Başbakan Erdoğan Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan Açıklaması

"Halkımız bu tür şeylere aldırış etmesinler.

26.03.2014 01:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "25 Mart" ile ilgili iddiaları ortaya atanların, ülkedeki istikrar ve güveni sarsmak istediklerini belirterek, "Halkımız bu tür şeylere aldırış etmesinler. Bugün ayın 25'ydi ne oldu, bir şey oldu mu, yarın 26. Yine bir şey olmayacak, her şey yolunda gidiyor. Bunlar Gezi olaylarıyla da bunu yapmak istediler, başaramadılar. Kırdılar, döktüler yanlarına o kaldı. 17 Aralık'ta, 25 Aralık'ta yine başaramadılar, şimdi de kalktılar 25 Mart'ı ortaya çıkardılar, başaramayacaklar" dedi.

Erdoğan, NTV ve Star televizyonunun ortak canlı yayınında soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Partisinin yerel yönetim vizyonuna ilişkin soru üzerine Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin yıllar yılı bir mantık, anlayışla yönetim biçiminde ilkel bir idareyle baş başa kaldığını belirtti.

"Biz, AK Parti olarak bir defa bu ilkelliği geride bırakan Gazi Mustafa Kemal'in 'muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak' diye koyduğu hedefi yakalayalım istedik" ifadesini kullanan Erdoğan, kendisinin belediye başkanlığından başlayan bir süreçte İstanbul'un değişim-dönüşüm yaşadığını söyledi. Kendisinin belediyeyi CHP'den aldığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"O zaman İstanbul'da çöp dağları, susuzluk, hava kirliliği vardı. İstanbul o haliyle bizim hedef noktamızda eski İstanbul'dur. Biz şimdi o eski İstanbul'u ne yaptık?  Çöp dağlarını kaldırdık, hava kirliliğini yok ettik, susuzluğu giderdik. Nasıl giderdiniz? Benden önceki CHP'li belediye başkanı yağmur bombası atmak suretiyle suyu temin edeceğini zannediyordu, başaramadı. Lüzumsuz paralar gitti. Yalova'dan tankerle su getireceğini söyledi. Halbuki o getirdiği su sadece Kuruçeşme'ye yetmezdi. Fakat biz 180 kilometre, ta Istranca Dağlar'ından tüneller açarak İstanbul'a su getirdik ve hedef 2040 idi. Bununla da kalmadık Melen Çayı'nı bu noktada değerlendirdik. Oradan, İstanbul'a Asya yakasından da su getirdik. Bununla da kalmadık, bir de boğazın altından alternatif geçişler yaptık. Olur ya Terkos sıkıntıya girdiğinde biz Ömerli'den, karşı taraftan su akıtırız. Karşı taraf sıkıntıya düştüğünde buradan. Dev bir tüneli ayrıca daha sonra Kadir Bey inşa etti, o da var. Bütün bunların yanından İstanbul'un şu anda, bu sene susuz geçti, buna rağmen herhangi bir sıkıntı İstanbul yaşamadı. Şimdi yeni bir adım atıyoruz, benim dönemimde de olmuştu, Kadir Bey bu işi daha da artırdı, geliştirdi, mesela kanalizasyonlar noktasında, arıtma tesisleriyle İstanbul temayüz etti."

"Yeni Türkiye'de modern dünya neyi yaşıyorsa biz de onu yaşayacağız"-

İzmir'de hala çöpler için vahşi depolamanın olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Ama biz de depolama tamamen moderndir" diye konuştu. Belediye başkanlığı döneminde İstanbul'da iki yakada da bunu yaptığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunu Kadir Bey daha da geliştirdi. Mesela biz oradan dönemimde kompoze gübre üretme tesisleri kurmuştuk. Oradan park, bahçelerin kompoze gübresi üretiliyordu. Kadir Bey, enerji üretme noktasında adımlar attı, enerji üretiyor. Bunlar sıradan olaylar değil. Su konusuna bu adımı atarken, bu rahatlamayı getirirken aynı şeyi Ankara'da da yaptık. Ankara'da da yine bu noktada su sıkıntısı ortadan kalktı. Bakın şimdi Gerede suyunu Ankara'ya taşıyoruz, onun çalışması yapılıyor. Çünkü burası başkent, burada susuzluk diye bir şey olamaz. Zaman zaman borular patlar, şu olur filan onlar giderilir, anında olacak şeyler, bunu yaptık. Fakat İzmir'in suyunu İzmir halledemedi. Biz, Gördes Barajı'nı yaptık İzmir'de, İzmir'in suyunu merkezi yönetim olarak biz hallettik. İzmir belediyesinin, halbuki bunu büyükşehir belediyelerinin kendilerinin halletmesi lazım, halledemedi, biz hallettik. Niye? Orada da benim vatandaşım var. Onun böyle susuzluk çekmemesi lazım, bu adımları attık. Şimdi o geçmiş hal eski Türkiye'dir. Susuzluğun, hava kirliliğinin olduğu dönem eski Türkiye'dir. Aynı şekilde çöp dağlarının olduğu il, ilçe neresi olursa olsun eski ildir, eski ilçedir. Ama yeni Türkiye'de modern dünya neyi yaşıyorsa biz de onu yaşayacağız."

"Yeni Türkiye'de susuzluk, hava kirliliği, çöp dağları olamaz"-

Başbakan olduğu dönemde yurt genelinde sadece 9 ilin doğalgaz kullandığına dikkati çeken Erdoğan, doğalgazın ailenin kendi evinde huzur bulması anlamına geldiğini kaydetti.

Kömürle bir odanın ısıtılabildiğini, ayrıca bunun birçok olumsuzluğu beraberinde getirdiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "9 ilden biz şu anda 72 ile çıktık. 9 ilimizi kaldı. Bu 9 ili de halledeceğiz ve 81 ilin 81'inde de doğalgaz olacak. Ondan sonra da ilçelere doğru da bazı ilçelerde tabii yok, oralara doğru da yöneleceğiz" diye konuştu.

"Yeni Türkiye budur. Yeni Türkiye'de susuzluk, hava kirliliği, çöp dağları olamaz" ifadesini kullanan Erdoğan, 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldığını kendilerinin ise 12 senede 17 bin kilometre bölünmüş yaptıklarını vurguladı. Cumhuriyet tarihinde 83 tünelin yapıldığını, kendilerinin 12 senede 122 tünel açtığını dile getiren Erdoğan, yoğun şekilde yapımı devam eden tünellerin olduğunu bildirdi. Yüksek Hızlı Tren çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Eski Türkiye'de biliyorsunuz çuf çuf giden trenler ama şimdi artık Yüksek Hızlı Tren diyoruz. Ankara- Eskişehir bitti, Eskişehir-İstanbul etabının da şu anda test sürüşleri yapılıyor. Ankara- Konya bitti,  Ankara- Sivas bitiyor, aynı şekilde Konya-Eskişehir bitti. Bunlar hep Yüksek Hızlı Tren. Mevcut bütün raylı sistemimizi de yeniliyoruz ama kendi imkanlarımızla yeniliyoruz. Eskiden Kardemir 10 metre uzunluğunda ray üretirdi ama şimdi, unutmadıysam 69 veya 70 metre uzunluğunda ray üretiyor. Bu raylar da artık eskisi gibi değil. Yeni Türkiye'de Marmaray var. Denizin 62 metre derinliğinden böyle bir sistemin kurulacağını kim hayal edebilirdi? Abdülmecit hayal etti, biz de o hayali gerçekleştirdik. Onun biraz daha güneyinden yine tüp geçit yapıyoruz, oradan da otomobiller geçecek. Önümüzdeki yıl sonuna kadar o da bitiyor. Üçüncü bir köprü yapıyoruz, Yavuz Sultan Selim Köprüsü. O köprünün bir başka özelliği var. Bakın, aynı özellikle gitmiyoruz. Birinci köprünün, ikinci köprünün özelliği bunlar birbirine yakındı ama üçüncü köprüde farklılık var. 4 gidiş 4 geliş olacak ortadan da tren gidecek. Şimdi bunlar yeni Türkiye. Çünkü eğer biz muasır medeniyetler seviyesini yakalayacaksak böyle yakalayabiliriz. Özellikle yeni Türkiye'de bizim yerel yönetim anlayışımızı şu başlıkta izah ettik; Büyük medeniyet yolunda insan, demokrasi, şehir. ve bu istikamette çerçeveleyerek yola devam ediyoruz."

"Arkadaş, ne yapacaksın bunu anlat"-

Gerek yerel yönetimlerde gerek kabinede çok farklı projelerin hayata geçirildiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şimdi diğer liderleri takip ediyorum, bunlar lider değil zaten, bunlar genel başkan, lider olamadılar. Lider olmak başka bir şey. Genel başkan olursun. Bunlar dikkat ediyorum ben, çok enteresan, projeyle, planlarla konuşmuyorlar sadece hakaret ediyorlar. ya gerilim siyaseti ya hakaret, siyasetleri bu. Arkadaş, ne yapacaksın bunu anlat ya. Yerel seçim bu şimdi, yerel seçimde o ilde ne yapacaksınız bunu anlatın, yok. Ama benim arkadaşlarım, bakın şimdi mesela Kadir Bey, bizim Kanal İstanbul çılgın projemize muadil kendisi de çılgın proje açıkladı. Unkapanı Köprüsü'nü kaldırmak suretiyle orada Haliç'in altından bir tüp geçitle karşıdan karşıya geçmek. Mesele bu. Senin bir aşkın, bir heyecanın, coşkun var mı? Böyle hakaretle filan bu iş yapılmaz. Ama bizde bu yok biz hizmet ehliyiz."

-"Bunların hepsi hayal..."-

Başbakan Erdoğan, 25 Mart'a yönelik iddialara ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Burada görünen gerçek şu, bunların hepsi hayal. Bu ülkenin ekonomisini sarsmak isteyenler, bunlar bir yanda, biz bir yandayız. Bugüne kadar 12 yıl oldu, bu kalemler aynı şeyi yazdılar, 'bunlar yönetemez, bunların kadrosu yok, bunlar battı, bitti' hep bunları söylediler. Biz geldiğimizde bu ülkenin milli geliri 230 milyar dolardı. 79 senede 230 milyar dolar, 12 senede biz bunun üzerine 590 milyar dolar ilave ettik. Şu anda 820 milyar dolar milli gelirimiz var. Hiçbir zaman mali disiplinden taviz vermedik, aynı kararlılıkla işi götürdük. İstikrar hiçbir zaman asla taviz vermediğimiz bir konu. Güven taviz vermediğimiz bir konu oldu. Şimdi bunlar '25 Mart, 25 Mart' diyerek, bu istikrarı, güveni sarsmanın gayreti içerisindeler. İşte bir tanesi köşe yazarlarından 'bu hafta bir kaos haftası olacak' diyor. Kusura bakmayın belki biraz ağır olacak ama bu gerçekten, bu ülkeye, bu ülkenin insanlarına karşı bir ahlaksızlıktır. Sen bu ülkenin kaosunda kendine hayat mı arıyorsun, böyle bir şeyi nasıl yazarsın?"

Başbakan Erdoğan, bu tür yaklaşımları, ülkenin geleceği, menfaatleri için çok çirkin yaklaşımlar olarak gördüklerini belirterek, "Onlar ne yaparlarsa yapsınlar biz işimizi biliyoruz. Halkımız hiç bu tür şeylere aldırış etmesin. Bugün ayın 25'ydi ne oldu, bir şey oldu mu, yarın 26. Yine bir şey olmayacak, her şey yolunda gidiyor. Bunlar Gezi olaylarıyla da bunu yapmak istediler, başaramadılar. Kırdılar, döktüler yanlarına o kaldı. 17 Aralık'ta, 25 Aralık'ta yine başaramadılar, şimdi de kalktılar 25 Mart'ı ortaya çıkardılar, başaramayacaklar. Türkiye güçlü. Millet bölünmez, Türkiye yenilmez, bizim hedefimiz bu" değerlendirmesinde bulundu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır
    19:16 Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Kılavuz ve Strateji Geliştirme Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, bitkilerle tedavinin bilimsel geçerliliği olan bir yöntem haline geldiğini belirtti. Emine Erdoğan, Türkiye'nin bitkilerle tedavi alanında önemli bir yere sahip olduğunu ve bu alanda yapılan araştırmaların insan hayatına büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır
    19:15 CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, yerel seçim sürecinde bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarına ilişkin, bu iddiaların araştırılacağını ve gerekli disiplin süreçlerinin başlatılacağını söyledi. Yücel ayrıca, İran ve İsrail arasındaki gerilime değinerek Türkiye'nin bu durumda nasıl bir strateji izleyeceğini sordu ve Türkiye'nin Orta Doğu'da gerilimi yükseltecek politikalara karşı olduğunu vurguladı. Ayrıca, emeklilere ekonomik büyümenin yansımamasını eleştiren Yücel, asgari ücretin güncellenmesi gerektiğini belirtti. Yücel, ayrıca Adalet Bakanı'nın yeni anayasa konusunda herkesin mutabık olduğunu söylemesine karşılık, CHP'nin hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye olan bağlılığını vurguladı. Haberde ayrıca, bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarının araştırılacağı ve disiplin sürecinin başlatılacağı ifade edildi.

  • Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti
    19:14 Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Dinar, Edirne'nin gastronomi turizmi için çalışmalar yürütmekteydi. Cenaze törenine birçok kişi katıldı.

  • Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    19:13 Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Festivalde, kuzugöbeği çorbası ikram edildi, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Ayrıca, kuzugöbeği mantarları da satışa çıkarıldı. Festivalin açılış töreninde konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, gelecek yıllarda festivallerin devam edeceğini belirtti. Festival, 21 Nisan'da sona erecek.

  • Sea of Thieves, 40 milyon oyuncuya ulaştı ve PlayStation 5 için çıkacak
    19:10 Sea of Thieves, 40 milyon oyuncuya ulaştı ve PlayStation 5 için çıkacak

    Rare tarafından geliştirilen ve Microsoft Studios tarafından piyasaya sürülen popüler korsanlık oyunu Sea of Thieves, dünyanın dört bir yanından milyonlarca oyuncuya sahip. Oyun, yakın zamanda PlayStation 5 için de çıkacak. Sea of Thieves, 30 Nisan itibariyle PlayStation 5 için piyasaya sürülecek ve oyuncu sayısı daha da artacak. Oyun, Steam'de 39,99 dolar, Xbox Store'da 669 TL ve PlayStation Store'da 999 TL fiyatla satılıyor. Sea of Thieves'in PC sistem gereksinimleri de açıklandı.

  • Turkcell, iletişim teknolojileri sektöründe 30. yılını kutluyor
    19:10 Turkcell, iletişim teknolojileri sektöründe 30. yılını kutluyor

    Turkcell, iletişim teknolojileri sektöründe 30. yılını kutluyor. Turkcell, 30. yıla özel sürpriz GB ve dakika avantajları sunacak. Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, şirketin 30. yılını değerlendirerek, Türkiye'yi bireysel ve kurumsal anlamda dijitalleştirmek için çalışacaklarını belirtti. Turkcell'in 30. yıl kutlamaları, farklı sürprizler ve avantajlar sunacak. Abonelerin paketlerindeki GB ve dakikalar iki katına çıkarken, gençlere yönelik kampanyalar da devam edecek. Yıl boyunca sürecek reklam kampanyasının yüzü ise oyuncu Kerem Bürsin oldu. Turkcell, gelecek stratejisinde yenilikçi teknolojilere odaklanarak ülkemizin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. Turkcell, sadece bireylere değil, kritik altyapılara da hizmet vererek geniş bir etki alanı yaratıyor. Stratejik odak noktaları arasında veri, enerji, siber güvenlik ve yapay zeka yer alıyor.

  • Yeni nesil Citroen C3 Aircross özellikleri ve satış planı
    19:09 Yeni nesil Citroen C3 Aircross özellikleri ve satış planı

    2024 yılında satışa sunulması planlanan yeni nesil Citroen C3 Aircross, tam elektrikli, hibrit ve benzinli olmak üzere 3 farklı versiyonla karşımıza çıkacak. Araç, uzun gövde tasarımıyla dikkat çekiyor ve 7 koltuklu bir opsiyon sunuyor. Citroen'in yeni marka kimliğiyle piyasaya sürülecek olan C3 Aircross, yeni logo ve ön far tasarımıyla öne çıkıyor. Motor özellikleri henüz ayrıntılı olarak açıklanmasa da, 1.2 litre üç silindirli turbo motor ve hibrit motor seçenekleri bekleniyor. Tam elektrikli versiyonun ise 154 beygirlik güç ve 400 km menzil sunması tahmin ediliyor.

  • Yandex, Türkiye'deki işletmelere haritalama çözümleri sunuyor
    19:09 Yandex, Türkiye'deki işletmelere haritalama çözümleri sunuyor

    Yandex, Türkiye'deki işletmelere haritalama, coğrafi konum ve navigasyon çözümlerini Yandex Maps API markasıyla tanıttı. Yandex Maps API, rota planlama, adres yönlendirme, navigasyon ve yer arama gibi hizmetler sunarak e-ticaret platformları, perakende zincirleri, lojistik firmaları ve diğer kuruluşlara fayda sağlıyor. Yandex Maps API'nin Türkiye'de 4 milyon aktif kullanıcısı bulunan Yandex Navigator uygulamasının temelini oluşturduğu belirtiliyor. Yandex Maps API, dünya genelinde 50.000'den fazla şirket tarafından kullanılıyor ve Türkiye'de lisanslama esnekliği ve ücretsiz kullanım seçeneği sunuyor.

  • Masterpass, 9. yıl dönümünü kutluyor: Kullanıcı ve kart sayısı açıklandı
    19:09 Masterpass, 9. yıl dönümünü kutluyor: Kullanıcı ve kart sayısı açıklandı

    Mastercard, Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve dünya geneline ihraç edilen dijital ödeme ve kart saklama çözümü Masterpass'in dokuzuncu yıl dönümünü kutluyor. Masterpass, 2024 itibarıyla 40 milyon kayıtlı tekil kullanıcıya, 70 milyon kayıtlı karta ve 4 binden fazla üye işyerine ulaşmış durumda. Türkiye'nin en büyük dijital ödeme platformu olan Masterpass, ülkedeki e-ticaret ödemelerinin üçte birini işletiyor. Ayrıca, Masterpass'in küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin dijital dönüşümüne destek olduğu ve e-ticaret altyapı sağlayıcılarıyla iş birliği yaparak KOBİ'lerin satın aldıkları e-ticaret paketlerine entegre olduğu belirtiliyor. Masterpass, kullanıcı verilerinin güvenli bir şekilde saklandığı ve yüksek güvenlik önlemleriyle muhafaza edildiği bir platform olarak öne çıkıyor.


Advertisement