Başbakan Davutoğlu, Malatya'da - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu, Malatya'da

Davutoğlu toplu açılış töreninde halka hitap etti: (2) "Onların korkusu çözüm süreciyle ülkede kalıcı barışın sağlanması. Bu sağlanırsa, onların elindeki şiddet silahı alınmış olacak.

10.10.2014 18:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Onların korkusu çözüm süreciyle ülkede kalıcı barışın sağlanması. Bu sağlanırsa, onların elindeki şiddet silahı alınmış olacak. Onun için kim ne yaparsa yapsın, kararlılıkla bu kardeşlik sürecini devam ettireceğiz" dedi.

Davutoğlu, toplu açılış töreninde halka hitap etti.

Malatyalılara, "Milli iradeye sahip çıkmaya, bu iradeyi hedef edinenlere 'dur' demeye, 2023 hedefine yürümeye kararlı mısınız, tuzaklara, vizyonla cesaretle cevap vermeye hazır mısınız?" diye soran Davutoğlu, "Şahit olun, tuzak kuranların tuzaklarını başlarında parçalayacağız. Tuzak kuranların tuzaklarını bozacağız. Bu kutlu yürüyüşü durdurmaya kimsenin gücü yetmeyecek" diye konuştu.

Türkiye'nin 12 yıldır her zaman zalimlerin, diktatörlerin, teröristlerin karşısında olduğuna, mağdurların, mazlumların yanında yer aldığına bütün dünyanın şahitlik ettiğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şimdi hesap sorma zamanı, muhasebe etme zamanı aynı zamanda. Suriye'de son 3.5 yıl içinde katil Esed'in bombaları, Halep'i, Humus'u, Şam'ı, Lazkiye'yi bombalarken, oradan fevç fevç kardeşlerimiz, Arabıyla Türkmeniyle Kürdüyle Sünnisiyle Nusayrisiyle Hristiyanıyla fevç fevç Türkiye'ye sığınmak isterken bugün 'Kobani' deyip yola çıkanlar, sokağa çıkıp Türkiye'yi tahrip edenler neredeydi? Yoktular. Çünkü onların meselesi insanlık meselesi değil. Çünkü onların meselesi vicdan meselesi değil. Onlar sadece istismar ederler. Biz ise buradan bir kez daha Suriye'deki bütün şehirlere, ilçelere, köylere haykırarak söylüyorum, mesaj olarak gönderiyorum aziz Anadolu'dan. Bizim için Humus'ta, Bayırbucak'da, Tel Abyad'da, Kobani'de, Haseke'de, Afrin'de, Dara'da, Lazkiye'de tarihi kardeşlik anlamında tarihin bize emanetidir. Bizim kapımıza gelene, bize sığınana hiçbir zaman etnik kökenin nedir diye sormadık, mezhebin nedir diye sormadık. Kucak açtık ve kucak açmaya devam edeceğiz. Kobani'deki kardeşlerime, Ayn El-Arab'dan gelen kardeşlerime sesleniyorum. Bu provokatörler ne yaparlarsa yapsınlar Anadolu insanı merhametlidir. Sizi bağrına basacak. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, devleti, merhametlidir ve kudretlidir. Nasıl 3 gün içinde 200 bini aşkın kardeşimizi bağrımıza basmışsak o bölgeden bütün Suriyelileri bağrımıza basacak kadar yüreğimiz de geniş, gönlümüz de geniş."

-"Bizim için insan olması önemli"

Türkiye'nin, Filistin'e, Arakan'a, Somali'ye, Irak'tan gelenlere, Bosna'ya, Kosova'ya, Azerbaycan'a, Kırım'a sahip çıktığı gibi Kobani'ye de Haseke'ye de Afrin'e de sahip çıkacağını belirten Davutoğlu, "Birinin Türk olması, diğerinin Kürt olması, öbürünün Arap olması bizim için önemli değil. İnsan olması önemli, insan. Mağdur ve mazlum olan herkese yardım etmek bizim boynumuzun borcudur. Allah milletimize ve devletimize zeval vermesin ki kim 'Acaba gölgesine sığınacağımız kudretli ve şefkatli bir devlet var mı' diye sağına soluna baktığında ülkemize gelsin ve burada emniyet bulsun. Çünkü bizim ülkemiz emniyet ülkesidir" diye konuştu.

Davutoğlu, provokatörler bunu bozmak isteseler de milletin buna sahip çıkacağını ifade etti

CHP ve HDP tarafından günlerdir, haftalardır bir propagandanın işlendiğini, dile getiren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Deniyor ki 'Türkiye IŞİD'e yardım ediyor'. Şimdi buradan sesleniyorum, bu müfterilere, bu vatan hainlerine sesleniyorum elinizde bir belge varsa çıkarın ortaya koyun. Yoksa bu ülkeyi sadece muhalefet etmek adına bu ülkeyi dünyaya da yanlış tanıtmayın, bu ülkeye de ihanet etmeyin. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak söylüyorum, Türkiye hiçbir zaman hiçbir zalimin ya da terör yapılanmasının yanında olmadı, olmayacak. Ama şimdi bir tweetle halkı sokağa döken ve son günlerde vefat eden bütün vatandaşlarımızın vebalini omzunda taşıyan o HDP'lilere ve ona destek tweeti atan CHP genel başkan yardımcısına ve dün yaptığı açıklamayla bu provokatörleri eleştirmek yerine Türkiye'ye iftira etmek, Türkiye'yi IŞİD'le yan yana anma zilletine kapılan Kılıçdaroğlu'na soruyorum:  Biz net olarak tutumumuzu söylüyoruz. Zalim Esed'e de karşıyız, terör örgütlerine, IŞİD'e de karşıyız. Çıkın siz de söyleyin, 'Esed'in zulmüne de karşı çıktık' diyebilecek misiniz? Diyemezler."

-"Sizler arkamızdaysanız milletimiz bunu takdir edecektir"

Davutoğlu, Malatyalıların hiçbir şeye kayıtsız kalmayacağını, pasif ve sessiz olmayacağını ifade etti.

"12 yıldır dünyanın neresinde olursa olsun dinine, mezhebine, etnisitesine bakmadan mazlumlara sahip çıktığımıza şahitlik eder misiniz?" diye soran Davutoğlu, "Siz şahitlik ediyorsanız Kılıçdaroğlu ne derse desin, bu provokatörler, HDP'liler ne provokasyon yaparsa yapsın, sizler arkamızdaysanız milletimiz bunu takdir edecektir" şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün "Yeni bir tezkere çıkaralım, Silahlı Kuvvetler sadece Kobani'ye gidebilsin ve geriye dönsün" diye teklifte bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, bugün Türkiye'nin, Kobani'de müdahil olmasını isteyen hem HDP hem de CHP'nin bir hafta önce sadece Kobani ile ilgili değil tüm Suriye'ye yardım etmek için çıkarılan tezkere "hayır" dediğini belirtti.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi maskeleri indi. Şimdi diyorlar ki 'Sadece Kobani'ye gidelim'. Niye sadece Kobani? 'Kobanidekiler bizim kardeşimiz'. Ey Kılıçdaroğlu, 300 bin Suriyeli katledildi. Senin milletvekillerinin ziyaret ettiği, neredeyse elini öptüğü Beşar Esed'in Scud füzeleriyle, kimyasal silahlarıyla, varil bombalarıyla katledildi. Neden o zaman karşı çıkmadın? Neden Esed'i savunmaya devam ediyorsun? Neden biz tezkere sunduğumuzda, 'Biz bu tezkereye karşıyız, çünkü bu tezkere aynı zamanda Esed'i hedef ediyor' diye çıktın ve tezkereye 'hayır' dedin. İzah et. Esed'in hapishanelerinde aç bırakılarak neredeyse iskelet haline dönmüş bir şekilde vefat eden o kardeşlerimiz hem Arap'tı hem Türkmen'di hem Kürt'tü hem Sunni'ydi, hem Hristiyan'dı, Nusayri'ydi. Onlara nasıl hesap vereceksiniz? Hesap veremezler. Türkiye'de kışkırtma yaparlar hükümetimize karşı. Ben buradan bir kere teminat olarak söylüyorum, bizim kapımıza gelen herkese kapımız açıktır. 3,5 yıldır bize eleştirenler, bize demediklerini bırakmayanlar şimdi sadece 'Kobane'ye yardım edelim' diyorlar. Zihinlerinde bir fikir olduğundan değil."

-"Türkmen kardeşlerimizi biz kucakladık"

"IŞİD, Türkmen köyü-kasabası Çobanbey'e saldırdığında, neredeydin HDP neredeydin CHP?" diye soran Davutoğlu, "Biz oradaydık. Çobanbeylileri de biz evimize aldık. Onlara da kucağı biz açtık. O Türkmen kardeşlerimizi de biz kucakladık" diye konuştu.

"Peki Tel Abyad'da günlerce Esed bombardımanı devam ettikten sonra onunla işbirliği halinde IŞİD, Tel Abyad'a girip oradaki Arap kardeşlerimizi katlettiğinde neredeydiniz?" şeklinde sorusunu yönelten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Biz oradaydık. Şimdi de Kobani'de katledilen Kürt kardeşlerimizin yanında biz varız ve olacağız. Onlar HDP'ye sığınmaya gelmediler, CHP'ye sığınmaya gelmediler. Onlar müşfik ve kudretli Türkiye Cumhuriyeti devletine bu aziz millet sığındılar. Bu aziz millete sığındılar. Bu sonra da bu politikamızı devam ettireceğiz.

Daha düne kadar Esed ile işbirliği yapan IŞİD ile yan yana yaşayan PYD, bir anda mağduriyet edebiyatı içinde Türkiye'yi suçluyor. Madem Esed ile birlikte çalışıyordunuz, gidip Esed'dan yardım isteyebildiniz mi? Hayır. Sizin de nihayette gelip sığınacağınız yer Türkiye'dir. Çünkü Türkiye kendisine merhamet için gelen, emniyet için gelen hiç kimseye herhangi bir mezhep, ideoloji, etnik kimlik sormaz. Sormayacaktır."

Kılıçdaroğlu'nun "Bir yasa çıkaralım ve Güneydoğu, Doğu Anadolu ve diğer yerlerde bu yağmadan, bu Vandalizmden etkilenenlere yardım edelim" teklifinde bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun hangi Türkiye'de yaşadığını bilmediğini ifade etti.

-"Kılıçdaroğlu'nun rüyasının, eriştiği yere, bizim gücümüz an itibarıyla erişmiştir"

Kemal Kılıçdaroğlu bunları düşünürken, birileri ona bunları söylerken, kendilerinin o yardımları başlattıklarını belirten Davutoğlu, Başbakanlık Acil Destek Fonuna talimat verdiklerini ve şu andan itibaren bütün o şehirlerin, mahallelerin, semtlerin yeniden inşa edileceğini söyledi.

Yakılan her binanın yerine daha güzelini inşa etmek üzere talimat verdiklerini kaydeden Davutoğlu, "Daha bunun bile farkında değil. Türkiye'yi hala, geçmişte olduğu gibi, zayıf zannediyor. Kılıçdaroğlu'nun rüyasının, hülyalarının eriştiği yere, bizim gücümüz an itibarıyla erişmiştir. Erişecektir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, gücünü ve şefkatini göstermeye devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Malatyalılara teşekkür eden Davutoğlu, bütün bu olaylar, çevre vilayetlerin bazılarında provokasyonla olurken, Malatya'nın huzur ve sükunla, tam bir barış ile karşıladığını belirti.

Davutoğlu, bu kentin, provokatörlere hiçbir zaman izin vermediğinin altını çizerek Allah'ın, Malatya'dan ve Malatyalılardan razı olmasını diledi.

Malatya'nın her zaman yanlarında durduğunu belirten Davutoğlu, durmaya da devam edeceği mesajını aldığını belirtti.

-Çözüm sürecini güçlü bir iradeyle sürdürmeye devam edeceğiz"

Ahmet Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi, nihai kertede, bütün vatandaşlarımız bilsinler ki milletimiz arasındaki birlik ve beraberliği tesis etmek üzere çözüm sürecini güçlü bir iradeyle sürdürmeye devam edeceğiz. Biz, doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle bütün bir ülkeye aşığız. Milletimizin her bir ferdine aşığız. Onları barıştıracak her bir adımı atmaya her an hazırız. Bunu sürdüreceğiz. Bunun için tezkerenin çıktığı gün çözüm süreciyle ilgili kapsamlı bir yol haritası ve mekanizmayı da ilan ettik. Ama iyi niyetli davranmadılar. Hemen Türkiye'yi karıştırdılar, çünkü onların korkusu çözüm süreciyle ülkede kalıcı barışın sağlanması. Bu sağlanırsa, onların elindeki şiddet silahı alınmış olacak. Onun için kim ne yaparsa yapsın, kararlılıkla bu kardeşlik sürecini devam ettireceğiz, Allah'ın izniyle. Yine aynı şekilde kararlılıkla kamu düzenini koruyacağız. Aynı şekilde dünya ne kadar sessiz kalırsa kalsın, kararlılıkla Suriye'deki kardeşlerimize ve dünyadaki bütün mazlumlara sahip çıkmaya devam edeceğiz."

Davutoğlu, daha sonra mitingi izleyenlere, "Bu konularda Aziz Malatyalılar, yanımızda mısınız? Milli iradeye karşı tuzak kuranların tuzaklarını boşa çıkarmak için omuz omuza vermeye hazır mısınız? Kardeşliğimizi pekiştirmeye kararlı mısınız? Bu çıktığımız yolda, 62. Hükümet'in daha ilk ayında huzurunuza gelmiş bir başbakan olarak soruyorum, 12 yıl süresince, Sayın Cumhurbaşkanımıza, AK Parti hükümetlerine, kadrolarına verdiğiniz desteği bize de verecek misiniz?" diye sordu.

Alandakilerin "Evet" yanıtına Davutoğlu, "Allah razı olsun. Allah sizi yanımızdan eksik etmesin. Allah yar ve yardımcınız olsun. Allah'a emanet olun. Bu hayırlı hizmetler Malatyalılara hayırlı olsun, bereketli olsun. Bereket yağmuru bu sene inşallah Malatya'ya daha bol yağar ve kayısı bereketi artar" karşılığını verdi.

-Notlar

Toplu açılış törenin gerçekleştirileceği Malatya Devlet Hastanesi önündeki alana eşi Sare Davutoğlu ile gelen Başbakan Davutoğlu, konuşmasını gerçekleştireceği platforma çıkarak eşiyle vatandaşları selamladı. Tören öncesindeki anonsta, Bingöl'deki terör saldırısı dolayısıyla programda herhangi bir müzik çalınmayacağı ifade edildi.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının ardından eşi Sare Davutoğlu ve beraberindekilerle yapımı tamamlanan eserlerin açılışını gerçekleştirdi. Vatandaşların "Türkiye seninle gurur duyuyor" tezahüratı üzerine, "Biz Malatya'yla gurur duyuyoruz inşallah nice güzel günlerde, nice hayırlı hizmetlerde beraber olacağız" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, eserlerin açılışını gerçekleştirirken de "Başta bu hastanemizin şifa dağıtması duasıyla bütün hastanelerimiz, okullarımızın ilim vermesi duasıyla, bütün güzel tesislerimizin hayırlı hizmetlere vesile olması duasıyla ya Allah, Bismillah, Allah hayırlı, mübarek etsin" dedi.

Törenin gerçekleştirildiği alanda "Yeni Türkiye'nin Başbakanı Malatya'ya Hoşgeldiniz", "Sayın Başbakanımız Anadolu'yu Anayurt Yapan Battalgazi'ye Hoşgeldiniz" pankartları dikkat çekti.

Mitinge Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti genel başkan yardımcıları Süleyman Soylu, Yasin Aktay ve Öznur Çalık, AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, milletvekilleri, Malatya Valisi Süleyman Kamçı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır katıldı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu, Malatya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edremit Körfezi'nden Organik Zeytin Sütü İlgi Görüyor
    14:22 Edremit Körfezi'nden Organik Zeytin Sütü İlgi Görüyor

    Balıkesir'in Edremit körfezi ilçelerinde üretilen zeytin sütü, organik yöntemlerle elde edilen özel bir yağdır. Zeytinler taş değirmende ezilerek hiçbir baskı işlemi görmeden damlama yöntemiyle yağ elde edilir. Zeytin sütü, yüksek miktarda E vitamini, A.D.K vitaminleri, polifenoller ve mikro besinler içerir. Kalp damar sağlığına, kötü kolesterolü düşürmeye ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcıdır. Zeytin sütü, saflık ve temizlik anlamında kullanılan özel bir zeytinyağıdır ve doğal yollarla üretilip paketlenir.

  • AŞTİ'de Ramazan Bayramı Yoğunluğu
    14:20 AŞTİ'de Ramazan Bayramı Yoğunluğu

    AŞTİ'ye 5-15 Nisan 2024 tarihleri arasında 17 bin 662 otobüs giriş-çıkış yaparken, toplam 706 bin 480 yolcu sirkülasyonu gerçekleşti. Bayram tatilini değerlendirmek isteyen vatandaşlar peronları doldururken, toplam 17 bin 662 otobüs de AŞTİ'ye giriş-çıkış yaptı. Yoğunluk nedeniyle tatil öncesinde ve tatil boyunca temizlik, güvenlik, trafik gibi konularda tüm önlemler artırılırken süreç boyunca herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

  • Yargıtay Başkanlığı Seçimi 19. Turda Sonuçlanamadı
    14:20 Yargıtay Başkanlığı Seçimi 19. Turda Sonuçlanamadı

    Yargıtay Başkanlığı için bugün yapılan seçimin 2 turundan da sonuç alınamadı. Yarın yapılacak 19. turda Mehmet Akarca ve Ömer Kerkez yarışacak.

  • Bursa PERDER Başkanı Haşim Kılıç, oy birliğiyle yeniden seçildi
    14:20 Bursa PERDER Başkanı Haşim Kılıç, oy birliğiyle yeniden seçildi

    Bursa PERDER'in yeni döneminde de başkanlığa aday olan Haşim Kılıç, oy birliğiyle yeniden başkan seçildi. Kılıç, önümüzdeki iki yıl boyunca Bursa PERDER'in başkanlık görevini üstlenecek. Seçim öncesi geçmiş dönemin idari ve mali tablosunu açıklayan Kılıç, et fiyatlarındaki indirimin süreceğini ve yeni projelerle güçlü birlikteliği hissettirmek istediklerini belirtti.

  • Yozgat Çamlığı'nda doğaseverler ve motor tutkunları buluştu
    14:19 Yozgat Çamlığı'nda doğaseverler ve motor tutkunları buluştu

    Yozgat Valiliği tarafından düzenlenen etkinlikte doğaseverler ve motor tutkunları Yozgat Çamlığı'nda bir araya geldi. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, ilin turizm potansiyelini artırmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti.


Advertisement