Başbakan Davutoğlu, Akil İnsanlar Heyetiyle Buluştu - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu, Akil İnsanlar Heyetiyle Buluştu

Başbakan Davutoğlu: (5) "Çözüm sürecinde ne zaman mesafe alsak, şu veya bu unsur devreye giriyor bir anda ortalık toz duman içinde kalıyor, tekrar çatışma ortamı doğuyor.

19.10.2014 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çözüm sürecinde ne zaman mesafe alsak, şu veya bu unsur devreye giriyor bir anda ortalık toz duman içinde kalıyor, tekrar çatışma ortamı doğuyor. Birileri puslu havayı seviyor" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Akil İnsanlar Heyeti ve ilgili bakanların katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada daha önce planlandığı gibi PKK'nın silahlı unsurlarının ülke dışına çıkması gerçekleşseydi farklı bir ortam olacağını belirterek, "Bizim Kobani'ye, PYD'ye tutumumuz ve bakışımız farklı olurdu" diye konuştu.

Davutoğlu, Suriye'de rejimle işbirliği yapan bir grubun desteklenmemesi durumunda Türkiye'nin eleştirildiğini hatırlatarak, bu eleştirinin kabul edilebilir bir yanı olmadığını kaydetti. Dışişleri bakanlığı döneminde Salih Müslim'le görüşülmesi konusunda bizzat talimat verdiğini anlatan Davutoğlu, Suriye'deki gruplarla da demokratik bir diyalog sürecinin başlaması için bu yönde bir harekette bulunduklarını söyledi.

"Türkiye'ye verilen sözler tutulmadı"

Davutoğlu, Müslim'in ilk defa muhatap olarak alındığını, temel ve ilkesel isteklerde bulunulduğunu belirterek, "Suriye'deki demokratik muhalefetle işbirliği yapın, Suriye rejiminin suçlarına iştirak etmeyin ve Türkiye'yle de iyi ilişkiler içerisinde olun' dedik. O dönemde bize verilen sözler tutuldu mu ki birileri 'Türkiye sözünü tuttu mu?' diyebilsin. Aksini yaptılar, gittiler Suriye rejiminin suçlarına ortaklık ettiler. IŞİD'le bir yıl yan yana yaşadılar bütün uyarılarımıza rağmen. Ses çıkarmadık. Bu dönemde Tel Abyad IŞİD'in eline düşerken Sünni Araplar katledilirken HDP benimle ilgili verilen gensoruya destek verici konuşmalar yaptı. Bayırbucak'ta ve Çobanbey'de Türkmenler katledilirken IŞİD tarafından, rejim katliamını zaten mazur görüyorlar da, IŞİD tarafından katledilirken sessiz kalındı. Biz Kobani'ye de sessiz kalmadık. Tarih, Türkiye'nin Kobani'ye neler yaptıklarını yazacak" değerlendirmelerinde bulundu.

Yeni çıkan konjonktürler nedeniyle Türkiye'nin 100 yıllık projesinin yok edilemeyeceğini dile getiren Davutoğlu, çözüm sürecinin kısa sürede başarıya ulaşması neticesinde sınırlar ötesinde yaşayan diğer halklara da bunun olumlu yansımaları olacağını söyledi.

"Her şeye rağmen irademizi ortaya koyduk"

Davutoğlu, yeni hükümetin de bu konuya ilişkin görüşlerini paylaştığını vurguladığı konuşmasına şöyle devam etti:

"Kongre konuşmamızı herkes hatırlayacaktır. Kongrenin odak unsurlarından birisi de çözüm süreciydi. Sayın Cumhurbaşkanımız görevi bana devrettiği sırada 'Bu benim bütün siyasi mevcudiyetimi ortaya koyduğum bir projedir' dedi. Yeni AK Parti genel başkan adayı olarak yaptığım konuşmada 'Çözüm süreci bizim için tarihi bir projedir. Bölgenin tek başarı hikayesidir. Bir emanettir ve bu emaneti başarıya götürmek için her türlü çalışmayı yapmaya kararlıyız' dedim. Bu bir irade beyanıdır. Bu irade beyanında en önemli şey samimiyettir. Hiçbir ikili dil kullanmadık. Yeni hükümet görevi devraldıktan sonra 29 Ağustos'ta hükümeti kurduk, 30 Ağustos törenleri falan, hükümet programını açıkladık. 1 Eylül'de hükümet programını açıkladık. Programın içinde çözüm sürecine bakışımızı ortaya koyduk. Bize verilen sözlerin hiçbiri yapılmadığı halde, bunu açık bir şekilde ortaya koyduk."

Daha güvenoyu almadan çözüm süreciyle ilgili hükümet içinde bir mekanizma kurulduğunu aktaran Davutoğlu, mekanizmaya bizzat kendisinin başkanlık edeceğini söylediğini hatırlattı.

Başbakan Davutoğlu, bütün bakanlıkların konuyla ilgili öncelikli görevli oldukları yönünde talimatlar verdiğine işaret ederek, çözüm sürecini başbakan başkanlığında yürüyen bir mekanizmaya oturttuklarını dile getirdi. Tezkerelerin birleştirilmesi esnasında da mesajlarının gayet açık olduğunu anımsatan Davutoğlu, o gün yapılan bakanlar kurulu toplantısında kurulun çözüm süreci yasasını uygulama esaslarını ilan ettiklerini vurguladı.

"O gece ne tür mesajlar attıklarını biliyoruz"

Davutoğlu, 1 Ekim'de Selahattin Demirtaş'ı kabul ettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Takip edilecek yol haritası konusunda her türlü müzakere ve görüşme yapıldı. Bunların detaylarına girmem mümkün değil. Kapalı oturumda bu sorular geldiğinde Akil İnsanlar Heyeti'nin bütün bunları bilmesi gerektiği için onları paylaşırız. Çünkü sizleri bu sürecin asli unsurları olarak görüyoruz. Bütün bunlar paylaşıldı ve belli mutabakatlar sağlandı. Burada bu mutabakatlar sayesinde yeni ve olumlu bir ortama giriyoruz. Artık çözüm süreci yasal zeminiyle, bakanlar kurulu esasıyla, varılan mutabakatlarla büyük bir ivme kazanacak beklentisi içindeyken Kurban Bayramı'nın üçüncü günü 6-7 Ekim'de, 6-7 Eylül Olayları gibi talanın, baskının, yağmanın, şiddetin, gasbın ve cinayetin her türlüsü yaşandı. O zaman herkes samimiyet testinden geçiyor. Hükümet olarak önümüzde bütçe hazırlıkları varken, toplumsal olaylar söz konusuyken, yeni bir hükümetken her işi ikinci kılıp çözüm sürecine odaklanıp üstümüze düşen her şeyi yapmışken gördüğümüz mukabele bu oldu. Kimse 'Efendim biz şiddet çağrısı yapmadık, sokağa çıkın dedik' demesin. Sizinle irtibatlı olanların o gece ne tür mesajlar attıklarını biliyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız o gece Diyarbakır'dan beni aradı. 'Şu sokaklarda şu silahlanmayı yapıyoruz herkes silahlı ayaklanmaya kalkışsın' diye tweet atanlar kiminle irtibatlı? Buna destek veren ana muhalefet partisi genel başkan yardımcısının 'Ben ona değil şuna destek verdim' demesi çok zor."

Yaşanan olumsuzluklardan hayır murad eden bir kültürden geldiklerini söyleyen Davutoğlu, herkesin oturup iyi bir muhasebe yapması gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, öz eleştiriden kaçınıldığını da anlatarak, faili meçhullerin şu anda da devam ettiğini kaydetti.

"Hedefleri çözüm süreci"

" Yasin Börü'yü kimin öldürdüğünü" soran Davutoğlu, bu soruyu sormanın herkesin görevi olduğunu dile getirdi. "Ambulans yakmanın hangi barışçı yönü olabilir? diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Kütüphaneleri, müzeleri, 214 okulu yakmanın hangi barışçı yönü olabilir? Burada hepimizin hedefi görmesi lazım. Hedef sadece Türkiye Cumhuriyeti devleti değil, özellikle de sizlerle paylaşmak istiyorum hedef çözüm sürecinin bizzat kendisidir. Biz 2005'teki ilk çağrılarda neler olduğunu, Oslo Sürecinden sonra 7 Şubat komplosuyla neler yapılmak istendiğini biliyoruz.

Çözüm sürecinde ne zaman mesafe alsak, şu veya bu unsur devreye giriyor bir anda ortalık toz duman içinde kalıyor, tekrar çatışma ortamı doğuyor. Birileri puslu havayı seviyor. Bizim çözüm sürecindeki her bir aktöre çağrımız şudur; 'Gelin, günlük güneşlik bir havada konuşalım. Kimse puslu havalarda taktik mücadele içine girmesin. Geçen yıl siz Anadolu topraklarını gezerken mayıs ayında İstanbul sokaklarının ne hale geldiğini gördük."

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu, Akil İnsanlar Heyetiyle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kozan'da Dolandırıcılık ve Uyuşturucu Satışı Yapan İki Kişi Yakalandı
    11:51 Kozan'da Dolandırıcılık ve Uyuşturucu Satışı Yapan İki Kişi Yakalandı

    Adana'nın Kozan ilçesinde yapılan huzur güven uygulaması sonucunda, dolandırıcılık ve uyuşturucu satışı suçlarından aranan iki kişi yakalandı. Uygulamalar sırasında bir tabanca ve fişekler ele geçirilirken, modifiye edilmiş 5 otomobile işlem yapıldı. Ayrıca, uyuşturucu ile mücadele çalışmaları kapsamında yapılan denetimlerde de uyuşturucu madde ele geçirilerek bir uyuşturucu satıcısı ve bir dolandırıcılık şüphelisi tutuklandı.

  • Atv ile yayaya çarptı, kaçarken yakalanıp darp edildi
    11:49 Atv ile yayaya çarptı, kaçarken yakalanıp darp edildi

    Bursa'da atv motosikleti ile yayaya çarptıktan sonra kaçan sürücü, 1 kilometre ileride vatandaşlar tarafından yakalanıp darp edildi. Sürücü, polis ekiplerine teslim edildi. Olay, merkez Nilüfer ilçesi Özlüce Mahallesi Özlüce Bulvarı üzerinde meydana geldi. Atv sürücüsü çarptığı yayanın arkadaşları tarafından yakalanarak darp edildi. Polis ekipleri olay yerine gelerek sürücüyü gözaltına aldı.

  • 15 Aylık Bebek Umreye Gitti
    11:48 15 Aylık Bebek Umreye Gitti

    Ali ve Tuğçe çiftinin minik oğulları Aslan Gündoğan, ailesiyle birlikte umreye gitti. 20 günlük umre vazifesini yerine getirecek olan Aslan, ilgi odağı oldu. Anne Tuğçe Gündoğan, oğlunu da yanında götürmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

  • MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Doğu Anadolu Bölge Yarışması Malatya'da düzenlendi
    11:47 MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Doğu Anadolu Bölge Yarışması Malatya'da düzenlendi

    "MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması" Doğu Anadolu Bölge Yarışması Malatya'da düzenlendi.

  • 11:46 "Jakuzi" tartışması ile gündeme gelen Sancaktepe Belediyesi'nin borcu dudak uçuklattı

    Son dönemlerde "jakuzi" tartışmaları ile gündeme gelen Sancaktepe Belediyesi'nde güncel borç tablosu belediye binasına asıldı. Tabloya göre; belediyenin yaklaşık 2 milyar TL'lik borcu var


Advertisement