Başbakan Davutoğlu, Gençleri Kabul Etti - Son Dakika
Yerel

Başbakan Davutoğlu, Gençleri Kabul Etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sizden en büyük talebimiz, insan onurunu korurken özgür bireyler olarak davranırken, eleştirirken hep belli bir standardın hakim olmasına özen gösterin ve ortak bilincinizi hiç yok etmeyin" dedi.

19.05.2015 14:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sizden en büyük talebimiz, insan onurunu korurken özgür bireyler olarak davranırken, eleştirirken hep belli bir standardın hakim olmasına özen gösterin ve ortak bilincinizi hiç yok etmeyin" dedi.

Başbakan Davutoğlu, 81 ilden gelen gençlik temsilcilerini Başbakanlık Çankaya Köşkü'ndeki kabulünde, iki sene önce Harran'daki bir kampa gittiğinde yüreğini yaralayan bir olayı anlattı.

Hastaneye girdiğinde genç bir kızın kendisine tebessüm ettiğini gördüğünü belirten Davutoğlu, bu gencin bombalı saldırıda sol bacağının ampute edildiğini fakat hala hayata umutla bakabildiğini söyledi.

Davutoğlu, bu şekilde getirilmiş bir genci, ülkenin bağrına basmasından daha onurlu başka bir şey olamayacağını dile getirerek, "Onun için sizden ricam, insan olmanın ve eşref-i mahlukat olmanın bütün hassasiyetiyle nerede bir insan acısı ve hüznü varsa ona sahip çıkın. Özgürlükler esastır, sizi sınırlayacak olan ne varsa bilin ki o sınırı kaldırmak, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak benim görevimdir" ifadesini kullandı.

Gençlerin farklı görüşte olabildiğini, birbiriyle aynı düşünen yekpare bir gençliğin ancak Nazi ya da Sovyetler döneminde olabileceğine işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Evet hepiniz bir bireysiniz, şahsiyetli kişiliklersiniz, biz size baktığımızda topyekun ideal bir gençlik görmek yanında, tek tek her biriniz değerlisiniz ve tek tek her biriniz tarihe bir çentik atacaksınız. Öz güveniniz sağlam olacak, görüşleriniz farklı olacak, şu veya bu siyasi görüşe sahip olmak, gençler arasında en doğalıdır. Ben eğer bir sınıfta yekpare bir topluluk görürsem rahatsız olurum. Biz çeşitliyiz, insanoğlu çeşitli, tek tip yaratılmamış. Yüksek lisansa gelen öğrencilere yaptığım ilk şeylerden biri önce kendi makalemi veririm, bunu 'bana eleştireceksiniz' derim. Hoca olarak beni idealize etmiş bir şekilde gelmiş de olsalar, kendi kimlikleriyle öz eleştiri yapabilme kabiliyeti kazanmalılar. Eleştiri ile edebi, birbirine aykırı  görmemek lazım. Edep içinde eleştirebilmek ama eleştirirken edebi, hayayı bırakmamak lazım. Dolayısıyla farklı görüşlere sahip olduğunuzda kaybetmemeniz gereken en önemli hususiyet ortak kader bilincidir."

-"Sloganlarla değil birikimle hareket edin"

Başbakan Davutoğlu, ne olursa olsun, hangi gerekçeyle olursa olsun hiçbir gencin, bir başka gence şiddet uygulamasına asla mazur göremeyeceklerini vurguladı.

"Üniversitelerimize gittiğimizde isteriz ki, biz devlet adamları olarak görüşlerimizi ifade edelim, herkes de eleştirebilsin" görüşünü dile getiren Davutoğlu, "Protesto etmek, eleştirmek, şiddet görmeyi uygulamak bunların hepsi farklı şeyler. Sizden en büyük talebimiz, insan onurunu korurken özgür bireyler olarak davranırken, eleştirirken hep belli bir standardın hakim olmasına özen gösterin ve ortak bilincinizi hiç yok etmeyin. Bir hedefiniz, iddianız olsun. 12 Eylül döneminin çıkarmaya çalıştığı nesil gibi apolitik olmayın, iddianız olsun" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, en son Meclis kapatılmadan önce parti kapatılmasıyla ilgili tartışmalar olduğunda bunu tümden kaldıran teklifi hazırladıklarında ayrıca 18 yaşında seçilme hakkının getirilmesi görüşünü gündeme getirdiklerini ama muhalefet partilerinin destek vermediklerini anlattı.

İyi yetişmiş, kendisini iyi planlamış bir gencin 18 yaşında da önemli sorumluluklar üstelenecek olgunluğa gelebileceğine inandığını belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"21 yaşında Fatih Sultan Mehmet'in bir fetih gerçekleştirdiğini unutmamamız lazım. Hazreti Ali'nin gençlerin öncüsü olarak Hicret'e doğru giden yolda ne büyük bir öncülük yaptığını biliriz. Hazreti Hüseyin'in hala Kerbela üzerinden bütün gençlere timsal olarak gördüğümüz Hazreti Hüseyin'in cesaretle o gün zulme karşı başını kaldırdığı dönemdeki yaşının çok genç olduğunu unutmayalım. Önemli olan hangi yaşta olduğumuz değil, hangi meydan okumalara ne kadar hazırlandığımızdır.

Şimdiden ciddi Türkiye'nin ve dünyanın geleceğiyle ilgili ciddi iddiaları, hedefleri içselleştirerek ama kendinizi ona hazırlayarak yürüyün. Sloganlarla değil birikimle hareket edin. Kişisel hedeflerinizi, şahsi kariyer planlamanızda öz güveniniz yüksek olsun ama hiçbir zaman kişisel planlamalarınızı evrensel ve milli sorumluluklarınızın önüne geçirmeyin. Egoyu öne çıkaran, kendi egosunu tatmin etmeye çalışan bir gençlikten daha tehlikeli bir gelecek olamaz. Ama sloganlar üretip, her gün Türkiye'yi kurtarıp, kendi birikimini geliştirmemiş bir gençlik de sorumluluk günü geldiğinde o sorumluluğun gereğini yapacak hazırlığı yapmamış olur."

"Ayağa kalkın, 'biz sadece biziz' deyin"

Davutoğlu, gençlere, "Çok iyi bir gelecek planlamasıyla kendinizi geleceğe hazırlayın, mutlaka okuyun, meslek sahibi olun ama evrensel ve milli birikime sahip olmadıkça tarihe bir iz bırakamazsınız" dedi.

Türkiye'nin konjonktürel bir devlet olmadığına dikkati çeken Davutoğlu, ülkenin geleceğe doğru büyük bir hamle gücüne sahip olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, "Evrensel bir aydın olacak şekilde kendinizi yetiştirin ve bizim kültürümüzün yürüyen öznesi olun. Siz yürüdüğünüzde, siz konuştuğunuzda 'bunun arkasında bir kişi değil büyük bir birikim var, bu sadece buz dağının görünen kısmı, ama arkasında büyük bir buz dağının görünmeyen kısmı var' dedirtin herkese. Onun için gelecek vizyonunuzda mutlaka şahsi hedefleriniz olmalı, gelecek vizyonunuz olmalı. Türkiye'nin her bir köşesini gezerek mutlaka bu milleti içeriden tanıyın. Şuraya baktığımda her birinizde bu toprakların kokusunu alıyorum, her birinizi hissediyorum, siz de bir birinizi hissedin. Birisi eğer derse 'biz şunlarız, biz de şunlarız' hep beraber ayağa kalkın, 'biz sadece biziz' deyin. Şu Alevidir, şu Sünnidir, şu Türktür, şu Kürttür, şu kuzeylidir, bu güneylidir, şu doğuludur, bu batılıdır' diyen kim olursa olsun el ele kalkın ayağa 81 vilayet olarak" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başbakan Davutoğlu, Gençleri Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement