Başbakan Davutoğlu, Akil İnsanlar Heyetiyle Buluştu - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu, Akil İnsanlar Heyetiyle Buluştu

Başbakan Davutoğlu, Akil İnsanlar Heyetiyle Buluştu

Başbakan Davutoğlu: (6) "Çözüm süreci konusundaki siyasi kararlılığımızda en ufak bir aksama yoktur" "Demokratikleşme ve çözüm süreci her halükarda devam edecek.

19.10.2014 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çözüm süreci konusundaki siyasi kararlılığımızda en ufak bir aksama yoktur" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Akil İnsanlar Heyeti ve ilgili bakanların katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen herkese düşenin puslu havayı dağıtmak olduğunu aktararak, bu konuda Akil İnsanlar Heyeti'nin desteğine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Güllük güneşlik havada geleceğe yürüme çağrısı yapan Davutoğlu, "Demokratikleşme ve çözüm süreci her halükarda devam edecek. Çözüm sürecini birilerini tatmin veya memnun etmek için yapmadık. Memnun etme gibi bir zorunluluğumuz yok. Memnun edeceğimiz tek şey kitlelerdir, doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle bütün Türkiye'dir. Çözüm süreci konusundaki siyasi kararlılığımızda en ufak bir aksama yoktur. Aslında toplumun geniş kesimlerinde bu olaylar sürerken Malatya'ya gittim. Dün de Amasya'daydım, Samsun'a gittim. Her kesim 'Çözüm süreci devam etsin' diyor. Marjinal bazı gruplar hariç" diye konuştu.

"Bütün valilerimize talimatlar verildi, kamu düzeni sağlanacak"

Davutoğlu, çözüm sürecinin ulusalcı marjinal gruplar haricinde toplumun geneli tarafından kabul gördüğünü anlatarak, şöyle devam etti:

"Çözüm süreci kesinlikle kamu düzeninin alternatifi değildir. Bunu doğru anlaşılsın diye sürekli söylüyoruz. Bir süreç başarılı olacaksa kamu ve hukuk düzeni içerisinde başarılı olur. 'Kamu ve hukuk düzenini yok edelim, sonra oturup müzakere edelim' denirse orada iyi niyet aranmaz. Birileri 'Devlet operasyon yapmasın, devlet herhangi bir şekilde görünür olmasın. Ama biz şehrin kenarlarında çadır kurup insanları tek tek hesaba çekelim. Şantaj yapalım, sokakları kontrol altına alalım. Haraç toplayalım, baskı uygulayalım, hukuk düzeni dışında her şeyi yapalım ve yavaş yavaş var olan hukuk düzenini aşındırarak kendi kafamızdaki düzene gidelim' derse o zaman niyet, çözüm süreci değildir. Bütün valilerimize talimatlar verildi, kamu düzeni sağlanacak."

Herkesin aynı yöntemi benimsemesi durumunda Türkiye'nin Suriye'den beter olacağına dikkati çeken Davutoğlu, kamu düzeninin kalmadığı yerde neler olabileceğini Suriye'de gördüklerini söyledi.

Davutoğlu, kamu düzeninin kalmadığı yerde siyaset yapılamayacağını dile getirerek, böyle ortamlarda farklı kanaatlerin de dillendirilemeyeceğini aktardı. 90'lı yıllarda korku nedeniyle fikirlerin beyan edilemediğini anımsatan Davutoğlu, gerçek anlamda çözüm süreci işletilecekse devletin kamu düzenini sürdürme iradesinin tartışılamayacağını ifade etti.

"Çözüm sürecini sürdürmek zorunluluktur"

Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecinin konjonktürel bir mesele olmadığına değinerek, şunları söyledi:

"Bizim için çözüm süreci, tarihi ve stratejik bir projedir. Bunu başardığımızda Türkiye'nin ayağındaki prangaların nasıl boşalacağını biliyoruz. Bunu başardığımızda Türkiye üzerine oyun yapanların oyunlarının bir daha nasıl hayata geçirilemeyeceğini biliyoruz. Bunu yaptığımızda oluşturacağımız güzel modelle tarihdaşlıkla sosyo-kültürel yapıyı pekiştirmek, eşit vatandaşlık haklarıyla evrensel modern bir devlet niteliği kazanmak ve küreselleşmeyi bu şekilde göğüslemek hepimiz için doğurgan ve yepyeni bir ortam ortaya çıkaracağını biliyoruz. Onun için de stratejik bir projedir. Bu projeyi sürdürmek hepimiz için bir zorunluluktur. Bu yeni aşamada sizlerle istişaremde sizler ne kadar isterseniz ben buradayım. 24 saat derseniz dururum, 'Uykusuz kalalım' derseniz kalalım. Sizlerin kanaatleri bizim için önemli. Öncelikle kanaatlerinizi almak, tecrübelerinizden istifade etmek istiyorum."

Akil İnsanlar Heyeti'nin önemli bir görevi olduğunu belirten Davutoğlu, ortak vicdan olgusuna dikkati çekti. Davutoğlu, doğru aklın kötü dizayn edilmiş akıl tarafından tehdit edilebileceğini belirterek, bu tehlikenin ancak ortak vicdanla ortadan kaldırılabileceğini ifade etti.

Pratik adımlar konusunda da heyetten önerileri dinlemek istediğini dile getiren Davutoğlu, katılımları için teşekkür etti.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu, Akil İnsanlar Heyetiyle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement