Başbakan Ahmet Davutoğlu Selçuklular Sergisi'ni Açtı - Son Dakika
Güncel

Başbakan Ahmet Davutoğlu Selçuklular Sergisi'ni Açtı

Başbakan Ahmet Davutoğlu Selçuklular Sergisi\'ni Açtı

Selçuklu Belediyesi ve Kültür Bakanlığı tarafından İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde düzenlenen “Selçuklular” sergisinin açılışı Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yapıldı.

29.06.2015 15:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selçuklu Belediyesi ve Kültür Bakanlığı tarafından İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde düzenlenen "Selçuklular" sergisinin açılışı Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yapıldı. Selçuklular Sergisi'nin önemli bir zaman diliminde açıldığına vurgu yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Dünya yeni bir Selçuklu ruhuna, yeni bir Selçuklu nefesine ihtiyaç hissediyor" dedi.

Selçuklu Belediyesi'nin organizasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve TIEM'in katkılarıyla İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde düzenlenen "Selçuklular" sergisinin açılışı Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yapıldı. Küratörlüğünü Sevgi Kutluay'ın yaptığı sergide, Konya İnce Minareli Medrese Müzesi, Konya Karatay Medresesi Müzesi, Konya Mevlana Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Beyazıt Kütüphanesi gibi farklı müzelerden gelen eserler yer aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törende, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekilleri Hacı Ahmet Özdemir, Abdullah Ağralı, Leyla Şahin Usta, Rüveyda Gülseren Işık, Uğur Kaleli, Ziya Altunyaldız, AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, Selçuklu Kaymakamı Sabit Kaya, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Selçuklu, Karatay ve Meram AK Parti İlçe Başkanları hazır bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ndeki "Selçuklular" sergisinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin konjonktürel şartlarda ortaya çıkmış, sıradan bir devlet olmadığına işaret ederek, tarihi sürekliliğe vurgu yaptığını hatırlattı. 'Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti' süreklilik çizgisinin bugün her zamankinden daha fazla anlaşılması gerektiğini dile getiren Davutoğlu, sergiyi de bu açıdan son derece anlamlı bulduğunu ifade etti.

Serginin açılmasında emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür eden Davutoğlu, "Bu serginin oluşmasına katkıda bulunan başta Selçuklu Belediyesi olmak üzere Konya Büyükşehir Belediyesi ve bütün belediyelerimize, Konya Valiliğimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığımız, emeği geçen bütün kurumlara ve dostlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Bir tarihsever olarak bir borç biliyorum. Bu coğrafyanın, bu tarihin inşası yönünde çaba sarf eden bir akademisyen olarak teşekkür ediyorum ama tabi Selçuklu başkenti Konya'da doğmuş, Osmanlı başkenti İstanbul'da tarihi bilincini pekiştirmiş, bugün de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başbakanı olma onurunu, şerefini yaşayan bir devlet adamı olarak da Nizamülmülk'ten bu yana süregelen devlet geleneğimiz çizgisi içerisinde bu serginin bugüne taşınması konusundaki gayretleri dolayısıyla herkese teşekkürü bir kez daha borç biliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Davutoğlu, serginin açılış kurdelesini İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun ve Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın da aralarında bulunduğu protokolle kesti.

Açılışın ardından bir açıklama yapan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediyesi'nin Selçuklu Medeniyeti çalışmaları ve Selçuklular Sergisi hakkında bilgiler verdi. Selçuklu Medeniyeti'nin bundan bin yıl önce siyasi ve sosyal hayatın en karmaşık döneminde 300 yıl hüküm sürmüş çok önemli bir medeniyet olduğunu ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Selçuklular yapmış olduğu fetihlerle Anadolu'nun bir Türk yurdu olmasının önünü açan ve aslında 600 yıllık imparatorluğun köklerini oluşturan büyük bir medeniyet" dedi.

SELÇUKLU MEDENİYETİ'Nİ TÜM DÜNYAYA TANITIYORUZ

Selçuklu Belediyesi olarak Selçuklu Medeniyetini tanıtma adına önemli işler yaptıklarını ifade eden Başkan Altay, "Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde 22 ülkede tüm dünyadaki mimari ve müze eserlerinin oluştuğu bir katalog kitap yayınlandı. Ayrıca tüm Türkiye'deki Selçuklu eserlerinin katalogları yayınlandı ve şu anda da tüm Türkiye müzelerindeki Selçuklu eserlerinin envanter kitapları çalışılıyor. Ayrıca Uluslararası Selçuklu Şehirleri ve Uygarlığı Sempozyumu, Selçuklularda Bilim ve Düşünce Sempozyumu ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, Türkmenistan, Japonya ve Avusturya'da Selçuklu Medeniyetine ait fotoğraf sergileri açıldı" dedi.

BAŞBAKANIMIZIN AÇILIŞI İLE SERGİMİZ TAÇLANDI

Selçuklular Sergisi hakkında da bilgiler veren Başkan Altay, "Bugün burada açılan sergimizde 227 eserden oluşuyor. Kültür Bakanlığımızın, Müzeler Genel Müdürlüğü ve Türk İslam Eserleri Müzesi ile birlikte bu sergiyi açtık. Selçuklulara dair ilk kez sergilenecek birçok eser ortaya çıktı. Bu güzellikler Sayın Başbakanımızın sergimizi açmasıyla da taçlanmış oldu. Umuyorum ki Selçuklu Medeniyeti bundan sonra Türkiye'de ulusal ve uluslararası gündemde daha çok konuşulacak ve hak ettiği yere kavuşacaktır. Bu konuda Selçuklu Belediyesi olarak her türlü gayreti gösteriyoruz. Türk İslam Eserleri Müzesi'nin restorasyonundan sonra Selçuklu Sergisi ile kapılarını açtı. Bu da bizim için çok önemli bir durum" dedi.

SELÇUKLU SERGİSİ 17 KASIM'A KADAR AÇIK

Sözlerini ziyaretçileri Selçuklu Sergisi'ni ziyaret etmeye davet eden Başkan Altay, "Konya kadim bir Selçuklu başkenti ve 200 yıla yakın Selçuklular'a başkentlik yapmış bir şehir. İstanbul'da Osmanlıların başşehri ve Selçuklular aslında Osmanlı'yı ortaya çıkaran ortamı oluşturan büyük bir medeniyet. Onun için İstanbul'da böyle bir sergi açıyoruz. Geçmişini bilmeyenin geleceğe emin adım atması mümkün değil. Bu manada Selçuklu Sergisi çok önemli. Tüm ziyaretçileri bekliyoruz. Tüm İstanbul'a gelenleri, tüm Türkiye'yi tüm yurt dışı ziyaretçilerini Selçuklu Sergisi'ne bekliyoruz. 17 Kasım tarihine kadar da Sultan Ahmet Meydanı'nda Türk İslam Eserleri Müzesi'nde Selçuklu Eserleri açık kalacak" dedi.

Başkan Uğur İbrahim Altay, Kültür Bakanlığı'na, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne, TİEM'e ve Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu'na katkılarından dolayı teşekkür etti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Başbakan Ahmet Davutoğlu Selçuklular Sergisi'ni Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelindeki arı kovanı sayısı ve bal üretimi hakkında bilgi verildi.

  • Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi
    18:18 Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi

    Adana'nın Çukurova ilçesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığınca farklı illerde yapılan açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Alman Kalkınma Bankasınca, Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle yürütülen 'Korunmasız Gençlerin Daha İyi ve Kapsayıcı Spor ve Gençlik Altyapısı ile Güçlendirilmesi' projesi kapsamında 100. Yıl Mahallesi'nde yapılan tenis kortunda toplu açılış töreni düzenlendi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor
    18:13 Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türk savunma sanayisinin ürettiği Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA'lar ile T-70 NEFES helikopterlerinin orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir güç olduğunu belirtti. Yumaklı, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve orman yangınlarıyla daha çok mücadele edileceğini söyledi. Ayrıca, orman teşkilatının teknoloji odaklı mücadelede önemli bir aşamaya geldiğini vurguladı.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.


Advertisement