Başbakan Davutoğlu Ortak Yayında Soruları Yanıtladı - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu Ortak Yayında Soruları Yanıtladı

Başbakan Davutoğlu Ortak Yayında Soruları Yanıtladı

Davutoğlu: (1) "Bizim çözüm sürecinden anladığımız, bu tarihi derinliğe dayanan kimlik ve bugün demokratik hukuk devleti vatandaşlığından kaynaklanan ortak hukuk sistemi ve ortak vatandaşlık hissimizin dayandığı insan hakları, insan odaklı politika. O bakımdan kesinlikle karamsarlığa kapılmasın hiç kimse.

16.10.2014 01:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim çözüm sürecinden anladığımız, bu tarihi derinliğe dayanan kimlik ve bugün demokratik hukuk devleti vatandaşlığından kaynaklanan ortak hukuk sistemi ve ortak vatandaşlık hissimizin dayandığı insan hakları, insan odaklı politika. O bakımdan kesinlikle karamsarlığa kapılmasın hiç kimse. Ne biz bu iradeyi terk ederiz ne de bu çözüm sürecini bir şantaj gibi kullanmak isteyenlere fırsat veririz" dedi.

Başbakan Davutoğlu,  45 bölgesel ve yerel kanalın ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, bir gazetecinin son gelişmelerle birlikte çözüm süreciyle ilgili karamsarlığa düşmeye gerek olup olmadığını sorması üzerine, "Karamsarlığa düşmeye hiç gerek yok. Çünkü çözüm süreci olarak adlandırdığımız süreç  konjonktürel bir süreç değil" dedi.

Süreci, 30 yıldır devam eden ve daha öncesinde de yaşanan sıkıntıların biriktirdiği sorunlar yumağı olduğu için "çözüm süreci" olarak adlandırdıklarını dile getiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat aslında şifa edici bir tarihi süreç var. Bu topraklardaki ortak tarihimiz bizi 1071 Malazgirt'te Alparslan'ın ordusundaki Kürtler, Türkler, bütün Anadolu kavimleri aslında yeni bir ışıkla bir araya geldiler. Artuklular, Eyyubiler Anadolu'da Mezopotamya arasında ve bütün Anadolu'da bir anlamda bizim kültürümüzün kaynaklığını teşkil eden o büyük birikim Selçuklular ortak tarihimizin eseri, ortak bir geçmişimiz var. İdris-i Bitlisi ile Sultan Selim arasındaki ilişki ve arkasından gelen o 5 asrı aşkın bir sürede, bütün o ortak kader bilincinin oluşturduğu muhteşem bir arka plan var. Şehirlerimizdeki mimariye bakarsanız bunu görürsünüz. Mardin'de hangi mimariyi diğerinden ayırt edebileceksiniz. Diyarbakır'a geldiğimde yaptığım konuşmada söyledim, 'tarihdaşlık' dedim. Diyarbakır'ın her bir surunda kimi Kürt kökenli, kimi Türk kökenli, kimi Mezopotamya'da hakim olmuş ama hepsi ortak medeniyetin paydası olan muhteşem bir tarihin arka planına sahibiz biz.

Bugün bu problemi çıkaranlar ister vaktinde insan haklarını, özgürlükleri sınırlayan ve tabiri caizse ceberrut, sert devlet anlayışını temsil eden, işte Dersim'de bir çok yerde görülen uygulamalar ki katı bir merkeziyetçi tavrın eseriydi ve empoze edici bir kimlik sadece bir Mezopotamya'da değil Güneydoğu Anadolu'da değil Anadolu'nun diğer taraflarında da farklı şekillerde tek tipçi bir anlayış vardı."

Davutoğlu, mevcut tek tipçi anlayışa tepki olarak başka bir tek tipçi anlayış ortaya çıktığını ve bunun da Kürt kimliğini tek bir statükoya, tek bir aidiyete indirgeyen, ortak paydayı mümkün olduğu kadar unutturmaya çalışan bir başka ideolojik tavır olarak ortaya çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

"Çözüm süreciyle kastettiğimiz o tarihin derinliğinden gelen kardeşliği keşfeden bunu modern demokratik devlet anlayışıyla insanına saygı gösteren, her bir insanın  ana dilini, lehçesini, kültürünü sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da değil ülkenin her yerinde saygıyla anan, hiç kimseyi tahkir etmeyen, hiç kimseyi  dışlamayan bir vatandaşlık kimliğinde birleştirmeye çalıştık. Tarihdaşlık ve vatandaşlık. Tarihdaşlığın esası şu kimse tereddüt etmesin ki ben birçok Güneydoğu Anadolu şehrimizi doğudaki birçok şehrimizi akademisyen olarak da bir ilim adamı olarak da ziyaret ettim. Benim Konya sokaklarında hissedip de Diyarbakır sokağında hissetmediğim herhangi bir duygu yok. Aynı şeyi Diyarbakır'da da söyledim, Paris'te hissedemem. Hani 'Doğu'nun Paris'i Diyarbakır' demiştim Diyarbakır'daki konferansımda, 'Paris ne ki, Diyarbakır varken Paris'in ismi yoktu' diye ifade ederken aslında Diyarbakır'a duyduğum muhabbeti ve o sokakların her bir zerresinde hissettiğim o derin ortak kimlik aidiyetinden bahsediyorum. Aynı şekilde Mardin'e benim ne kadar aşık olduğumu Mardinliler bilir. Bunu şahsileştirmek için söylemiyorum. Bir Diyarbakırlı da Konya'ya gittiğinde Hazreti Mevlana'nın o arka bahçelerinde yürüdüğünde aynı şeyi hisseder."

"Aynı apartmanda karşılıklı oturan Türkler'le Kürtler'i ayırt edebilecek misiniz?"

"Şimdi nedir bizleri ayrı kılacak olan şey bunu söylüyorum" ifadesini kullanan Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Kurban Bayramı gibi kutsal bir bayramı, doğusunda, batısında ülkenin her yerinde bir yasa dönüştüren bu vandalizmin, bu şiddetin anlamadığı şey bu ya da yok etmeye çalıştığı şey bu. Yani öyle bir ayrım psikolojisi yerleşsin ki iki ayrı dünyadaymışız gibi algılansın. Olmaz. Niye olmaz biliyor musunuz? Sadece Konya ve Diyarbakır'da hissedilen şeyler açısından değil İstanbul'un belli semtlerinde aynı apartmanda karşılıklı oturan Türkler'le Kürtler'i ayırt edebilecek misiniz? ya da Araplar'ı ya da diğerlerini. Zaten bunu anlayamadıkları için bizim içerideki çözüm sürecine bakışımızı anlayamıyorlar, Suriye politikasını veya diğerlerini de anlayamıyorlar. Bizim için fark yok. Bunu bir Başbakan olarak devlet sorumluluğu içinde söylüyor değilim sadece. Zaten bir başbakan olarak herhangi bir vatandaşımın diğerinin yanında üstün ya da farklı, imtiyazlı gördüğüm anda bu koltuğu bırakmam gerekir ama bu toprakların bir evladı olarak ben de Hakkari'de doğmuş olabilirdim, bu benim elimde olan bir şey değil. Bu toprakların evladı olarak bu topraklarda yetişen birisi olarak o manzaraları gördüğümde, en son yaşanan şeyleri ve aslına bakarsanız yine ortak kimliğimizle bunları aşabiliyoruz, başka ülkeler bu tür şeyleri aşamıyorlar. Bizim çözüm sürecinden anladığımız bu tarihi derinliğe dayanan kimlik ve bugün demokratik hukuk devleti vatandaşlığından kaynaklanan ortak hukuk sistemi ve ortak vatandaşlık hissimizin dayandığı insan hakları, insan odaklı politika. O bakımdan kesinlikle karamsarlığa kapılmasın hiç kimse. Ne biz bu iradeyi terk ederiz, ne de bu çözüm sürecini bir şantaj gibi kullanmak isteyenlere fırsat veririz."

"Çözüm süreci bizim için tarihten gelen şifa ilacıdır, konjonktürel alınmış bir karar değil" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Birileri bu şifa edici yerine halkımıza zehir sunmak isterse, o zehri ayıklarız şifa ilacını içmeye devam ederiz. Hiçbir şekilde hiçbir vatandaşımın ne Diyarbakır'da ne Mardin'de ne Hakkari'de ne Bitlis'te ne Bingöl'de ne Urfa'da ne Gaziantep'te ne de Edirne'de, Tekirdağ'da, Çanakkale'de, Konya'da ümitsizliğe kapılmasını istemeyiz. Böyle bir gerekçe de yok. Ümitsizlik ve karamsarlık tam da bu sürece darbe vurmak isteyen, bu kardeşliğe darbe vurmak isteyenlerin ulaşmak istediği şey. Bunlara fırsat vermeyecek, psikolojik üstünlüğü elimizde tutacağız" dedi.

"Baas'ın değişik versiyonları bazı partiler"

Kurban Bayramı'nda meydana gelen olaylarda Hüda Par'lı Yasin Börü adlı bir gencin kurban eti dağıtırken öldürülmesini hatırlatılarak yöneltilen, "Burada bir çifte standart, bir çelişki yok mu?" şeklindeki soru üzerine ise Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Aslına bakarsanız bütün bu vandalizmin, şiddetin, onun için tek tipçiliğe atıfta bulundum, yapmaya çalıştığı grup konuşmasında da söyledim, Baas'ın değişik versiyonları bazı partiler maalesef, tek tip 'Ben burada siyaset yaparım, başka siyaset yapanlara izin vermem', 'Ben burada özgürlükleri kullanırım, başkalarının özgürlükleri kullanmasına izin vermem', 'Ben burada hak sahibiyim başkası hak sahibi değil', 'Ben burada işyeri açarım, dükkan açarım başkası açarsa yakarım' dediğiniz anda zalimleşirsiniz. Şimdi burada Yasin Börü kardeşimiz hangi görüşe sahip olursa olsun, hangi siyasi partiye mensup olursa olsun 16 yaşındaki birinin 3 kattan atılması, üstünden arabalarla geçilmesi, işkenceye tabi tutulması, boğazının kesilmeye çalışılması, Allah aşkına barış, demokrasi diyenlerin bu tablo karşısında sessiz kalması mümkün mü? Türkiye'de geçen sene yine büyük üzüntüyle hepimizin şey yaptığı kayıplar yaşandı. Onlar için sesini yükseltenler niçin Yasin için yükseltmezler. Neden zulmün bir türünü yapanlara göre tasnif ediyoruz. Neden ortak bir vicdan harekete geçmiyor ve 'yeter' diyerek haykırarak 'Bu gençlerin her biri bir kıymettir ülkenin geleceğidir' diye seslenmiyor."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu Ortak Yayında Soruları Yanıtladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su Başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı Düzenlendi
    15:55 Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su Başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı Düzenlendi

    31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı düzenlendi. Toplantıda seçim sürecinin kentte huzur ve güven ortamı içerisinde tamamlanması ve herhangi bir olumsuzluğa meydan verilmemesi için seçimler öncesinde, sırasında ve sonrasında alınması gereken tedbirler gözden geçirildi. Toplantıya; Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

  • Özgür Özel:
    15:54 Özgür Özel: "Yerlikaya, Soylu Gibi Makamın Ağırlığını Taşıyamayacak İşler Yapmıyordu. Bu Yaptıkları O İmajına Çok Ters"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en müstesna, en mahrem kurumunun yıllarca başında olmuş kişi gidiyor, uzman doktor Halil Nacar'a destek istiyor. Devlete yazık, kuruma yazık. Siyaseti bu hale getirmemek lazım. Adaya, hatta Ömer Çelik'e de yazık. Sen partinin sözcüsü olacaksın, ilin yıllarca milletvekilliğini yapmış olacaksın, ilinde bir tane belediye başkan adayın var. Ona sen yetemeyeceksin de Hakan Fidan'ı getireceksin. Süleyman Soylu son derece partizan, sürekli polemiklere giren bir kişiydi ve bu çok ayıplanacak bir durumdu. Onun yerine Ali Yerlikaya gelmiş, farklı bir profil çizmişti. Elbette AK Parti'liydi. Elbette birçok yaptığını eleştirdim ama Soylu gibi o makamın ağırlığını taşıyamayacak işler yapmıyordu. Bu yaptıkları, o imajına çok ters.” dedi.

  • Murat Kurum: İstanbullular 31 Mart'ta gereken cevabı verecek
    15:53 Murat Kurum: İstanbullular 31 Mart'ta gereken cevabı verecek

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbulluların 31 Mart'ta gereken cevabı vereceğini söyledi. Kurum, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun villasına ilişkin sorulara cevap verirken, dürüstlük ve adalet vurgusu yaptı. Ayrıca, terörün kırmızı çizgi olduğunu belirten Kurum, İstanbul'un tüm etnik kökenlerine ve inançlarına hizmet edeceklerini ifade etti.

  • Eskişehir'de Silah ve Fişek Operasyonu: 4 Şahıs Hakkında İşlem Yapıldı
    15:51 Eskişehir'de Silah ve Fişek Operasyonu: 4 Şahıs Hakkında İşlem Yapıldı

    Eskişehir'de polis ekiplerinin gerçekleştirdiği çalışma sonucunda, 5 adet ruhsatsız tabanca, 1 adet kurusıkı tabanca, çok sayıda şarjör ve mermi ele geçirildi. Yakalanan 4 şahıs hakkında işlem başlatıldı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Bektaş-ı Veli Cem Evi'ni Ziyaret Etti
    15:51 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Bektaş-ı Veli Cem Evi'ni Ziyaret Etti

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Hacı Bektaş-ı Veli Cem Evi'ni ziyaret ederek, birliğin, beraberliğin ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergilemeye devam ediyor.

  • Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Mobil Göç Noktası aracına ziyaret gerçekleştirdi
    15:49 Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Mobil Göç Noktası aracına ziyaret gerçekleştirdi

    Karabük Valisi Mustafa Yavuz, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında faaliyetlerini sürdüren Mobil Göç Noktası aracını ziyaret etti. Vali Yavuz, yetkililerden çalışmalara ilişkin bilgi aldı ve düzensiz göçle mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini belirtti. Ziyarete, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse ve İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek de katıldı.

  • Murat Kurum: İstanbul İçin Hızlı ve Sağlam Adımlar Tanıtım Toplantısı
    15:48 Murat Kurum: İstanbul İçin Hızlı ve Sağlam Adımlar Tanıtım Toplantısı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, İstanbul İçin Hızlı ve Sağlam Adımlar Tanıtım Toplantısı'nın lansmanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurum, İmamoğlu'nun Kürtçe seçim şarkısı ve mal beyanı ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Ayrıca, İBB'ye ait iştiraki şirketlerde yaşanan grevler ve adalet konularında açıklamalarda bulundu.

  • Bozkurt Belediyesi Cumalı Sosyal Tesisi Açıldı
    15:48 Bozkurt Belediyesi Cumalı Sosyal Tesisi Açıldı

    Bozkurt Belediyesi, Cumalı Mahallesi'nde yer alan Sosyal Tesisin açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde Başkan Çelik, hemşehrileriyle bir araya geldi ve yüzleri güldüren projelerle hizmetlerine devam ettiklerini belirtti.

  • Memleket Partisi İl Başkanı: Toplumun şiddete karşı durması gerekiyor
    15:43 Memleket Partisi İl Başkanı: Toplumun şiddete karşı durması gerekiyor

    Mersin'in Tarsus ilçesinde belediye başkan adayının aracına pompalı tüfekle ateş açılması sonrası Memleket Partisi Kırşehir İl Başkanı Gülay Baltalık, toplumun fiili ve psikolojik şiddete karşı durması gerektiğini söyledi.

  • CHP'li Oğuz Kaan Salıcı'dan İyi Partililere Stratejik Davranma Çağrısı:
    15:42 CHP'li Oğuz Kaan Salıcı'dan İyi Partililere Stratejik Davranma Çağrısı: "Chp Kazanınca İyi Partili Dostlarımız da Kazanacak"

    CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, yerel seçimlere kısa bir süre kala CHP, İYİ Parti ve AK Parti seçmenine seslendi. Parti içinde kurultay ve adaylaşma dönemlerini eleştirenlerin olduğunu ifade eden Salıcı, CHP’lilere “Partimizin adaylarına sahip çıkın” dedi. Salıcı, İYİ Partililere ise “Stratejik davranma zamanı” çağrısı yaptı. Salıcı, AK Partili seçmene de “Bu pazar günü, Sayın Erdoğan’a dönüp; ‘Bizi tehdit etmeyi bırak. İstanbul’u kim kazanırsa kazansın kentimizi depreme hazırlamak zorundasın. Çünkü sen merkezi yönetimsin’ deme zamanı” diye seslendi.

  • CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu, Hamza Dağ'a cevap verdi
    15:42 CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu, Hamza Dağ'a cevap verdi

    CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Cumhur İttifakı ve AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ'ın Özgür Özel'e yönelik sözlerine cevap verdi. Aslanoğlu, belediyenin yerlerini tarikatlara ve vakıflara verdikleri iddialarını sordu.


Advertisement