Başbakan Davutoğlu'dan Gündeme İlişkin Açıklamalar - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu'dan Gündeme İlişkin Açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim beyannamesine ilişkin, "Cumhurbaşkanımızla da istişare ettik, herhangi böyle bir rötuş veya böyle bir şey için için istişare değil. Zaten ayrışan fikirler üzerinde tartışılır, herhangi bir tartışma olmadı.

09.04.2015 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim beyannamesine ilişkin, "Cumhurbaşkanımızla da istişare ettik, herhangi böyle bir rötuş veya böyle bir şey için için istişare değil. Zaten ayrışan fikirler üzerinde tartışılır, herhangi bir tartışma olmadı. Cumhurbaşkanımızın bir müdahalesi olmadı" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV özel yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, seçim beyannamesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın da rotüşlarının olduğu haberlerini değerlendirerek, "Bunda bir anormallik görmek doğru değil. Muhalefetin bunu Cumhurbaşkanının müdahalesi gibi algılaması doğru değil. Biz, her şeyi istişare ederiz. Benim Başkanlık Sistemi ile ilgili kanaatlerimi zaten Cumhurbaşkanımız başından beri biliyor. Ben de onun kanaatlerini biliyorum ama herşeyin bir zamanlaması vardır. Cumhurbaşkanımız onu kendi takdir ettiği zamanlamayla gündeme getirebilir. Seçim beyannamesine gideceği zamanlama belli olduğu için ben de seçim beyannamesi yaklaştıkça bu konuyu netleştirdim. Bu konularda bir birkaç arkadaş değişik modeller üzerinde çalıştı. Bunlarla ilgili Cumhurbaşkanımızla da istişare ettik, herhangi böyle bir rötuş veya böyle bir şey için için istişare değil, zaten ayrışan fikirler üzerinde tartışılır, herhangi bir tartışma olmadı. Cumhurbaşkanımızın bir müdahalesi olmadı. İçselleştirmediğim hiçbir fikri savunmadım hayatta. Meydana çıkıp bir fikre çağıracaksam o fikrin çatısını, çerçevesini, temelini zihnimde dokurum, çıktığım zaman inanmış olarak çıkarım" diye konuştu.

Başbakanlık görevini yaparken de bu görevi zayıflatacak hiçbir açıklama ya da tavra müsamaha göstermeyeceğini anlatan Davutoğlu, siyasal sistemin de bütünüyle yenilenmesi gerektiğini ifade etti. Seçime giderken halka en doğru şeyin en doğru zamanlamayla söylenmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, "Seçime gidiyorsam da doğru olan neyse onu söylerim. Türkiye'nin şu anda bu sistemi yenileme ihtiyacı var. Başbakanım diye, bu koltuğu koruyacağım diye bu ihtiyacı gözardı etmem. Başbakanlık görevini yaparken de bu görevi zayıflatacak hiçbir açıklamaya da müsamaha göstermem" ifadelerini kullandı.

"HİÇBİR ZAMAN KENDİ İÇİMDE, KENDİMLE BARIŞIK OLMAYAN KONUYU SAVUNMAM"

"Anayasa değişikliğine ulaşacak tablo olursa muhalefetle de konuşarak, ben anayasayı tek taraflı bir sözleşme olarak görmem" diyen Başbakan Davutoğlu, "Onun için seçim beyannamesine 2023 sözleşmesi diye bir ibareyi de koymayı düşünüyorum, Cumhuriyetin kendini yenilemesi, gençleşmesi. O sözleşme gereği oturur Meclis'e giren herkesle bir mutabakat için yeni bir anayasa ve o anayasa içinde konuşmaya hazırız. Getirsinler tekliflerini. 27 Mayıs'tan sonra yaşadığımız acı tecrübelerden sonra Türkiye'de mükemmel işleyen bir parlamenter sistem var biz bunu değiştirmeyiz demesinler, tekliflerini getirsinler. Öyle bir irade ortaya çıkıp, Başkanlık Sistemi'ne geçene kadar da Başbakanlık koltuğunun hakkını veririm. Sistem değişirse de değiştiği zaman o konu neyi gerektiriyorsa onu yaparım. Hiçbir zaman kendi içimde, kendimle barışık olmayan konuyu savunmam" açıklamasında bulundu.

Başkanlık konusundaki yaklaşımına ilişkin değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Anayasayı salt başkanlık sistemiyle değil, yeni anayasa içinde insan odaklı özüne uygun bir başkanlık sistemini gündeme getirirsek, bu gücü elde edersek, ilk yapacağımız şey, muhalefet partilerini bu konuda diyaloğa davet ederim, anayasa bir sözleşmedir" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Başkanlık sisteminin detaylarından olan 'kuvvetler ayrılığıyla' ilgili olarak, "Bu anlamda zaten esas bir Başkanlık Sistemi'nin özgürlükçü dokusu derken, referansta bulunduğum noktalar bu. Özgürlük, insan hakları ve insan odaklı çerçeve anayasanın temel ilkeleri olarak koyduktan sonra vatandaşlık tanımını bu unsurlarıyla tanımlayıp anayasaya koyduktan sonra o çerçevede temel özgürlükler alanı içinde bu özgürlükleri yansıtacak bir siyasal sistem. O formun özgürlüğünü koruyan unsurlarından birisi de hiçbir gücün denetimsiz olmaması. Sistemin özünü doğru dokumak ve herkesin o özde anlaşması önemli" ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanımız da dahil Türkiye'de kimse bütün gücü elinde tutacak bir yetki peşinde koşmaz" diyen Davutoğlu, "Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na verilen teklife eleştiriler) O genişletilecek. O teklif de Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun tıkandığı yerde gündeme gelen bir teklif. Tıkanmamış olsa. Bir bagajlarımızı atıp, diyelim 4 parti lideri olup, seçim sonrasında inşallah olur, 'Ya arkadaş bu bizim geleceğimiz, bagajlarımızı bir kenara koyalım, nasıl bir Türkiye özlüyoruz?'. Başkanlık Sistemi olursa, bizden hiçbir zaman Başkan çıkmaz deyip bakıyorsa biri ben buna saygı duymam. Uzlaşma Komisyonumuzdaki fikirlerimiz muhtevi olarak kalabilir ama anayasanın bütünü içinde bir yere oturacak. Onunla çelişen bir unsur varsa o gözden geçirilir. Onun için biz kendi tecrübelerimizden bunu üretebiliriz" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu'dan Gündeme İlişkin Açıklamalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement