Davutoğlu, CHP'den Aday Olan Başkonsolosla İlgili İlk Kez Konuştu - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu, CHP'den Aday Olan Başkonsolosla İlgili İlk Kez Konuştu

Davutoğlu, IŞİD'in kaçırdığı ve günlerce alıkoyduğu Musul Başkonsolosu'nun CHP'den aday olmasıyla ilgili "Herkesin aday olma hakkı var. Türkiye demokratik bir ülke" dedi.

04.09.2015 13:52  Güncelleme: 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz CHP'den aday oldu, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Herkesin aday olma hakkı var. Zor dönemde tabii ki onu Türkiye Cumhuriyeti'ni dışarıda temsil eden diplomatımız olarak gördük. Türkiye demokratik bir ülke. Herkes siyasete girme kararı alabilir, bunun belli çerçeveleri vardı. Bunda söylenecek bir husus yok" cevabını verdi.

DEMİRTAŞ'IN "BÖYLE GİDERSE SEÇİM YAPILMAYABİLİR" SÖZLERİ

Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın 'Böyle giderse seçim yapılamayabilir' açıklamalarına ilişkin, "Bazı, böyle art niyetli çevreler, HDP Eş Başkanı da anladığım kadarıyla bu tarz birşey de bulunmuş, 'Efendim, Türkiye'de seçim bu şartlarda yapılamaz ve bu süreç devam eder'. Hayır, seçim Türkiye'de vaktinde ve uluslararası standartlarda, objektif hukuk kuralları içinde gerçekleşecektir. Bundan, kimsenin tereddüdü olmamalıdır" dedi.

"BİR BUNU 4 YILDIR YAŞIYORUZ"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO Congresium'da düzenlenen 'B20 Toplantısı'nda yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Davuoğlu, toplantıya bine aşkın iş adamının katıldığını belirterek, yarın G20 Toplantısı'nın bakanlar düzeyinde olanının gerçekleştirileceğini belirtti. Bugünlerde yaşanan göç olaylarının da dünya ekonomi bakımından önem taşıyan bir olgu olduğunu anlatan Davutoğlu, "Çevre ekonomiler çöktükçe, bir ülkede ekonomi çöktüğü zaman, o ülkede siyasi istikrarsızlık, baskı ya da terör saldırısı varsa insanlar ekonominin çökmediği, iş bulabilecekleri yerlere doğru hareket haline geçiyorlar. Biz, bunu 4 yıldır yaşıyoruz" dedi.

"KİMSENİN KADERİ DİĞERİNDEN BAĞIMSIZ DEĞİL"

Suriye'den 2 milyona yakın mülteciyi Türkiye'nin mülteci ağırladığına dikkati çeken Davutoğlu, "Bu 4 yıl içinde Türkiye'nin tüm çağrılarına kulağını tıkayanlar, bu zulmün durması için yaptığımız girişimlere kayıtsız kalanlar, bu mültecilerin ümidini kaybetmiş insanların kendi ülkelerinde en azından hayat garantisi altında, güvenlik içinde yaşayacağı bölgeler oluşturalım çağrımıza sessiz kalanlar şimdi mülteciler kendi kapılarına dayandıklarında gerçekten insanlık adına bazen de utanç verici birtakım ırkçı yaklaşımlarla tepki gösteriyorlar. Bilelim ki bugün artık dünya tek bir kaderi paylaşan insanlığın hayat alanıdır. Kimsenin kaderi diğerinden bağımsız değil" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dün hepimizin gözlerini yaşartan, donduran, kalbimizi bütün dünyada vicdan sahibi herkesin yüreğini burkan Aylan'ın o cansız bedeni aslında son uyarı mahiyetinde. Bu, insanlığın vicdanı anlamında bir kıyamettir. Sesimizi yükseltmenin vaktidir. Dün gece Aylan'ın babasıyla konuştum, telefonda yüreğindeki sızıyı, acıyı hissetmemek mümkün değil. Suriye'den bir aile olarak çıkan bir aile reisi, şimdi tek başına Suriye'ye dönüyor, iki oğlunu ve eşini kaybetmiş vaziyette. Bunun sorumlusu kim? Bunun sorumlusu sadece baskı yapan Suriye rejimi ya da bu rejimin zulmünü istismar ederek gayriinsani terör örgütleri olmakla birlikte bunlara kayıtsız kalan uluslararası toplum."

"BÜTÜN DÜNYAYA ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ"

Ortadoğu'yu bir bataklık, Suriyelileri de bu bataklıkta yaşanan sivrisinekler olarak görüp kapıları kapatmamızı teklif edenler şimdi köşelerinde hayasızca yazılarla bunun sorumluluğunu da bizim üzerimize atmaya kalkıyorlar" diyen Davutoğlu, "Bu, sadece hükümetimize, Cumhurbaşkanımıza, bana değil bir insanlık dersi vererek evlerini yuvalarını, aşlarını, sofralarını, kalplerini Suriyelilere açan aziz milletimize de bir hakarettir. Diktatörleri, zulümleri, baskıları, terör örgütlerinin zulmünü görmeyenler demokratik yolla seçilmiş hükümetlerin idare ettiği Türkiye'yi bütün bu trajediden ve demokratik yolla seçilmiş hükümetleri bu olaylardan sorumlu tutanlar en küçük izana dahi sahip değiller. Bütün dünyaya çağrıda bulunuyoruz. Yüzlerce görüşme yaptık, Aylan'ın bu cansız bedeni görülmesin diye ama o görüldü ve dünyaya bir anlamda uyarı oldu. Ya, fotoğrafı çekilmesi imkanı bulamadan ölen, kimyasal silahlar altında ölen bedenler?" dedi.

SEÇİM GÜVENLİĞİ

Davutoğlu, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "1 Kasım'daki seçimlere az bir süre kaldı. Seçim güvenliğinin sağlanabilmesi için ne gibi tedbirler alınacak. HDP Eş Genel Başkanının bu konuda açıklaması vardı, 'Bölgede seçim yapılacak bir atmosfer yok' diye. Bu açıklamayı nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna Davutoğlu, "Türkiye, daha önce daha da zor şartlarda seçim gerçekleştirmiştir. Yani, 1990'lı yıllarda yapılan hiçbir seçim daha iyi şartlarda yapılmadı. 2011 yılında da benzer saldırılara da muhatap olduğumuzu herkes bilir. Terör, Türkiye'yi hiçbir zaman bütünüyle rahat ve huzur içinde seçim yapma imkanı vermeyecek şekilde tehdit altında tuttu.Türkiye, demokratik bir hukuk devleti olarak hem terörle mücadele edecek hem de demokratik hukuk kuralları içinde seçim gerçekleştirebilecek güce sahiptir. Şu anda bir seçim hükümeti, dolayısıyla tek parti hükümeti anlamında bir hükümet yok ama bilinsin ki seçim güvenliği ile ilgili sorumlu olan bir hükümet var" karşılığını verdi.

"SEÇİMİ EN GÜVENLİ ŞARTLARDA GERÇEKLEŞTİRMEYE KARARLIYIZ"

Herkesin anayasal sorumluluk üstlenen kimliklerle görevini yaptığını anlatan Davutoğlu, "Seçimin gerçekleşmesinin sağlamak durumundayız. Bu hükümet, her rengi temsil eden bir hükümettir. Bu bir icraat hükümetidir. Yapılması gereken işlerle ilgili de gerekeni yaparız. Dün, Mısır'la ilgili alım fiyatlarını ilan ettik. Hayırlı olsun üreticileri. Seçim güvenliği de bu bağlamda bizim üzerinde titizlikle çalışacağımız bir husustur. Kimse tereddüt etmesin. Terörle mücadele etmeye de kararlıyız, seçimi de en güvenli şartlarda gerçekleştirmeye kararlıyız. Eğer, bir Meclis'ten bir hükümet çıkabilmiş olsaydı, CHP ya da MHP seçim hükümeti bağlamında bizimle işbirliği yapmış olsaydı seçim güvenliğini teminat altına alıp Meclis'i birlikte çalıştırıp bazı yasal düzenlemeler yapma imkanı da bulacaktır. Taşımalı oy ile, yani herkesin Türikye'nin her yerinde oy verebilmesine imkan sağlayan bir düzenleme yapabilirdik.Seçim güvenliğini en fazla etkileyen husus belli köylerde az nüfuslu yerlerde terör örgütünün baskıyla gelip bu sandıkta yüzde yüz bu partiye oy vereceksiniz diye baskı yapması sebebiyle" ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ'IN 'BÖYLE GİDERSE SEÇİM YAPILAMAYABİLİR' AÇIKLAMASI

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın 'Böyle giderse seçim yapılamayabilir' açıklamalarını değerlendiren Davutoğlu, "Meclis'te dün çıkan tabloyla tekrar ülkeyi bloklaşmaya sevk edenler seçim güvenliğini en fazla tehdidi yapanlardır. Hiçkimse merak etmesin. Türkiye'nin her ilinde, her ilçesinde vatandaşlarımızın özgür iradesini yansıtabilecekleri şartların oluşturulması için gece gündüz çalışıyoruz. Bu seçim mutlaka yapılacaktır. Bazı, böyle artniyetli çevreler, HDP Eş Başkanı da anladığım kadarıyla bu tarz bir şeyde bulunmuş. Efendim, Türkiye'de seçim bu şartlarda yapılamaz ve bu süreç devam eder. Hayır, seçim Türkiye'de vaktinde ve uluslararası standartlarda, objektif hukuk kuralları içinde gerçekleşecektir. Bundan, kimsenin tereddüdü olmamalıdır" şeklinde konuştu.

3 DÖNEMLİKLERİN 26. DÖNEM İÇİN ADAYLIĞI

Başka bir gazetecinin, "12 Eylül'de kongre var. 3 dönemliklerin başvurmadığı bilgisi geliyor, bu isimlerle görüşecek misin?" sorusuna Davutoğlu, "Partimizin daha önce tüzüğünde söz konusu olan 3 dönemle ilgili husus oluşturduğumuz özel bir komisyonda, tüzük komisyonunda inceleniyor. Mehmet Ali Şahin başkanlığında. Dün, onlarla görüşme yaptım. Bu çerçevede neler yapılacağını ele aldık. 3 dönem kuralı kalmakla birlikte bütün arkadaşların aday olmasını temin edecek bir çerçeve hazırladık. Aday başvuruları önemlidir, o başvuruları aldık, çok sayıda başvuru olmasından memnuniyet duyuyoruz, 3 bini aşkın. Ayrıca, bu aday başvuruları dışında da 18 Ekim'e kadar oluşacak üst kurulda herkese adaylık teklifinde bulunabiliriz. Bugün de aday olarak da veya başka pozisyonlarda da bu davaya omuz verirler. Katkıda bulunmuş olan arkadaşlarımızla omuz omuza çalışacağımızdan emin olsun herkes. Hiçkimse, bu konuda farklı bir spekülasyona gitmesin" karşılığını verdi.

ESKİ MUSUL BAŞKONSOLOSU ÖZTÜRK YILMAZ'IN CHP'DEN ADAY OLMASI

Davutoğlu, "Eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz da CHP'den aday oldu, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu ise, "Herkesin aday olma hakkı var. Zor dönemde tabii ki ona Türkiye Cumhuriyeti'ni dışarıda temsil eden diplomatımız olarak gördük. Türkiye demokratik bir ülke. Herkes siyasete girme kararı alabilir, bunun belli çerçeveleri vardı. Bunda söylenecek bir husus yok" cevabını verdi.

Davutoğlu, CHP\'den Aday Olan Başkonsolosla İlgili İlk Kez Konuştu
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Davutoğlu, CHP'den Aday Olan Başkonsolosla İlgili İlk Kez Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • Karadenizli: Akp hırsızlık yapacak bundan emin olun 22 22 Yanıtla
  • usta sofor: akp adam gibi parti sizin gibi herseyden medet ummuyor demokrasinin krali bu ulkeye akp getirdi dgerleri once aynaya sonra gecmisine sonra da yanindekilere baksin hani onceki secimde elektrik kesilcekti herkes sandigin uzerine oturcakti cuma gunu suriye ye gircektik hayatlari yalan iftira en dogru yanlislari olmasina rahmen akp 12 24 Yanıtla
  • demo: lan tum dünyaya neden sesleniyorsun selo allah sendende ailendeki dağa cikan abindende hesap soracak biz kürt olarak görmüyoruz seni sen allaha inanci olmuş gorunensin yoksa %52 yi dunyaya mi sikayet ediyorsun yobaz selo çoban selo tahsilli zalim kahhar ol sende boylayacaksin cehennemin dibini Dağdaki kardeşinde senin cocuklarin nerede gönder dağa abuzittin 7 5 Yanıtla
  • okuyucu: kesnlikle hür iradesi ile kimse oyunu kullanamıyor bunun kesinlikle önlenmesi gerekir parti temsilcileride hepsi hdp ye çalışıyor korkudan sesini çıkıramıyor bunun önleminin alınması şarttır 8 2 Yanıtla
  • ak: hanı ıneklerrr ak partı ayrım yapıyordduuu yalancı sut vermez ıneklerr 4 2 Yanıtla
  • MURATHAN: PKK GÜNEYDOĞUDA HALKI TEHDİT ETTİ DİYOR! E HÜKÜMETTE KİM VAR? BUNU KİM ENGELLEYECEKTİ MADEM? AŞAĞI MAHALLENİN BERBER ABEYİ YUKARI MAHALLENİN ÇAYCISI MI YAPACAK? KİM YAPACAK? ONLAR BÜTÜN BUNLARI YAPARKEN SİZ NE YAPIYORDUNUZ? SEYR Mİ EDİYORDUNUZ? GÖZ MÜ YUMUYORDUNUZ? ÖZRÜ KABAHATINDEN BÜYÜK OLMAK ANCA BU KADAR OLUR... ALLAHA HAVALE EDİYORUM 5 1 Yanıtla
  • Akvaryum: Kim sağlayacak seçim güvenliğini? - Polis! Hangi polis? -aylardır izin yaptırılmayan, yorgun, bıkkın polis. 3 hafta sonra mitingler başlar. Beylerin peşinden koştur. Ne için. HİÇ 2 0 Yanıtla
  • müslüman kürt: it arabanın gölgesinde yatmış gölge onun zannetmiş 1 0 Yanıtla
  • yorumcu: Sonrasında CHP den istifa edip AKP ye geçecek aha buraya yazdım strateji oyunu demedi demeyin 0 1 Yanıtla
  • CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, Gökpınar Çalışması ve Tekne Restoranı Projesini Anlattı
    14:48 CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, Gökpınar Çalışması ve Tekne Restoranı Projesini Anlattı

    CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, Gökpınar Dinlenme ve Tekne Restoran projesinin amacını ve detaylarını anlattı. Projenin Pamukkale'ye yeni bir cazibe merkezi kazandıracağını vurgulayan Ertemur, turistleri şehir merkezine çekmek için çalışmalar yapacaklarını belirtti.

  • Pendik'te Tehlikeli Makas Atan Sürücüye Yüksek Cezai İşlem
    14:47 Pendik'te Tehlikeli Makas Atan Sürücüye Yüksek Cezai İşlem

    Pendik'te seyir halindeyken makas atarak trafiği tehlikeye düşüren sürücüye, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 7 bin 819 lira para cezası kesildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine yapılan çalışmalar sonucunda sürücünün kimliği tespit edilerek yakalandı.

  • Kayseri'de K-Şarj Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açıldı
    14:44 Kayseri'de K-Şarj Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açıldı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri ve Civarı Elektrik Türk AŞ ile Hunat Enerji şirketinin hizmete sunduğu K-Şarj elektrikli araç şarj istasyonunun açılış törenine katıldı. Açılış töreninde konuşan Büyükkılıç, elektrikli araba sayısının arttığını ve belediyenin de elektrikli otobüslerle filoyu zenginleştirdiğini belirtti. Ayrıca, Millet Bahçesi'nde güneş enerji santrali destekli şarj üniteleri projesi için talimat verdiğini söyledi. K-Şarj elektrikli araç şarj istasyonu, 35 milyon TL'lik bir yatırımla hayata geçirildi ve KCETAŞ tarafından yüzde 20 indirimli hizmet verecek.

  • Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, Mutaflar Mahallesi'ni ziyaret etti
    14:44 Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, Mutaflar Mahallesi'ni ziyaret etti

    Başkan Kıvrak, Mutaflar Mahallesi'nde vatandaşlara projelerini anlattı ve düğün salonunu yeniden düzenleyeceklerini duyurdu.

  • İmamoğlu Pendik'ten İliç'i Anımsattı: İçimiz Yanıyor... Sorumluların Ağzında Tek Cümle Yok... İmza Atan Bakan ve Diğerlerinden Tek Bir Açıklama Yok
    14:44 İmamoğlu Pendik'ten İliç'i Anımsattı: İçimiz Yanıyor... Sorumluların Ağzında Tek Cümle Yok... İmza Atan Bakan ve Diğerlerinden Tek Bir Açıklama Yok

    İBB Başkanı İmamoğlu, Pendik'in AKP'li Belediye Başkanı Ahmet Cin’in, hakkını arayan yurttaşı azarladığı Pendik Ertuğrulgazi Mahallesi’nden vatandaşlara seslendi. “Bunlar seçimi kaybedeceğini anladı ya hemen yalana, dolana, kumpasa başladılar” diyen İmamoğlu, “Yolun kenarında, caddede, parkta, orada, burada, yanan otobüs filmleri çekmek, kumpaslar kurmak, 4,5 sene önceki videodan kendine iş aramak… Savcı gibi her gün açıklama yapıyor Adalet Bakanı. Üzülüyorum onun haline. Bakın; 17 tane bakan. İstanbul'da siyaset yapıyor. Şimdi 17 bakan artı aday; etti 17+1. Ama bir kişi daha var, o da geliyor. Yakındır, gelecek. Bekliyoruz vallahi; gel, bekliyoruz. Buyursun gelsin” dedi. Meydandaki bir dövizi okuyup İliç'te liç yığını altında kalanları anımsatan İmamoğlu, “İçimiz yanıyor. Canımız toprak altında. Doğamız tehdit altında ve bu konudaki sorumluların ağzından tek bir cümle yok. Sanki o dağ kendiliğinden aşağı gelmiş, can almış. Ve o doğayı perişan etmiş ama ne devleti yönetenler ne altına imza atan sayın bakan veya diğerleri tek bir açıklama yok. Sanki izinler gökten indi, yanlışlar gökten indi" diye konuştu.

  • Osmaneli Anaokulu'ndan Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Sergisi
    14:41 Osmaneli Anaokulu'ndan Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Sergisi

    Bilecik'in Osmaneli İlçesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı kapsamında, Osmaneli Anaokulu öğrencileri ve velileri tarafından hazırlanan açık hava sergisi büyük ilgi gördü.

  • Şırnak Uludere kara yolu sağanak sonucu ulaşıma kapandı
    14:41 Şırnak Uludere kara yolu sağanak sonucu ulaşıma kapandı

    Uludere ilçesinde yaşanan sağanak sonucu Şırnak-Uludere kara yolu Uludere 3 ve Uludere 5 köprüleri mevkisinde akarsuyun debisi yükselerek taştı. Bu durum sonucunda araçlar mahsur kaldı ve yol ulaşıma kapandı. Kepçelerin yardımıyla araçlar kurtarıldı ve yol açma çalışmaları devam ediyor.


Advertisement