Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin angajman kuralları ister Suriye ister Rusya ister başka ülke uçakları için olsun geçerlidir ve Türk Silahlı Kuvvetleri net olarak talimatlandırılmıştır.

05.10.2015 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, " Türkiye'nin angajman kuralları ister Suriye ister Rusya ister başka ülke uçakları için olsun geçerlidir ve Türk Silahlı Kuvvetleri net olarak talimatlandırılmıştır. Uçan kuş bile olsa, kim Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarını ihlal ederse gereken müdahalede bulunulur" dedi.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nden katıldığı Habertürk TV'nin canlı yayınında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Rus uçağı, Türk hava sahasını ihlal etti. Türk F-16'ları da karşılık verdi. Eğer bir daha tekerrür ederse ne olur" sorusu üzerine Davutoğlu, "Her şeyden önce şunu ifade edeyim, Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları, hava sahası tam anlamıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin denetiminde, kontrolünde ve kudretinin elindedir. Kim olursa olsun, nereden olursa olsun, hangi cihetten olursa olsun, hava sahamızı ihlal ettiğinde angajman kurallarımız bellidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin çevresinde büyük krizler yaşandığına, Suriye ve Irak'ta fiili savaşların olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şunları söyledi:

"Dolayısıyla bu ortamda, Türkiye'nin her an tedbir halinde, teenni halinde, her an her ihtimale hazır olması lazım. Bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Beyanname öncesi sonrası, ilgili güvenlik birimleriyle görüştüm. Biraz önce Genelkurmay Başkanıyla tekrar görüştüm. Dışişleri Bakanımıza, Brüksel'de Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte ona gerekli talimatları ilettik. Süratle bir diplomatik temas trafiği başladı. Bu kritik süreçlerde her şeyden önce Türkiye'deki iç siyasi gündem sebebiyle dikkatimizin dağılmaması ve sorumluklarımızın gereğini yapmak önemli. Tavrımız çok açık, kim sınırlarımızı ihlal eder, hava sahamızı ihlal ederse önce uyarırız, dostça uyarırız, bu hangi ülke olursa olsun, ki Rusya bizim komşumuzdur, dostumuzdur. Bu anlamda şimdiye kadar Türkiye ile Rusya arasında gerginlik yaşanmamıştır. Suriye meselesi, Türk-Rus krizi değildir. Suriye, çok acılar çeken bir iç savaşın içinde ve acımasız diktatörle bazı terör örgütlerinin arasında sıkışmış ülke. Her an iç güvenliğimizi etkileyecek ölçüde, 911 kilometre sınıra sahip olduğumuz ülke. Halkı dost ve kardeş, sınırlarını son derece koruması zor, şehirlerin bölündüğü sınırlar. Dolayısıyla hiçbir ülkenin Suriye'deki çıkarı, Türkiye'nin çıkarından daha büyük değildir. Bunu herkesin bilmesi lazım."

İki hafta kadar önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova ziyareti olduğunu, kendisinin de New York'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü anımsatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Olayların gelişim seyri bağlamında Suriye'de siyasi çözüm için birlikte neler yapabileceğimizi tartıştık, konuştuk. O esnada Rusya'nın fiilen Suriye'ye müdahalesi söz konusu oldu. Şimdiye kadar 'yabancı müdahalesi olmasın' diye görüş beyan edip, BM Güvenlik Konseyi kararlarını bloke eden Rusya'nın, bu sefer Suriye'de fiilen devreye girmesi hem bir çelişki hem de gerçekten krizi tırmandıran bir durum ortaya çıktı. Böyle bir müdahale anlamında Suriye içindeki müdahalenin Türkiye'ye sıçraması durumunda da işte dün yaşanan sınırlı gerginlik gibi, 3 Ekim'de söz konusu oldu."

"Türk Silahlı Kuvvetleri net olarak talimatlandırılmıştır"

"Rusya'ya gerekli diplomatik girişimlerde bulunduk, Dışişleri Bakanımız Rus Dışişleri Bakanı'nı aradı ve net olarak bir daha bunun tekerrür etmemesini söyledi" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı şekilde Ankara'da ve Moskova'da girişimlerde bulunarak, Türk sınırlarına bir daha bu tür müdahalelerde bulunmaması gerektiği, ihlalde bulunmaması gerektiği söylendi. Bu sabah bize Rusya tarafından da intikal eden bilgiler, bunun sehven olan bir şey olduğunu, Türkiye'nin sınırlarına saygılı olduklarını ve tekerrür etmeyeceğini ifade ettiler. Şunu ifade edeyim net olarak, Türkiye'nin angajman kuralları ister Suriye ister Rusya ister başka ülke uçakları için olsun geçerlidir ve Türk Silahlı Kuvvetleri net olarak talimatlandırılmıştır. Uçan kuş bile olsa, kim Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarını ihlal ederse gereken müdahalede bulunulur.

Tabii işin şu boyutu var, Türkiye Cumhuriyeti sınırları aynı zamanda NATO ittifakının sınırlarıdır. Dolayısıyla hem ikili bağlamda Ruslarla bu konuyu görüştük hem de bugün saat 4 civarında, Brüksel saati itibarıyla NATO Konseyi toplanacak ve Türkiye'ye yönelik bu sınır ihlali de dahil olmak üzere Suriye krizinin muhtemel sonuçları konusu bir kez daha ele alınacak. Bütün müttefik ülkelerden bu konuda açık bir dayanışma görüyoruz. Bütün ülkeler bize ilettikleri mesajlarla Türkiye'nin yanında olduklarını ifade ettiler."

"Rusya'nın gerilimi daha fazla tırmandırmaması için gerekeni yapması lazım"

Rus uçaklarının, Türkiye'nin sınırının ihlali dışında Suriye içinde masum sivil halkın toplandığı yerleri, ılımlı muhalefeti bombaladığına dair çok güçlü iddiaların bulunduğunu ve bunların da ispat edilmiş durumda olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Bu konuda da Rusya'ya karşı bu müdahalesini ve sivil halka dönük ve ılımlı muhalefete dönük bu operasyonlara karşı da 7 ülke ortak bildirge yayınladı. Şimdi herkesin özellikle de Türkiye'nin dostluğuna önem verdiği Rusya'nın bu gerilimi daha fazla tırmandırmaması için gerekeni yapması lazım. Suriye, Rusya'nın komşusu değil ama Türkiye'nin komşusu. Suriye'de bir kriz, Rusya'yı etkilemez değil ama Türkiye'yi etkiler. Dolayısıyla Türkiye'nin çıkarlarını göz ardı eden bir politikayı hiçbir dost ülkeye tavsiye etmeyiz. Türkiye'nin sınırlarını ihlal eden bir yaklaşımı ise dost düşman kimseye tavsiye etmeyiz. Dolayısıyla ümit ederim ki Türkiye ile çok yakın dostluk ilişkileri olan, ticari kültürel ilişkileri olan Rusya, bu politikalarından rahatsız edecek hususlardan geri kalmaya, durmaya dikkat eder, bize bildirdikleri budur" diye konuştu.

-"Ilımlı muhalefete zarar vermek kimsenin menfaatine değil"

"Bugün itibarıyla, Rusya'nın ayrıca Ortadoğu'da son gelişmeler bağlamında özellikle halkına zulmeden bir diktatörün yanında durmaktansa teröre karşı da bu tür yanlış politikalara karşı da birlikte siyasi geçişi sağlayacak formüller üzerinde çalışmamız daha doğru olur" ifadesini kullanan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz her türlü siyasi ve çözüm bağlamında yapılacak istişarede bütün ülkelere açığız. Rusya ile de bu konuda çok yoğun görüşmeler yaptık ama alandaki mücadeleyi eskale edecek ve halkıyla halkını katleden bir diktatörün yanında durmak ayrıca terör örgütleriyle mücadele ederken sivil halka ya da ılımlı muhalefete zarar vermek kimsenin menfaatine değil."

"BM Zirvesi'nde Obama ile görüşme, sonrasında Rus uçaklarının Suriye'deki müdahalesi ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'Rusya'nın büyük bir yanlış içinde olmasını' söylemesi... Orada oluşan, Rusya tarafından oluşturulan durumu nasıl okuyorsunuz" şeklindeki soruyu da Davutoğlu, şöyle yanıtladı:

"Suriye krizi dün başlamış değil. Dört yıldır Suriye krizi konusunda biz BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesini harekete geçmeye çağırdık. Dört yıldır Türkiye'nin girişimlerini herkes hatırlar. Önce Rusya ve İran gibi rejime dost ülkelere, 'gelin rejimi bu tür politikalardan uzak tutalım, doğru tavsiyelerde bulunalım' diye girişimde bulunduk. O zaman bu ülkeler, 'nasıl olsa rejim durumu kontrol altına alır' diye harekete geçmedi. Olabilecek şeyi Türkiye denedi, yaptı. Şimdi dört yıl sonra herkesin bir muhasebede bulunması lazım. Beş daimi üye hiçbir girişimde bulunmadı. Düzgün, tutarlı, işleyen bir süreç söz konusu olmadı. Bir Cenevre toplantısı oldu, önce 2012 Temmuz'unda, daha sonra ikincisi tekrar etti. Fakat istediğimiz neticeler hasıl olmadı 2014 ocağında ve karşılıklı bir doğal savaş psikolojisine girildi. Hal böyleyken Rusya'nın bu sefer doğrudan müdahil olması ve rejimle yine müdahil olması artık kendi ifadesiyle Beşar Esed'in, 'ben savaşacak kimse bulamıyorum', neredeyse yalvarırcasına bir tavır içine girdiği dönemde halkının desteğini tümüyle kaybettiği dönemde, rejim yanında ılımlı muhalefete ve halka karşı Rusya'nın devreye girmesi gerçekten büyük bir yanlıştır.

IŞİD'e karşı mücadeleyse hep beraber verelim. Irak'ta verelim, Suriye'de verelim. IŞİD terör örgütü, DEAŞ terör örgütü, bütün bölgeye tehdit olan bir örgüt. Dolayısıyla ona karşı her türlü mücadeleyi verelim ama halka karşı rejimin yanında durmak, ılımlı muhalefeti ki ihlal yapılan yerler Yayladağı, bizim sınır bölgelerimiz, IŞİD yok orada, orada ılımlı muhalefet var, Türkmenler var, Araplar var. DEAŞ'ın olduğu Rakka, o bölgede operasyonlar yapılmıyor. Yapılıyorsa da sadece orada yapılmıyor. Bu konuda Rusya ile kanallarımız açık, gerekenleri konuşuyoruz. Ümit ederim bütün bu yanlış tutum ve tavırlardan bir an önce vazgeçilir."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü
    00:23 Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü

    Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan Fatih Sanayi Sitesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangının nedeni henüz belirlenemezken, çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İş yerinin kepengi kesilerek müdahale edilen yangın, maddi hasara neden oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Kadın Sokak Ortasında Öldürüldü
    00:22 Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Kadın Sokak Ortasında Öldürüldü

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde Vedat G.'nin, sokak ortasında tabancayla vurarak öldürdüğü boşanma aşamasındaki eşi Neşe G.'nin cesedinin başında beklediği ve kimseyi yanına yaklaştırmadığı ortaya çıktı. Cinayet aleti tabancayı başına dayadığı öğrenilen Vedat G.'nin, olay yerine gelen polis tarafından güçlükle ikna edilip, gözaltına alındığı belirlendi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı
    00:21 Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı

    Burdur'un merkeze bağlı Çendik köyü yakınındaki çeşmeden su dolduran A.D. ile kimliği belirlenemeyen bir kişi arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada bıçakla yaralanan A.D, yakınları tarafından Burdur Devlet Hastanesine götürüldü. Hayati tehlikesi bulunan A.D, Isparta Şehir Hastanesine sevk edildi. Jandarma ekipleri, A.D'yi yaralayan kişiyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    00:18 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, İskenderun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.


Advertisement