Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Seçimler dolayısıyla hukuk askıya alınmış değil. Hukuki süreçler de bürokratik süreçler de devam ediyor.

20.05.2015 00:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Seçimler dolayısıyla hukuk askıya alınmış değil. Hukuki süreçler de bürokratik süreçler de devam ediyor. Bir suç tespit edilirse bir araştırma soruşturma belli bir aşamaya gelmişse 'Seçim sonrasını bekleyelim' denmez. Dolayısıyla şu anda mücadele nasıl yürüyorsa seçimden sonra da aynı tempoyla aynı kararlılıkla sürdürülür" dedi.

Davutoğlu, A Haber ile ATV ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Medyada paralel yapıyla alakası olduğu belirtilen kimi yayın kurumlarına birtakım kısıtlamalar getirileceğine dair yorumlar, haberler yer alıyor. Sizin düşünceniz, görüşünüz nedir?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Hayır, böyle bir şey söz konusu değil. herhangi planlanmış bir şey de yok. Zaten dikkat ederseniz bu yapıların yayın organları 17-25 Aralık'tan bu yana da yayınlarını sürdürdüler" diye konuştu.

Türkiye'de kimsenin hukukun üstünde olmadığına işaret eden Davutoğlu, bir hukuki süreç tamamlandığı zaman bunun herkesi bağlayacağını vurguladı. Davutoğlu, "Şu veya bu meslek grubuna, şu veya bu çevreye hukuk uygulanmaz diye bir husus yok. Bir savcının bir yazısı var ama savcılar tabii böyle bir iddiayı araştırır, iddianame hazırlar, hukuki süreç tamamlanır, hukuki süreç tamamlandığında gereği yapılır. Kimse hukuktan bigane ve azade değildir ama şu anda hukukun neticelenmiş bir kararı yok. Bu anlamda da herhangi atılmış bir adım da yok. Ortada yine genel seçim öncesinde bir tartışma ortamı hükümete yönelik... Avrupa Parlamentosu'ndan mülakatlar alınıyor. Yine hükümete dönük, Türkiye'deki demokratik sürece dönük bir şüphe uyandırma çabası söz konusu ama hukuki bir süreç tamamlanır, bir karar hasıl olursa onun gereği neyse onlar yapılır" diye konuştu.

Davutoğlu, "Seçimlerden sonra paralel yapıyla ilgili yapılacaklar nelerdir?" sorusunu ise "Şu anda da yapılır. Seçim bu konuda temel bir çizgi ayrımı değil. Şu anda da herhangi bir kesim örgütsel bir faaliyet içindeyse, ister basın, ister diğer alanlarda gereken yapılır. Seçimler dolayısıyla hukuk askıya alınmış değil. Hukuki süreçler de bürokratik süreçler de devam ediyor. Bir suç tespit edilirse bir araştırma soruşturma belli bir aşamaya gelmişse 'Seçim sonrasını bekleyelim' denmez. Dolayısıyla şu anda mücadele nasıl yürüyorsa seçimden sonra da aynı tempoyla aynı kararlılıkla sürdürülür" diye yanıtladı.

"AK Parti iktidarı döneminde çağ atladık"

Davutoğlu, AK Parti iktidarı öncesi ve sonrası dönemi kıyaslayan "Hatırla" isimli belgeselle ilgili, "Birçoğumuzun hafızasından silinen görüntüler çünkü insanoğlu çok çabuk intibak eder, eski devri çabuk unutur ama unutmamak gerekiyor" dedi.

1990'ların sonundan itibaren Türkiye'de "bir yüzyıl değiştiğini" belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"AK Parti iktidarı döneminde çağ atladık. Bugün gençlerle buluştuğumda kendilerine ifade ettim. 18-19 yaşlarındalar, AK Parti iktidarı geldiğinde 4-5 yaşındaydılar. Onların çoğu bu görüntüleri bilmiyor. Nereden nereye geldiğimizi muhakeme etmekten, karşılaştırmaktan azade. Sadece AK Parti iktidarı dönemlerindeki iyi hizmetleri, temiz sokakları, duble yolları ve süreli olarak yükselen hayat standardını hatırladıkları için, Kılıçdaroğlu vaatleri, birtakım uçuk yaklaşımlar yanıltıcı ve aldatıcı olabilir ama eski Türkiye'yi bilenler ve yeni Türkiye'nin gerçeğini bilenler için bunlar çok açık ve net tablolar. O bakımdan tebrik ederim hazırlayan arkadaşları. Bu karşılaştırmaları sık sık gündeme getirmek lazım ki halkımız unutmasın."

-"Bu, ırkçı bir yaklaşım"

Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yabancı çalışanlarla ilgili açıklamasına ilişkin de "Bunlar hep Kılıçdaroğlu'nun çok ilginç bir yöntemi. Yönteminin ötesinde belli şeyleri ezberliyor. Bir kere ezberledi mi aklından çıkarması mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"Böyle bir şey yok mu?" sorusu üzerine Davutoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hayır. Şu var çok kalifiye alanlarda teknoloji aktarımıyla ilgili konularda belli alanlarda yabancı uzman çalıştırmak bu bazen zarurettir ama Türkiye'de şu anda yürütülen böyle bir çalışma yok. Yani düşünün şu anda ABD yükselen bir küresel güç, dünyanın en iyi beyinlerini toplamak ister. Türkiye'ye de çok iyi beyinler gelmek istediğinde biz bunlara kapıyı kapatacak mıyız? Fakat kitlesel anlamda Türkiye'deki istihdam edilmek için bekleyenlerin önünü kesecek bir şekilde düzenleme söz konusu değil ama tabii ki Türkiye büyüdükçe, bu anlamda belli evsafta elemanlara ihtiyaç hissettiğinde özellikle kalifiye belli alanlarda durum istisnai olarak söz konusu olur. Bu ülkenin zenginliğini gösterir."

Türkiye'de küresel krize rağmen son 6 yıl içinde 6 milyon vatandaşın istihdam edildiğini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Kılıçdaroğlu'nun bütün çabası bir panik havası yaratmaya çalışmak. Suriye'yle ilgili yaklaşımları bakın çok acıdır, Kılıçdaroğlu'nun Suriyelilerle ilgili ifadesini alın, Almanya'da bir siyasetçi bunu söylemiş olsun. Suriyeliler yerine Türkiyeliler yazın biz ona 'yabancı düşmanı' deriz, 'ırkçı' deriz ama Kılıçdaroğlu bunu Türkiye'de açıklıkla konuşabiliyor. O zaman Avrupa'da Almanya'da başka yerlerde 'Türkler gelmesin, burada çalışmasın' dediğinde kızmamak gerekiyor öyle mi? Yani herkes kapalı bir ekonomiyle kendi başına kalacaksa o zaman bizim Avrupa'daki vatandaşlarımıza birileri Pegida gibi örgütler 'bunlar burada çalışmamalı' dediğinde de Kılıçdaroğlu'nun buna 'evet, doğru söylüyorlar, niye gidip Türkler Almanya'da bulunuyor' gibi bir tepki vermesi lazım."

Başbakan Davutoğlu, bunun yanlış ve sakat bir mantık ve ırkçı bir yaklaşım olduğuna işaret ederek, "Açık söylüyorum ırkçı bir yaklaşım ve bizim o alicenap halkımızı yabancılara karşı kışkırtan bir yaklaşım, tahrikkar bir yaklaşım, huzuru bozan bir yaklaşım, dolayısıyla olmayan bir meseleyi varmış gibi gösterip, halkımızı yabancılara karşı kışkırtmak bir siyasetçinin en son yapması gereken bir şey. Bu Almanya'daki Pegida zihniyeti, başka bir şey değil" değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement