Başbakan Davutoğlu Kayseri'de - Son Dakika
Yerel

Başbakan Davutoğlu Kayseri'de

Davutoğlu: (2) "Şu ana kadar Kobani'ye herhangi bir geçiş olmamıştır ama Türkiye'nin bu konudaki iyi niyetini de bütün dünya görmüştür.

25.10.2014 22:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şu ana kadar Kobani'ye herhangi bir geçiş olmamıştır ama Türkiye'nin bu konudaki iyi niyetini de bütün dünya görmüştür. Uluslararası basında 'Türkiye, Kobani'ye yardım etmiyor' diye bir takım yaygaralar çıkaranların da maskeleri bu anlamda düşmüştür" dedi.

Davutoğlu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaretinin ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Başbakan Davutoğlu ile Abdullah Öcalan arasında görüşme gerçekleştiği" iddiasını hatırlatan Davutoğlu, "Kılıçdaroğlu, Öcalan'ın benimle görüştüğüne dair son derece açık söylüyorum, ihanet ifade eden bir ithamda bulundu. Böyle bir görüşme de söz konusu değildir" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun, bu tür provokatif açıklamalarla milleti infiale sevk etmek istiyorsa tarih önünde hesap vermek zorunda kalacağını dile getiren Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Kimse, bizden bir açıklama olmadan, bizim kanaatimiz ortaya konulmadan, bu tür ithamlarla, bu tür iftiralarla toplumumuzun huzurunu bozmamalı. Özellikle de ana muhalefet partisi liderinin bugünlerde yapacağı her açıklama, kendisi için bir siyaset sınavıdır, dikkat etmelidir. Yanındaki genel sekreter, Kobani olayları başladığı gün tweet atarken, kendisi 'Türkiye, IŞİD ile işbirliği yapıyor' iddiası altında o provokatiflere hükümetimizi ve Türkiye'yi hedef gösterirken bu hesapları yapmalıydı. Şimdi bu tür suçları açık bir şekilde işledikten sonra bizim Öcalan ile görüştüğümüz gibi bir iftirayı atması da, böyle kritik günlerde ne kadar sorumsuzca davrandığının bir işaretidir."

"Niyet Kobani'nin savunulması değil, üs edinmek istiyorlar"

Peşmerge'nin Kobani'ye geçişinin gerçekleşip gerçekleşmediğine ilişkin soru üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin Kobani'deki gelişmelere her zaman insani yardım açısından baktığını belirtti.

"Son bir kaç gün içinde ortaya çıkan gelişmeleri herkesin yakından takip etmesi lazım. Türkiye'de sokakları kana bulayan bu vahşiler, bu vandallar, Kobani'ye yardım edilmesi için talepte bulunduklarını ifade ediyorlardı" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin, hem Irak Ordusu'nun asli unsurları olan Peşmergeler'in hem de Özgür Suriye Ordusu'nun sivil halka yardım etmek için Kobani'ye geçişi için yardımcı olabileceğini ifade ettiğini anımsattı.

Başbakan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Fakat gelen cevapları gördünüz, PYD hem Özgür Suriye Ordusu'nun yardım talebini hem Irak Ordusu'nun unsurlarının oraya geçişini olumlu görmedikleri, sınırlamak istedikleri yönünde ifadeler kullandı. Demek ki esas niyet Kobani'nin savunulması falan değil. Esas niyet, zaten çok az sivilin kaldığı Kobani'deki insani unsurlar değil. Niyet, çok açık bir şekilde Kobani'de, IŞİD bir terör örgütüyse kendileri de rejimle işbirliği yapan bir grup olarak orada bir üs edinmek istiyorlar. Biz müttefiklerimize de ABD'ye de bunu açık bir şekilde söyledik. Biz hiçbir terör örgütünün sınırlarımıza yerleşmesini istemeyiz. Kendi halkının meşru savunmasını yapan unsurlarsa, onlar Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket etmeliler ve net tavır almalılar.

Şu ana kadar Kobani'ye herhangi bir geçiş olmamıştır ama Türkiye'nin bu konudaki iyi niyetini de bütün dünya görmüştür. Uluslararası basında 'Türkiye, Kobani'ye yardım etmiyor' diye bir takım yaygaralar çıkaranların da maskeleri bu anlamda düşmüştür. Türkiye iyi niyetini göstermiştir ama PYD bunu olumlu karşılamadı, olumlu karşıladığı kadarıyla dahi şu anda böyle bir geçiş süreci yaşanmadı. Türkiye'nin bu konularda ne kadar ilkesel, ne kadar tutarlı bir politika takip ettiği de açık şekilde ortaya çıkmış oldu. Bu, olmayacak anlamına gelmez, Kobani'de Suriye halkının kendi unsurları gidip Kobani'yi savunmak isterlerse, terör unsurları hariç, buna Türkiye yardımcı olabilir. Irak da şu anda IŞİD ile mücadele yürütüyor, oradan da bazı unsurlar bu konuda destek sağlamak isterse Türkiye gerekli kolaylığı göstereceğini ortaya koymuştur. Şu an itibarıyla bir geçiş yaşanmamıştır çünkü bu yardım taleplerine olumsuz tepki veren taraf PYD'dir."

" Çankaya Köşkü'nü kirleten 27 Mayıs darbecileridir"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 29 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği resepsiyona katılmayacaklarını açıkladıklarının, Kılıçdaroğlu'nun "Oraya giden kirlenir" yönünde bir ifadesi olduğunun hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Bu Sayın Kılıçdaroğlu'nun kirli zihniyetinin yansıması" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin tarihini bilmediğini söyleyen, CHP'yi "27 Mayıs ihtilalini destekleyen parti" olarak tanımlayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"TBMM tarafından seçilen Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı sürükleyerek Çankaya Köşkü'nden çıkaran darbecileri destekleyen partidir CHP, o darbecilerle işbirliği yapan partidir. Milletimiz bu hafızayı unutmasın. Çankaya Köşkü'nü kirleten 27 Mayıs darbecileridir. TBMM'nin seçtiği rahmeli Celal Bayar, direndiği için sürüklenerek Çankaya Köşkü'nden çıkarıldı. O saatlerde de CHP, bu darbeye destek veriyordu, teşvik ediyordu. Çankaya Köşkü eğer tarihte bir kaç kere kirlenmişse en büyük kirlilik o 27 Mayıs sabahı yaşanan kirliliktir. Baksınlar arşivlerine, CHP o gün, o gece ne açıklama yaptı? Darbeyi selamladı. Çankaya Köşkü'nün o geceyi yaşadığı zilleti bir daha hiç yaşamamıştır. Bir de 12 Eylül'de yaşamıştır, 28 Şubat'ta yaşamıştır."

"Resepsiyona gitmek cumhuriyeti şereflendirmektir"

Başbakan Davutoğlu, "Halkımızın tertemiz oylarıyla seçilmiş, analarının ak sütü gibi temiz oylarıyla seçilmiş Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği ilk Cumhuriyet Resepsiyonuna gitmek, cumhuriyeti şereflendirmektir ve cumhuriyetle şereflenmektir" ifadelerini kullanarak, CHP'nin darbecilere verdiği desteği unutup "kirlenme" gibi bir ifade kullanmanın Kılıçdaroğlu'na yakışacağını söyledi.

Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın şehit edildiğini dile getiren Davutoğlu, "Onların kanlarında, onların idam sehpalarında CHP'nin ayak izleri var. Önce onun hesabını versin, sonra halkın hür oylarıyla seçilen Sayın Erdoğan'ın vereceği resepsiyona gidip gitmemeyi kirlenme olarak ne kadar söyleyebileceğini ondan sonra tartsın. Halkın tertemiz oylarıyla seçilen Sayın Erdoğan'ın Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna gitmek insanı şereflendirir, halka olan saygının işaretidir ve bırakın kirlenmeyi, ışıltılı ve parlak bir milli iradenin parçası haline getirir insanı" değerlendirmesinde bulundu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başbakan Davutoğlu Kayseri'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement