Başbakan, Avrasya Tüneli Şantiyesini Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Başbakan, Avrasya Tüneli Şantiyesini Ziyaret Etti

Başbakan ve Sayın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanının altından karayolu tüneliyle birleştirecek olan Avrasya Tüneli Projesi'nin tünel açma çalışmalarını incelemek üzere Haydarpaşa şantiyesini ziyaret etti.

13.09.2014 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Proje için özel olarak tasarlanan Tünel Açma Makinesi ile yürütülen kazı çalışmalarında, 920 metre geride kaldı. Ayrıca Avrasya Tüneli'nin depreme karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla, Japonya'da üretilen ileri teknolojiye sahip sismik contalar monte ediliyor. İki sismik contadan ilkinin montajı tamamlandı. Sismik contalar, kaya ve yumuşak zemin arasında monte edilecek olup tünelin olası bir depremde hasar görmesini önleyecek.

İstanbul'daki trafik sorununun çözümüne ve İstanbul Boğazı karayolu geçişine katkı sağlamak amacıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilen Avrasya Tüneli Projesi'nde çalışmalar hızla devam ediyor. Projenin tünel açma çalışmaları, 19 Nisan 2014 Cumartesi günü düzenlenen ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın katılımıyla gerçekleşen törenle başlamıştı.

Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Sayın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile birlikte tünel kazı çalışmalarını yerinde incelemek üzere 13 Eylül 2014 tarihinde Avrasya Tüneli Haydarpaşa şantiyesini ziyaret etti. Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, ATAŞ CEO'su Seok Jae Seo ve ATAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tanrıverdi, Başbakan Davutoğlu'na ve Bakan Elvan'a çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Mustafa Tanrıverdi, proje için özel olarak geliştirilen Tünel Açma Makinesi ile sürdürülen çalışmalarda bugüne kadar 920 metre delme çalışmasının gerçekleştirildiğini, çalışmaların hedefler doğrultusunda başarıyla sürdürüldüğünü açıkladı.

Özel sismik contalar, depreme karşı koruyacak

İstanbul Boğazı'nın deprem riskli bölgede bulunması nedeniyle Avrasya Tüneli Projesi'nde sismik koruma tasarımı en yüksek seviyede uygulanıyor. Avrasya Tüneli'nin olası büyük bir depremde dayanıklılığını artırmak amacıyla, iki ayrı noktada özel sismik conta monte ediliyor.

İlk sismik contanın montajı, 852'nci metrede tamamlandı. İkinci conta ise 1380'inci metrede monte edilecek. Sismik contalar, deniz tabanı altında hem yumuşak, hem de kaya zeminden geçen tünelin yapısal hasar almasını önleyecek. Sismik contalar, Japonya'da imal edildi.

Deniz tabanı altında ve yer üstünde çalışmalar titizlikle yürütülüyor
Deniz tabanı altında yapılan kazı çalışmaları, bu projeye özel olarak tasarlanan Tünel Açma Makinesi (Tunnel Boring Machine–TBM) ile gerçekleştiriliyor. Anadolu yakasında çalışmaya başlayan Tünel Açma Makinesi, deniz tabanının yaklaşık 25 metre altından toprağı kazarak ve iç çeperleri oluşturarak günde ortalama 8-10 metre ilerliyor. İstanbul Boğazı'nın altındaki tünel açma çalışmaların yanı sıra Avrupa ve Asya yakalarında mevcut yolların iyileştirilmesi ve genişletilmesi, engellilerin kullanımına uygun alt ve üst geçit, yaya geçitleri yapılması için çalışmalar da sürdürülüyor.
Avrasya Tüneli Projesi'nde iş güvenliği kuralları da eksiksiz şekilde uygulanıyor. Çalışma alanlarında iş güvenliği kurallarının uygulanması gözetilirken, bu konuda düzenli eğitimler veriliyor.

İstanbul Boğazı'nın iki yakası ilk kez karayolu tüneliyle bağlanacak

İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayacak. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor. Projenin 5,4 kilometrelik bölümünü deniz tabanı altına inşa edilecek olan iki katlı tünel oluştururken, Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergâhta ise yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları yapılacak. İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inerken güvenli ve konforlu yolculuk imkânı sağlanacak. Projenin tasarım ve inşaatını gerçekleştirecek olan ATAŞ, tünelin 24 yıl 5 ay süreyle işletilmesini üstlenecek. Proje yatırımı için kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmuyor. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek. Proje Yap-İşlet-Devret modeliyle, yaklaşık 1.3 milyar dolarlık finansmanla gerçekleştirilecek. Yatırım için 960 milyon dolarlık uluslararası kredi sağlandı. 285 milyon dolarlık öz kaynak Yapı Merkezi ve SK E&C tarafından temin edildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Başbakan, Avrasya Tüneli Şantiyesini Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement