Başbakan Davutoğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları istişare sonucunda, 7 Haziran'da yapılacak seçimler nedeniyle istifa edecek bakanların yerine müsteşarların getirilmesine karar verdiklerini belirterek, "Adalet Bakanlığına Sayın Kenan İpek, İçişleri Bakanlığına Sayın Sebahattin Öztürk ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına Sayın Feridun Bilgin, önümüzdeki günler itibarıyla 6 Mart son gün olduğu için, o gün itibarıyla göreve başlamak üzere kararlaştırılmışlardır" dedi.

03.03.2015 01:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları istişare sonucunda, 7 Haziran'da yapılacak seçimler nedeniyle istifa edecek bakanların yerine müsteşarların getirilmesine karar verdiklerini belirterek, "Adalet Bakanlığına Sayın Kenan İpek, İçişleri Bakanlığına Sayın Sebahattin Öztürk ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına Sayın Feridun Bilgin, önümüzdeki günler itibarıyla 6 Mart son gün olduğu için, o gün itibarıyla göreve başlamak üzere kararlaştırılmışlardır" dedi.

Davutoğlu, Portekiz'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Türkiye-Portekiz Hükümetlerarası Zirvesi Birinci Toplantısı dolayısıyla Lizbon'a gittiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın ziyarette kendisine eşlik edeceğini bildiren Davutoğlu, Türkiye-Portekiz Hükümetlerarası Zirve mekanizmasının, Portekiz Başbakanı Passos Coelho'nun 17-19 Aralık 2012'de Türkiye'yi ziyareti sırasında imzalanan "Türkiye ile Portekiz Arasında İkili İlişkilerin Güçlendirilmesine Yönelik Strateji Belgesi" ile kararlaştırıldığını kaydetti.

Toplantı kapsamında mevkidaşı Coelho ile bir araya geleceğini, heyetteki bakanların da mevkidaşlarıyla görüşeceklerini ifade eden Davutoğlu, daha sonra zirvenin genel oturumunda bakanların kanaatlerinin ve tekliflerinin değerlendirileceğini belirtti. Davutoğlu, ikili ilişkilerin her boyutuyla ele alınacağını ve Coelho ile ortak bildiriye imza atacaklarını dile getirerek, savunma, ekonomi, eğitim ve gıda güvenliği alanlarında anlaşmalar ile DEİK ve Portekiz Dış Ticaret ve Yatırım Ajansı arasında işbirliği mutabakat zaptı imzalanacağını ifade etti.

Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva ve Portekiz eski Cumhurbaşkanı, Medeniyetler İttifakı'nın ilk yüksek temsilcisi Jorge Sampaio ile görüşeceğine dikkati çeken Davutoğlu, heyette bulunan işadamlarının da Portekizli muhataplarıyla bir araya gelip, ekonomik, ticari ilişkileri gözden geçireceğini kaydetti.

Davutoğlu, "Türkiye ile Portekiz, Akdeniz'in iki yakasında son derece dostane ilişkiler geliştirmiş ülkelerdir. İkili ilişkilerimizde hiçbir siyasi, ekonomik, herhangi bir sorun yok. Portekiz, Türkiye'nin AB sürecini desteklemektedir. Bu destek itibarıyla da her zaman yakın temas halinde olduk. Ayrıca Afrika açılımımız çerçevesinde de Afrika'da önemli bir tarihe geçmişe sahip olan Portekiz ile hep yakın temasımız olmuştur" diye konuştu.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Mayıs 2013'te Portekiz'e yaptığı ziyaretin, bu ülkeye gerçekleşen ilk devlet başkanı ziyareti anlamında çok güçlü bir altyapının gelişimine zemin hazırladığını belirten Davutoğlu, "Bugünkü ziyaretimiz de bütün bu temasları tamamlar mahiyettedir" değerlendirmesinde bulundu.

Lizbon İslam toplumunu ziyaret edeceğini, Türkiye tarafından Lizbon Merkez Camisi'ne hibe edilen mermerlerin yerleştirilmesinin bu yıl içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü dile getiren Davutoğlu, caminin Avrupa'daki en önemli merkezlerden biri olarak Türkiye'nin de desteğiyle gelecek dönemde tamamlanacağını bildirdi.

Davutoğlu, Ermeni terör örgütü tarafından 1982'de düzenlenen saldırıda şehit edilen Lizbon Büyükelçiliği İdari Ataşesi Erkut Akbay ve eşi Nadide Akbay ile yurtdışındaki görevleri sırasında şehit olan tüm diplomat ve kamu görevlileri anısına inşa edilen ve açılışı 2013'te yapılan anıtı ziyaret edeceğini ifade ederek, "Portekiz ziyaretimizin bu ülkeyle ilişkilerin gelişmesine büyük katkıda bulunacağına inanıyorum" dedi.

-ABD'deki temasları-

Başbakan Davutoğlu, Portekiz ziyaretinin ardından ABD'ye geçeceğini, New York'ta uluslararası finans çevrelerinin yanı sıra ABD'li yatırımcılarla geniş çaplı temaslarda bulunacağını bildirdi.

Dünyanın önde gelen iktisatçılarıyla Türk ve dünya ekonomisindeki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacağını, Türkiye'nin ilan ettiği 25 sektörel dönüşüm programını muhatapları, finans ve yatırım kuruluşlarıyla paylaşacağını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin yatırım alanında sağladığı imkanları uluslararası yatırımcılara anlatacağını söyledi. Düzenlenecek etkinliklerde önde gelen kurumsal ve doğrudan yatırımcılar ile portföy yatırımcılarına hitap edeceğini aktaran Davutoğlu, birçok şirketin yöneticisi ve yönetim kurulu başkanları ile bir araya geleceğini ifade etti.

Davutoğlu, Council on Foreign Relations'un (CFR) yıllık etkinliği çerçevesinde Türk-Amerikan ilişkileri bağlamında konuşma yapacağına işaret ederek, New York'taki Türk dernekleri ve diğer akraba toplulukların temsilcileriyle görüşeceğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de bir araya geleceğini, Suriye başta olmak üzere bölgesel ve küresel konularda düşünce alışverişinde bulunacağını anlatan Davutoğlu, BM Genel Kurulu'nda gerçekleştirilecek "Kadının Güçlendirilmesi" konulu yüksek düzeyli tematik toplantıya katılıp Genel Kurul'a hitap edeceğini vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, 6 Mart Cuma günü Türkiye'ye döneceğini söyledi.

-"Gerçekten 'ihtiyaç var mı' diye düşünmek lazım"-

Davutoğlu, açıklamalarının ardından, yasa gereği Adalet, İçişleri ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlarının istifa edeceği hatırlatılarak, bu isimlerin yerine geleceklerin kararlaştırılıp, kararlaştırılmadığına ilişkin soruyu da yanıtladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın bugün Bakanlar Kurulu toplantısına son kez katıldığını, çalışmaları dolayısıyla teşekkürlerin iletildiğini belirten Davutoğlu, Bozdağ'ın Yargı Reformu çerçevesinde stratejik belge, Elvan'ın da Türkiye'nin ulaştırma projeleriyle ilgili sunum yaptıklarını aktardı.

Üç bakanın da büyük bir fedakarlık ve son derece etkin bir yönetimle hükümete ciddi katkı sağladığını kaydeden Başbakan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızla da geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz istişare sonrasında üç bakanlığımıza da şu anki bakanlık müsteşarlarının önümüzdeki seçime kadar nezaret etmeleri ve bakanlık görevlerini üstlenmelerini kararlaştırdık. Adalet Bakanlığına Sayın Kenan İpek, İçişleri Bakanlığına Sayın Sebahattin Öztürk ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına Sayın Feridun Bilgin, önümüzdeki günler itibarıyla 6 Mart son gün olduğu için, o gün itibarıyla göreve başlamak üzere kararlaştırılmışlardır.

Zaten bu, Türkiye'de on yıllardır olan bir uygulama. Üzerinde tekrar düşünmek lazım, 'gerçekten buna ihtiyaç var mı' diye. Bir teamül ve bir kural gereği seçimlerden önce bu üç bakanlığın ataması yapılıyor. Sürekliliği teminen, yürüyen işlerde herhangi bir aksamanın olmaması açısından da müsteşarların bu görevi üstlenmelerini doğru bulduk. Nihayet bu üç ay, bu bakanlıklar ve hükümetin işlevi bağlamında hiçbir kesinti olmayacak. İnşallah 8 Haziran'da yeni hükümeti kurduğumuzda da bu çalışmalar yürüyecek. Dolayısıyla bırakın üç ayı, üç haftayı, üç günü, üç saati bir dakika bile kaybetmeye tahammülümüz yok. Bu sürekliliği teminen müsteşarlarımız bu görevi üstlenecekler ve bakanlıktaki bütün işler de 6 Mart ile 7 Mart arasında hiçbir fark olmadan bu görevler ifa edilecek."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement