Başbakan Davutoğlu: (7) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu: (7)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Millet önünde sınava giriyorsak, biz karnenin neticesi konusunda etkide bulunabilecek bir performans göstermek durumundayız. Onlar için ise notu olmayan bir sınava girmiyormuşçasına davranıyorlar.

10.10.2015 03:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Millet önünde sınava giriyorsak, biz karnenin neticesi konusunda etkide bulunabilecek bir performans göstermek durumundayız. Onlar için ise notu olmayan bir sınava girmiyormuşçasına davranıyorlar. Çünkü nihayet o sınavın neticesinde uygulayacakları bir şey yok. Aradaki fark da buradan kaynaklanıyor" dedi.

Davutoğlu, A Haber ve ATV ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Seçim beyannamesindeki taahhütlerin sahada ne yönde karşılandığı yönündeki soru üzerine Başbakan Davutoğlu, AK Parti'nin beyannamesinin seçim öncesinde yayınlanmışsa seçim sonrasında da hükümet programına dönüştürülmesi zorunluluğunun bulunduğunu söyledi.

Davutoğlu, şu anda hangi siyasi denklem ortaya koyulursa koyulsun AK Parti'nin hükümet sorumluluğunu üstlenecek parti olarak görüldüğüne vurgu yaparak, "Biz tek başına iktidara geleceğimize inanıyoruz ama demokraside hiçbir zaman kesin konuşmamak lazım. Başka bir formülde de AK Parti'siz bir formül mümkün değil. Bunu herkes gördü 4 ay içinde. O zaman bizim yayınladığımız beyanname bir hükümet programı gibi telakki edilir. Dolayısıyla hazırlarken de beyannameyi bütün detaylarıyla düşünürüz. Yapmayacağımız, yapamayacağımız sözü vermeyiz, verdiğimiz sözü de yaparız" diye konuştu.

-"Büyük Türkiye ideali yönünde çok büyük projelere imza attık"-

Diğer partiler için böyle bir testin, böyle bir sınavın söz konusu olmadığını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Millet önünde sınava giriyorsak, biz karnenin neticesi konusunda etkide bulunabilecek bir performans göstermek durumundayız. Onlar için ise notu olmayan bir sınava girmiyormuşçasına davranıyorlar. Çünkü nihayet o sınavın neticesinde uygulayacakları bir şey yok. Aradaki fark da buradan kaynaklanıyor. Bu beyannamede  özellikle de 7 Haziran sonrasında balkon konuşmasında zikrettim; 'Bir eksiğimiz varsa bakacağız, milletimiz ne diyor, ne istiyor bunu göreceğiz ve Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayacağız' dedik. İlk gece daha Türkiye'yi hükümetsiz bırakmadık millet de buna şahit. En zor şartlarda, işte hükümet kurma görevini... Rusya ile ilişkileri konuşuyoruz ama anayasal zorunluluk olan hükümette MHP yok, CHP yok. Üstlenmediler bu sorumluluğu.

12 yıl içinde biz büyük Türkiye ideali yönünde çok büyük projelere imza attık ve yine çok büyük projeleri ortaya koyduk. Bu beyannamede de var dikkat ederseniz. Reformlar, taahhütler, projeler diye üçe ayırdık. Bu üçlü ayrımı yapma ihtiyacı hissettik. Niye? Bu 12 yıl içinde halk bizim bu büyük projelerimizi gördü, bunu tabiri caizse satın aldı, cebine koydu, 'Bunlar zaten yapılıyor' dedi. 12 yıl içinde biz 2-3 bin dolardan 10 bin dolara getirdik seviyeyi ve halk bir başka hayat tarzına alıştı. Yani daha önce ihtiyaç olmayan şeyleri ihtiyaç olarak görmeye başladı. Bunun getirdiği yeni bir kitle ile karşı karşıyayız. Bir de yeni oy veren gençler; biz iktidara geldiğimizde 5 yaşındaki gençlerdi. Yani eski Türkiye'yi tanımayan, 3 bin dolarlık Türkiye'yi bilmeyen 10 bin dolarlık Türkiye'ye alışmış bir seçmen kitlesiyle karşı karşıyayız."

Davutoğlu, 2011 yılında büyük 2023 projelerini ortaya koyduklarını, bu arada da işçilere ve gençlere birçok şey yapıldığına değinerek, şöyle devam etti:

"Fakat bu yapılanlar atıl kapasite kullanımı ile daha doğrusu var olan ekonomik parametreler içinde yapılan rasyonel adımlar olarak telakki edildi. Genç seçmen kitlesi bir paradigma sıçraması bekliyor bizden. O paradigma sıçramasının temelini de biz oluşturduk zaten. Bir taraftan hükümet görüşmeleri yürürken biz hemen bazı komisyonlar kurduk. Bir komisyonda muhtemel bir seçim söz konusu olursa beyannameyle ilgili yapılacak çalışmaları başlattık. Arkadaşlarla şunu paylaştık; 'Öyle özgün şeyler geliştirelim ki teklifler maliyeti, bütçe dengelerini bozmasın, sonuçları üretime katkıda bulunsun ve insanımızı sürecin içine katsın.' Yani sosyal desteklemelerde olağanüstü destekler verdik. Fakat sosyal destekleri fazla abarttığın zaman da insanlar tembelliğe de yönelebilir. Sosyal devlet fonksiyonları önemlidir ama sosyal destekler asgari ücrete yaklaşan bir noktaya geldi mi insanlar çalışmamayı tercih edebilirler. 'Nasıl olsa bu desteği alıyorum' diye."

-"Süratle gençlerimizi istihdam edeceğiz"-

Genç istihdamına da değinen Davutoğlu, genç istihdamın şu an dünyanın meselesi durumunda olduğunu dile getirdi. Ülkenin sosyal geleceğini, politik geleceğini görme noktasında gençlerin işsizlik oranlarına bakılması gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, "Genç işsizliği yükseldiği zaman o ülkede siyasal istikrarın ve sosyal huzurun olması mümkün değil. İste Yunanistan... O zaman biz süratle gençlerimizi istihdam edeceğiz. Bizim de nüfusumuz dinamik. Bu dinamizmin de azalmasını istemiyoruz. 90'lı yıllarda olduğu gibi 'Nüfus planlaması yapalım, bir eve bir çocuk yeter' dediğiniz zaman da 30 sene sonra Almanya 85 milyondan 60 milyonlara düşecek, dinamizmi kaybedecek diye bir korku var. Bu korkuya biz de gireriz. O zaman ne yapacağız, gençlere iş bulacağız" yorumunu yaptı.

Gençlerin önünde iki yolun bulunduğunu belirten Davutoğlu, ya kendisinin iş kuracağını ya da bir yerde işe gireceğini söyledi. Kendisinin iş kurması halinde 50 bin lira can suyu, ilk sermaye olarak kendisine vereceklerinin altını çizen Davutoğlu, "Kim olursa olsun yeter ki bir proje ile gelsin, 'şu işi kuracağım' desin. Riski; o gencin o parayı kullanamaması. Bize iyi bir şekilde sunulan ikna edici bir proje ise niye genç onu kullanmasın. Bununla aslında psikolojik bir şey de yapıyoruz; gençlere güvendiğimizi gösteriyoruz. 50 bin lirayı aldıktan sonra dese ki 'Bu yetmiyor, benim projem daha kapsamlı' o zaman 100 bin lira da faizsiz kredi veriyoruz. Böylece gencin elinde 150 bin liralık bir işe başlama imkanı var" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, köyden şehirlere büyük bir hareketliliğin olduğunu anlatarak, genç çiftçilere de 30 bin lira karşılıksız kaynak vereceklerini kaydetti. Davutoğlu, bunun da büyük bir imkan olduğunun altını çizdi. İş yerini kurmak yerine bir yerde çalışmak isteyen gençlere dönük de hem çalışana hem de işverene destek mahiyetinde çalışma yürütüleceğini bildiren Davutoğlu, işverenin genci işe alması durumunda bir yıllık maaşının devlet tarafından ödenmesini planladıklarını ve bu süre içinde çalışanın iş başı eğitimini almasını sağlayacaklarını ifade etti.

Davutoğlu, istihdamı artırmanın şu an dünyanın gündeminde olduğuna vurgu yaparak, "G20 gündeminde gençlerin istihdamını konuştuk geçen sene. Bu sene dönem başkanlığında hep bunu öne çıkardık. Gençlerin istihdamı, KOBİ'lerin desteği... Ancak bu yolla üretkenlik artar, bu yolla içselleştiren bir ekonomi ile ancak siyasi istikrar ve sosyal huzur sağlanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu: (7) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'de Milli Mücadele Kahramanı Abide Yanlışlıkla Yakıldı
    10:25 Denizli'de Milli Mücadele Kahramanı Abide Yanlışlıkla Yakıldı

    Denizli'nin önemli Milli Mücadele kahramanlarından Köpekçi Nuri Efe anısına yapılan abidenin 13 yaşındaki bir çocuk tarafından yanlışlıkla yakıldığı ortaya çıktı. Aile, tadilat masraflarını üstlendi.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

  • Şanlıurfa'da silah kaçakçılarına operasyon: 3 gözaltı
    10:19 Şanlıurfa'da silah kaçakçılarına operasyon: 3 gözaltı

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde düzenlenen silah kaçakçılığı operasyonunda çok sayıda ruhsatsız silah ele geçirildi, 3 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda, 2 uzun namlulu silah, 2 ruhsatsız tabanca, 1 ruhsatsız av tüfeği, 1 adet kurusıkı tabanca, 1 gaz el bombası ile çok sayıda mermi bulundu. Gözaltına alınan şüpheliler işlemleri için karakola götürüldü. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.


Advertisement