Başbakan Davutoğlu: (2) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu: (2)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz, bizim için Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak hükümet yapısı ortaya çıkarana kadar tüm partilerle görüşmeyi aynı anlayış ve duyarlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

14.07.2015 17:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz, bizim için Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak hükümet yapısı ortaya çıkarana kadar tüm partilerle görüşmeyi aynı anlayış ve duyarlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında TBMM'de, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinin ardından, AK Parti Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Koalisyon görüşmeleri konusunda, AK Parti'nin tutumu hakkında 7 Haziran'ın ardından oluşan tabloyu en doğru şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını aktaran Davutoğlu, bu tablonun kendilerinin hiçbir kapıyı kapatmamayı ve hiçbir ihtimali dışlamamayı gösterdiğini belirtti.

Davutoğlu, "Dolayısıyla, dünkü söylediğim, arkadaş belki sorar 'Dün böyle söylediniz, bugün yine aynı kanaatte misiniz' diye... Sormaya hazırlanan varsa engelleyeyim. Sormaya zahmet etmesin ben söyleyeyim. Hani CHP ile aynı mesafede misiniz? Bugün de diyorum ki bir partiyle koalisyon kurup protokolü imzalayana kadar her parti ile aynı mesafedeyiz. Bu da bizim pozisyonumuz" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Sürecin ilerleyebilmesi anlamında, bu yakınlığın ölçüsü daha da netleşir bu görüşmeden sonra. MHP ile yapılan görüşmeden sonra artık ibre CHP'ye doğru daha mı yakınlaştı? Böyle mi algılamamız gerekiyor?" şeklinde sorusuna Davutoğlu, ortada çok ibre, çok barometre ve hesaplar olduğunu söyledi.

Siyasetin hiçbir hesaba sığmayan bir yönünün de ülke çıkarı söz konusu olduğunda tüm liderlerin daha önceki pozisyonlarını değerlendirme ihtiyacı hissettiklerini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu, Sayın Bahçeli ve Sayın Kılıçdaroğlu için değil bizim de için de geçerli bir durumdur. Dolayısıyla böyle kritik dönemlerde herkesin her pozisyonuna açık olması. Bizim pozisyonumuz da açık, söylediğim gibi. Müzakereler önümüzdeki dönemde ön görüşmeler CHP ile yapılacak, yine MHP ile de temaslar olacak. MHP'nin pozisyonu şu anda hükümet olmama yönünde, bunu kendileri de deklare etti. Ama biz, bizim için Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak hükümet yapısı ortaya çıkarana kadar tüm partilerle görüşmeyi aynı anlayış ve duyarlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz."

Anayasa Mahkemesinin dershane kararı

Bir gazetecinin "CHP ile görüşmenin ardında istikşafi görüşmeler yapacağınızı söylemiştiniz.  Sayın Bahçeli'ye de bunu önereceğinizi söylemiştiniz. Önerdiniz mi, yanıtı ne oldu" şeklindeki soruyu ise Davutoğlu, bunu dün de kamuoyuna ifade ettiği için Sayın Bahçeli'nin bu yaklaşımlarını bilerek kendilerini karşıladığını, aynı hususu Sayın Bahçeli'ye de teklif ettiğini, bu çerçeveyi anlattığını söyledi.

Davutoğlu, "Geldiğimiz nokta şu, belki CHP ile mutabık kaldığımız ölçüde değil ama o anlamda istikşafi anlamda dediğimiz tarzda değil ama arkadaşlarımızın temas halinde olması ve bu teması sürdürmesi yönünde de bir irade beyanı söz konusu oldu. Yani vaka bu. Yorumdan arındırılmış olarak söylüyorum. Temasın mahiyetinin ne olacağını akan zaman ve şartlar belirler. Ama temas halinde olmak konusunda mutabık kaldık" dedi.

Anayasa Mahkemesinin dershanelerle ilgili kararı hakkında ise Davutoğlu, mahkemenin açıkladığı kararla ilgili daha gerekçeli ve detaylandırılmış bir çerçevenin kendilerine ve kamuoyuna ulaşmadığını belirtti.

Bunun ulaşmasının ardından değerlendirmelerini yapacaklarını, herhangi bir hukuki boşluk oluşmaması için atılması gereken adımların ne olduğunu tespit edeceklerini bildiren Davutoğlu, bu konuda Milli Eğitim Bakanı ile görüştüğünü, Adalet Bakanlığı ve ilgili birimlerin konuyu değerlendireceğini anlattı.

Başbakan Davutoğlu, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının yayınlanması sonrasında, alınacak tedbirler hususunda kimsenin tereddüdünün olmaması gerektiğinin altını çizerek, bu anlamda boşluk olmaması için gayret göstereceklerini ifade etti.

Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'de eğitim politikalarını belirleme hakkı, yetkisi ve sorumluluğu siyasi iradeye aittir. Yani gerek yasal çerçeve gerek güçler ayrılığı esasına göre dış politika, ekonomi politikaları, sosyal devlet politikalarını yönetmek nasıl halkın seçtiği hükümetlerin uhdesinde ise eğitim politikalarını belirleme halkı da yetkisi ve sorumluluğu da halkın seçtiği hükümetlerdedir. Bir hukuku ihlal veya insan hakları ile ilgili bir şey varsa Anayasa Mahkemesine başvurulur. Anayasa Mahkemesinin yetkisi, hukuki yetkisi böyle bir şeyi değerlendirme konusu yapmaktır."

Eğitim politikalarının ne olacağına karar verecek makamın yürütme erki olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, sözleri şöyle sürdürdü:

"Yürütme erkinin de bu konudaki tutumu örgün ve yaygın eğitimin güçlendirilerek dershanelere olan ihtiyacın azaltılması, mümkünse kalmaması yönündedir. Çünkü dershaneler üzerinden hem vatandaşlarımız hem de eğitim mantığı itibarıyla, test mantığı içerisinde dahi karşı karşıya kalınan birçok sorun ve örgün eğitim üzerindeki negatif etkisi yanında bazı amaçlar için kullanılmak bağlamında da olumsuz tesirleri göz önünde bulundurularak bu kararlar alındı. Eğitim politikalarının nihai belirleyicisi siyasi iradedir, yürütme erkidir. Mahkemenin gerekçeli kararını  gördükten sonra bu konuda ne tür tedbirler alınması gerektiğini ve eğitimi politikalarımızın temel ilkeleriyle belirlediğimiz temel ilkeleri arasında vurguladığım husus Milli Eğitimin örgün işleyişinin temel alınması konusunda da bu ilkeler etrafında tekrar alınır."

Davutoğlu, Türkiye'de son günlerde, 7 Haziran seçimleri sonrasında ortaya çıkan tablo, toplumsal yumuşama ve belli ölçülerde siyasi görüşmeler üzerinden bir hükümet ortaklığı kurma çalışmaları yürürken bu tür kararların, bazı açıklamaların gündeme gelmesinin de düşündürücü olduğunu dile getirdi.

Davutoğlu, "Hükümet yapısı ortaya çıktığında, yeniden kurulduğunda bunlar hep gündeme gelebilir. Ama bugünlerde bu tür kararlardan hareketle kimse tekrar Türkiye'de yürütme erkinin sorumluluğunu taşıdığı konularda farklı tavırlar alınabileceği gibi bir vehme kapılmamalıdır. Hukuk saygımız var, Anayasa Mahkemesinin kararının gerekçesini göreceğiz, izahını göreceğiz ama bu konulardaki kararlı tutumumuzda da bir değişiklik olmadığını söylemek isterim" ifadesini kullandı.

İran ile nükleer anlaşma konusu

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılması ve bu konuda Türkiye'nin pozisyonu konusundaki soruyu ise Davutoğlu, şöyle yanıtladı:

"Bizim pozisyonumuz bugünde değil, 5 sene önce 2010'da böyle bir anlaşmanın işareti bile ufukta görülmezken yaptığımız diplomatik çabalarda da açıktı ve belliydi. O çabaları yürüten biri olarak, o günlerde birkaç ay içerisinde İran'a 7-8 defa gitmiş, bir anlamda Tahran Anlaşmasının zeminini hazırlamış Dışişleri Bakanı olarak, o dönemde Sayın Başbakanımız, şimdi Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı gayretlerle geldiğimiz nokta herkesçe malumdur. Keşke bu anlaşmaya çok daha önce varılsa ve uluslararası gerginlik düşürülmüş ve nükleer silah tehdidi ortadan kalkmış olsaydı. Bir zaman kaybının olduğunu düşünüyorum. O günden bugüne çok daha uygun şartlarda daha rahat yol alınabilecek bir ortam vardı ama nihai kertede bugün gelinmiş olan durum bizim için memnuniyet vericidir. Tansiyonun düşmesi, bölgede tansiyonun düşmesi önemlidir. Küresel alanda Türkiye'nin pozisyonu açıktır. Nerede ve kimin elinde olursa olsun nükleer silahlara karşıyız. Kitle imha silahlarına karşıyız. Ümit ederiz ki bu tutumdan hareketle bölgedeki diğer bütün silah mevcutlarının da ortadan kalkması bağlamında bir tavır ortaya konur.

Ayrıca İran'a yönelik ambargoların kalkması da bizim için olumlu bir gelişmedir. Hem Türkiye-İran ilişkilerinin seyri bağlamında hem de biz bu tür ambargoların kalıcı etki yapma bakımından sınırlı olduğu kanaatini hep gündeme getirdik. O bakımdan hayırlı olmasını diliyorum. Her zaman Türkiye, küresel ve bölgesel barışı destekleyecek adımların yanında olacaktır."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement