Başbakan Davutoğlu Almanya'da - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu Almanya'da

Davutoğlu: "İtalya, İspanya ve Rusya ile olduğu gibi Almanya'yla da yüksek düzeyli işbirliği konseyi mekanizmasi kurmaya karar verdik" "(Yüksek düzeyli işbirliği konseyi mekanizması) Sayın Merkel ile aldığımız kararla, bundan sonra bu mekanizmanın düzeyini yükseltiyoruz ve başbakanların eş başkanlığında iki yılda bir yapılmasına karar verdik.

12.01.2015 18:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya'yla da yüksek düzeyli iş birliği konseyi mekanizması kurmaya karar verdiklerini belirterek, "Sayın Merkel ile aldığımız kararla bundan sonra bu mekanizmanın düzeyini yükseltiyoruz ve başbakanların eş başkanlığında iki yılda bir yapılmasına karar verdik. Yılda bir de dışişleri bakanlarının koordinasyonu olacak. Dolayısıyla bu Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin düzeyinin her iki tarafça nasıl önemli görüldüğünü yansıtan bir gelişmedir" dedi

Başbakan Davutoğlu, Berlin'de geçen yıl kundaklanan Mevlana Camisi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Camiden ayrılışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Davutoğlu, son yıllarda Avrupa'da artan ırkçı eğilimlerin İslam karşıtlığına dönüşmüş durumda olduğunu ve bunun da en sembol yerlerinden birinin Mevlana Camisi olduğunu ifade etti.

Geçen yıl yapılan kundaklamayı hatırlatan Davutoğlu, "Bu tabii Avrupa'daki son dönemde artan İslam karşıtlığının en çarpıcı ve en ürkütücü alanlarından birisi" değerlendirmesini yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'le de bu konuları detaylı bir şekilde görüştüklerini bildiren Davutoğlu, şunları söyledi:

"Nasıl terör saldırısı karşısında Fransa'da bir dayanışma sergilemişsek Avrupa'daki İslam karşıtlığı ve diğer yabancı düşmanlığına dönük faaliyetlerde de aynı dayanışmayı sürdürmemiz lazım. Terörün ve şiddetin her türlüsü dinlerce kesinlikle kabul görmemiştir. Hiçbirisine tahammül gösterilemez. O çerçevede Müslümanların mevcudiyeti Almanya'da ve Avrupa'da asli bir mevcudiyettir. Asırlarca süren bir İslam geleneği bu topraklarda bütün Avrupa kıtasında vardır. Çok kültürlü gelenek çerçevesinde de Müslümanlar, Hristiyanlar, her ırktan ve her dinden bu kıtayı paylaşmaya devam edecekler."

Gelişmelerden duydukları kaygıyı her platformda dile getirdiklerini anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün sabah sivil toplum temsilcileriyle bir araya geldiğimizde kendilerine de ifade ettim. Kültürlerini, dillerini, geleneklerini, inançlarını koruma konusunda 3 milyonu aşkın Almanya'daki vatandaşımız her zaman Türkiye'yi yanlarında bulacaklar, hiçbir zaman sahipsizlik duygusuna kapılmamalıdırlar" diye konuştu.

-"Herkesin üzerine önemli görevler düşüyor"-

Davutoğlu, bu bilincin gittikçe yaygınlaştığını ve ayrıca Merkel'in de bu konuda Alman hükümetinin her zamanki gibi duyarlı davranacağı konusunda ciddi tespitlerde bulunduğunu bildirdi. Davutoğlu, "Avrupa kıtasını bütün bu aşırı yaklaşımlardan ve dinleri ötekileştiren, kutuplaştıran yaklaşımlardan arındırmak durumundayız. Bu kritik tarihi süreçte herkesin üzerine önemli görevler düşüyor" dedi.

Mevlana Camisi'nin yapımını sürdüren vatandaşlara ve derneklere teşekkür eden Davutoğlu, "Onların buradaki onurlu ve vakur duruşu Türkiye'nin duruşudur. Biz nerede olursa olsun, ne zaman olursa olsun hangi ibadethane olursa olsun hangi ibadethane olursa olsun hepsine dönük saldırıyı hep kınadık, bundan sonra da yakından takipçisi olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, "Merkel ile görüşmenizde Müslümanların bulunduğu mahallelerin ya da camilerin korunması yönünde bir talebiniz oldu mu" sorusuna, "Bu Almanya'nın kendi iç düzenlemeleri içinde çözülecek bir mesele ancak Dresden de PEGIDA ırkçı yaklaşımları etrafında yapılan İslam karşıtı gösteriler hepimize kaygı verdi. Bu konuda Sayın Merkel ile görüşlerimizi paylaştık, Merkel'in de çok net Dresden'deki gösteri konusunda açıklamaları oldu. Bu Almanya'nın iç huzuru bakımından da önemlidir. Bugün kendisinin de vurguladığı gibi İslam Almanya'nın asli bir unsurudur. Almanya'nın Avrupa'nın iç barışı için de hepimizin bu tür saldırılar karşısında tam bir teyakkuz halinde olmamıza büyük ihtiyaç duruyoruz" yanıtını verdi.

"İki ülke arasında yüksek düzeyde stratejik işbirliği öngörüyor musunuz" sorusu üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Evet, aslında basın toplantısına girerken bu konuda bir prensip kararımız vardı. Basın toplantısından sonra tekrar değerlendirdik. İtalya, İspanya ve Rusya ile olduğu gibi Almanya'yla da yüksek düzeyli işbirliği konseyi mekanizması kurmaya karar verdik. şimdiye kadar bunun stratejik diyalog mekanizması şeklinde dışişleri bakanları olarak yürütüyorduk ve ilk toplantısını Sayın Westerwelle'yle ben yapmıştım, daha sonra Steinmeier ile İstanbul'da yaptık. Bugün Sayın Merkel ile aldığımız kararla bundan sonra bu mekanizmanın düzeyini yükseltiyoruz ve başbakanların eş başkanlığında iki yılda bir yapılmasına karar verdik. Yılda bir de dışişleri bakanlarının koordinasyonu olacak. Dolayısıyla bu Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin düzeyinin her iki tarafça nasıl önemli görüldüğünü yansıtan bir gelişmedir."

Bundan sonraki ilk toplantının 2016 Ocak ve Şubat'ta iki başbakanın eş başkanlığında hükümetler arası konferans şeklinde gerçekleşeceğini ifade eden Davutoğlu, Türk Alman ilişkilerinde bunun tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Almanya'daki ırkçı saldırılara ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine Davutoğlu, hiçbir dini topluluğa baskıyı mazur görmediklerini Avrupa'da son dönemde artan saldırlar konusunda tutumlarını açık şekilde ortaya koyduklarını söyledi.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"3 milyonu aşkın Almanya'da, 6 milyonu aşkın Avrupa'daki vatandaşlarımız bütün bu saldırılar konusunda vakur son derece kendinden emin özgüven içinde davrandılar her birisini tebrik ediyorum. Hiçbir zaman şiddete başvurmadılar taleplerini hukuk düzeni içinde dile getirdiler. İşte bugün bu güzel camide de müşahede ettiğimiz gibi saldırılar bir yelin kayaya çarpması etkisi yapar. Kaldığımız yerden bu camilerin inşasına devam edeceğiz. Bütün sivil toplum kuruluşlarının da kararlılığı burada önemli ve bu topraklarda yaşayan Müslümanlar bu ülkede yaşayan eşit olarak din özgürlüğünden istifade eden Müslümanlar bundan sonra da bu özgürlüklerini açıkça kullanabilecekler. Türkiye'de her zaman din özgürlüğünün yanında olacaklar."

İslam Toplumu Milli Görüş Genel Başkanı Kemal Ergün de Almanya'da cami saldırılarının sembolü haline gelen camiyi ziyaretinden dolayı Davutoğlu'na teşekkür etti. Son iki yılda Almanya'da yüze yakın cami saldırısı olduğunu hatırlatan Ergün, kendilerinin, hem toplumda bilinç yerleştirme hem de emniyet güçlerinin bu işi daha iyi takip edebilmeleri için bunların kayıt altına alınmasını istediklerini ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ziyaretin ardından cami önünde bekleyen Türk vatandaşlarıyla sohbet etti ve bir kız çocuğunu kucağına alarak sevdi.

Ziyarette Davutoğlu'na Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AB Bakanı Volkan Bozkır, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay da eşlik etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu Almanya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement