Bartık Eylül Ayı İhracatını Değerlendirdi - Son Dakika
Yerel

Bartık Eylül Ayı İhracatını Değerlendirdi

Bartık Eylül Ayı İhracatını Değerlendirdi

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ihracat rakamlarının yıl sonunda arzu edilen seviyeye ulaşacağını söyledi.

01.10.2014 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ihracat rakamlarının yıl sonunda arzu edilen seviyeye ulaşacağını söyledi.

Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, 2013 Eylül ayına göre yüzde 12,9 artış kaydeden Gaziantep ihracatının yükselişini sürdüreceğini ve yılsonunda rakamların arzu edilen seviyeye ulaşacağını belirtti. Gaziantep'in Eylül ayında 622 milyon 622 bin dolar ihracat gerçekleştirerek geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,9'luk artış kaydettiğini belirten Bartık, "Öngördüğümüz gibi rakamlar Eylül ayında pozitife döndü. Gaziantep ihracatı aylık bazda yüzde 12 artarken, 9 aylık periyotta ise yüzde 2,3 arttı" dedi.

"Gaziantep 4 milyar 853 milyon 90 bin dolar ihracat ile Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaya devam ediyor" diyen Bartık, "İhracattaki düşüşün Eylül ayında son bulacağına dair öngörümüz doğru çıktı. Gaziantep'in en büyük ihracat pazarı Irak'a yapılan ihracatta da artışlar başladı" şeklinde konuştu.

Bartık, "Gaziantep ihracatının artık net bir şekilde normalleşme sürecine girdiğini gözlemliyoruz. Son aylardaki düşüşün ana nedeni bilindiği gibi Irak'ta yaşanan olaylardı. Temmuzda yüzde 48, Ağustosta yüzde 23'e gerileyen Irak ihracatında bu ay yüzde 0,29 artış olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde Irak'a yapılan toplam ihracatta da düzelmeler var. Ağustos ayında yüzde 27 gerileyen Türkiye 'nin Irak ihracatı Eylülde yüzde 13,5 düştü. Çünkü artık pazardaki stoklar tükendi ve Irak Türkiye'den mal almaya başladı. Ekim ayında da bu normalleşme sürecektir" şeklinde konuştu.

"Bu performansın ardında özveri ile çalışan ihracatçılarımız var. Hepsini başarılarından dolayı kutluyor ve teşekkür ediyorum" diyen Bartık, iş dünyasının yüzünü yeni pazarlara dönmesi gerektiğinin de altını çizdi. Bartık,"Her ne olursa olsun pazar çeşitliliğimizi artırmalıyız, güçlü yeni pazarlar keşfetmeliyiz. Türkiye'nin Eylül ayında İran'a ihracatı yüzde 119, Gaziantep'in ise yüzde 111 artmış durumda. Belki de İran orta vadede Gaziantep'in en güçlü pazarlarından biri olacak" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bartık Eylül Ayı İhracatını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement