Başbakan Davutoğlu Kahramanmaraşta - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu Kahramanmaraşta

Davutoğlu: (2) "Ne kamu dairelerinden, ne orta öğretimden, ne üniversiteden, ne diğer alanlardan ne de TBMM'den bir daha Sütçü İmam'ın torunlarına kimse kıyafeti dolayısıyla 'dışarı' diye tempo tutamayacak" "Bu millete, Kahramanmaraş'ın istiklal bilincine uzak olanlar, bu vatanın her bir köşesindeki manevi derinliğe sahip olmayanlar, bu milletin dışarıdan nasıl algılandığını bilmez" "Ağacı bahane ederek, Gezi olayları ile Türkiye'nin 12 yıllık başarı hikayesini durdurmak istediler.

26.10.2014 13:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ne kamu dairelerinde, ne orta öğretimde, ne üniversitede, ne diğer alanlarda ne de TBMM'de bir daha Sütçü İmam'ın torunlarına kimse kıyafeti dolayısıyla 'dışarı' diye tempo tutamayacak" dedi.

Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kahvaltıda biraraya gelen Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerde bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun birkaç gün önce "Doğuda da Asya'da Avrupa'da da Türkiye'ye kaygıyla izleniyor" açıklamasında bulunduğunu aktaran Davutoğlu, "Tabii doğuya ve batıya, Asya ve Avrupa'ya hiç gitmediği için, oralarda Türkiye hakkında neler düşünüldüğünü bilmez" dedi.

"Bir gitse Myanmar'a, Arakan'da gözü yaşlı birini kucaklasa... Yağmurlar altında bataklıkta ben onları kucakladım. Onların gözlerinin içine baksa, 'o gözlerde tek umut ışığımız Türkiye' diyen gözleri görecek" diye konuşan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ah bir gitse Somali'de bir yetimin başını okşasa... Oralarda çadırlara girse ve Somali'lerin gözlerine baksa görecek ki 'Somali sanki bir Kahramanmaraşlı gibi aşkla Türkiye'ye bağlıdır. Hiç görmediği Türkiye'yi  büyük bir muhabbetle kalbinde beslemektedir. Ama bilmez.... Bu millete, Kahramanmaraş'ın istiklal bilincine uzak olanlar, bu vatanın her bir köşesindeki manevi derinliğe sahip olmayanlar, bu milletin dışarıdan nasıl algılandığını bilmez.

Gazze'ye bir gitse ve görse ki hemen hemen her bir dükkanın her bir evin camında bir Türk bayrağı asılı. Ben gittim, nasıl bir muhabbetle bağlandıklarını biliyorum. İşte Kahramanmaraşlılar bunu anlarlar. Bu yedi güzel adamı bağrından çıkaran Kahramanmaraşlılar, Filistinli'nin ruhundaki Türkiye'ye çok iyi anlarlar. Görmeseler dahi anlarlar. Çünkü, onlar uzakları da görebilecek gönül gözlerine de sahiptirler. Ama bazılarının gönül gözleri kapalı olduğu gibi, bedeni gözleri bile görebildikleri ufkun ötesini göremez."

Davutoğlu, iki sene önce Gazze'nin havadan bombalanırken kendilerinin bölgede olduğunu ifade ederek, orada bomba yüzünden şehit olan bir genç kızın başında babasıyla kucaklaştıklarını anımsattı. Bu fotoğrafın zihinlere kazındığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bir resmi daha size hatırlatmak isterim. Dışarı çıktığımızda, Gazzeli bir topluluk, Türk bayraklarıyla bizi hastane önünde bekliyordu. Yukarıdan hala İsrail uçakları geçiyordu. Kucakladılar, sarıldılar, o al bayrağı bütünüyle nasıl benimsediklerini ortaya koydular.

Bir taraftan 'nereden bir saldırı gelir' diye etrafta sağa sola bakarken, diğer taraftan elimi tuttu. Hiçbir zaman unutmayacağım şu sözleri söyledi bana:  'Ondan kısa bir süre önce Arakan'daydım. Sizi Arakan'da gördük. Ne olur onları yalnız bırakmayın, Gazze'yi yalnız bırakmadığınız gibi onları da yalnız bırakmayın.' dedi."

Nuri Pakdil'in "Kutlu bir el bağlamıştı bir kentleri birbirine, evreni kaplayan iple..."  dizelerini söyleyen Davutoğlu, "Evreni birbirine Allah'ın ipiyle, merhametin, vicdanın ipiyle bağladık biz" dedi. Davutoğlu, Gazzeli'nin kendilerini Myanmar'da, Myanmarlının Somali'de, Somalilinin Bosna'da, Bosnalının ise Afganistan'da gördüğünü dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"12 yıl içinde gördüler ki nerede başı okşanması gereken bir yetim varsa, biz oradayız. Nerede, 'bize yardımcı olacak biri yok mu Rabbim?' diye soran biri varsa, biz onların yanındaydık. Nerede, 'artık gelecekle ilgili hiçbir umudumuz kalmadı' diyen insanlar varsa, yanlarında al bayrağı gördüler.

Bir Somalili, uluslararası bir toplantıda, 'tam ümidimiz bitmişken, artık hiçbir şekilde kurtuluşumuz yok dediğimiz anda, 20 yıldır hiçbir resmi uçağın inmediği semalarda al bayrakla birlikte Türk Başbakan'ın uçağı görüldü ve o an bizim kaderimiz değişti' dedi."

Davutoğlu, bunları yaşamayanların bunu anlayamayacağını, bunu Kahramanmaraşlıların iyi anlayacağını söyledi. Kahramanmaraşlıların, burayı savunurken bile hendeği kazan sahabi gibi, bir dönem sonra "o savunmadan yeni ve bağımsız bir devletin doğacağını, o devletin birgün tarihi irfanla birleşerek evreni kaplayan bir iple insanlığa sesleneceğini 12 Şubat 1920'de gördüklerini" ifade eden Davutoğlu, "Onun için engellemeye çalışıyorlar. Size, sadece Türkiye'yi anlatmaya gelmedim. Size, aynı zamanda sığınmaya da geldik. Kahramanmaraş'ın ruhuna sığınmaya da geldik" diye konuştu.

-"İstanbul sokaklarını bahanelerle hareketlendirmeye çalıştılar"

Davutoğlu, Gezi olaylarına da değinerek, "12 yıllık büyük başarı hikayesinden sonra Gezi olaylarıyla, tam da Türkiye IMF'ye borcunu 14 Mayıs 2013'te tümüyle kapatmışken, iki hafta sonra İstanbul sokaklarını bazı bahanelerle hareketlendirmeye çalıştılar" dedi.

Devletin sembolünün ağaç olduğunu anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim, devletimizin sembolü ağaçtır, çınardır. Bizim türkülerimiz, kavağı anlatır bize. Bizim, şiirlerimizde ağaç esastır. Bizim ruhumuzda tabiata sevgi vardır. Çünkü, Yunus Emre gibi sarı çiçekle konuşuruz biz. 'Sordum sarı çiçeğe' diyerek. Biz, tabiatla konuşuruz. Doğuya doğru her gittiğimde Erciyes ile selamlaşmadan gökyüzünde yola devam etmezdim. Batıya doğru gittiğimizde Uludağ ile kuzeye doğru gittiğimizde Ilgaz'da her bir taş ile selamlaşırız biz manevi olarak bu ülkenin. Ama ağacı bahane ederek, Gezi olayları ile Türkiye'nin 12 yıllık başarı hikayesini durdurmak istediler. Durdurmak istedikleri şey, aslında AK Parti iktidarı değildi, durdurmak istedikleri şey Kahramanmaraş'ta ekilen İstiklal tohumuydu. Kahramanmaraş'ta ekilen onur ve vakar mücadelesiydi. İstediler ama durduramadılar, aksine 30 Eylül'de Sayın Başbakanımız o zaman yeni bir demokratikleşme paketini açıkladı.

Demokratikleşme paketi ile devletle daha da derinden buluşmanın adımları atıldı."

-"... Erdem Beyazıt'ın rüyası Sevda Hanım'la gerçekleşti"

Kahramanmaraşlıların Sütçü İmam'ı çok iyi bildiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Sütçü İmam'ı bilen Kahramanmaraş bir kez daha iftihar etti ki 30 Eylül'den sonra bir Maraşlının da içinde bulunduğu 4 hanım kardeşimiz, -şimdi sayıları arttı- TBMM'ye başörtüleriyle vakar içinde girdiler ve Erdem Beyazıt'ın rüyası Sevda Hanım'la gerçekleşti" dedi.

"Bir şehrin kurtuluşunun meşalesini yakan, bir şehrin kurtuluşunun meşalesi ile milletin kurtuluşunun önünü açan Kahraman Maraşlılar, geçen sene bunun Türk siyasetine yeniden damga vurduğunu gördüler" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Haddini bilmeyen kimse de Sevda Hanım'a (Sevda Bayazıt Kaçar) ve diğer kardeşlerine, başı açık başı örtülü bütün kardeşlerine 'dışarı, dışarı' diye tempo tutamadı. Çünkü, Ankara'da artık milli irade vardı. Diktacılar, darbeciler vesayetçiler yoktu ve olmayacak.

28 Şubat'ın diktacılarının ve darbecilerinin vesayet dönemlerinde, onların aleti olan siyasetçilerin tuttuğu 'dışarı, dışarı' temposu, artık anlamını yitirdi ve bir daha bu ülkenin evlatlarına hiçkimse 'dışarı' diye bir tempo tutamayacak. Ne kamu dairelerinden, ne orta öğretimden, ne üniversiteden, ne diğer alanlardan ne de TBMM'den bir daha Sütçü İmam'ın torunlarına kimse kıyafeti dolayısıyla 'dışarı' diye tempo tutamayacak. Ondan rahatsız oldular."

Davutoğlu, çözüm sürecinden de rahatsız olunduğunu belirterek, 'İki yılı aşkın süredir, hiçbir şehidin Anadolu'nun Trakya'nın bağrına ateş düşmesine sebep olacak şekilde katledilmemiş olmasından rahatsız oldular" dedi.

Başbakan Davutoğlu, 17 ve 25 Aralıkta tekrar darbe vurulmak istendiğinin altını çizerek, cevabın 30 Mart'ta geldiğini söyledi. Davutoğlu, "30 Mart tarihinde aziz milletimiz, 'Hayır, bir daha o vesayetçi günlere dönülmeyecek' diye her yerden gür bir sesle seslendi" diye konuştu. Bu seslerden birinin de Kahramanmaraş'tan geldiğini belirten Davutoğlu, "Allah razı olsun Kahramanmaraş'tan" dedi.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için çatı adayların gündeme geldiğini dile getirerek, "Yeni oyunlar oynandı, ama millet 'ben çatıya matıya bakmam. Ben temele bakarım. Temeli inşa edecek ruh nedir?' dedi ve temelden bir ülkenin yeniden inşa edilmesi için Sayın Başbakanımız, Türkiye tarihinde ilk kez doğrudan halkın seçtiği Cumhurbaşkanı olarak ödüllendirdi" diye konuştu.

Kahramanmaraş'ın o zaman da en çok destek veren ikinci büyük şehir olduğunu anımsatarak, bundan dolayı tebriklerini sundu. Konya'nın birinci şehir olmasının da gurur verici olduğunu dile getiren Davutoğlu, "İkinci büyük şehrin Kahramanmaraş olması da gurur vericidir. Çünkü, biz manen Türkiye'nin her bir şehrine bağlıyız. Özellikle de Kahramanmaraş'a gönülden muhabbet duymayan hiç bir vatan evladını tanımıyorum. Kahramanmaraş'ın adı anıldığında yüreği titremeyen hiçbir vatan evladı görmedim şimdiye kadar" değerlendirmesinde bulundu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu Kahramanmaraşta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da 25 düzensiz göçmen yakalandı, 2 göçmen kaçakçısı tutuklandı
    15:33 Hatay'da 25 düzensiz göçmen yakalandı, 2 göçmen kaçakçısı tutuklandı

    Hatay'da gerçekleştirilen operasyonda, yurda yasa dışı yollarla girdiği belirlenen 25 düzensiz göçmen yakalandı. Operasyonda, yabancı uyrukluların ülkeye girişini sağladığı tespit edilen 2 göçmen kaçakçısı da tutuklandı. Yakalanan göçmenler sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Adana'da DEAŞ Üyesi Sanığa Hapis Cezası İstemiyle Dava Açıldı
    15:33 Adana'da DEAŞ Üyesi Sanığa Hapis Cezası İstemiyle Dava Açıldı

    Adana'da DEAŞ üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan Suriye uyruklu H.E.S. hakkında açılan dava sonucunda, sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, sanığın örgüt içinde aktif faaliyet yürüttüğü, toplantılar düzenlediği ve dijital materyallerinde örgüt mensuplarına ait fotoğrafların bulunduğu belirtildi.

  • Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Verildi
    15:33 Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Verildi

    Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri için Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde il ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde görev yapacak sandık kurulu başkanlarına malzeme torbaları teslim edildi. Malzeme torbalarında oy pusulası, oy zarfları, mühür, imza cetveli, ıstampa, mühür mumu ve sicim, tutanak defteri, tutanak kağıtları, tükenmez kalem, bağlama kartonu, sandık seçmen listesi ve görme engelli oy kullanma şablonu bulunuyor. İl ve ilçe merkezlerinde görevli sandık kurulu başkanlarına ise malzeme torbaları oy verme günü saat 05.00'te dağıtılacak.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı ifade verdi
    15:33 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı ifade verdi

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı Hüseyin Köksal'da şüpheli olarak Savcılıkta ifade verdi.

  • Avcılar Ak Parti Belediye Başkan Adayı Abdullah Küçükoğlu: +1 Kat İmar Hakkı ile Mülk Sahipleriyle Uzlaşacağız
    15:25 Avcılar Ak Parti Belediye Başkan Adayı Abdullah Küçükoğlu: +1 Kat İmar Hakkı ile Mülk Sahipleriyle Uzlaşacağız

    AK Parti Avcılar Belediye Başkan adayı Abdullah Küçükoğlu, yerel seçimler öncesinde 100 günde 1000'den fazla programa katılarak seçmenlerle buluştu. Küçükoğlu, Avcılar halkının değişim istediğini belirterek, seçimlerde büyük bir farkla kazanacaklarını ifade etti. Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Küçükoğlu, +1 Kat imar hakkı vaadiyle deprem riski taşıyan binaları yenilemek için mülk sahipleriyle uzlaşacaklarını söyledi.

  • CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras Yatağan'da halkla buluştu
    15:24 CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras Yatağan'da halkla buluştu

    CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras, Yatağan Belediye binası önünde düzenlenen mitingde Yatağanlılarla bir araya geldi. Aras, dar gelirli vatandaşları destekleyecek projeler üreteceklerini söyledi.


Advertisement