Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şu andaki konumuz koalisyon için her şeyi yapmaktır.

17.06.2015 23:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şu andaki konumuz koalisyon için her şeyi yapmaktır. Erken seçim sopasını göstereyim koalisyona razı edeyim diye bir şey de düşünmedik dikkat ederseniz hiç öyle bir usul de benimsemedik" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Habertürk-Show TV canlı yayınında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"Koalisyon konusunda en sıcak bulduğunuz senaryo nedir?" sorusuna, Davutoğlu, "Savaşan tarafları bir araya getirmek için iki yıl müzakere yürüttüğüm oldu. Biz savaşan taraflar değiliz, hepimiz bu ülkenin çocuklarıyız, hepimiz bu ülkenin iyiliğini istiyoruz" yanıtını verdi.

"Bana şu sıcak geliyor" demenin, diğer ihtimalleri düşürebileceğine işaret eden Davutoğlu, kendi konumundaki birisinin bunu yapmaması gerektiğini söyledi.

Zihnindeki düşünceleri, analizleri arkadaşlarıyla paylaştığını belirten Davutoğlu, ilkesel parametreleri ortaya koymanın ve bunun etrafında konuşmanın önemli olduğunu kaydetti. Davutoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu, verdiği her sinyalle bir yolu kapatıyor, yanlışı da burada. 14 madde koyuyor, bunları koalisyon protokolünü yazarken konuşacağız" dedi.

Yeni Türkiye Sözleşmesini kendi elleriyle yazdığını hatırlatan Davutoğlu, müzakere yapılırken böyle şeylerin açıklanması durumunda, görüşmelerin bir anlamının olamayacağını ifade etti.

Meselenin, "iyi niyet ve irade" olduğunu belirten Davutoğlu, "İyi niyetin olmadığı yerde müzakere başladığı anda biter. İradenin olmadığı bir yerde de müzakere ilanihaye sürer, hiç bitmez. Bizde hem iyi niyet hem irade var. Herkesle konuşmaya bu anlamda varız" diye konuştu.

-" Ahmet Sever'in yazdığı kitap"

"Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün basın danışmanı Ahmet Sever'in kitabını nasıl buldunuz? Sizinle ilgili bölümler de var, bunlar gerçeği yansıtıyor mu?" sorusu üzerine, Davutoğlu, kitabı henüz okumadığını, basına yansıdığı kadarıyla gördüğünü söyledi.

İyi bir hatırat kitabında üç unsurun olması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bunun bir anekdotlar yekunu olması değil, sürecin anlatılması... Bir olayı verip o olaydan hüküm çıkarmak değil, süreç içinde iniş çıkışların, çok olaylar yaşanır, bunların iyi anlatılması. İki, sahici olması. Yani selektif olmaması, 12, 15 yıl içerisinde yaşanmış binlerce olayın içinden bazılarını seçip, o da tek taraflı anlatım, test edilmesi mümkün olmayan bir anlatım. Karşı taraf yalanladığı anda çökecek olan bir anlatım. Yani bu devlet kayıtlarında geçen şeyler değil. Dolayısıyla muhatapta sahici olduğu intibasının uyanması lazım. Olayın içinde yer alan kişilerin genel kişilik özellikleriyle onun bağdaşması, aykırı düşmemesi lazım. Üçüncüsü de bu hatıratın gerçekten hatırat olduğu konusunda herkesi inandırması lazım. Yayınlanma zamanlaması, muhtevası, takdimi ile... Bu üç unsur olmadı mı ben o hatıratı ciddiye almam. Bu hatıratta bu üç unsur da yok. Süreç değil, bir anlatım olarak anekdotlar ve tek taraflı, bir kısmı da gerçeği yansıtmayan  anekdotlar, selektif, insanların ruh halinin bütünüyle tek yönde seyretmesi mümkün değil. Zamanlaması itibarıyla da zaten üzerinde konuşulması gereken bir boyutu yok."

-"En fazla devlet adamı kazandıran hareket AK Parti"

"AK Parti'nin teşkilat yapısında bir değişikliğe gidilir mi?" sorusuna karşı Davutoğlu, bir hareketin iktidar olduğunda içinden birçok insan çıkardığını, bu kapsamda 10 yıl içinde devlete en fazla devlet adamı kazandıran hareketin AK Parti olduğunu söyledi.

AK Parti'nin kendini yenileyerek devlet adamı ürettiğini anlatan Davutoğlu, Ankara'daki siyasi kulvarı daha önce yakından tanımadıklarını belirterek, "Geldik, devleti tanıdık, yönettik ve kim ne derse desin, iyi de yönettik. Geçmiş 10 yıllık dilimlere bakın, çok iyi yönetildi devlet. Gayrisafi milli hasılamız dört misli arttı, refahımız yükseldi. Bugün eğer talepleri karşılamama gibi bir durum varsa o talepleri uyandıracak olan şey bu" dedi.

Muhalif arkadaşlarından birisinin, "Siz, yeni uyanan talepleri karşılayamadınız" dediğini aktaran Davutoğlu, "Yeni uyanan talepler, bizim uyandırma imkanı sağladığımız talepler. Eskiden kimse uçağa binmeyi düşünmezdi. Şimdi uçağa binememek bir şey olunca, 'benim maaşım öyle olabilmeli ki istediğim zaman uçağa binebilmeliyim' demesi... Hayat standardını biz yükselttik. 15 milyona yakın vatandaş ilk defa bizim dönemde uçağa bindi. Demokratik talepleri biz yükselttik" diye konuştu.

-"Yenilenme olur"

Şimdi gittiği şehirlerin "hızlı tren" istediğini belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

" Gümüşhane, 'geçen hattan bir kol da buraya çıksa' diyor, Bayburt diyor, Sivas, Erzincan'dan geçen... Neden? Eskiden aklına gelmezdi, olsa olsa İstanbul-Ankara arasında olur diye düşünüyor ama şimdi her yere gidebilecek kanaat uyandı. Talep de yükseliyor. Bu da bizim yaptığımız bir değişim. AK Parti'nin bu birikiminden biz, çok sayıda MYK, hükümet çıkarabilecek kapasitedeyiz. Bizim zorluğumuz, benim zorluğum, hükümet kurarken, uygun evsafta adam bulmak değil, uygun evsaftaki hanımefendiler, beyefendiler arasından en iyi kompozisyonu oluşturmak."

AK Parti'nin, toplumun her katmanında, sisteme ve siyasete kazandırdığı çok büyük bir insan kaynağının bulunduğunu belirten Davutoğlu, "Bu da bizim için en önemli güç unsurlarından birisi. Bu noktada da tabiki bir yenilenme olur, yeni arkadaşlar sisteme girer. Bazı arkadaşlar bir müddet başka çalışmalar yapabilir, bunlar hep olacak şeyler" dedi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama ben bütün bu kadronun hepsinin, mutlaka bu siyasi hareket içinde, bugün bu konumda yarın başka bir konumda ama her halükarda doğru yerlerde değerlendirileceği kanaatindeyim. Bu da AK Parti için gurur duyduğumuz bir şeydir. Bu kadar çok devlet adamı... Devlet adamı derken, millet adamı vasfını kaybetmeyen devlet adamı. Millet adamıydık hepimiz ama o vasfı kaybetmeden devlet adamı olabilmek... İşte bütün bu saldırılara ve 12 yıllık şeye rağmen hala yüzde 41 bandının altına bizi çekememişlerse ve bir de dört parti ilk defa Meclise giriyor. Dört parti değil de üç parti Meclise girseydi biz yüzde 41'le yine önemli ölçüde farkla iktidardık. Böyle bir tabloda, bu emanetin hala bize tevdi edilmesi bu kadronun gücündendir."

-"Siyasete iktidar olmak için gireriz"

Başbakan Davutoğlu, "13 yıl iyi yönettik nasıl yönetileceğini öğrettik, şimdi de nasıl muhalefet edileceğini öğreteceğiz gibi bir seçenek var mı" sorusunu yanıtlarken, şunları söyledi:

"Biz Sayın Bahçeli gibi düşünmeyiz, yani biz siyasete girmişsek iktidar olmak için gireriz. 1999 yılında kendisine başbakan olma şansı verildiğinde Fazilet Partisi tarafından, 'Fazilet Partisi dinlensin' dedi başbakan yardımcılığına razı oldu, şimdi de daha ilk günden kapıyı kapattı. Bahçeli'ye burada bir eleştiri anlamında söylemiyorum, Sayın Bahçeli şu anda muhatabımızdır, bir koalisyon anlamında, bütün saygımla ifade ederek söylüyorum.

Bizim için siyaset iktidar olmak için yapılır, iktidar sansı doğduğu her an değerlendirilir, çünkü iktidar demek; siyasetin özü olan millete hizmet imkanı demektir. Diyelim ki bu verilmedi, olmadı, muhalefetin de en iyisini en güzelini yaparız ama şu anda dahi zihnimizde böyle bir opsiyon yok. Şu anda siyasetin doğası da yüzde 16 oranına en yakın partiye fark atmış bir partinin, birinci partinin liderliğinde bir hükümet kurulmasıdır. Milletin dediği bu ben demiyorum, ben ihtirasla bize verilmeyen bir şeyi istiyor değilim. Millet diyor ki 'Tamam ben koalisyon istiyorum ama bu koalisyonun liderliğini de AK Parti yapsın' diyor. Büyük parti anlamında liderliğini diyorum, ortak olunca her şey ortak.

Dolayısıyla opsiyonumuz budur ama 258 kişilik kaya gibi bir grubumuz, sertlik anlamında değil direnç anlamında bir grubun olduğu bir yerde biz iktidarın da en iyisini, düşünmeyiz, istemeyiz ama muhalefetin de gerekirse en alasını yaparız."

-Seçim sopası

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Koalisyon mu güçlü bir ihtimal gözüküyor ya da erken veya tekrar seçim mi?" sorusunu yanıtlarken, "Bir plan üzerinde yürürken alternatifini düşünmem, alternatifi sonraki aşama, şu andaki konumuz koalisyon için her şeyi yapmaktır. Erken seçim sopasını göstereyim koalisyona razı edeyim diye bir şey de düşünmedik dikkat ederseniz, hiç öyle bir usul de benimsemedik" diye konuştu.

Davutoğlu, bütün il teşkilatlarını topladıklarını ve her senaryoya hazırlıklı olmaları talimatı verdiklerini söyledi.

Ramazanın yarın başlayacağını anımsatan Davutoğlu, "Bu şefkat ortamında ümit ederim ki hepimiz birbirimize seçimin o gergin ortamlarını unutturup birbirimize tebessüm etmeyi, şefkat göstermeyi, şart, tabu, kapatma gibi şeyler yerine selamlaşıp sonra da selamla birlikte bazen iftar sofralarında bazen sahur sofralarında şefkatle birbirimize bakıp bir çözüm üretmeyi de başarırız diye düşünüyorum" temennisinde bulundu.

Vatandaşların kime oy vermiş olursa olsun diğer vatandaşlara karşı muhabbetle yaklaşmalarını isteyen Davutoğlu, Güneydoğu'da, Doğu'da ya da büyük şehirlerde bir takım gerginlikler çıkarmak isteyenlere karşı vatandaşları uyardı ve provokasyonlardan uzak durmalarını istedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gümüşhane'nin Gülaçar köyünde kaybolan şelaleler
    09:15 Gümüşhane'nin Gülaçar köyünde kaybolan şelaleler

    Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Gülaçar köyünde her yıl bahar aylarında yaşanan ilginç doğa olayında köyün her iki yamacında da aynı anda ortaya çıkan ve aynı anda kaybolan su kaynakları 2 ay boyunca görsel şölen oluşturuyor.

  • Ramazan Bayramı'nda Milli Parklar ve Tabiat Parklarına Yoğun İlgi
    09:15 Ramazan Bayramı'nda Milli Parklar ve Tabiat Parklarına Yoğun İlgi

    Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) bünyesindeki milli parklar ve tabiat parkları, Ramazan Bayramı'nı da içine alan 9 günlük tatil süresince 2 milyon 906 bin 385 kişi ziyaret etti. Ülke genelindeki korunan alanları söz konusu tarihlerde 2 milyon 906 bin 385 kişi ziyaret ederken 278 bin 748 ziyaretçiyi ağırlayan Ormanya Tabiat Parkı, en fazla rağbet gören alanların başında geldi.

  • Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince Kurusıkı Tabanca ve Fişek Ele Geçirildi
    09:15 Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince Kurusıkı Tabanca ve Fişek Ele Geçirildi

    Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince yapılan çalışmalarda bir kişinin aracında kurusıkı tabanca ve 14 fişek ele geçirildi. Gözaltına alınan şahıs polis merkezine teslim edildi.

  • Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    09:15 Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince yapılan çalışmalarda bir kişinin aracında ve şahsın üst aramasında 14 adet sentetik ecza hap ele geçirildi. Gözaltına alınan şahıs Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Hatay'da mazgallar motosikletli hırsızlar tarafından çalındı
    09:15 Hatay'da mazgallar motosikletli hırsızlar tarafından çalındı

    Hatay'ın Antakya ilçesinde, mazgalların motosikletli hırsızlar tarafından çalınma anları güvenlik kamerasına yansıdı. Depremin en çok yıkıma neden olduğu mahallelerden olan Hatay'ın Defne ilçesi Çekmece Mahallesi'ndeki sokaklarda bulunan mazgallar, hırsızlar tarafından çalındı. Mahallede bulunan bir güvenlik kamerasına, motosikletli hırsızların sokaktaki mazgalı çalma anı yansıdı. Görüntülerde; 3 şahsın öncelikle çevreyi kontrol ettikten sonra mazgalları çaldıkları görüldü. Hırsızlık olaylarına karşı güvenlik tedbirleri olarak gece bekçileri işe aldıklarını belirten Ali Bilmez, hırsızların genellikle demir ağırlık eşyaları çaldığını ve geçtiğimiz günlerde makinelerinden yakıtlarının çalındığını söyledi.

  • Steam FPS Festivali Başladı: İndirimler ve Eğlence
    09:10 Steam FPS Festivali Başladı: İndirimler ve Eğlence

    Valve, Steam'de düzenlediği etkinliklerine devam ediyor. Steam FPS Festivali, Windows oyuncularına birbirinden eğlenceli birinci şahıs oyunlarını deneme ve yüzde 75'e varan indirimlerle kütüphanelerine eklemeleri fırsatı sunuyor. Festival kapsamında köklü yapımlardan bağımsız oyunlara kadar birçok seçenek bulunuyor. Ayrıca, indirimlerin yanı sıra yeni demolar da sunuluyor. Oyunları satın almadan önce deneyebilir ve uygun fiyatlı avantajlardan yararlanabilirsiniz.

  • Google, Pixel 9 Pro Fold ile katlanabilir telefon pazarına giriş yapacak
    09:09 Google, Pixel 9 Pro Fold ile katlanabilir telefon pazarına giriş yapacak

    Google, önümüzdeki sonbaharda Pixel 9 ailesini görücüye çıkaracak. Yeni nesil katlanabilir modelin de bu seriyle birleşeceği iddia edildi. Buna göre Pixel Fold 2 modeli yerine, doğrudan Pixel 9 Pro Fold isimli katlanabilir cihaz sunacak. Bu da Pixel 9 ailesinde katlanabilir ekranlı bir versiyon olacağı anlamına geliyor.

  • Adobe, yapay zeka ile video üretimine yeni bir soluk getiriyor
    09:09 Adobe, yapay zeka ile video üretimine yeni bir soluk getiriyor

    Adobe, Premiere Pro video düzenleme süitine entegre edilecek yeni yapay zeka modeli ile video üretiminde çığır açmayı hedefliyor. Bu model, metin bazlı komutlar veya referans görseller kullanılarak sıfırdan video içerikleri oluşturabilecek ve nesne ekleme, nesne çıkarma ve generatif uzatma gibi özellikleri Premiere Pro'ya getirecek. Ayrıca, Adobe, deepfake teknolojilerinin kötüye kullanımını önlemek için Content Credentials adı verilen bir medya köken standartını da entegre edecek. Bu hamle, yapay zeka destekli içerik üretim araçlarının geleceği ve yaratıcı endüstriler üzerindeki etkisi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.


Advertisement