Başbakan Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Heyeti ile Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Başbakan Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Heyeti ile Toplantısı

Başbakan Davutoğlu\'nun Akil İnsanlar Heyeti ile Toplantısı

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Prof. Dr. Hakyemez: "Çözüm süreci tarafların sadakatini ölçen bir durumdur.

20.10.2014 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, "Çözüm süreci, tarafların sadakatini ölçen bir durumdur. Her iki tarafın sadakatle bu sürece bağlı olması gerekir" dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı da olan Prof. Dr. Hakyemez, Akil İnsanlar Heyeti olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları görüşmeye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Davutoğlu ile görüşmelerinin faydalı olduğunu söyledi.

Görüşmede, Davutoğlu'nun önce çözüm sürecine ilişkin teorik bir konuşma yaptığını, ardından söz alan herkesin görüşlerini dinlediğini ifade eden Hakyemez, söz alan heyettekilerin çözüm sürecinin gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulunup eksiklikleri ifade ettiklerini anlattı.

Hakyemez, daha sonra Davutoğlu'nun bu değerlendirmelere cevap verdiğini anlattı.

Davutoğlu'nun kendilerinin süreci nasıl gördüklerini, bundan sonra neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirme yaptığını ifade eden Hakyemez, şöyle devam etti:

"Sayın Başbakan şunu söyledi; 'Çözüm süreciyle ilgili olarak biz  adımlarımızı atıyoruz, hükümetimizi kurarken de detaylı bir yol yol haritasını somutlaştırdık ama özellikle Kobani olayları sonrasında HDP çizgisinde istediğimiz bazı somut adımlar var. Kamu düzenin sağlanmasıyla ilgili bu adımlar atılmadıktan sonra biz bu yol haritasındaki somut şeyleri hayata geçirmeyeceğiz. Kamu düzeninin sağlanması için önce HDP tarafının adım atması gerekiyor. Çünkü çözüm süreci sadakate bağlı olarak sorumlu aktörlerin sorumluluğunun gereğini yerine getirmesini de öngörüyor. Onun için biz ziyadesiyle yükümlülüklerimizi yerine getirdik öbür tarafın da yerine getirmesi gerekir. Kamu düzeninin sağlanması noktasında Kobani olayları sonrası yaşananlar tasvip edilemez onun için burada bu eksiklikleri giderme noktasında HDP çizgisinin önemli sorumlulukları var onların gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz'. dedi"

Davutoğlu'nun bu konuşma sonrası akil insanlar heyetinin önerilerini de dinlediğine dikkati çeken Hakyemez, bu önerilerde sürecin bundan sonra daha sağlıklı yürümesi için nasıl hareket edilmesi hususlarının anlatıldığını belirtti.

Prof. Dr. Hakyemez, Başbakan Davutoğlu'nun burada notlar aldığını dile getirerek, "Çıkarılacak olan yasal düzenlemelerin aslında 'reform' olduğunu söyledi. Sayın Davutoğlu, bu reformlarda molotof atanlara ya da maskeli gruplara yönelik yaptırımlar var ama hiçbirisinde getirilecek düzenlemelerin evrensel standardın gerisinde olmayacağını çok açık bir şekilde vurguladı" diye konuştu.

"Akil insanların geleceği ne olacak"

Hakyemez, çözüm sürecinin devam ettiğini ve hükümet nezdinde bir sapma olmadığını vurgulayarak, akil insanların bundan sonraki yol haritasına ilişkin şunları kaydetti:

"Çözüm süreci devam ediyor. Yol haritası, bizim somut adımlarımız nerede, ne zaman, nasıl atılacak hepsi detaylandırılmış durumda ve o doğrultuda gidiyoruz ama burada biz HDP çizgisinde kamu düzeninin sağlanması için yapılması gerekenleri bekliyoruz ondan sonra yine yol haritasına devam edeceğiz. Çözüm sürecinde hükümet nezdinde bir sapma yok."

Bazılarının "akil insanların geleceği ne olacak" diye sorduğuna dikkati çeken Hakyemez, "Biz şunu söyledik; akil insanlar heyeti aslında kurumsal bir şey değil, sürecin bir tarafı da değil, aslında görevini de yerine getirdi. Çözüm sürecinin yürütülmesini sadece akil insanlar heyetine vermek doğru değil. Görüşmede 'üçüncü bir göz olabilir mi' noktasında konuşmalar oldu. Gerektiğinde yine akil insanlar heyetinden faydalanılabilir, ben de o kanaatteyim yoksa heyetin sürekli kurumsal resmi bir durum halini alması hiçbir şekilde dillendirilmedi, doğru da değildir" şeklinde konuştu.

"Çözüm sürecini bozanlar, bunun altında kalırlar"

Çözüm sürecinin bozulmasının ağır bir siyasi sorumluluğunun olduğuna işaret eden Hakyemez, HDP'nin çözüm sürecini bozabileceği kanaatinde olmadığını söyledi.

Hakyemez, bunun bedelinin hem Türkiye genelinde hem de bölgede çok ağır olacağını dile getirerek, Türkiye'deki Kobani olaylarının yatışmasının en önemli sebeplerinden birinin çözüm sürecinin başlamasının doğurduğu psikolojik baskı olduğuna dikkati çekti.

"Çözüm sürecini bozanlar, bunun altında kalır" diyen Hakyemez, "Ben şunu çok önemsiyorum. Selahattin Demirtaş Kobani olaylarından önce 'demokratik tepkinizi ortaya koymak için sokaklara çıkın' çağrısı yaptı, sonrasında maalesef insanlar canını kaybedince konuşmasını düzeltmek durumunda kaldı. Onun için bu konuda dikkat etmek lazım. Siyasilerin sağduyulu hareket etmesi lazım" ifadeini kullandı.

"Çözüm süreci, tarafların sadakatini ölçen bir durumdur"

Barışın önemine vurgu yapan Yusuf Şevki Hakyemez, bu çağda kan ve terör üzerinden siyasetin karşılık bulmayacağını anlatarak şunları kaydetti:

"Hele de çözüm süreci sonrası 2 yıldır o bölgede hiç can kaybının olmamasının ardından tekrar oyun bozan olmak, çözüm sürecinden sapma göstermek, onun failleri açısından çok ciddi sıkıntılara yol açar, siyaseten ağır bedeller öderler. O nedenle çözüm sürecinin bozulabileceği kanaatinde değilim. Tabi çözüm sürecinde çeşitli manevralar olabilir ama bunun doğurduğu sonuçları kendileri ödemek zorunda kalırlar. Çözüm süreci tarafların sadakatini ölçen bir durumdur. Her iki tarafın sadakatle bu sürece bağlı olması gerekir. O nedenle HDP'nin süreci bozabileceğine ihtimal vermiyorum" - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başbakan Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Heyeti ile Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement