Başbakan Davutoğlu El-Cezire Türk Televizyonunun Sorularını Yanıtladı - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu El-Cezire Türk Televizyonunun Sorularını Yanıtladı

Başbakan Davutoğlu El-Cezire Türk Televizyonunun Sorularını Yanıtladı

Davutoğlu: (3) "IŞİD bir neticedir, bir sonuçtur.

16.10.2014 08:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD'in çok büyük bir tehlike ve tehdit olduğunu belirterek, bunun mazur görülemeyeceğini söyledi.

El-Cezire Türk televizyonunda, gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Davutoğlu, ABD ve İngiltere'nin Türkiye'nin güvenli bölgeyle ilgili şartlarını kabul ettiği ve bunu ilan etmek üzere olduğuna dair haberlere ilişkin, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şimdi bunu tabii bütün taraflarla görüşüyoruz, biz çok acılı 3,5 yıl geçirdik. 911 kilometre sınırla Suriye'ye en uzun sınırı olan ülke biziz. Uzakta olan ülkelerin bazen burada yaşanan dramları anlamaları biraz vakit alabiliyor. Biz bıkmadan, usanmadan 3,5 yıldır uluslararası topluma çağrıda bulunduk. Sadece Suriye konusunda değil Irak konusunda da çağrıda bulunduk. Irak'taki ve Suriye'deki mezhepçi politikaların, tek bir gruba dayalı politikaların büyük bir tepki oluşturduğunu ve bunların bir güç boşluğu oluşturduğunu hep ikaz etmeye çalıştık."

"Yine anlatıyoruz, maalesef daha önce bu konularda yeterli, zamanında bir fikir birliğine varılamadığı için Suriye'de 300 bin kardeşimiz katledildi" diyen Davutoğlu, "Bunlar insan, bunların her birinin hayatları dünyanın diğer köşelerinde yaşayanlar kadar azizdir. BMGK'nın temel görevi böylesine derin bir krize çözüm bulmak ama maalesef bu mümkün olmadı. Şimdi tabii bütün taraflarla Türkiye'nin bu konudaki düşüncelerini paylaşıyoruz, ABD ile de İngiltere'yle de bütün taraflarla ve ancak bu yolla nihai bir çözüme varılabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Davutoğlu, savaşın mahiyeti ve hedeflerine ilişkin soru üzerine, şunları belirtti:

"Aslında baktığımızda vaktinde çözülemeyen krizlerin bedelini şimdi ödüyoruz. 3 sene önce 2011 yılında Arap Baharı başladığında, Arap gençleri sokağa çıktığında dünyadaki bütün diğer gençler gibi aynı şeyleri istiyorlardı; Daha çok özgürlük, daha çok refah, daha izzetli bir hayat, siyasi katılım ve liderlerin, ülkelerini idare edenlerin hesap verilebilir nitelikte ilişkiye sahip olması. Dünyada Avrupa'da, Amerika'da veya dünyanın her bir köşesinde gençlerin istediği taleplerdi. ve 2011 yılındaki bu talepler 2012 yılında büyük bir ümit ortamı doğurdu. Ama 2013'ten bu yana bu taleplerin bastırılması ve maalesef uluslararası toplumun bu talepleri bastıranlara karşı etkin bir yöntem ve ilkeli bir tutum benimsememesi dolayısıyla IŞİD denilen yapı 2013'ün baharında doğdu. Yani bunu şunun için zikrediyorum: IŞİD bir neticedir, bir sonuçtur. Çok büyük bir tehlikedir, tehdittir ve mazur görülemez."

IŞİD'e karşı verilen mücadelenin, esas yürümesi gereken alanın, siyasi, kültürel bir mücadele alanı olduğunu da herkesin fark etmesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "baskı altında tutulan kitlelerin ümitlerini kaybettiklerinde radikalize olduklarına" işaret etti.

Davutoğlu, şunları söyledi:

"Soruyu sormak lazım: Arap gençlerinin ümidini kim tüketti? Kim Arap gençlerin Suriye'de, Humus'ta sadece ve sadece özgürlük isteyen, fikir özgürlüğü, onurlu bir hayat isteyen insanların ümidini tüketti? Arap dünyasının her bir köşesinde 2011 yılında büyük ümitler vardı. Büyük bir gelecek beklentisi vardı. Şimdi bu soruları sormadan yürütülecek bir mücadele, teröre karşı mücadele anlamında bir gün belki başarıya ulaşır. Ama bir terör örgütü gider, başka bir terör örgütü gelebilir. Esas itibariyle Arap halkının ve gençlerinin o haklı taleplerine saygı duymak gerekir. Bundan 5 sene önce, 10 sene önce El Kaide'yi konuşuyorduk. Ondan daha önce başka terör örgütlerini daha çok konuşuyorduk. Şimdi IŞİD'i. Bunun tek çözümü meşru siyasi yönetimler ve kendi halkına saygı duyan liderler.

Biz bunu Türkiye'de de bütün bu süreçlerde çok ciddi tecrübeler sonucunda buraya geldik. Düşünün, eğer Beşşar Esed halkını bombalamak yerine o halkı dinlemeyi deneseydi, üstlerine kimyasal silah kullanmak, scud füzesi kullanmak yerine o gençlere kulak verseydi, IŞİD ortaya çıkabilir miydi? ya da Beşşar Esed bunları dinlemediğinde ve insanları katlettiğinde Bosna'da Miloşeviç'e karşı harekete geçen uluslararası toplum Suriye'de de kimyasal silah kullandığında Beşşar Esed'e karşı harekete geçseydi, IŞİD doğabilir miydi? Vaktinde çözülemeyen krizler bir kartopu gibi daha büyük bir yumak halinde önünüze geliyor. Ondan sonra da milyarlarca dolar harcamak, çok riskli operasyonlar yapmak ve çok daha fazla kan dökülmesi sonucunda bir netice almak zorunda kalıyoruz."

Burada en önemli şeyin aynen tıpta olduğu gibi koruyucu hekimlik tarzında daha olay çıkmadan, kriz çıkmadan onu çözmeye dönük politikalar geliştirmek olduğunu kaydeden Davutoğlu, şunları belirtti:

"Onun için şimdi biz, bize dönük tavsiyede bulunanlara onu söylüyoruz: Kapsamlı bir strateji getirin, ilkeleri açık olsun. Sonucunda ne olacağını görelim. Her türlü katkıyı yaparız. Ama bunlar ortaya konmadan sadece bir tehdide dönük, tek boyutlu bir mücadele, bugün bir radikal örgütü tasfiye edebilir, radikalizme karşı gerçek bir zafer kazanılmasını ise mümkün kılmaz. Başka bir örgüt çıkar. O bakımdan kültürel, siyasi, askeri, ekonomik boyutları olan daha kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu El-Cezire Türk Televizyonunun Sorularını Yanıtladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement