Başbakan Davutoğlu Davos'ta - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu Davos'ta

Başbakan Davutoğlu, Davos'ta Arap kanaat önderiyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

22.01.2015 00:21  Güncelleme: 08:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bir gün şayet barış olacaksa ve omuz omuza olarak Filistin'i savunacaksak, Davos'taki 'one minute' noktasını da unutmamak gerekir. Burada Filistin halkının şerefi çok çok önemli. Mescid-i Aksa'nın durumu bizim için büyük onurdur, burada halkların korunması bizim için onurdur" dedi.

Davutoğlu, Davos'ta Arap kanaat önderiyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Davutoğlu, buradaki konuşmasında, makalelerinin hepsinde Arap ve Türk ilişkileri açısından her zaman yeni bir döneme ihtiyaç söz konusunu olduğunu, detaylı bir şekilde bunu analiz etmeye çalıştığını belirtti.

Bu makaleleri ve kitapları yazarken bir gün Başdanışman, Dışişleri Bakanı, forumlarda Başbakan olacağını tahmin etmediğini ifade eden Davutoğlu, bu süreç içerisinde önemli unsurlar söz konusu olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Irak'ın güçlendirilmesiyle ilgili ele alınan konular arasında, bir çok zorluklar bulunduğunu, terörist saldırıların olduğunu kaydetti.

Bütün taraflar meclisinde hiç bir şekilde Iraklı vatandaşlar arasında bir ayrım göz etmeksizin ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda çabaları ortaya koyduklarını dile getiren Davutoğlu, bundan önce de çok farklı kişilerden oluşan bir grupla bir araya geldiklerini söyledi.

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Haydar el-Abadi'nin de yakın zaman içerisinde Ankara'da olduğunu hatırlatan Davutoğlu, Şii, Sünni, Türkmen, Kürt, bölgedeki tüm vatandaşlarla bir araya geldiklerinde aynı duyguları hissettiklerini, her zaman Iraklılar'la birlikte olduklarını söyledi.

Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'in de Türkiye'de bulunduğunu anımsattı.

"Filistinliler'i birlikte gördüğümüzde çok mutlu olduk"

Başbakan Davutoğlu, Filistinliler'i birlikte gördüklerinde çok mutlu olduklarını, Filistinliler arasında birlik olunmazsa bu süreçte sorunların çözülemeyeceğini belirtti.

Lübnan ile ilgili olarak bütün taraflar nezdinde ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını dile getiren Davutoğlu, burada Türk-Arap işbirliğinin en güçlü şekilde geliştirilmesiyle ilgili konuları ele aldıklarını kaydetti.

İsrail saldırıları gerçekleştiğinde Türkiye'de yapılan açıklamalara değinen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Açıklamamız, 'bizler, sükuneti talep ediyoruz' şeklindeydi. Ancak bizim hükümetimiz çerçevesinde Türkiye, Filistin'de insanlar üzerinde baskı olduğunda Türkiye'nin tutumuyla ilgili olarak belki de karşılıklı olarak Filistin devletinin BM Genel Kurulunda ele alınması ve Dışişleri Bakanı olarak benim genel kurulda Filistin'i savunma noktasında yapmış olduğum konuşmalar ve Sayın Abbas ile orada bir araya gelip bütün tarihi birlikte kucaklamış olduğumuzu, Arap kardeşlerimizle bu anı kesinlikle unutamam. Karşılıklı olarak biz her zaman bu duygular içesinde olduk. Şu anda da bu duyguları taşımaktayız. Bunlar karşılıklı taşıdığımız duygular. Bir gün şayet barış olacaksa ve omuz omuza olarak Filistin'i savunacaksak, Davos'taki 'one minute' noktasını da unutmamak gerekir. Burada Filistin halkının şerefi çok çok önemli. Mescid-i Aksa'nın durumu bizim için büyük onurdur, burada halkların korunması bizim için onurdur."

Başdanışmanken ortaya koydukları düşünceden bahseden Davutoğlu, Türkiye Arap ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda bir yol haritalarının olduğunu belirtti.

Davutoğlu, bu yol haritasında yüksek seviyeli diyalog mekanizması oluşturulması, Türkiye Arap halkları arasında karşılıklı ve çok taraflı olarak işbirliği unsurlarının ortaya konulmasının bulunduğunu ifade etti.

Burada çok önemli bir unsurun söz konusu olduğunu dile getiren Davutoğlu, bunların ülkelerle karşılıklı ilişkiler ve ortak güvenlik algısı çerçevesindeki projeler, üçüncü olarak da karşılıklı olarak işbirliği imkanlarının ve ekonomik anlamda bağlılığın oluşturulması olduğunu söyledi.

"Bazı şehirlere dar bakışlı etnik ya da mezhepsel yaklaşımlar oldu"

Dördüncü unsur olarak da çok unsurlu toplumsal yapıların bir arada olması, çok kültürlülüğün var olabilmesi çabalarının oluşturulabilmesi projelerinin bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bölgeden, Halep'ten, Şam'dan, Musul'dan, Basra'dan herhangi bir vatandaş orada Basra'nın sadece bir Şii şehri olduğun ifade ederse ya da Musul'un bir sadece bir Sünni kültürüne bağlı bir şehir olduğunu ifade ederse, sadece Bağdat'ın örneğin bütün İslam medeniyeti açısından ya da bütün diğer kültürler açısından bakıldığında bizim Harun Reşit döneminin en önemli merkezi Bağdat'ta her şeyi bir araya getiren etnik mezhepsel bütün unsurları bir araya getiren şehir olarak görülmesi gerekse de o şekilde yaşadı. Şu anda 21. Yüzyılda Bağdat'ın dar görüşlüler tarafından haraba uğraması söz konusu oldu. Bu çerçevede İstanbul Türkiye'nin bir şehri ancak ben sadece Türkiye'nin bir şehri olarak tanımlayamam sizinde şehriniz."

Bazı şehirlere şimdi dar bakışlı etnik ya da mezhepsel yaklaşımlar olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Ben bir Müslüman olarak Musul'da bir kilise zarar gördüğünde üzüntü hissetmekteyim. Bizim ülkemizde de Hristiyanlar'la ilgili şeyleri korumak zorundayız. İstanbul'da kilisenin inşa edilmesi konusunda adım atmaktayız. Burada çok kültürlülük bizim bu şehirlerimizin özelliği" dedi.

" Suriye'de Esad tarafından gerçekleşen tarihi şehir Halep'e havadan saldırılması ya da Irak'ta bazı türbelerin hasar görmesi kültürümüze karşı işlenen suçlardır, omuz omuza hareket etmeliyiz bunlara karşısında" diyen Davutoğlu, çok kültürlülük konusunda yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

2010 yılında Türkiye Suriye ve Lübnan arasında birlik oluşturabilme açısıyla Mezopotamya'yı Irak'a katacak şekilde bir birlik oluşturma çabalarının söz konusu olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Kendi pozitif gündeminizi ya oluşturursunuz ya da başkalarının negatif gündemlerinin mahkumu olursunuz. Bu bölgede bu çerçevede bir IŞID unsuru ortaya çıktı" dedi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu Davos'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement