Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, terör ve şiddet üzerinden siyaset yapmanın döneminin bittiğini belirterek, "Bir kere o kapıyı aralarsak nelerin olabileceğini biz Kobani olaylarında gördük. Bu anlamda güvenlik birimlerimize verdiğimiz talimat net ve açıktır.

10.11.2015 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, terör ve şiddet üzerinden siyaset yapmanın döneminin bittiğini belirterek, "Bir kere o kapıyı aralarsak nelerin olabileceğini biz Kobani olaylarında gördük. Bu anlamda güvenlik birimlerimize verdiğimiz talimat net ve açıktır. 23 Temmuz'da Çankaya Köşkü'nde ve hemen ertesi gün yazılı direktifle verdim, Başbakan olarak tüm sorumluluğu alarak, bütün şehirlerden, dağlardan vatandaşlar üzerine baskı yapan, haraç toplayan kim varsa bununla ilgili her tedbir alınacak, terörle mücadele kararlılıkla sürdürülecek" dedi.

Davutoğlu, TRT'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Terör örgütüne yönelik operasyonlara ilişkin soru üzerine Davutoğlu, seçimlerden sonra yaptığı ilk resmi toplantısının güvenlik üzerine olduğuna işaret ederek, bu toplantıyla, " AK Parti, terörle operasyonu seçimi kazanmak için yapıyor" iddiasının gerçeği yansıtmadığının görüldüğünü söyledi.

Davutoğlu, askerlerin hangi şartlarda görev yaptıklarının görülmesi için İkiyaka tepelerindeki operasyon bilgilerinin kamuoyuyla paylaşılmasını istediğini dile getirerek, "Şu da bilinsin, Ceylanpınar ve Suruç olaylarından sonra operasyonları başlatma kararı aldıktan sonra şunu söyledim, 'Bu ülkenin dağları bu teröristlerden temizlenecek'. Ülkem tehdit altındaysa, vatandaşlarımızın can güvenliği tehdit altındaysa en kararlı tutumu takınırım ve sonuna kadar giderim. Demirtaş'a 15 Temmuz'da 'Ateşle oynuyorsunuz' demiştim" diye konuştu.

"Altını çizerek söylüyorum, kimse bu konunun müzakere edileceğini zannetmesin" ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bize DEAŞ, PKK ve DHKP-C savaş ilan etmişse ve 3 gün içinde ne yaşadığımızı biz biliyoruz, onları dağlardan, şehirlerden temizleyene kadar bu mücadele sürer. Hani 'Otururuz, tekrar müzakere ederiz, Hükümet de bu konuda esneklik gösterir, biz tekrar eski mevzilerimize döneriz ve bu eski düzen devam eder' gibi şeyler yok artık. Siyasal alanda ne kadar esnek ve kuşatıcı bir dil kullanacaksam, terörle mücadele konusunda da aynı ölçüde kararlı ve sonuç alıcı bir yol takip edeceğiz. Bu konuda da halkımızın büyük bir desteği var. Çünkü etrafta olan olayların nelere yol açtığını görüyor. Kararsızlık bizde yok ancak 'Çözüm Süreci' iradesi var ve bu değişik adlarla anılabilir. Demokratikleşme ve özgürleşme üzerinden bu ülkenin vatandaşlarının bütün sorunlarını konuşmaya hazırız ancak birine zarar vermek için eline çakıl taşı alanı da adalete teslim ederiz."

"Provokasyona da izin vermeyeceğiz"

Davutoğlu, terörle mücadelenin silahlar bırakılıncaya ve bu eylemi gerçekleştirenler Türkiye'yi terk edene kadar devam edeceğini belirterek, operasyonların kararlılıkla süreceğini söyledi.

Ülke üzerine hiçbir şekilde operasyon yapılmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Davutoğlu, başta Kürt kökenli vatandaşlar olmak üzere, hiç kimsenin baskı altında terör örgütünün amaçları için kullanılmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Davutoğlu, hükümeti kurduktan sonra da bu konuyla ilgili kanaat önderleriyle yoğun toplantılar yapacaklarına işaret ederek, "Bu sefer muhatabımız sadece bir yapı, bir siyasi parti değil bütün vatandaşlarımızla temaslarımız artarak devam edecek. Terörle mücadele kararlılığımız sürerken, Türkiye'de etnik ve mezhep temelli bir sorun varsa bunu tartışmaya açık kanallar tutacağız. Ama etnik ve mezhep temelli herhangi bir provokasyona da izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

"Terör ve şiddet üzerinden siyaset yapmanın dönemi bitti"

TBMM'nin şu anki tablosunun herkese önemli imkanlar sunduğuna dikkati çeken Davutoğlu, tüm kesimlerin Meclis çatısı altında toplandığını ve her türlü sorunun bu mecrada konuşulup tartışılabileceğini dile getirdi.

Davutoğlu, sırtını terör örgütüne dayamayan herkese kapılarının açık olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Terör ve şiddet üzerinden siyaset yapmanın dönemi bitti. Bir kere o kapıyı aralarsak nelerin olabileceğini biz Kobani olaylarında gördük. Bu anlamda güvenlik birimlerimize verdiğimiz talimat net ve açıktır. 23 Temmuz'da Çankaya Köşkü'nde ve hemen ertesi gün yazılı direktifle verdim, Başbakan olarak tüm sorumluluğu alarak, bütün şehirlerden, dağlardan vatandaşlar üzerine baskı yapan, haraç toplayan kim varsa bununla ilgili her tedbir alınacak, terörle mücadele kararlılıkla sürdürülecek. Bu mücadele aslında başka bir şeyin önünü açıyor, 7 Haziran'dan önce Van'a gittiğimde sokakta insanlar seçim kampanyası esnasında ciddi bir baskı altındaydı. İnsanlar el sallamaktan çekiniyordu. Kimlerin orada neler yaptığını biz biliyoruz. 1 Kasım'dan önceki miting için gittiğimizde ise Van çok daha normal şartlarda, seçime hazır bir şekilde, kimsenin üzerinde korku duygusu yoktu."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement