Başbakan, Anayasa Değişikliği Teklifinin Detaylarını Rusya Yolunda Açıkladı: İlk İş Meclis'e... - Son Dakika
Güncel

Başbakan, Anayasa Değişikliği Teklifinin Detaylarını Rusya Yolunda Açıkladı: İlk İş Meclis'e...

Başbakan, Anayasa Değişikliği Teklifinin Detaylarını Rusya Yolunda Açıkladı: İlk İş Meclis\'e...

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Türkiye ile Rusya arasında uçak krizinin ardından başlayan normalleşme sürecini hızlandırmak için Rusya'ya giderken özel uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

06.12.2016 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Türkiye ile Rusya arasında uçak krizinin ardından başlayan normalleşme sürecini hızlandırmak için Rusya'ya giderken özel uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı Sistemi hakkında bilgi veren Yıldırım, "Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nde bir kere kanun tasarısını Cumhurbaşkanı veremiyor, böyle bir şey yok" dedi. Başbakan, teklifin yasalaşması için en önemli eşiğin meclis olduğunu vurguladı. Türkiye'ye döndüğünde perşembe günü ekonomi konusunda tedbir paketi açıklanacağını belirterek "Ekonomimizin reel sektörün finans sektörün esnafların, sanatkarların küçük işletmelerin içinde bulunduğu bu kur oynaklığından kaynaklanmış sıkıntılarını giderecek bir tedbirler paketidir. Bundan sonra herhalde bir rahatlama piyasalarda olacak" diye konuştu.

"PÜRÜZ YOK PLANLANDIĞI GİBİ GİDİYOR"

Başbakan Yıldırım, dün (pazartesi) 2017 bütçe görüşmelerinden sonra Rusya'ya hareket etmeden önce mecliste MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı yaklaşık 15 dakika süren görüşmenin içeriği hakkında bilgi verdi. Başbakan Yıldırım, anayasa değişikliği teklifi ile ilgili görüşmeleri konusunda pürüz olmadığını belirterek, "Aynı koridorda AK Parti Grup Başkanlığı odası var. Bu tarafta Bahçeli'nin odası var. Ben sizi fazla bekletmemek için 'merhaba' deyip,' Allaha ısmarladık' dedim. Çay içtik, Çay ikram etti, sağ olsun. Durumu en veciz şekilde Bahçeli açıkladı. 'Pürüz yok, bir şey yok'. Planlandığı gibi gidiyor" dedi.

"KANUN TASARISINI CUMHURBAŞKANI VEREMİYOR"

Başbakan Binali Yıldırım, gazetecilerin "Cumhurbaşkanlığı Sistemi"ne ilişkin teklifin mecliste kabul edilebilmesi için 330 mu yoksa 367 milletvekilinin mi desteğine ihtiyaç duyulacağı, genel başkanlık, Yüce Divan gibi konularda neler yapıldığını sorması üzerine şu açıklamayı yaptı:

"İşin başında biz işin esasını konuştuk. Bir Cumhurbaşkanlığı Sistemi olacak. Bu sistemde Meclis, Cumhurbaşkanlığı ilişkileri nasıl kurgulanacak. Anayasa değişikliğinin asıl teması bu. Çünkü yürütme var, yasama var. Parlamenter sistemde ilişkiler malum, iç içe geçmiş durumda. Meclis'ten hükümet çıkıyor, o hükümet Meclis'e karşı sorumlu. Dolayısıyla denetleme ve yasama mekanizması parlamenter sistemde keskin çizgilerle ayrılmış değil. İktidar partisi yasa teklifi veriyor. Meclis'in denetim faaliyetlerine yol veriyor veya vermiyor. Şimdi cumhurbaşkanlığı sisteminde ise bir kere kanun tasarısını Cumhurbaşkanı veremiyor, böyle bir şey yok. Kanunlar teklif şeklinde veriliyor, bunu da vekiller veriyor. Sadece bütçe kanunun teklifi Cumhurbaşkanı tarafından veriliyor. Ama Cumhurbaşkanı neye göre icraat yapacak? Onunla ilgili kararname çıkarma yetkisi var. Aynı zamanda Meclis'in kanun çıkarma yetkisi var. Hangi alanlarda kararname çıkacak, hangi alanlarda kanun çıkacak onlar belli. Böyle bir sistem."

"YENİ SİSTEMDE OLMAYAN TABİRLER ÇIKARILACAK"

Başbakan Binali Yıldırım, "Teklif 12 madde olarak duyurulmuştu, teklifin genişlediği yolunda haberler var, doğru mu" yönündeki soruyu şöyle yanıtladı:

" 12 madde, ama 12 maddeden etkilenen çokça madde var. Bir yerde 'bakanlar kurulu' geçiyorsa çıkıyor. 'Başbakan' geçiyorsa çıkıyor, 'gensoru' geçiyorsa çıkıyor. Yeni sistemde olmayan tabir ve kurumlar var. Onların kaldırılması var. Bir kısmı iptal oluyor, bir kısmında da ifade değişiklikleri oluyor. Bunların hepsi bir madde olarak dikkate alınıyor, geçici ve geçiş maddeleri var. Onlarla üç beş madde olur."

"EN ÖNEMLİ EŞİK MECLİS"

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminin aynı anda yapılacağını belirterek, o konuda prensip ve mutabakat olduğunu söyledi. Başbakan Yıldırım, gazetecilerin "Takvim nasıl işleyecek" sorusuna şu yanıtını verdi:

"İlk iş Meclis'e sunumu. 'Bu hafta içinde sunacağız' dedik, inşallah her şey yolunda giderse öyle olacak. Bazen hiç beklenmedik detay çıkıyor, gerekçeleri çıkacak maddelerin, komisyonlarda görüşülecek, iç tüzükte hepsi yazıyor. Genel Kurul'da ikişer sefer oylanıyor. Geçen 26 maddelik paket, 20 gün sürdü. Yani oradan da düşünürsek referandum için altmış gün var. Bu süreç tam işlemeye başlamadı. O yüzden takvimlendirme yanıltıcı olur. Süreç tam işlemeye başlamadığı için takvimlendirme yanıltıcı olabilir. İnşallah her şey yolunda giderse baharda. Tabii en önemli eşik Meclis'te kabul edilmesi."

"FİRE BEKLEMİYORUM"

Başbakan Binali Yıldırım, teklifin oylanması sırasında AK Parti'de fire konusunda tereddüt duymadığını belirterek, "Benim şahsen yok, parti grubum için yok. Biz bir şey beklemiyoruz. AK Parti'nin geçmişteki tecrübelerine de baktığımızda böyle bir şey söz konusu değil. Bizim hükümeti kurduğumuz ilk günden beri Meclis'te tüm konularda hep mutabakatla geçti" dedi.

"HALKIN DESTEĞİ GİTTİKÇE ARTIYOR"

Yıldırım, "MHP ile niye ortak teklif vermiyorsunuz?" sorusunu "Bu da olabilirdi, konuştuk, bizim teklif vermemizin daha doğru olacağı konusunda anlaştık" sözleriyle yanıtladı. Başbakan, halkın desteğinin ne ölçüde olduğunu soran gazetecilere "Gittikçe artan bir destek var. İnsanlar cumhurbaşkanlığı sisteminin ne olup olmadığını öğrendikçe destek artıyor" dedi.

"PARTİYLE İLİŞİĞİ SÜRECEK"

Başbakan Yıldırım'a 'Partili cumhurbaşkanı' da soruldu. Yıldırım, soruyu şöyle yanıtladı:

"Arkadaşlar buradaki en önemli konu mevcut anayasada 'Cumhurbaşkanı seçildiğinde partisiyle ilişiği kesilir' diyor. Bu hüküm kaldırılıyor. Tersinden okuyunca ne oluyor? Partisi ile ilişiği sürüyor. Partisiyle ilişiğinin devam etmesinin sınıflandırması olmaz. Dolayısıyla bu gün bazı çevrelerin şikayet ettiği, anayasaya aykırılık iddiaları ortadan kalkmış olacak."

"BİZE İŞ BIRAKMAMALARINI ÜMİT EDİYORUM"

Yıldırım, Türkiye'ye döndüğünde gerekirse Bahçeli ile yeniden görüşebileceğini belirterek, "Gerekirse her zaman görüşürüz. Ama zannetmiyorum. Gereken talimatlar her iki taraftan verilmiş durumda. Arkadaşlarımız bizim çizdiğimiz çerçevede meseleyi sonuçlandırılacaklar. Bir daha bize de iş bırakmamalarını ümit ediyorum" dedi. Başbakan Yıldırım, birden fazla başkan yardımcısının olacağını belirtti.

TEDBİRLER PAKETİ AÇIKLANACAK

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'ye döndüğünde perşembe günü ekonomi konusunda tedbir alınacağını belirterek bu tedbirlerin doları dizginleyip dizginlemeyeceği yönündeki soruyu "Günü birlik gelişmelere yönelik tedbirler değil. Ekonomimizin reel sektörün finans sektörün esnafların, sanatkarların küçük işletmelerin içinde bulunduğu bu kur oynaklığından kaynaklanmış sıkıntılarını giderecek bir tedbirler paketidir. Bundan sonra herhalde bir rahatlama piyasalarda olacak" sözleriyle yanıtladı.

"MİLLET MESELEYE SAHİP ÇIKIYOR"

Başbakan Yıldırım, dolar bozdurma altına ve TL'ye yatırım yapma çağrılarının ne ölçüde etkili olduğunun sorulması üzerine "Millet meseleye sahip çıkıyor. Milletin hassasiyeti oluşması önemli. Dikkat ederseniz Cumhurbaşkanı'mız ince dikkatli mesaj verdi, ya altına yatırın ya da TL'ye. Önce altını söylüyor, beklenmedik bir şey olursa, olmaz da. Altın da yerlidir, TL'de global paramız. Altında yatırım aracı olarak kullanılıyor. Altını alıp yatırım bankalarına hesap açılıyor" dedi.

"AB'DE TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİN ÖNEMİNİ BİLEN LİDERLER OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"

Başbakan Yıldırım, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden kararının ardından 15- 16 Aralık'ta toplanacak AB liderler zirvesinden nasıl bir karar çıkacağının sorulması üzerine

"Liderler buluşmasında bu kararın dikkate alınmayacağını düşünüyoruz. Hala AB'de vizyon sahibi, Türkiye ile ilişkilerin önemini bilen liderler olduğunu düşünüyoruz. Şu anda birinci öncelik şu ilişkilerde duygusal boyutu ortadan kaldırıp, normal, rasyonel, ayakları yere basan, gerçekçi ilişkiye dönmek lazım. Sonra bunları konuşmak daha anlamlı olur. Anlaşma açık. Geri kabulü imzaladık, onlar da birebir imzaladı. Geri kabul onaylanmadı, süreç sürüyor. Onlara göre yedi eksik bize göre bir. Eksik belli, terörle mücadele kanunda değişiklik. Biz orada alanımızın çok olmadığını ama diyaloğa kapalı olmadığımızı ifade ettik. Terörle mücadelede şartları göz ardı etmeden, bizim tatmin olacağımız bir çözüm üretebilir mi uzmanlar çalışıyor. AB ülkelerinde Türkiye ile ilişkileri bozmak isteyenlerle, geliştirmek isteyenler arasında kıyas yaptığımızda geliştirmek isteyenler çok fazla."

Başbakan Yıldırım, AB ile görüşmelerden ne zaman sonuç alınıp alınmayacağı yönündeki soruya ise "Ne zaman olursa nasıl biterse. AB ile ilişkiler şu ara böyle gidiyor. Yani çok süre konuşuldu, bir şey çıkmadı. Süre vermenin anlamı yok. Sürece verecek noktaya gelmedi, bir kere ağzımız süre içinde yandı, daha temkinli yapıyoruz" dedi. Görüntü Dökümü:

---------------------------

-Başbakan Yıldırım'ın uçakta yaptığı açıklamalar

-Başbakan Yıldırım'ın gazetecilerle uçakta sohbeti

Görüntülerin servis edildiği bülten: DHA-Gündem Ankara tr 2016-12-06 09: 38: 13 - Moskova

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başbakan, Anayasa Değişikliği Teklifinin Detaylarını Rusya Yolunda Açıkladı: İlk İş Meclis'e... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.


Advertisement