfları, mühür, imza cetveli, ıstampa, mühür mumu ve sicim, tutanak defteri, tutanak kağıtları, tükenmez kalem, bağlama kartonu, sandık seçmen listesi ve görme engelli oy kullanma şablonu bulunuyor. İl ve ilçe merkezlerinde görevli sandık kurulu başkanlarına ise malzeme torbaları oy verme günü saat 05.00'te dağıtılacak.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı ifade verdi
    15:33 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı ifade verdi

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı Hüseyin Köksal'da şüpheli olarak Savcılıkta ifade verdi.


Advertisement