Başbakan Davutoğlu: (2) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu: (2)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çok açık ve net söylüyorum.

10.10.2015 01:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çok açık ve net söylüyorum. Bu konudaki kararlılığımızdan kimse şüphe etmesin ne milletimiz, ne Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlarımız, ne de terör örgütü ve ona destek verenler bu konudaki kararlılığımızdan hiçbir şekilde tereddüt olmayacağını bilsinler. Son silah bırakılana kadar operasyonlar devam edecek" dedi.

Davutoğlu, A Haber ve ATV ortak yayınında katıldığı programda gündeme dair soruları yanıtladı.

Akademisyenlerin, 28 Şubat ve 12 Eylül döneminde düşünce özgürlüğünün nasıl ayaklar altına alındığını bildiklerini vurgulayan Davutoğlu, Türkiye'de demokratik ortam sağlanacaksa herkesin düşünce, fikir, basın özgürlüğüne aynı ölçüde saygı duyulması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, basın özgürlüğünün, hakaret, tehdit, başkalarının kişilik hukukunu yok etmeden mutlak anlamda sağlanmasının kendilerinin temel hedefi olduğunu belirterek, medya özgürlüğünden bahsettikten sonra bunu sınırlayıcı tutumlar takınmanın da doğru olmadığını ifade etti.

"(Şike davası) Bu karar çıkıncaya kadar Türk futbolunun üzerinde bir şaibe olduğuna dair genel bir kanı vardı, bugünkü kararla beraber bu şaibe bitti mi?" sorusu üzerine Davutoğlu, bu davadan bağımsız olarak herhangi bir yanlış işleyiş varsa buna karşı da kendi içlerinde tartışmaları gerektiğini kaydetti.

Davutoğlu, Türk sporunun böyle bir şaibe iddiasıyla etkilenmesine izin verilmemesi gerektiğini bildirerek, şöyle devam etti:

"Spor, temel etik değerleri bağlamında da bu etik değerlerin en kesin şekilde uygulanması gerek bir alan. Eğer spor ile bu ahlakı koruyamazsak, sporda sadece alınacak netice önem kazanırsa spor, özünden, mahiyetinden uzaklaşır. Nihayetinde hukuki bir karar ama eğer aksayan yönleri de varsa bunu ayrıca değerlendirmek, sistemi daha da iyi işleyen bir hale getirmek için gereken tedbirler varsa hep beraber bunların konuşulması ve sporda centilmenliğin, etik kuralların bir sistem halinde işleyebilmesini teminat altına almak lazım."

-"Kimse geçici bir aldatmacanın peşinde olmasın"-

"İddia o ki; PKK önümüzdeki günlerde ya da saatlerde eylemsizlik ilan edecek, HDP'nin hem söylemini hem de hareketini rahatlatabilmek hem de önünü açabilmek adına değerlendirmesi yapılıyor. Böyle bir şey olduğu takdirde, devlet nasıl bir pozisyon alacak?" sorusu üzerine Davutoğlu, devletin bu anlamda tutumunun açık olduğunu, Türkiye'de meşru emniyet ve güvenlik birimleri dışında kimsenin silah barındırma, silah kullanma hakkının olamayacağını söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'de hiçbir il ve ilçede meşru olarak yürütülen çalışmalar dışında hiç kimsenin hendek kazamayacağını, barikat kuramayacağını belirtti. Buradan çıkan sonucun kamu düzeni olduğuna işaret eden Davutoğlu, bunun seçimle ilgili bir konu olmadığını herkesin anlaması gerektiğini vurguladı.

"Kimse geçici bir aldatmacanın peşinde olmasın, biz bu kararı kolay almadık, bu karara kolay gelmedik" diyen Davutoğlu, şunları dile getirdi:

"Bütün bileşenleriyle bugün eylemsizlik çağrısı yapmaya hazırlandığını söylenen kesimlerin, Çözüm Süreci'ne ve çözüm iradesine saygı duymalarını bekledik. 2013'ün Mayıs'ında çekilmesi gereken, Türkiye topraklarını terk etmesi gereken silahlı grupların sayısı içeride artmışsa, Türkiye'den çıkartılması gereken silahların niteliği ve niceliği artmışsa, 'Bunun dışında siyaset yapıyorum' diyenler, 'Sırtımızı terör örgütüne dayadık' ya da 'Silahlanma, ayaklanma dönemi geldi' diye 8, 9, 10 Haziran, 14 Temmuz'da bugün bu çağrıyı yapmayı düşünen diyelim veya bunu gündeme getiren Demirtaş'la dahi, hükümet kurma sürecinde bunu yapıyorlarsa şimdi tekrar sureti haktan görünmeye hakları yok."

-"Son silah bırakılana kadar operasyonlar devam edecek"

Davutoğlu, kendilerinin Çözüm Süreci iradesini devreye soktuklarını, bunu yaparken de çok dürüst, samimi ve tutarlı bir stratejinin parçası olarak buna karar verdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Her zaman terörle mücadele ettik ama bu etkin mücadeleyi başlatma kararı verdiğimizde yani 23 Temmuz'da da yine stratejik bir karar olarak verdik. Geçici, birilerinin gözünü bir müddet korkutmak veya çekindirmek, sonra seçime gitmek için falan değil.

Bakın ne diyorlar? Bir gün 'ateşkes' diyorlar. Ateşkes bizim hiçbir zaman kullandığımız biz jargon değil, problem burada. Bunların dilinde ateşkes, Türkiye Cumhuriyeti'nin meşru güvenlik güçleriyle ona karşı halka da baskı yapıp, terör uygulayanlar arasında bir eşitlik var sanki. Hiçbir zaman bu tabiri kullanmadık. 'Eylemsiz' dediklerinde, eylemsizlikten kasıt Cizre'de, Nusaybin'de, Silopi'de belli mahallelere hendek kazmak da dahil mi buna? Bu hendeklerin içinde birtakım yerlere mayın yerleştirmek dahil mi? Çatışmasızlıktan onların kastettiği şu: Bütün çatışmalar duracak ama o hendekler, barikatlar da duracak, mezarlıkların etrafında bir mezarlık görüntüsü şeklinde inşa ettikleri ama insanları çekip işlence uyguladıkları, silah deposu haline getirdikleri, mahkeme yaptıkları güya yerlerde kalacak. Biz bunları gözledik, kararlı bir şekilde takip ettik. Çok açık ve net söylüyorum. Bu konudaki kararlılığımızdan kimse şüphe etmesin ne milletimiz, ne Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlarımız, ne de terör örgütü ve ona destek verenler bu konudaki kararlılığımızdan hiçbir şekilde tereddüt olmayacağını bilsinler."

Operasyonların devam edip etmeyeceği yönündeki soruya Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

"Son silah bırakılana kadar operasyonlar devam edecek. Şimdiye kadar ilan ettikleri eylemsizlikleri nasıl noktaladıkları ortada. Onların eylemsizlikten kastettikleri, güvenlik güçlerimizin operasyonları bırakması, onların ise silah stoğu yapmaya devam etmesi, birtakım terör faaliyetleri yapmaya devam etmesi, bir müddet sonra da 6-7 Ekim olaylarında olduğu gibi bir anda birçok şehrimizi kana, ateşe, yangın yerine çevirecek şekilde faaliyet göstermeleri. Eylemsizlikten kasıtları buysa biz bu eylemsizliği geçmişte gördük. Yapmaları gereken şu: Çıkacaklar ve diyecekler ki '2013 Mart'ında dediklerini 'Artık silahlı mücadele denilen yöntem bitmiştir, biz madem ki 80 milletvekiliyle Meclis'te temsil ediliyoruz, böyle bir yöntemin karşılığı kalmamıştır, her türlü silahı teslim ediyoruz. Hiçbir terörist artık Türkiye topraklarında barınmayacak, çekiliyoruz' diyecekler. Nereye çekilirlerse çekilsinler, ne yapacaklarsa yapsınlar. Silahları teslim etmeden, eylemsizlikti çatışmasızlıktı tekrar zaman kazanmaya ve milletimizin gününü ve geleceğini karartmaya izin vermeyiz. Konuşulacak tek konu silahların nasıl bırakılacağı ve nasıl terk edileceği. Türkiye'nin hiçbir dağında, hiçbir vadisinde teröristin olmayacağı şekilde bir kesin çözüm konuşulmalı. 7 Haziran'dan önce demokrasi, barış türküleri söylediler, 7 Haziran'dan sonra ayaklanmaktan bahsettiler."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement