Başbakan Davutoğlu'ndan Gündeme İlişkin Açıklamalar (2) - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu'ndan Gündeme İlişkin Açıklamalar (2)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye’nin bu kadar kritik bir ortamda hükümetsiz kalmaması için en son şey olarak azınlık hükümeti denenir, buna da kapıyı kapatmayız hiçbir opsiyona kapatmadığımız gibi ama başta niyetimiz bununla başlamaz" dedi.

17.06.2015 22:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, " Türkiye'nin bu kadar kritik bir ortamda hükümetsiz kalmaması için en son şey olarak azınlık hükümeti denenir, buna da kapıyı kapatmayız hiçbir opsiyona kapatmadığımız gibi ama başta niyetimiz bununla başlamaz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Habertürk TV ve Show TV ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, 7 Haziran genel seçimlerinden sonra ortaya çıkan koalisyon tablolarını değerlendirerek, "Azınlık hükümeti de koalisyon görüşmelerinin, soyut olarak, azınlık hükümeti de opsiyonlardan biri olduğunda bir desteği almanız lazım. O görüşmelerde o da gündeme gelir. Önemli olan burada şu, bu ülkeyi hükümetsiz bırakmama iradesi göstermek ve bu iradeyi gösterirken kendi şahsi konumunuzdan daha çok veya partinizden daha çok ülkeyi düşünmek. Bizde hiç zihni, psikolojik dağınıklık gördünüz mü? Ne halleri varsa görsünler gibi bir tavır gördünüz mü? Görmediniz. Biz ülkenin çıkarı için siyaset yapıyoruz. Kendi egonuz için yapıyorsanız, millet bizi anlamadı gibi tavra girersiniz ama ülke için yapıyorsanız milletin verdiği karara saygı duyacaksınız. Bu anlamda haddini bilmek gerekiyor. O günden bu yana bizden hiçbir parti yetkilimizin açıklamasında benim açıklamamda herhangi bir şekilde milli iradeyi tartışan bir söz duymadınız. Şunu yapmaya çalıştık, seçim kampanyası esnasında birtakım psikolojik duvarlar örüldü, bunları kaldıralım ve her şeyi konuşacak ortam hazırlayalım. Biz bunu yaparken muhtemelen aynı saatlerde, Sayın Bahçeli odasında daha sonra benim konuşmamdan sonra yapacağı o sert konuşmayı hazırlıyordu. Sayın Kılıçdaroğlu da yüzde 25'i ben nasıl kurtarırım diye bir başarı hikayesine dönüştürmeye çalışıyordu. Demirtaş da Diyarbakır'da sokağa çıkıp da gösteri yapanların coşkusuna veya o bölgede katılıyordu. Bizim için ise birinci soru şuydu, teşkilatımızı, partimizi güçlü şekilde ayakta tutmak" ifadelerini kullandı.

O günden bugüne AK Parti'nin tavrında hiçbir değişiklik olmadığını anlatan Davutoğlu, bir liderin yapmaması gereken en önemli şeyin 'kendi kitlesini aldatmak' olduğu söyledi. Davutoğlu, "Halk koalisyon istedi, herhangi bir şey peşinde koşmayacağız' dedik ama Sayın Kılıçdaroğlu ne diyor 'Ben Başbakan olacağım. Halkın vermediği bir şeyi sen nasıl talep ediyorsun? Yüzde 60 derken bizim oyumuzu da koyuyor. Ben bunları sadece izliyorum. Şu anda herkesin yapması gereken tabloyu realist bir biçimde okumak, ülke çıkarını öne almak ve bu ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için hangi opsiyonlar var bunu birer birer denemek. Tekrar seçime gidelim diye bir şeyin içine girmemek, bu seçilen milletvekillerimize de saygısızlık olur. Bırakalım, Meclis açılsın, milletvekillerimiz görevlerini yapmaya başlasınlar. Bu arada da biz o milletvekillerimizle bir istişare, güvenoyu alacak hükümetin formülasyonu üzerinde duralım. Azınlık hükümeti nihayet bir başka parti oy verdiği sürece ayaktasınız. Bir gensoru verilir size sizden daha çok o küçük azınlık partisinin insafına bırakılmış olur. Onun yerine mertçe, gerekirse kıran kırana pazarlık sonucunda bir ortakla doğru dürüst bir şirket kurmayı tercih ederim. İlk borçlandığımda gidip borç almak gibi bir zilleti yaşamaktansa senin paran bu, benim param bu birlikte bir şirket kuracağız. Birbirimize güvenerek kuracağız, herkesi memnun edeceğiz. Bunu diyecek dürüst samimi bir muhatap bulduğumda koalisyon hükümeti kurmayı tercih ederim" diye konuştu.

Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "Tek başına azınlık hükümeti istemek daha kolaydır, nihayet hepsi senin partinden ama alacağın her kararda masada oturmayan, Bakanlar Kurulu'nda oturmayan bir başka partinin, o ihtimal dahi, MHP, CHP azınlık hükümeti HDP dışarıdan destek vermek demek, orada Sayın Bahçeli haklı. Her kararı Kandil'de onaylatmak anlamına gelir. Böyle bir şeye ben razı olmam. Yani, HDP için söylemiyorum, MHP de verse azınlık hükümetine diğerleri de. Bunun yerine kim azınlık hükümeti için bize destek verecekse, gel kardeşim oturalım sen ne istiyorsun, benim gücüm ne senin gücün ne? Adil bir paylaşım ne, temel ilkelerimiz ne? Oturup koalisyonların anayasası olan protokolü birlikte yazarız, herkes de o protokole uyar. Ben de bilirim ama böyle bir şey olmadan azınlık hükümeti formülü... Ne zaman olur azınlık hükümeti, bütün bunları deneriz başka da yol kalmaz, görüyorsunuz Suriye sınırında olanları, ekonomik kriz dünyada yaşanıyor, Türkiye'nin bu kadar kritik bir ortamda hükümetsiz kalmaması için en son şey olarak azınlık hükümeti denenir, buna da kapıyı kapatmayız hiçbir opsiyona kapatmadığımız gibi ama başta niyetimiz bununla başlamaz."

"BURADA ZORLANMAMASI GEREKEN EŞYANIN DOĞASI"

İyi niyetin işi başlatmak, iradenin ise işi bitirmek için önemli olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Bizde iyi niyet var açığız, irade de var. Muhataplarımızda bu olduğunda yol alacağımıza inanıyorum. Mesajlara baktığımızda da açıkçası her ikisi de siyasi geçmişi itibarıyla, Sayın Bahçeli ve Kılıçdaroğlu, baktığımda kendine güvenen olgun siyasi tavırlar olarak görmüyorum. Böyle olmaz, sen kendi istişareni yap, müzakareye hazır ol, karşı taraf geldiğinde de şunlar şunlar. Şimdi şey veriyorlar, alttan alta done, dönüşümlü başbakanlık. Şu rakamlara bir baksınlar, aynaya bir baksınlar. Bir şey getirirken makul olmak icap eder. Eşyanın doğasına aykırı bir şey yürür mü? 'Dönüşümlü Başbakanlık olacak' bu yetmez, 'ilk Başbakan da Sayın Kılıçdaroğlu olacak.' Burada zorlanmaması gereken şey eşyanın doğası, matematiğin de doğası zorlanmamalı. Bak zorlanan yerlerde patlıyor" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu'ndan Gündeme İlişkin Açıklamalar (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement