Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin, "İki canlı bombanın, nasıl o meydana gelmiş, bombayı nasıl taşımış olabilecekleriyle ilgili bir tespite ulaşıldı.

12.10.2015 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin, "İki canlı bombanın, nasıl o meydana gelmiş, bombayı nasıl taşımış olabilecekleriyle ilgili bir tespite ulaşıldı. Bir isme çok yaklaşıldı. Yaklaşılan isim bir örgütü işaret ediyor" dedi.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nden katıldığı NTV canlı yayınında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ankara'daki terör saldırısına ilişkin soru üzerine Başbakan Davutoğlu, "Detayını veremeyeceğim şekilde, iki canlı bombanın profilinin yani nasıl o meydana gelmiş olabilecekleriyle veya bombayı nasıl taşımış olabilecekleriyle ilgili bir tespite de ulaşıldı" diye konuştu.

"İsimlere ulaştınız mı?" sorusuna, "Bir isme çok yaklaşıldı" yanıtını veren Davutoğlu, "O isim bir örgüte işaret ediyor mu?" denilmesi üzerine "Ediyor" diye konuştu.

Saldırıyla ilgili kamera kayıtlarını izleyip izlemediği sorulan Davutoğlu, "Birçok şeyi emniyet sundu. Onları detaylı olarak biliyoruz, nasıl olduğunu, olayın seyri bağlamında. Ama şimdi vereceğimiz her bilgi bir soruşturmanın selametini etkileyebilecek şeyler" ifadesini kullandı.

"İzlediklerinizde 'önlem alınabilirdi' duygusu var mı?" diye sorulan Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"İlk anda sorduğum, söylediğim şey, bundan sonra rutin güvenlik tedbiri olmayacak. Çünkü rutin olduğu, şu şekilde davranıldığı bilindiğinde terörist ona göre ayarlanıyor. Yani gördüğüm algı itibarıyla niye burayı, burayı da miting alanı kabul et. O zaman organizatörler buna itiraz ediyor, oradan oraya yürümek istiyorlar. O zaman oturup onlarla konuşacaksınız. Bunları hep tek tek kendi içimizde samimi şekilde, ben bu tür konularda ve diğer şeylerde detaya kadar inip bir şekilde tabloyu, resmi görmek ilkesine sadık kalırım."

"Getirdiği ek yükler, ek riskler de var"

Terör örgütlerinden bu tür eylemlere yönelik tehditler olduğu belirtilerek, "Daha agresif önleyici tedbir neden düşünülmedi?" sorusuna Başbakan Davutoğlu, "Rutin dışı önleyici tedbirin çok uygulandığı yerler var" yanıtını verdi.

Davutoğlu bunları demokratik hukuk kuralları içinde uyguladıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz bu, bir eylem hazırlığı içinde ama bunu gerçek bir eyleme dönüştürmedikçe veya elinizde o eylemin olabileceğine dair bir veri olmadıkça tutuklayamazsınız. Türkiye, demokratik bir hukuk devleti. Dese ki savcı, 'Elinde ne delil var'. Bir saat sonra da serbest bırakılabiliyor. Bunda kimse hukuku da suçlayamaz çünkü Türkiye sebepsiz yere insanların tutuklanabileceği bir ülke değil. Ama bunun dışında engellenen birkaç örnek verdim. Şunu da ifade edeyim, özellikle PKK bağlamında, son derece başarılı bir terör operasyonu yürütülüyor, doğuda, güneydoğuda. Bunun getirdiği ek yükler, ek riskler de var. Yani birçok terör odağı olabilecek unsurlar, şu anda tasfiye edildi ya da gözaltına alındı. Aynı şekilde DEAŞ. Dikkat edin 23 Temmuz'dan bu yana yürütülen yoğun çabalar, mücadeleler içinde en önemli kadrolar bir şekilde ya tutuklandı ya irtibatları koparıldı, bunlar yapıldı. Ama meydanda bir büyük mitingde alınacak tedbirler bağlamında bütün bunlardan çıkartılacak dersler ve ayrıca da mutlaka alınması gereken tedbirler var. Rutin dışına çıktığınız zaman o rutin dışının da bir sınırı var demokratik, hukuk devleti içinde."

"Bütün bomba aramaları, taramaları yapılıyor"

Davutoğlu, sebepsiz yere birinin alınıp tutulamayacağını, bunun hukuki bir süreci olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'de intihar eylemi yapabilecek kişilerin belli bir listesi, şeyi dahi var. Takip ediyorsunuz ama bunun öyle bir eylemi gerçekleştirme anına kadar hukuk devleti olarak onu DHKP-C bağlamında birçok şey isimler, biliyorsunuz daha önceki bazı eylemciler, önceden de biliniyordu. Şey yaptığınızda bu sefer başka bir protestoyla karşılaşıyorsunuz. Dolayısıyla çok dikkatli, titiz yürütülmesi gereken bir mücadele, demokratik hak ve özgürlüklerden feragat etmeden yürütülmesi gereken bir mücadele" ifadelerini kullandı.

Bunu zor bir mücadele olarak nitelendiren Davutoğlu, özellikle son dönemde hafta sonları yurdun birçok yerinde onlarca mitingin yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Her birisi için aldığınız tedbiri getiriyorsunuz fakat bin kişinin yürüdüğü bir şeyin içinde bir tek kişi miting meydanına gelmedikçe arandığı zaman da 'Ben daha miting meydanına gelmedim' diyebiliyor. Şimdi burada Ankara Garı'nda toplanmayı veya başka bir yerde toplanıp İstanbul'da veya başka bir yerde, büyük kalabalıklar halinde miting meydanına gelmeyi engellemek lazım ya da orada toplanacaklarsa oranın da miting meydanı gibi görülüp orada tedbir alınması lazım."

Yürüyüşlerde belli bir güzergahın kullanılarak alana gidildiği belirtilmesi üzerine Başbakan Davutoğlu, "Şu anda da o güzergahta ve Ankara Garı'nın etrafında, onun için ilk bilgi verildiğinde, 'Buraları aradınız mı' dedim. Bütün bomba aramaları, taramaları yapılıyor. Yok bomba. Oralarda bir bomba veya bir tehdit bırakılmıyor. Ama ne oluyor? Grubun içinde, 8 bin kişinin içine bir kişi girmiş oluyor canlı bomba olarak. Zaten zorluğu orada" dedi.

"Gece 04.30'da birisi Ankara'da yakalandı"

"O kişinin bomba düzeneğini üzerine geçirmeden bir şekilde yakalanması gerekiyor" sözleri üzerine Davutoğlu, "O zaman da o güzergahın dışında bir barikat kurması gerekiyor. O güzergahın dışında kurulan barikat da şehrin önemli bir kısmını kapsayabilir" görüşünü paylaştı.

"Belki istihbarat çalışmalarıyla önüne geçilebilir, evinde yakalanması gibi" önerisine de Davutoğlu, şu karşılığı verdi:

"Evinde yakalananları söylüyorum. Bundan 3-4 gün önce gece 04.30'da birisi Ankara'da yakalandı. Biz onu başka bir eyleme müteallik olarak düşündük ama aynı böyle bir eylemi de gerçekleştirebilirdi. Dolayısıyla çok sayıda potansiyel suçlunun olabileceği bir tabloda mutlaka alınması gereken ek tedbirler var, bunları almak durumundayız."

Diyarbakır ve Suruç'taki patlamalarla ilgili arka planların, bunların arkasında kimlerin olduğunun ortaya çıkarılmamasına yönelik eleştirilerin olduğunun belirtilmesi üzerine Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Arka planındaki odaklar itibarıyla bakıldığında ya DEAŞ'tır, yeri belli işte Diyarbakır ve Suruç eyleminde, Suruç'ta olduktan üç gün sonra DEAŞ'ın sınırlardaki bütün mevzilerini bombaladık ya PKK'dır, Ceylanpınar olayında olduğu gibi, ona dönük eylemler yapıldı. Yani o bağlantıları, o networkü bütünüyle çıkarmak için çaba sarf ediliyor ve  arkasındaki odak da ya hukuken adalet önüne çıkartılıyor ya da fiili olarak sınır ötesiyse cezalandırılıyor. Yani bazen de bunlar şöyle oluyor: Mesela teknik takiple yakalanıyorsa terörist, teknik takipten kaçmak için 3-4 ay hiçbir cihaz kullanmıyor. Öylesine birkaç vaka var ki son derece profesyonel. 'Uyuyan hücre' dediğimiz şey. 3-4 ay kendisini güvenlik birimlerine ele verecek, takip ettirecek hiçbir şey kullanmıyor ne telefon, ne internet, ne akrabaları ne eşleri ne dostları ile irtibata giriyor. Hiçbir şeyle irtibata girmiyor. Ona 3 ay, 5 ay, 1 yıl bazen daha uzun bir süre sonra bir haber geliyor 'Şurada şunu yapacaksın'. O irtibatı yakaladığınız yerde durdurabiliyorsunuz. Ankara'da 3-4 gün önce dediğim olayda olduğu gibi. Yakalamadığınız zaman o kişi kendisi dahi kimden nasıl talimat aldığını yakalasanız dahi bilmiyor. Bir tek şey üzerinden yürüyor bunlar. Yani teknolojinin bu derece geliştiği ortamlarda güvenlik güçleri bu teknolojiyi ne kadar etkin kullanıyorsa teröristler de aynı etkinlikte ve bazen daha fazla etkinlikte çünkü bir takım illegal yolları da bu teknoloji içinde kullanabildikleri için kapasitelerini daha fazla kullanabiliyorlar."

İstihbaratın çok farklı bir şey olduğunu, birçok tehlikeyi engellemesine karşılık "bir gol yediğinde" onun fark edildiğini söyleyen Davutoğlu, "Ama o arada yapılan onlarca, yüzlerce istihbari çalışmada alınan olumlu neticeleri görülmez. Çünkü o kamuoyu onu bilmez dahi. Bir olay olmadıkça bilinmez bunlar" dedi.

Şu ana kadar faili meçhul şeklinde kalmış bir saldırının olmadığını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, "Bu bir başarı. Şimdi bile 48 saat içinde önemli veriler elde edildi. Yani daha önceki dönemlerdeki birçok saldırı faili meçhul olarak kalmıştı. Kim yaptı, ne yaptı gibi. Şimdi daha kısa sürede daha doğrudan neticeye ulaşabilecek bir kapasite var" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement