Başbakan Davutoğlu Kazakistan'da - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Kazakistan'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim perspektifimiz bütün bir Avrasya coğrafyasını bir barış coğrafyası haline getirmek.

06.02.2016 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim perspektifimiz bütün bir Avrasya coğrafyasını bir barış coğrafyası haline getirmek. Avrasya coğrafyasında rekabetin değil tamamlayıcılığın, karşılıklı gerginliğin, çatışmanın değil barış ve istikrar ortamının egemen olmasını istiyoruz" dedi.

Davutoğlu, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Uluslararası Türk Akademisi'nin Hoşgörü ve Barış Sarayı'nda düzenlediği konferansta yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanlığı döneminde arkadaşlarına, Kazakistan bayrağına Türk bayrağı gibi muamele etmeleri ve aynı hürmeti göstermeleri talimatı verdiğini ifade etti.

Kazakistan'ın bağımsızlığının 25. yıl dönümünü kutlamaktan büyük onur duyduklarını belirten Davutoğlu, "Bir kez daha Astana'dan ifade ediyorum ki inşallah tarihin sonuna kadar Kazakistan bağımsız kalacak, nice 25 yıllara, 25 asırlara kadar Kazakistan bu Asya topraklarında özgür bir ülke olarak yaşayacak, Türkiye de her zaman Kazakistan'ın yanında yer alacak" diye konuştu.

Temasları kapsamında çok güzel görüşmeler gerçekleştirdiğini bildiren Davutoğlu, Türk-Kazak dostluk ve stratejik işbirliği çerçevesini konferansa katılanlarla paylaştı.

Türk Akademisi'nin başarılı çalışmalar yaptığını belirten Davutoğlu, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in akademiyi taçlandırdığını söyledi.

"Her şeyi değiştirebilirsiniz ama tarihi ve coğrafyayı değiştiremezsiniz"

Stratejik Derinlik isimli eserinde Orta Asya ile ilgili özel bir bölümün olduğunu anlatan Davutoğlu, "Her şeyi değiştirebilirsiniz ama iki şeyi değiştiremezsiniz. Tarih ve coğrafya. Ekonomi politikalarıyla ekonominizi değiştirebilirsiniz, siyasi politikalarla ülkenizi istikrara kavuşturabilirsiniz. Ama iki şeyin içine doğarız biz, tarihimizin ve coğrafyamızın. Onları değiştiremeyiz, onları hakkıyla değerlendirebilirsek siyasetimiz, ekonomimiz, kültürümüz başarılı olur" ifadelerini kullandı.

Tarih ve coğrafyanın hem büyük değer hem de risk unsurları olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Türkiye ve Kazakistan'ın bu anlamda coğrafyasında çok ilginç bir tamamlayıcılık ve birliktelik ilişkisi var. Tarihi ise zaten ortak bir kültür, ortak bir dil tarafından temeli kurulmuş" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, insanlık tarihinin "geleneksel", "modern" ve "küreselleşme" şeklinde üç ayrı dönem olarak ele alınması durumunda geleneksel dönemin bütün Avrasya karakteristiğini şekillendiren en önemli bağlarından birinin İpek Yolu olduğunun görüleceğini kaydetti.

Büyük şehirlerin İpek Yolu üzerinde kurulduğunu belirten Davutoğlu, şehirlerin kültürel aktarımı üzerine yeni bir kitap üzerinde çalışma yaptığını dile getirdi.

Türkiye ve Kazakistan'ın bulunduğu coğrafyanın İpek Yolu'nun omurgasını teşkil ettiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Tarih, aynen mallar gibi kültür gibi bu İpek Yolu üzerinde aktı, bu İpek Yolu üzerinde şekillendi" dedi.

"Büyük devletler İpek Yolu üzerinde kuruldu"

Büyük devletlerin İpek Yolu üzerindeki hatlarda kurulduğunu ifade eden Davutoğlu, modern döneme geçildiğinde "Büyük oyun" olarak nitelendirilen rekabetin de bu coğrafyada şekillendiğini vurgulayarak, siyasi rekabetin bazen bu coğrafyaları böldüğünü anlattı. Tarihin, modern dönemde de bu coğrafyadan aktığını belirten Davutoğlu, soğuk savaşın, bu tarihi akış içinde "coğrafyanın doğallığının kaybolduğu bir parantez" olduğunu söyledi.

Soğuk savaşta ve modern jeopolitik içinde yaşanan çatışmalı dönemde Avrasya'nın kültürel ve ekonomik etkileşiminin zayıfladığını dile getiren Davutoğlu, "Soğuk savaşın ortaya çıkardığı sınırlar aramızda bariyerler oluşturdu" dedi.

"Avrasya hattı üzerinde barışçıl her teşebbüse destek verdik"

Soğuk savaşın bitimiyle yeni bir dönemin başladığını, bu dönemde yeni dezavantajlar ve avantajların ortaya çıktığını ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu koridor üzerinde şimdi ne şekilleneceği, eski İpek Yolu hattı üzerinde, bizim elimizde. ya bu hattı barış için kullanacağız, daha çok ticaret, daha etkin ulaştırma, daha yoğun bir kültürel etkileşim için kullanacağız, enerji hatları için kullanacağız, halkları birbirine bağlayan büyük projeler için kullanacağız ya da bu hat üzerinde rekabet edip bu rekabetlerin çatışmacı ortamında herkes kaybedecek. Bizim perspektifimiz bütün bir Avrasya coğrafyasını bir barış coğrafyası haline getirmek. Avrasya coğrafyasında rekabetin değil tamamlayıcılığın, karşılıklı gerginliğin, çatışmanın değil barış ve istikrar ortamının egemen olmasını istiyoruz. Onun için son 25 yıl içinde bir taraftan bütün kardeş Türk Cumhuriyetlerini tanırken, onların istikrarı için katkıda bulunurken, diğer taraftan da bu Avrasya hattı üzerinde barışçıl her teşebbüse destek verdik ve buranın bir çatışma ortamı olmaktan çıkması için elimizden gelen her türlü gayreti gösterdik."

Adriyatik'ten Çin'e kadar büyük bir coğrafyada Türk dünyasını keşfetmeye başladıklarını anlatan Davutoğlu, " Saraybosna'dan sadece Türkçe bilerek yola çıktığınızda ta Sincan'a, Çin'e kadar Türkçe'nin değişik lehçeleriyle seyahat edebilirsiniz. Türkçe'nin değişik lehçelerinin böylesine yaygın olduğu bu coğrafya, aynı zamanda 90'lı yıllarda büyük çatışmaların olduğu bir coğrafyaydı. Büyük bir jeopolitik deprem yaşanmıştı, bu depremin içinde yepyeni ümitlerle yeni devletler doğdu. Şimdi bu coğrafyayı barış kuşağı haline getirmemiz için birlikte çalışmamız gerekir" şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Kazakistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.


Advertisement