Bartın 500 Madencinin Grevi Sürüyor - Son Dakika
Güncel

Bartın 500 Madencinin Grevi Sürüyor

Bartın 500 Madencinin Grevi Sürüyor

500 madencinin grevi sürüyor Bartın'ın Amasra İlçesi'nde 500 madencinin grev başlattığı Hattat Holding Enerji Madencilik'in Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal, toplu sözleşmenin imzalanmamasında Genel Maden İşçileri Sendikası'nı (GMİS) suçlayarak, "Sendika işçilerden aldığı payı artırmak istemekte ve işçileri bu nedenle greve sevk etmektedir" dedi.

04.09.2015 17:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

500 madencinin grevi sürüyor

Bartın'ın Amasra İlçesi'nde 500 madencinin grev başlattığı Hattat Holding Enerji Madencilik'in Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal, toplu sözleşmenin imzalanmamasında Genel Maden İşçileri Sendikası'nı (GMİS) suçlayarak, "Sendika işçilerden aldığı payı artırmak istemekte ve işçileri bu nedenle greve sevk etmektedir" dedi. GMİS ise temel sorunun ücretlerdeki anlaşmazlık olduğunu belirtti. İşletme önünde toplanan grevdeki işçiler de işverene tepki gösterdi.

Amasra ve Zonguldak'ın Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi'nde faaliyet gösteren şirketin ocaklarında çalışan 500 işçinin, önceki gün üye oldukları GMİS ile işveren arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlattığı grev sürüyor. Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal, düzenlediği basın toplantısında, bölgede yatırım yapan ve istihdam yaratan bir şirket olarak sendikalaşmayı uygun gördüklerini ve GMİS ile 2 dönemdir toplu iş sözleşmesi yaptıklarını söyledi.

ZAM VE SOSYAL HAKLARDA MUTABAKAT

Bu yılın başından itibaren geçerli olacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücret ve sosyal haklar konusunda mutabakat sağlandığını belirten Şenkal, 2 asgari ücret yükümlülüğünü de yerine getirdiklerini, ancak sendikanın bunun sözleşmeye eklenmesini talep ettiğini, bu yüzden imzaların atılamadığını söyledi. Şenkal, şöyle dedi:

"Burada işçilerin greve gitmesine neden olan sorun, sendikanın söz konusu çift asgari ücret ödenmesi kararının toplu sözleşmeye yazılmasını istemesi. Biz bunu toplu sözleşmeye eklersek zam gibi görünecek. Bu da bizim teşvikten yararlanma şartlarında mali yük getirecek. Bu yüzden buna karşıyız. Şirketimiz şu anda tüm sosyal hakların yanında işçilerimizin istediği çift asgari ücreti veriyor. Tabii bu bordrolarına yansımıyor. Böyle olunca sendikanın işçilerden aldığı pay da tek asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Burada sendika, çift asgari ücreti sözleşmede yer aldırarak işçilerden aldığı sendika payını arttırmak istemekte ve işçileri bu nedenle greve sevk etmektedir."

SENDİKA AÇIKLAMA YAPTI

GMİS, Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal'ın suçlamalarına yazılı açıklama ile cevap verdi. Açıklamada, toplu iş sözleşmesindeki temel anlaşmazlığın ücret konusundan kaynaklandığı belirtilerek, "Biz yeraltı çalışanlarımız için 2 asgari ücret talep ettik. Yerüstü çalışanlarımız için öncelikle 1500 liranın altındakilere 100 lira, 2 bin liranın altındakilere 50 lira iyileştirme ve oluşacak ücretlere 1'inci yıl için yüzde 15 oranında zam talep ettik" denildi.

12 Eylül 2014 tarihinde çıkan 6552 sayılı kanun ile yeraltında çalışan maden işçilerinin en düşük ücretinin 2 asgari ücret olarak belirlendiği hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi:

"Şirket de Ekim 2014'te maaşları bu şekilde ödedi. Ancak daha sonra bunu durdurdu ve ödediği farkı 4 taksitte geri aldı. Biz 2 asgari ücretin yeraltı çalışanlarına ödenmesiyle ilgili şirket ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'na karşı dava açtık. Yargı talebimizi haklı gördü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca şirkette yapılan incelemede işçilerin 2 asgari ücret alacak farkları tespit edilmiştir. Bu alacaklar halen ödenmemiştir. Biz GMİS olarak bu durumu sözleşmede kayıt altına almak istiyoruz. Yani yeraltında çalışan arkadaşlarımızın en düşük ücretinin aylık 2 asgari ücret düzeyine çıkartılmasını istiyoruz. Talebimiz meşrudur ve yasal dayanağı vardır."

İşçinin yevmiyesinin Toplu İş Sözleşmesi'ne net olarak, avanssız yazılması gerektiği görüşüne yer verilen açıklamada, "Bu bizim hakkımızdır. Avans, geriye alınacak bir ödemedir. Sendika aidatı, üyenin yevmiyesi üzerinden alınır. Doğal olarak sendikamız, aidatı sözleşme ile belirlenecek olan yeni ücret üzerinden alacaktır. Yasal yolu da budur. İşçi arkadaşlarımızın kazanımları artınca sendikamızın da geliri artacaktır. Sendikamızın kaynakları da bu iş yerinde görüldüğü gibi grev, eylem, etkinlik, eğitim amaçlı olarak kullanılmaktadır. Sendika ile işçi arasına girmeye kalkmak, sorunu tartışmak ve çözmek yerine yan yollara sapmak anlamına gelir. Bunun da hiç kimseye yararı olmaz" denildi.

İŞÇİLER DE TEPKİ GÖSTERDİ

İşletmenin idari binası önünde toplanan işçiler de işverene tepki gösterdi. GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, "Bütün belgeler, yapılan bu haksız uygulamalar, sömürüler ortada iken sömürüleri yapanlar, 'sendika kendi menfaati için bu grevi yapıyor' diyebiliyorsa bu gerçekten küstahça bir söylemdir. Büyük bir alçaklıktır. Biz işçinin menfaati için buradayız. İşçinin bir kuruş menfaati için de değil Amasra'yı dünyayı onların başına yıkarız" dedi. İşçiler, talepleri yerine gelinceye kadar grevi sürdüreceklerini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bartın 500 Madencinin Grevi Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.


Advertisement