Erdoğan: Anayasa Mahkemesinin Kararına Saygı Duymuyorum - Son Dakika
Güncel

Erdoğan: Anayasa Mahkemesinin Kararına Saygı Duymuyorum

Başbakan Erdoğan, Twitter'a dair Anayasa Mahkemesinin verdiği karara uymak zorunda olduklarını belirtirken, "Saygı duymak zorunda değiliz." dedi.

04.04.2014 11:14  Güncelleme: 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Twitter'a dair Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara uymak zorunda olduklarını belirtirken, "Saygı duymak zorunda değiliz" diye konuştu. Partisinin 30 Mart seçimlerinde güvenoyu aldığını belirten Başbakan Erdoğan, bu sonucu "dış politikaya destek" olarak yorumladı. Erken seçim tartışmalarına da Erdoğan, "2015 Haziran ayına kadar seçim yok" diyerek nokta koydu.

Erdoğan, özel uçak "ANA" ile saat 10.00'da Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gitti.

Erdoğan'ı Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve diğer ilgililer uğurladı.

Başbakan Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Bakü'ye gitti.

-"30 MART SEÇİMLERİNDE GÜVENOYU ALDIK"-

Ziyareti öncesinde açıklamalarda bulunan Erdoğan, 30 Mart seçimlerinden güvenoyu aldıklarını söyledi. Erdoğan, "Bu güvenoyu tartışılmazdır. Bir yerel seçim olmasına rağmen aziz milletimiz gerek Büyükşehir, gerek il ilçe, Belde Belediye Başkanlıkları, gerekse Belediye Meclis Üyeliklerinde, partimizi tekrar birinciliğe taşıdı, hem de rekor seviyeye taşıdı. Elbette sandıktan çok sayıda mesaj çıktı. Bunlardan en önemlilerinden biri, dış politikamıza olan destektir. Türkiye'nin barışçı, diyalogdan yana, hakkı ve hukuku savunan dış politikası, milletimizden bir kez daha tam not almıştır. İlk resmi ziyaretimizi, Azerbaycan'a yaparak bizde dış politikamızdaki öncelikleri, tekrardan uygulamış oluyoruz. Kardeş Azerbaycan'a yapacağımız ziyaretle, bölgesel barışa, dayanışmaya, kardeşlik ve dostluğa verdiğimiz önemi tüm dünyaya tekrar gösteriyoruz. Herkesin bilmesini isterim ki! 30 Mart seçimlerinde sadece partimiz, sadece Türkiye değil, esasen bütün bölgemiz kazanmış, barış kazanmış, dayanışma kazanmıştır. Türkiye tarihinden ve kültüründen aldığı güç ile içeride ve dışarıda demokrasiyi, hukuku, temel hak ve özgürlüklerini en güçlü şekilde savunmaya devam edecekti" dedi.

-AZERBAYCAN-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ-

Azerbaycan Ziyaretine de değinen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Elbette Türkiye Azerbaycan ilişkileri açısında önemli bir ziyaret gerçekleştiriyoruz. Ziyaretimiz sırasında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile gerçekleştireceğimiz görüşmelerde, ikili ilişkilerimizi ve iş birliğimizi geliştiren, konuları çeşitli yönleri ile ele alacağız. Ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında, görüş alış verişinde bulunacağız. Türkiye Azerbaycan ilişkileri bugün, istisnai ve örnek alınacak bir nitelik kazanmıştır. Türkiye ve Azerbaycan örnek alınacak stratejik nitelikteki ikili ilişkilerin yanı sıra, Kafkasya ölçeğinde başarılı girişimlere ve projelere imza atıyor. Bu çerçevede Gürcistan'ında katılımı ile hayata geçirdiğimiz Bakü- Tiftis- Ceyhan Boru Hattı, ve Bakü- Tiftis- Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı, stratejik nitelikte refah ve istikrara katkı sağlayan, küresel çapta projelerdir. Azerbaycan doğalgazını ülkemize ve ülkemiz üzerinden, Avrupa'ya taşıyacak olan Trans Anadolu Boru Hattı, projesinin hızlanması için cabamız devam ediyor. Aynı şekilde 29 Ekim 2013'te açılışını yaptığımız Marmaray ile birlikte Pekin'den Londra'ya kesintisiz ulaşımı sağlayacak olan Bakü- Tiftis- Kars Demir yolu hattı ile ilgili çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.

-YUKARI KARABAĞ SORUNU-

Türkiye olarak Güney Kafkasya'daki gelişmeleri de yakından izlediklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, Bölgede kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışın tesis edilmesi yönündeki çalışmalara aktif bir şekilde katkı sağladıklarını, Yukarı Karabağ, itilafının Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği temelinde çözüme kavuşturulması yönündeki çabalarla ilgili görüş alış verişinde bulunacaklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan ayrıca, ziyaretin iki ülke arasında derin tarih, kültür ve dil birliğinden güç alan, dostluk ve kardeşlik ilişiklerini daha da güçlendireceğine vurgu yaptı.

Basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, "Sayın cumhurbaşkanımızın bu konuyu aramızda müzakere ederek karara varırız" kanaatini kendisinin de paylaştığını belirti.

Anadolu Ajansı'nın seçim yayına ilişkin muhalefetin eleştirisine de cevap veren Başbakan Erdoğan, " AA'yı hazmedemeyenler, kendi rekabet alanlarının daralmasından rahatsız olanlardır. Bu birinci derecede paralel yapının rahatsızlığıdır" dedi.

-3 DÖNEM KURALI-

Partisinde uygulanan 3 dönem kuralı konusunda görüşünün değişmediğini anımsatan Başbakan Erdoğan, "3 dönem kuralı ile alakalı olarak, tabandan partimi içinde bu konu da kanaat belirtenler var. Ben bu konuda daha önce kanaatimi belirtim, bu konu biz partinin kuruluşunda tüzüğümüze, bunu uzun istişareler neticesinde koyduğumuz bir konu. İnanıyorum ki bunun Türkiye'de bir karşılığı var. Bundan sonra bu konu ile ilgili karar verecek merci, bazı arkadaşlarım Merkez Karar Yürütme Kurulu diyor ama tüzük tadili ile ilgili konu, Genel Kurulun işidir, bu Olağan üstü Genel Kurulda olur, Olağan Genel Kurulda olur, Genel Kurul tüzük tadiline giderse ancak böyle bir değişiklik olur. Benim kanaatim, 3 dönemden yanadır. 3 dönemle siyasi hayat bitmiyor, 3 dönemden sonra 1 dönem ara, ondan sonrada devam etme şansı herkes için söz konusu" şeklinde konuştu.

-ERGENEKON GEREKÇELİ KARARIN AÇIKLANMASI-

"Ergenekon davasında mahkemenin gerekçeli kararı sonrası sizde karşı dava açacak mısınız?" yönündeki soruya Başbakan Erdoğan, "16 bin sayfa dosya, şu anda ilgili arkadaşlarım bunun üzerinde çalışma yapıyor. Bu çalışmadan sonra, gerek merhum Ecevit, gerekse bizim dönemle alakalı neler ver? Neler yok? Onları görme ve değerlendirme fırsatı bulacağız. Şu an böyle bir şeyi görme fırsatı bulamadım. Tel fırsat buldum Yavuz Sultan Selim Köprüsünü inceledim" dedi.

-TWİTTER'A İLİŞKİN ANAYASA MAHKEMESİ KARARI-

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği Twitter kararını uymak zorunda olduklarını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Karara uymak zorundayız ve uyduk ama saygı duymak zorunda değiliz. Bu karara saygı da duymuyorum. Alınmış olan bu karar, birinci mahkemelere müracaat edilmeden hukuk yolları tüketilmeden, Anayasa Mahkemesine götürülmüştür. Bir kere hukuk olarak Anayasa Mahkemesi bunu 'ret' etmelidir. İkincisi özgürlükler yaklaşımını, doğru bulmuyorum. Zira bu bir şirkettir, ve bu ticari şirketin ortada bir ürünü vardır. Ticari şirket sadece Twitter değil Youtube da ticari şirkettir Facebook da ticari şirkettir ve bunun ürününü alıp almamak herkesin serbest tasarrufundadır.

-"BUNUN ÖZGÜRLÜKLE ALAKASI YOK"-

Bunun özgürlükle alakası yok. Böyle bir konuda özgürlük noktasında, temel haklar noktasında şuanda Anayasa Mahkemesi'nde bekleyen dosyalar varken 2 gün içerisinde, Anayasa Mahkemesinin birincil mahkemelere başvuru yapılmadan direkt, kendilerine başvurulmak suretiyle böyle bir kararı almasını ben 'milli' bulmuyorum. Milli bulmamanın yanında Amerikalı bir şirketin böyle bir ürününün savunması yapılırken, öbür tarafta bizim milli, ahlaki, her türlü değerlerimiz bir tarafa konuluyor. Bu Ülkenin Başbakanına hakaretten tutun, bakanlara hakarete varıncaya kadar her şey ortada buna yönelik atılan bir adım var. Burada iki gün içerisinde alınan bir karar var. Bu konuyla ilgili özellikle, mahkemelerin bu dosyalarla ilgili vermiş olduğu karar var. Bu kararların hiç birini göz önüne almıyorsunuz. Ve böyle bir kararı alıyorsunuz. İster istemez farklı düşünmek zorunda kalıyoruz. Ha nedir, Anayasa Mahkemesinin verdiği karara uyma zorunluluğu olduğu için uyarız ama saygı duymuyorum. Bu sadece bir yasaya uymaktır. Burada bir hukuki uygulama yok. Bir yasal uygulamayı, maalesef usulü de ters olarak ortaya koymuşlardır. Ben bunu milletimin takdirine bırakıyorum. Bu karar alınırken, ne Amerika, ne Fransa, ne İngiltere, ne İspanya da bu konuyla ilgili alınan kararlar, göz önüne alınmamıştır."

-SEÇİMLERE YAPILAN İTİRAZLAR-

30 Mart seçimlerinin ardından gelen itirazlar hakkında da konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, "İstanbul'da yaklaşık 700 bin oy farkı var. 'İstanbul'a itiraz edip buradan bir şey çıkarabilir miyiz?' diyorlar. Ankara'da 30 bine yakın oy farkı var. 'Acaba buradan bir şey çıkartabilir miyiz?' Samimi olarak dürüst olarak itirazlarını yapabilirsiniz. Fakat eylemler niye, ahlakı olmayan ifadelerle oralarda böyle Molotof, havai fişek bunlarla niye. Gelirsiniz, müracaatınızı siyasi parti olarak ilçe seçim kuruluna yaparsınız. Bizim denediğimiz yol budur, biz bunu yapıyoruz, sen de bunu dene, ondan sonra da çıkacak sonuca saygı duy. Bunlarda bu yok, Şanlıurfa'da olan olaylar, silah tehditleri, ve bunlar akıl almaz işler, böyle seçim olur mu? Bunlar bildikleri yerde aldıkları yerleri kaybetmeye gelemiyor, tekrar silahlarla, geri almanın mücadelesini veriyor. Ceylanpınar'da yaşanan bu, Birecik'te yaşanan bu, Viranşehir'de yaşanan bu. Samimi olacaksın dürüst olacaksın."

Eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın partiden ihraç edilip edilmeyeceği yönündeki bir soruya ise Erdoğan, "Arkadaşımızı bu tür, montaj bu tür dublaj olaylarını yapanlardan daha iyi tanıyoruz" diyerek cevap verdi.

-ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI-

Başbakan Erdoğan, erken seçim tartışmalarına da son noktayı koydu. Erdoğan, "Genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin birleştirilmesi mümkün değil. Zaten Cumhurbaşkanlığı seçim takvimi açıklanmıştır. Erken seçim konusunda partimizin ilke kararı vardır. Biz Türkiye'de normalleşmeden yana olduk. İstikrar buradadır. Çok Partili dönemde, 16 ayda bir seçim olmuştu. 16 ayda bir seçim olan ülkede istikrar olur mu? bu ülkeye yatırımcı gelmez.Erken seçim asla. 2015 Hazirana kadar bu ülkede seçim yok" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Erdoğan: Anayasa Mahkemesinin Kararına Saygı Duymuyorum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement