Barzani'den Peşmerge Bakanlığı'na "Değişim" Talimatı - Son Dakika
Güncel

Barzani'den Peşmerge Bakanlığı'na "Değişim" Talimatı

Peşmerge Bakanlığı'na mektup gönderen IKBY Başkanı Mesut Barzani, silahlı unsurların tek güç olmasını ve siyasi partilerle arasına mesafe koyması istedi.

27.12.2014 19:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Peşmerge Bakanlığı'na gönderdiği mektupta, bir dizi değişikliğin yapılması talimatı verdi. Barzani, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyit Kadir'e 14 Aralık tarihinde gönderdiği mektupta silahlı unsurların tek bir güç olarak yapılandırılmasını istedi.

Yapılması gereken değişiklikleri 7 maddede sıralayan Barzani, kanun ve kurallara göre hareket etmeyen kişilerin cezalandırılacağını belirtti.

Başkanlığın resmi internet sitesinde yer açıklamaya göre Barzani, "Peşmerge Bakanlığı'nın üzerine düşen görev ve sorumluluklar ağırdır. Bu bakanlık partilerin değil, Kürdistan halkınındır. Hükümetimiz çok katılımlı bir şekilde oluştuğu için bu bakanlıkta, yarı yarıya mantığının kaldırılması ve ulusal bir güç olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Silahlı güçlerin, siyasi partilerle arasına mesafe koymasını isteyen Barzani'nin, yapılması "emrini" verdiği değişiklikler şöyle:

"Bakanlık içinde kesinlikle particilik yapılamaz ve siyasi faaliyet yürütülemez. Peşmerge Bakanlığı'nda parti teşkilatının işlerini yapmak isteyenler, istifa ederek siyaset yapsınlar. Silah ve cephane dağıtımı partilere yüzde elli esasına göre değil, savaş cephelerinin ihtiyacına göre olacak. Peşmerge güçlerinin bütçesi, bakanlık tugayları ve birlikler dahil, bundan sonra Peşmerge Bakanlığı tarafından ödenmelidir. Peşmergeler, bir an önce siyasetten arınmalı, tek çatı altında toplanmalı ve düzenli hale geçmelidir. Teröre karşı savaşta görevlerini düzenli bir şekilde yerine getiremeyen komutanlıklarda değişiklik yapılarak, daha aktif komutanlar atanmalıdır. Her kıdemdeki bakanlık personeli siyasi bir partiye rapor veya bilgi verirse, askeri mahkemede yargılanacaktır. Peşmerge Bakanlığı dışındaki güçler yasa dışı güçlerdir. Hiç kimse Peşmerge Bakanlığı dışında yeni güçler oluşturamaz"

IKBY'nin silahlı güçleri olan Peşmergeler, ağırlıklı olarak siyasi partilerin kontrolünde hareket ediyorlar. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Partisi (KYB) bağlı farklı sayıda Peşmerge bulunuyor. IKBY hükümeti, tüm silahlı unsurların "düzenli ordu" niteliğinde tek bir çatı altında dizayn etmek istiyor. - Süleymaniye

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Barzani'den Peşmerge Bakanlığı'na 'Değişim' Talimatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement