Başbakan Davutoğlu: (1) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu: (1)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şartlar, konjonktür değişmişse yeni politikalarla o konjonktüre hitap etmek gerekir. Onu yapıyoruz, seçim beyannamesinde de bunların işaretleri, 4 Ekim'de daha açık gözükecek" dedi.

21.09.2015 20:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şartlar, konjonktür değişmişse yeni politikalarla o konjonktüre hitap etmek gerekir. Onu yapıyoruz, seçim beyannamesinde de bunların işaretleri, 4 Ekim'de daha açık gözükecek" dedi.

Davutoğlu, Show TV'deki  "Türkiye Sandık Yolunda Başbakan ile Özel" programında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Partisinin milletvekili aday listesi hatırlatılarak, "Buna bir öze dönüş listesi diyebilir miyiz? Neden ihtiyaç duyuldu" denilmesi üzerine Başbakan Davutoğlu, siyasi hareketlerin yaşayan varlıklar olduğunu ve belli bir dinamik şart içinde kendini yenilemesi gerektiğini vurguladı.

Çıktığı zamana doğru hitap edebilen ve değişen şartlara en iyi şekilde uyum sağlayan partilerin hayatını sürdürdüğüne dikkati çeken Davutoğlu, "AK Parti hareketi 2001 yılının 14 Ağustos'unda yola çıktığında zamana doğru hitap ettiği için, o anın şartlarını en iyi okuyan parti olduğu için 1,5 yıl sonra iktidara geldi. Daha sonra da her değişimi doğru okuduğu için, bazen iniş çıkışlar yaşandığı anlarda dahi kendini toparlayabildi" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, bunun önemli bir özellik olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"7 Haziran seçimleri bize AK Parti'nin tazelenmekle köklü geleneğini sürdürmek arasındaki dengeyi doğru muhafaza etmesi gerektiği dersini verdi tabiri caizse. O açıdan da gerek 7 Haziran akşamı genel merkez balkonunda yaptığım konuşmadan şu ana kadar yaptığım her konuşmamda, '7 Haziran mesajını doğru alacağız, kurucu değerlerimizden sapmayacağız". Bu değerler 14 Ağustos 2001'de Cumhurbaşkanımızın, kurucu genel başkan olarak yaptığı konuşmada olan ortak akıl, tek akıl değil ortak akıl, ortak vicdan, şeffaf yönetim, bunlar hep bu konuşmada yer alan hususlar, tevazu. Bunların derlenip toparlanması lazım. Yani hepimiz insan olarak da karşı karşıya kalırız tarih içinde de siyasi yapılar da karşı karşıya kalmıştır, gücün, güç sahibi olmanın ortaya çıkarabileceği bazı yeni durumlar ve algı problemini de ortaya çıkaran şartlar oluşmuşsa gücün tekrar en iyi şekilde kullanımının önünü açmak lazım."

"Bu aslında tam bir öz eleştiri değil mi" sorusuna Başbakan Davutoğlu, "Tabii. Öz eleştiri yapmazsınız kendinizi yenileyemezsiniz. Biz her zaman şahsi olarak da öz eleştiri yapmak durumundayız" yanıtını verdi.

Başbakan Davutoğlu, siyasi hareketlerin öz eleştiriyi ortak yapmak zorunda olduğunu belirterek, 7 Haziran'dan sonra partisinin milletvekilleriyle, eski ve mevcut MKYK üyeleriyle, bütün yapılarıyla toplantılar yaptığını hatırlattı.

"O zaman meçhul isimlerdi"

"Yüzde 41 az bir oy oranı değil ama buna rağmen biz bu öz eleştiriyi yaptık" diyen Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Devam etmesi gereken şey ne? Bu kurucu ilkeler. Bunların yozlaşmasına, sapmasına izin vermemek  lazım. Yine devam etmesi gereken şey ne? İnsan kaynağı kolay oluşmuyor. Bugün aday tanıtım toplantısına giderken bir an geriye doğru döndüm, yani kendi konuşmamın çerçevesini, bundan önceki aday tanıtım toplantıları hangi psikolojide nasıl cereyan etti diye, ilk aday tanıtım toplantısı olması gereken 2002'de Sayın Cumhurbaşkanımızın yasaklı ilan edilmesi dolayısıyla yapılamıyor ama o dönemin kurucular kurulu, kurucu MKYK'sını aldığınızda veya AK Parti kadrolarının isimlerine baktığınızda listeye, şu anda herkesçe çok bilinen isimler o zaman meçhul isimlerdi. Çok başarılı gördüğünüz isimler o zaman yeni, denenmemiş isimlerdi. Ali Babacan'dan, Recep Akdağ'a, Binali Yıldırım'dan Veysel Eroğlu'na. Bugün herkesin hemen hemen bildiği isimler o zaman daha bilinen isimler değildi. O, kamuoyunca meçhul ama çok kıymetli isimler zamanla kendilerini ispat ederek kamuoyunun önünde  bir yer edindiler. Yani AK Parti'nin en büyük başarısı çok geniş bir insan kaynakları havuzu oluşturmuş olması. Bu zamanla devlet adamı yetiştiren bir fidanlık oldu tabiri caizse ve bunun getirdiği bir büyük zenginlik var."

"Üç dönemlik"ler dolayısıyla bu zenginliğin bir müddet dinlenmeye alınacağı kanaatinin hakim olduğunu ifade eden Davutoğlu, "7 Haziran seçimleri hem kuralın uygulanması hem de bütün bu zenginliğin tekrar potada değerlendirilmesi imkanı bize sundu. Dolayısıyla kurucu değerler dışında kurucu insan unsuru ve zamanla buraya katılan insan unsurunun değerlendirilmesi anlamında çok geniş bir aday adayı listesiyle  muhatap olduk" ifadesini kullandı.

"Bu dengeyi sağladık"

Aday listelerinin hazırlanmasına yönelik son bir haftada yoğun mesai harcadıklarını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, "Değişmesi gereken şey ne? Şartlar, konjonktür değişmişse yeni politikalarla o konjonktüre hitap etmek gerekir. Onu yapıyoruz, seçim beyannamesinde de bunların işaretleri, 4 Ekim'de daha açık gözükecek. Küresel ekonomik, politik kriz yaşandı birçok şeyler yaşandığı yeni süreçler ve yeni taze unsurlarla da bunun takviye edilmesi lazım. Bu dengeyi sağladık" diye konuştu

Yapılan muhasebenin nasıl yenilenmeye yansıyacağı ve nasıl bir seçim kampanyasının yürütüleceğine ilişkin soruya Başbakan Davutoğlu, "Üç ay içinde bunun gözlenmesi kolay değil. Yani üç aylık bir süreçte bütün bu yeni adımların ve iç muhasebeyi yansıtacak olan uygulamaların hemen fark edilmesini beklemek de çok zor" dedi.

Davutoğlu, AK Parti'nin geçmiş seçimlerdeki oy oranlarını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Bizim şimdi hedefimiz, bütün bu trend içinde tekrar yüzde 50'ye doğru bir yükselişi yakalayabilir miyiz? Bunu sağlamak için halktan gelen mesajı kendi içimizde, teşkilatlarımızdaki dinamizmi... Bugün bütün adaylarla konuşurken bir taraftan da kısaca ayaküstü onlara talimatlar ve görüşlerimi söylüyordum, 'Siz de şuna, buna dikkat edin' diye. Hepsiyle de görüşeceğiz. İl bazında da bütün illeri tek tek ele aldık geçen hafta. Tek tek anketlerde hangi ilde, ne durumdayız ve o ilde ne şikayetler var, adayların durumları ne, geçmişte milletvekili olan arkadaşlarımızın? Hepsini göz önüne alarak bu adımları attık. Yeni olan şey dolayısıyla bu süreklilik içinde tutumlarımızda, üslubumuzda, vizyonumuzda bir tazelenme, öze dönüş evet ama statik bir öze dönüş değil, yenilenerek daha güçlü, dinamik bir şekilde bir canlanma, tazelenme psikolojisi bu hissedilecek, algılanacak."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement