Başbakan Davutoğlu Amasya'da - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Amasya'da

Davutoğlu, toplu açılış töreninde konuştu: (3) "Kılıçdaroğlu, çıktı bir taraftan 'Sükunet çağrısında bulunuyorum' dedi, diğer taraftan da tahrikkar bir şekilde bizim ülkemize, hükümetimize, devletimize iftira ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni IŞİD'le işbirliği yapmakla suçlayıp bu tahriklere katıldı.

18.10.2014 16:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kılıçdaroğlu, çıktı bir taraftan 'Sükunet çağrısında bulunuyorum' dedi, diğer taraftan da tahrikkar bir şekilde bizim ülkemize, hükümetimize, devletimize iftira ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni IŞİD'le işbirliği yapmakla suçlayıp bu tahriklere katıldı. Hesapları açıktı, beklentileri Türkiye'de bir kaos çıkarmak, Gezi olaylarıyla, 17-25 Aralık olaylarıyla yapamadıklarını şimdi yapıp 2015 seçimleri öncesinde bir fetretin önünü açmak. Milletimiz buna izin vermedi, vermeyecek" dedi.

Davutoğlu, Amasya Şehir Meydanı'nda gerçekleştirilen toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap etti.

"Sevdanın ve vefanın sembolü, Ferhat'ın sembolü Amasya, aşkın ve güzelliğin sembolü, Şirin'in şehri Amasya" ifadelerini kullananan Davutoğlu, Amasya'nın ilçelerini de tek tek sayarak, "Tam Amasya'ya yakışır bir manzara biz size rahmetle bereketle geldik. Siz bizi vefayla sadakatla karşıladınız. Bu yağmur altında bizleri beklediniz ve Ferhat'ın Şirin'le buluşması gibi bizler de Amasya'yla buluşuyoruz hepinizi gönülden muhabbetle tekrar selamlıyorum" dedi.

Amasya'ya rahmetle geldiklerini tekrarlayan Davutoğlu, "Hem Rabbimizin rahmetiyle hem de toplam da 132 milyon liralık 105 eserin rahmetiyle, hizmet rahmeti ve bereketiyle" diye konuştu.

Davutoğlu, Amasya'ya bir hediyeyle geldiklerini ve 29 il merkezinin belediye başkanını Amasya'ya davet ettiklerini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, MYK toplantısında Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül'ün il başkanlarını bir şehirde bir araya getirerek, 'kadim şehir kültürü ve şehir felsefesini tartışalım' şeklinde bir teklif getirdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Dedim ki  'Bunun konuşulması gereken yer Amasya'dır.' Çünkü Amasya bizim şehir kültürümüzün mimarının ve üslubunun yerleştiği şehirdir. Bir şehir aşkla kurulur, aşkla olgunlaşır, Ferhat ile Şirinin Amasya'sı gibi. Bir şehir tabiatla kucak kucağa onunla ahenk içinde büyür, Yeşilırmak'la Amasya'nın birlikteliği gibi. Bir şehir ahlakla, irfanla büyür. Fatih'i yetiştiren Akşemseddin'in şehri Amasya gibi, burada yetişti Fatih, burada aldı terbiyeyi, burada büyüdü ve cihan fatihi oldu. Bir şehir mimarla, mimariyle, sanatla, şiirle büyür, hatla büyür. Büyük üstat hattat Şeyh Hamidullah Efendi gibi Amasyalı olan sanat büyüğü ile büyür. Divan sahibi Mihri Hatun'la büyür ki Avrupa'da 'kadının ruhu var mı' diye tartışıldığı bundan 550 sene önce divan yazmış Mihri Hatun'u rahmetle anıyoruz. Buradaki bacılarım, kardeşlerim, hanımlar adına rahmetle anıyoruz Mihri Hatun'u, Amasyalı Mihri Hatun'u. Sabuncuoğlu irfanıyla, ilmiyle Amasya ilim merkezidir, onunla büyür?"

"Bir şehir devlete kattığı değerle büyür" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amasya şehzadeler şehridir. Yıldırım Bayezid'in, Çelebi Mehmet'in, İkinci Murat'ın, Fatih Sultan Mehmet'in ve Yavuz Sultan Selim'in yetiştiği diyardır Amasya. ve Amasya herhangi bir şehir değildir, bir şehir milli irade onurunu, özgürlük ve bağımsızlığını bünyesinde taşıdığı zaman şehir olur. Amasya bu anlamda da şehirlerimizin sembolüdür. Çünkü Gazi Mustafa Kemal Amasya'da Amasya Tamimi'ni yayınlamış ve dünyaya haykırmıştır ki buradan 'Milli istikbal ancak milletin karar ve azmiyle kurtarılabilir.' Şimdi Selçuklu burada büyüdü, Osmanlı burada devlet adamlarını yetiştirdi, cumhuriyetin tohumları burada atıldı."

-"Yeni Türkiye'yi inşa faaliyetine de Amasya'dan başlayacağız"

AK Parti Olağanüstü Kongresindeki konuşmasında bir kavrama dikkat çekerek "Fetret devri bitiyor ve yeni Türkiye kuruluyor" ifadelerini kullandığını dile getiren Davutoğlu, "Şimdi buraya gelişin üçüncü sebebi budur, hem belediye başkanlarımızla görüşeceğiz hem açılışı yapacağız ama Türkiye'de fetret devrini bitiren 12 yıllık AK Parti iktidarının yeni Türkiye'yi inşa faaliyetine de Amasya'dan başlayacağız" dedi.

Her bir şehri çeşitli sıfatlarla andığını hatırlatan Davutoğlu, Amasya'ya da "Aşk şehri", "Vefa şehri" denilebileceği ifadesini kullandı. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Amasya bizim için sığınak şehridir.Ne zaman milletimizin başı dara düşmüşse Amasya'ya sığınılmış Amasya'dan yükselerek bu millet tekrar kendi iradesini ve istikbalini tarihe yansıtmıştır. Malazgirt 1071, 1075 Melik Gazi Ahmet Danişment Amasya'ya gelir ve Amasya'da bizim medeniyetimizin, bizim siyasetimizin tohumlarını burada atar. Osmanlı Devleti fetrete düştüğünde Çelebi Sultan Mehmet Amasya'dan bu fetreti bitirir. ve bir 100 sene önce istiklalimiz ve istikbalimiz tehdit altına geldiğinde yine Amasya'ya sığınırız ve Amasya Tamimi ile Gazi Mustafa Kemal, evet, 'Milli istiklali ancak milli irade ve karar kurtaracaktır' demiştir, 'milli azim kurtaracaktır' demiştir. Şimdi biz de nasıl Selçuklu, Osmanlı ve Osmanlı'nın son döneminde cumhuriyetin kurulmasıyla bütün o fetret dönemleri Amasya'da aşılmışsa buraya geldik, sizlerle kucaklaşmaya geldik ve buradan bir kez daha 75 milyona ve dünyaya haykırmaya geldik, 'Milli İstiklal da istikbal de yeni Türkiye'de ancak ve ancak milletin karar ve azmiyle kurulur, karar ve azmiyle kurtarılır."

Davutoğlu, "Biz yeni Türkiye aşkıyla Ferhat'ın Şirin'e aşkı gibi Yeşilırmak'ın Amasya aşkı gibi bu ülkeye aşkla yola çıktığımız günlerde 40 gün içinde bir çok önemli ve hepimizi güldüren, hepimizi mutlu eden olaylar yaşanmışken, rehinelerimizin kurtarılması gibi Kurban Bayramı'nda bayram sevincini zehir etmek istercesine eşkıyalar, vandallar, teröristler şehirlerimizde fetret yaşatmak istediler. Bu ülkede fetret yaşatmak istediler" dedi.

Türkiye'de bir çok siyasi parti olduğunu ancak temelde iki siyasi akım bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bir bu ülkenin her bir karışında siyaset yapan her bir karışındaki her bir  vatandaşımıza Ferhat'ın Şirin'e aşkla bağlı olduğu gibi bağlı olan ve yeni Türkiye'yi inşa etmek çabasında olan bizler bir de ilk fırsatta 'Acaba tekrar bu ülkeyi kaosa sürükleyebilir miyiz, ekonomik kriz çıkarabilir miyiz, terörü başlatabilir miyiz?', ama Amasyalılar'ın anladığı dilde kısaca 'Bu ülkeye, bu topluma bu devlete fetret yaşatabilir miyiz' diye sinsice haince tuzak kuranlar. İşte bu iki akımdan biz her zaman milli azim ve kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Bakın diğerleri neler yaptılar tam yeni hükümetimiz kurulmuş 2023 perspektifinde yeni hükümet programını açıklamış ve azimle yola çıkmışken, rehinelerimiz kurtarılmışken, millet bayram sevinci yaşarken iki partinin genel başkan ve genel başkan yardımcıları çıktılar ve açıklama yaptılar, birisi HDP. Kobani'yi bahane ederek 'sokağa çıkın' çağrısında bulundu.

Diğeri de CHP Genel Başkan Yardımcısı bu çağrıyı destekledi. Kılıçdaroğlu, çıktı bir taraftan 'Sükunet çağrısında bulunuyorum' dedi, diğer taraftan da tahrikkar bir şekilde bizim ülkemize, hükümetimize, devletimize iftira ederek Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni IŞİD'le işbirliği yapmakla suçlayıp bu tahriklere katıldı. Hesapları açıktı, beklentileri Türkiye'de bir kaos çıkarmak, Gezi olaylarıyla, 17-25 Aralık olaylarıyla yapamadıklarını şimdi yapıp 2015 seçimleri öncesinde bir fetretin önünü açmak. Milletimiz buna izin vermedi, vermeyecek."

- Amasya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Amasya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement