Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Açıklamaları (1) - Son Dakika
Politika

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Açıklamaları (1)

Başbakan Ahmet Davutoğlu\'nun Açıklamaları (1)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Çözüm süreci bizim için tarihten gelen bir şifa ilacıdır.

16.10.2014 02:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çözüm süreci bizim için tarihten gelen bir şifa ilacıdır. Birileri bu şifa ilacı yerine halkımıza zehir sunmak isterse o zehri ayıklarız, şifa ilacını içmeye devam ederiz. Kesinlikle hiçbir vatandaşımızın umutsuzluğa kapılmasını istemeyiz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kontv ekranlarında yayınlanan bir programda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, son günlerde yaşanan olayların 'çözüm süreci'ne zarar verip vermeyeceğine yönelik bir soruya, "Karamsarlığa düşmeye gerek yok; Çünkü, çözüm süreci olarak adlandırdığımız süreç, konjonktürel bir süreç değil. Şartlar gereği şimdi ortada bir kriz olduğu için, 20-30 yıldır süren ve daha öncesinde de yaşanan sorunlar yumağı olduğu için bunu bir çözüm süreci olarak adlandırdık. Ama aslında şifa edici bir tarihi süreç var. 1071'de bu topraklarda Alparslan'ın ordusundaki Kürtler, Türkler, bütün Anadolu kavimleri yeni bir ışıkla bir araya geldiler. Artuklular, Eyyubiler, Mezopotamya ve bütün Anadolu'da bir anlamda bizim büyük birikimimizin kaynağı olan o Büyük Selçuklular ortak tarihimizin eseridir. Ortak bir geçmişimiz var. İdris-i Bitlisi ile Sultan Selim arasındaki ilişki ve arkasından gelen o 5 asrı aşan sürede bütün o ortak kader bilincinin oluşturduğu muhteşem bir arka plan var. Şehirlerimizdeki mimariye bakarsanız bunu görürsünüz. Mardin'de hangi mimariyi birbirinden ayırt edebileceksiniz? Diyarbakır'a geldiğimde yaptığım konuşmada da söyledim; 'Tarihdaşlık' dedim. Diyarbakır'ın her bir surunda kimi Türk kökenli, kimi Kürt kökenli, kimi Mezopotamya'da hakim olmuş ama hepsi ortak bir medeniyetin paydası olan muhteşem bir tarihin arka planı. Vaktinde insan haklarını, özgürlüklerini sınırlayan, sert devlet anlayışını temsil eden özellikle Dersim'de ve birçok yerde görülen uygulamalar oldu. Bu katı bir merkeziyetçi tavrın eseriydi. Sadece Mezopotamya'da, Güneydoğu Anadolu'da değil, Anadolu'nun diğer taraflarında da tek tipçi bir anlayış vardı. Daha sonra bu tek tipçi anlayışa tepki diye çıkan, başka tek tipçi bir anlayış, bu sefer Kürt kimliğini tek bir statükoya, tek bir aidiyete indirgeyen, ortak paydayı mümkün olduğu kadar unutturmaya çalışan başka bir ideolojik tavır sergilendi. Çözüm sürecinde kastettiğimiz, o tarihin derinliğinden gelen kardeşliği keşfeden, modern demokratik devlet anlayışıyla insanına saygı gösteren, her bir insanına anadilini, lehçesini, kültürünü, sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da değil her yerde saygıyla anan, hiç kimseyi dışlamayan bir vatandaşlık kimliğini birleştirmeye çalıştık. Benim Konya sokaklarında hissedip de Diyarbakır sokaklarında hissetmediğim herhangi bir duygu yok. Aynı şeyi Paris'te hissedemem. Diyarbakır'da söylemiştim; Diyarbakır'a Doğu'nun Paris'i diyorlar. Paris ne ki, Diyarbakır varken Paris'in ismi yoktu. Bunu ifade ederken aslında Diyarbakır'a duyduğum muhabbeti, o şehrin sokaklarında hissettiğim o derin ortak kimlik aidiyetinden bahsediyorum. Aynı şekilde benim Mardin'e ne kadar aşık olduğumu Mardinliler bilir. Bir Diyarbakırlı da Konya'ya gittiğinde aynı şeyi hisseder. Şimdi nedir bizleri ayrı kılacak olan şey, onu soruyorum" diye cevap verdi.

"BİR VATANDAŞIMIN DİĞER VATANDAŞIMIN YANINDA İMTİYAZLI OLDUĞUNU GÖRDÜĞÜM ANDA BU KOLTUĞU BIRAKMAM GEREKİR"

Bir vatandaşa başka bir vatandaş karşısında imtiyaz tanındığını gördüğü anda koltuğunu bırakacağını belirten Başbakan Davutoğlu, "Kurban Bayramı gibi kutsal bir bayramı, ülkenin doğusunda ve batısında her yerde bir yasa dönüştüren, vandalizmin, bu şiddetin anlamadığı yada yok etmeye çalıştığı şeyler var. Öyle bir ayrım psikolojisi yerleşsin ki, iki ayrı dünyadaymışız gibi hissedelim istiyorlar. Olmaz! Niye olamaz? Sadece Konya'da ve Diyarbakır'da hissedilen şeyler açısından değil, İstanbul'un belli semtlerinde aynı apartmanda karşılıklı olarak oturan Kürtlerle Türkler'i ayırt edebilecek misiniz? Yada Arapları, yada diğerlerini… Zaten bunu anlayamadıkları için bizim içerdeki çözüm sürecine bakışımızı da, Suriye politikası yada diğerlerini de anlayamıyorlar. Bir Başbakan olarak, bir vatandaşımın diğer vatandaşımın yanında imtiyazlı olduğunu gördüğüm anda bu koltuğu bırakmam gerekir. Ama bu toplumun evladı olarak, ben de Hakkari'de doğmuş olabilirdim. Bu benim elimde olan bir şey değil. Bizim çözüm sürecinden anladığımız, bu tarihi derinliğe dayanan kimlik ve bugün demokratik hukuk devleti vatandaşı kimliğinden kaynaklanan, ortak hukuk, ortak vatandaşlık hissimizin dayandığı ortak politika. Bu bakımdan, kesinlikle kimse karamsarlığa kapılmasın. Ne biz bu iradeyi terk ederiz, nede bu çözüm sürecini bir şantaj gibi kullanmak isteyenlere fırsat veririz. Çözüm süreci bizim için tarihten gelen bir şifa ilacıdır. Birileri bu şifa ilacı yerine halkımıza zehir sunmak isterse o zehri ayıklarız, şifa ilacını içmeye devam ederiz. Kesinlikle hiçbir vatandaşımızın umutsuzluğa kapılmasını istemeyiz" ifadelerini kullandı. (OED- - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Açıklamaları (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi "sus payı" davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement