Başbakan Davutoğlu (2) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu (2)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin sınırları içinde ve dışında terör unsurlarına karşı mücadelenin kararlılıkla süreceğini belirterek, "Kamu düzeni söz konusu olduğunda faili meçhuller üzerinden Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da vatandaşlarımıza terör estiren bu çevrelere kesinlikle alanı boş bırakmayız" dedi.

25.07.2015 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin sınırları içinde ve dışında terör unsurlarına karşı mücadelenin kararlılıkla süreceğini belirterek, "Kamu düzeni söz konusu olduğunda faili meçhuller üzerinden Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da vatandaşlarımıza terör estiren bu çevrelere kesinlikle alanı boş bırakmayız" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Operasyonlarla ilgili temel amacı ve gelinen noktayı bir kez daha kamuoyuyla paylaşmak istediğini ifade eden Davutoğlu, "Perşembe gecesi sabah 3'e karşı bildiğiniz gibi Türkiye'yi tehdit eden Suriye'deki DAEŞ unsurlarına karşı bütün hedeflerin tasfiye edildiği çok başarılı bir operasyon gerçekleştirildi" diye konuştu.

Davutoğlu, eş zamanlı olarak aynı gün sabaha doğru Türkiye'yi tehdit eden bütün terör örgütlerine ayrım gözetmeksizin operasyon başlatıldığını belirterek,  şunları söyledi:

"DAEŞ, PKK ve DHKP-C terör örgütlerine karşı daha sonra 22 ile yaygınlaştırılan operasyon başlatıldı. Dün gece de saat 11.00 civarında Suriye'de önce DAEŞ mevzilerine ikinci dalga operasyon başlatıldı. Sınırda tehdit teşkil eden veya sınıra doğru yığınak yapma amacı güden unsurlara karşı yine başarılı bir operasyon gerçekleştirildi."

-"Kararlılığımızdan kimsenin şüphesi olmasın"

PKK unsurlarına karşı dün gece yapılan operasyon hakkında da bilgi veren Ahmet Davutoğlu şunları kaydetti:

"Bundan hemen sonra Kuzey Irak'ta bu kez PKK terör örgütü mevzilerine, kamplarına dönük olarak çok kapsamlı bir operasyon yine Suriye'dekine benzer şekilde kapsamlı operasyon hayata geçirildi ve bu operasyon saat 04.00'e kadar takriben sürdü. Saat 02.30 civarında operasyona komuta eden komutanlarımız, ilgili bakanlarımız ve güvenlik birimlerimizle bir değerlendirme toplantısında Çankaya Köşkünde bir araya geldik. Bu değerlendirme çerçevesinde hedef olarak seçilen noktaların büyük bir başarı ile tasfiye edildiğini görmekten memnuniyetimi ifade etmek isterim. Tek tek hedef noktaları bize aktarıldı arz edildi. Orada yaptığımız değerlendirmeler neticesinde Suriye'de üçüncü dalga, Irak'ta ikinci dalga operasyonlarını sürdürme talimatı verdik. Bu hem hava unsurlarımızın yaptığı operasyonlarda hem de karadan Türkiye sınırları içinden toplarla, top desteğiyle yürütülen operasyonlardı. Bu operasyonlar şuan itibariyle de devam ediyor. Kararlılığımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır."

Operasyonlara, siyasi, askeri, güvenlik sonuçlarını çok detaylı bir şekilde etüt ederek karar verdiklerini anlatan Davutoğlu, "Bütün gece 22 ilde süren operasyonlarda, bir önceki 302 terör unsurunun gözaltına alınması üzerine dün gece de 288 terör unsuru, her üç terör örgütüne mensup unsur, polis ve jandarmalarımız tarafından gözaltına alındı. Şu anda 590 terör örgütüyle iltisaklı, potansiyel tehdit eden unsur gözaltına alınmış durumdadır. Bütün bu çalışmalarda kararlılıkla sürdürülüyor" diye konuştu.

-"Operasyon kararı son güvenlik zirvesinde alındı"

Başbakan Davutoğlu, operasyonların kararının askeri yetkililer, emniyet görevlileri, Bakanlar Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu üyeleri ile bir dönemdir yaptıkları değerlendirmeler ve istişareler çerçevesinde alındığını bildirdi.

Davutoğlu operasyonların hayata geçirilmesi kararının ise son yapılan güvenlik zirvesinde alındığını aktardı.

-"Operasyonlar demokrasi ve özgürlüklerin korunması amacıyla yapılıyor"

Operasyonların hedefi ve amacı ile ilgili üç boyuta dikkat çeken Davutoğlu, bunlardan birincisinin demokratik düzenin ve özgürlüklerin korunması olduğunu vurgulayarak Davutoğlu şöyle devam etti:

"Burada üç boyuta dikkatinizi çekmek isterim. Birincisi Türkiye 7 Haziran'da çok başarılı, dünyanın takdir ettiği, yüzde 85'e ulaşan katılımın gerçekleştiği demokratik seçim yaşamıştır. Tam bu demokratik seçim ortamında hükümet görüşmeleri sürerken nereden çıktıkları nerelerden talimat aldıkları bizce malum bazı çevreler üç terör örgütünü birden Türkiye'yi neredeyse kıskaca almak amacıyla harekete geçirmişlerdir. Bu operasyonların birinci amacı Türkiye'deki demokratik düzeni korumaktır, özgürlükleri korumaktır ve halkımızın hayat hakkı başta olmak üzere bütün temel hak ve özgürlükleri teminat altına almaktır."

Kamu düzeninin olmadığı yerde özgürlüklerin nasıl yok edildiğini çevre ülkelerden gördüklerini ifade eden Davutoğlu, "Dolayısıyla birinci hedefimiz demokrasimizin korunmasıdır. Suruç olayı olduğu gün yaptığım açıklamayı tekrar altını çizerek yapıyorum. Suruç katliamı Türkiye'ye ve Türk demokrasisine dönük bir saldırıydı. Bunun faili DAEŞ'ti, gereken yapılmıştır" diye konuştu.

Demokratik alanda kalması gereken siyasi bazı unsurların da içinde bulunduğu bazı çevrelerin Türkiye'de kaos çıkarma çabalarının arkasında da PKK olduğunu anlatan Davutoğlu, şöyle dedi:

"Bu açık bir tehdit olarak Türk demokrasisine yönelik, temel hak ve özgürlüklere yönelik bir tehdit. Gerek bazı siyasi grupların korucuları tehdit edip Türkiye'de meşru düzeni tehdit eden açıklamaları da açıkça ortaya koyduğu gibi bu unsurlara da cevap verilmesi gerekiyordu, cevap verilmiştir."

Demokrasi ve özgürlük alanlarının korunmasında kararlılık göstereceklerinin altını çizen Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Demokrasi ve özgürlük alanları korunacaktır, kimsenin Türkiye'deki demokratik hayatı tehdit etmesine, demokratik hayatın teminatı olan kamu düzeninin sarsılmasına izin vermeyeceğiz, bunu herkes iyi bilmelidir."

-"Operasyonlar halkımızın temel güvenlik alanlarını korumaya dönük yapılıyor"

Operasyonların hedefi ve amacıyla ilgili ikinci boyutun halkın temel güvenlik boyutu olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, "İkincisi, kamu düzeni bağlamında bu operasyon halkımızın temel güvenlik alanlarını, özgürlük alanları dışında temel güvenlik alanlarını korumaya dönüktür" dedi.

"7 Haziran'dan bugüne bazı rakamları sizinle paylaşmak istiyorum" ifadesini kullanan Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"7 Haziran'dan bugün kadar eylem türleri itibariyle 121 silahlı saldırı, 15 adam kaçırma, 16 yol kesme, 59 araç yakma, 53 patlayıcı madde atma, 17 haraç alma dahil  281 terör eylemi yapılmıştır. Yine aynı dönemde 5 güvenlik görevlimiz asker ve polisimiz şehit edilmiştir. 3 asker ve 50 polisimiz yaralanmış, 1 polisimiz kaçırılmış, dört vatandaşımız katledilmiş, 10 vatandaşımız yaralanmıştır."

-"Doğrudan kamu düzeni hedef alınmıştır"

Başbakan Davutoğlu, verdiği rakamlardan sonra şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şimdi bu tablo gösteriyor ki demokratik seçimler neticesinde Türkiye'de huzur ve güvenin tahkim edilmesi gerekirken bazı unsurlar buradan Türkiye'de sanki bir yönetim boşluğu varmış gibi bir algı ile kaosu derinleştirme amacına yönelmişlerdir. Bunun için de doğrudan kamu düzenini hedef almışlardır."

Seçimlerden sonra teamüllerin ve demokratik kuralların gereği olarak istifasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunduğunu belirten Davutoğlu, "Ondan da görevi sürdürme talimatı almış isek de defaatle de söyledim, ülkemizin huzuru, güvenliği söz konusu olduğunda biran dahi tereddüt etmeyiz, siyasi geleceğimizi değil, ülkenin geleceğin düşünürüz. Bu uyarıları defaatle yaptım buna bütün milletimiz şahittir" diye konuştu.

Kamu düzeni bağlamında yürütülen bu tehdit edici unsurlara karşı açık bir şekilde de kararlılıklarını gösterdiklerini açıklayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de çatışmasızlıktan bahsedenler veya son yaptığımız operasyonların çatışmasızlık dönemini bitirildiğini iddia eden siyasi bazı çevreler de şunu bilsinler, eğer böyle bir şey varsa gitsinler uyurken şehit edilen iki polisimizin faillerine bunu sorsunlar."

Kamu düzeninin sağlanması için kararlılıklarının devam edeceğini bildiren Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kimse milletin aklıyla vicdanıyla basiretiyle alay edemez. Hem çatışmasızlık diyeceksiniz, hem de ülke huzuru için görev yapan polislerimizi kalleşçe katledenlere sessiz kalacaksınız öyle mi? Siz sessiz kalabilirsiniz ama devlet sessiz kalmaz. Kamu düzeni söz konusu olduğunda faili meçhuller üzerinden Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da vatandaşlarımıza terör estiren bu çevrelere kesinlikle alanı boş bırakmışız."

Davutoğlu, "Türkiye demokratik hukuk devletidir ve hukuk devleti dışına çıkan her eylem mutlaka cezalandırılacaktır, hiçbir suç da faili meçhul bırakılmayacaktır" dedi.

İki polisin şehit edildiği olayla ilgili de Davutoğlu, " Ceylanpınar'da dolaylı doğrudan iltisaklı herkes gözaltına alınmıştır alınmaya devam edilecektir. Kimin burada bir parmağı varsa o iki polisimizi alçakça şehit edenlerin hepsinin hesabı sorulur" bilgisini verdi.

Diyarbakır'da pusuya düşürülerek şehit edilen trafik polisinin faillerinin tespit edilip yakalandığını açıklayan Davutoğlu, Türkiye'nin kuralsızlar ülkesi haline dönüştürülmesine kesinlikle izin vermeyeceklerini yineledi.

Erzurum'un Tekman ilçesinde hamile bir kadına yardım için giden ambülanstaki hemşire, ebe ve şoförün kaçırıldığını anımsatan Davutoğlu, "Bu sabah eşimle birlikte kendilerini aradım ve geçmiş olsun dedim. Saatlerce alıkonuluyor, o sırada hamile hanım hayati tehlike geçiriyor" dedi.

"Biz buna göz mü yumacağız?" diye soran Davutoğlu,  şöyle dedi:

"Bakınız burada da günlerdir Suruç olayından bu yana bütün parti liderlerine çağrıda bulunuyorum. Gelin beraber teröre ve şiddete karşı ortak deklarasyon yayınlayalım' diye. Olumlu cevap alabildik mi? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun burada teşekkür ediyorum, onun dışında çağrımıza kulaklar tıkandı, 4 gün bu çağrıya cevap bekledik."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Okul Sporları Güreş Genç B Kategorisi Türkiye Şampiyonası'nda Taşoluk ve Afyonkarahisar Spor Lisesi büyük başarı elde etti
    09:27 Okul Sporları Güreş Genç B Kategorisi Türkiye Şampiyonası'nda Taşoluk ve Afyonkarahisar Spor Lisesi büyük başarı elde etti

    Tekirdağ'da düzenlenen Okul Sporları Güreş Genç B Kategorisi Türkiye Şampiyonası'nda Taşoluk Çok Programlı Lisesi ve Afyonkarahisar Spor Lisesi öğrencileri büyük bir başarı yakaladı. Saadet Yaşar, 43 kg kategorisinde Türkiye üçüncülüğü elde ederken, Taşoluk ÇPAL öğrencileri takım halinde ikinci olarak 2 altın bir bronz madalya kazandı. Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, sporcuları tebrik ederek daha büyük başarılar elde edeceklerine inandığını belirtti.

  • İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçildi
    09:25 İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçildi

    Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan'ın görev süresinin dolmasıyla boşalan üyelik için İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar seçildi. Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • Van'ın Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut, seçilen muhtarlarla toplantı yaptı
    09:15 Van'ın Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut, seçilen muhtarlarla toplantı yaptı

    Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut başkanlığında toplanan muhtarlar, 2024 yılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) mütevelli heyeti seçimini gerçekleştirdi. Yapılan seçimde Tepedam Mahalle Muhtarı Yalçın Özcanlı ve Yorganlı Mahalle Muhtarı Cafer Dayı SYDV mütevelli heyeti başkanlığına seçildi. Kaymakam Bulut, yeni göreve başlayan muhtarlarla başarılar diledi.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu Çalıştayı Düzenledi
    09:13 Mersin Büyükşehir Belediyesi Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu Çalıştayı Düzenledi

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü bünyesinde iç ve dış paydaşların destekleriyle ‘Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu’ çalıştayı düzenledi.

  • Google Mesajlar, ebeveyn denetimi özelliğini test ediyor
    09:09 Google Mesajlar, ebeveyn denetimi özelliğini test ediyor

    Google, Android işletim sistemine özgü mesajlaşma uygulaması Google Mesajlar'a ebeveyn denetimi özelliğini eklemek için testler yapıyor. Bu özellik sayesinde ebeveynler, çocuklarının mesajlaşma aktiviteleri üzerinde daha fazla kontrol sağlayabilecek. Yeni özellik, çocukların dijital güvenliğini artırmayı hedefliyor ve onay bekleyen mesajlar için uyarılar gönderiyor. Ayrıca, SMS ve RCS desteği ile geniş bir kullanım alanına sahip olacak. Google, bu özelliği önümüzdeki sürümlerde kullanıcılarına sunmayı planlıyor.


Advertisement