Başbakan Davutoğlu (1) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu (1)

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ekonomi, Kılıçdaroğlu'nun kafasındaki tek boyutlu dünya gibi değil. Bir yandan çok sağlam, kendinizden emin şekilde, dünyadaki dalgalanmayı hesap ederek büyüyeceksiniz, öte yandan da yapısal reformlar yapacaksınız" dedi.

25.04.2015 22:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ekonomi, Kılıçdaroğlu'nun kafasındaki tek boyutlu dünya gibi değil. Bir yandan çok sağlam, kendinizden emin şekilde, dünyadaki dalgalanmayı hesap ederek büyüyeceksiniz, öte yandan da yapısal reformlar yapacaksınız" dedi.

Davutoğlu, Sivas Arkeoloji Müzesi'nde gerçekleştirilen TRT1, TRT Haber, TRT Türk kanallarında ortak canlı yayınlanan programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Davutoğlu, yaklaşan seçimlerin Genel Başkan ve Başbakan olarak ilk seçimi olduğunu belirtti. Ankara'da planlamaları yaparken de Sivas ve Eruzurum'u mitinglerin düzenleneceği ilk şehirler olarak belirlediklerini kaydeden Davutoğlu, bu şehirlerin Erzurum ve Sivas kongrelerinin yapıldığı şehirler, bu haftanın da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olması nedeniyle ayrı bir önem taşıdığını vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, ilk mitingler olmasına karşın, iki şehirde de olağanüstü coşkulu bir kalabalıkla karşılaştıklarını ifade etti.

Davutoğlu, diğer siyasi partilerin bir kısmının daha meydanlara inmediğine işaret edilerek sorulan, "AK Parti mitinglere biraz erken mi başladı?" sorusuna, AK Parti'nin farkının da burada ortaya çıktığı cevabını verdi.

CHP'nin miting yapabileceği yerlerin sınırlı olduğunu, bu partinin 2013 seçimlerinde Konya'da dahi miting yapmadığını kaydeden Davutoğlu, CHP'nin "gerekli heyecanı uyandıramayacağım" korkusuyla büyük şehirlerin de bir kısmında miting yapmadığını ifade etti.

"MHP için zaten Türkiye'nin önemli bir kısmı miting ya da örgütlenme faaliyetinin dışında kalıyor" diyen Davutoğlu, HDP'nin de bazı yerlerde yoğun örgütlü olduğunu, diğer yerlerde ise hiç bulunmadığını dile getirdi.

AK Parti'nin ise her yerde var olduğunu vurgulayan Davutoğlu, zaman ilerledikçe, vakit müsait olursa tüm illere gitmeyi düşündüğünü anlattı.

Davutoğlu, mitinglere erken başlamalarının örgütlerinin ve iddialarının yaygınlığından ve yoğunluğundan kaynaklandığını belirterek, diğer partilerin örgütsel altyapılarının da belli yerlere odaklı, iddialarının da sınırlı olduğunu söyledi. Diğer partilerin AK Parti ile yarışamayacağını dile getiren Davutoğlu, karşılaştırmayı da zül addedeceklerini belirtti.

"Ya Bismillah" deyip mitinglere başladıklarının altını çizen Davutoğlu, bugün Erzurum'dan siyasi partilere gerçekleştirdiği çağrıyı tekrarlayarak, "Hangi siyasi partiye mensup olursa olsun, bu demokrasi mücadelesine girmiş herkes saygındır. Her parti yetkilisi, parti görevlisi, bu anlamda demokrasi görevi yürütüyor. Hepimizin her şeyden önce barışçıl bir seçim kampanyasına ağırlık vermemiz lazım" diye konuştu.

AK Parti kadrolarının bu anlamda çok ciddi bir disiplini olduğunu, her türlü şiddete varan davranışın dışında yer aldığını belirten Davutoğlu, kazasız belasız bir seçim kampanyası yaşanmasını diledi.

Başbakan Davutoğlu, yaklaşan seçimlerde yurtdışındaki seçmenlerden nasıl bir katılım beklendiğine yönelik soruya, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde, yurtdışındaki vatandaşlara seçme hakkının verilmesi sözünü verdiklerini ve bunu da sağladıklarını belirtti.

Randevu sistemi nedeniyle katılımda bir sıkıntı yaşandığını hatırlatan Davutoğlu, bu seçimde daha fazla katılım olmasını beklediklerini söyledi.

-"Kılıçdaroğlu'nun bir hesap problemi var"

Davutoğlu, "Muhalefetin vaatleri kaynak olmadığı için mi anlamsız, yoksa kaynak bulunabilse aslında yapılabilecek işler mi?" sorusunu ise şöyle cevapladı:

"Kılıçdaroğlu'nun bir hesap problemi var. Gerçekten 'hesap uzmanıyım' diyor da ya matematiğinde ya da elindeki verilerde bir problem var. Bugün de zikretti, Türkiye'de 20 milyona yakın kişi yoksulluk sınırının altında ayda 200 liranın altında yaşıyor gibi bir hiçbir istatistiksel veriye, matematiğe sığmayan iddialar."

Dünyada artık bütün istatistiksel rakamların, OECD rakamlarının bilindiğini, her şeyin şeffaf olduğunu, böyle bir rakamı herhangi bir iktidarın saklamasının mümkün olmadığını kaydeden Davutoğlu, AK Parti'nin iktidara geldiğinde günde 1 doların altında yaşayanların oranının yüzde 1; 2 doların altında yaşayanların 2,5; 4,25 doların altında yaşayanların ise yüzde 36 civarında olduğunu anlattı.

Davutoğlu, AK Parti iktidarında günde 1 ve 2 doların altında yaşayan kimse kalmadığını, 4,25 doların altında yaşayan kişi sayısının ise yüzde 3'e kadar indiğini anlattı.

-"Çok dediği parayı AK Parti topladı, hazineyi doldurdu"

Kılıçdaroğlu'nun söylediğinin külliyen yalan olduğunu ifade eden Davutoğlu, oluşturmaya çalıştığı yoksulluk algısının karşılığının alanda da olmadığını böyle bir matematiksel hesabın da bulunmadığını vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, 1991 seçimlerinde bazı siyasetçilerin iki anahtar vaat ettiğini ancak 1994 kriziyle var olan anahtarların da gittiğine değindi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun vaatlerindeki rakamların 150 milyar lira ek yük getirdiğini kaydeden Davutoğlu, "kaynağı nereden bulacağız" dendiğinde de "bu memlekette çok para var" cevabı verdiğini belirtti.

"Bu çok dediği parayı AK Parti topladı, Hazineyi doldurdu. Şimdi gözleri ışıl ışıl, iştahla o paraya bakıyor. ya o parayı sana yedirirler mi, sana bırakırlar mı, halk bırakır mı?" diyen Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun kaynakların hepsini kısa sürede tüketeceğini ve Türkiye'nin 1990'lı yıllardaki çarkın içine tekrar gireceğini belirtti.

Başbakan Davutoğlu, "Güzel bir Silifke türküsü vardır, bizim Toroslar'da çok söylenir, böyle palavra atanlar için; 'aslı yok yaylasında bir sürü koyunum var benim, herkes kendi kesesinden yesin içsin saltanatım var benim.' Bizim biriktirdiğimiz para üzerine hesap ediyor. İktidara gelmesi mümkün olmadığı için de zaten yüzde 35 diyor kendisine bu da mümkün değil" değerlendirmelerinde bulundu.

-"HDP'ye de bir takım marjinal grupları mobilize etme görevi verdiler"

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun AK Parti'den seçmen alamayacağını ancak Kılıçdaroğlu'nun uyguladığı kampanyaları gören CHP seçmenin AK Parti'ye yöneleceğini savundu.

Seçim kampanyalarının ekonomi ağırlıklı olmasıyla ilgili bir soru üzerine, şimdi paralel yapının "AK Parti'nin gizli gündemi" olduğunu iddia ederek kampanya yürüttüğünü, CHP'ye ise ekonomi ağırlıklı kampanya yürütmesi yönünde akıl verdiğini söyledi.

"HDP'ye de bir takım marjinal grupları mobilize etme görevi verdiler" diyen Davutoğlu, ortak amaçlarının AK Parti'nin oylarını azaltmak olduğunu belirtti.

Davutoğlu, CHP'nin eğitim sistemine ilişkin modeliyle imam hatiplerin orta kısmını tekrar kapatmayı kastettiğini vurgulayarak, "Kendilerinin gizli gündemi var zaten. Sağ gösterip sol vurmak gibi, kafalarındaki 28 Şubat zihniyetini, tek partili zihniyeti tekrar getirmek istiyorlar. HDP de öyle. Onlar da başka hususlardan barıştan, demokrasiden bahsediyor ama gerçek gizli gündemi bütün bunlar üzerinden Türkiye'de tekrar güvenlik sorunu oluşturacak bir yola girmek. Bizim gizli gündemimiz yok. Biz gönlümüzde ne varsa onu söyledik. Ne söylüyorsak onu yaptık" diye konuştu.

-"Başarı hikayesi"

Ekonominin geleceğiyle ilgili kaygılı olup olmadığına ilişkin soru üzerine de Davutoğlu, Türkiye'nin 1990'lı yıllarda dünya ekonomisindeki büyümeden pay alamadığını, 2000'li yıllardaysa dünya ekonomisinin girdiği daralma trendine rağmen Türkiye'nin büyümeyi sürdürdüğüne dikkati çekti.

Davutoğlu, şunları söyledi:

"G-20 zirvesinde aldığımız karar, dünya ekonomisinin yüzde 2 büyüme trendini tekrar yakalaması. Avrupa'daki Avro Bölgesi, yüzde 1'in altında kaldı. Latin Amerika yüzde 1,3 civarında. Dünyada böyle bir daralma yaşanıyor. Bir de etrafımızda büyük bir kriz kuşağı var. Bütün bunlara rağmen Türkiye ekonomisi yüzde 3 civarında büyüdü. 2009 krizinden bu yana da ortalama yüzde 5'in üzerinde büyümeyi sağladık. Türk ekonomisinin krize direnci önemli başarı hikayesidir"

Bütçe disiplinin bozulmadığını, finansal sitem ile bankaların sağlam olduğunu vurgulayan Davutoğlu, ekonominin ihracatın azalmasıyla dünyadaki daralmaya refleks göstermesinin doğal olduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Ekonomi, Kılıçdaroğlu'nun kafasındaki tek boyutlu dünya gibi değil. Bir yandan çok sağlam, kendinizden emin şekilde, dünyadaki dalgalanmayı hesap ederek büyüyeceksiniz, öte yandan da yapısal reformlar yapacaksınız" ifadesini kullandı.

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki ekonomik reform planlarına değinen Davutoğlu, "Güzel olan şu ki bütün iller organize sanayi bölgesi (OSB) istiyor. Bu demek ki var olanlar dolu, çalışıyor, üretiyor, yenileri isteniyor. OSB olmayan iki şehir kaldı, Artvin ve Hakkari. İkisine de kuracağız inşallah" diye konuştu.

Davutoğlu, var olan altyapıyı niteliksel dönüşüme tabi kılarak, bilim, teknoloji, Ar-Ge'yi artırıp ekonominin üretim ve rekabet edilebilme kapasitesini artıracaklarına işaret ederek, "Devlet demek tedbir demektir. Olabilecek ihtimalleri de görebilme sanatıdır. Vizyoner politika takip ediyoruz. Kötü şartlar var diye vizyonumuzdan vazgeçmiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement