Başbakan Erdoğan: Bugüne Kadar Gelmiş Cumhurbaşkanlarının Hangisi Tarafsızdı? - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan: Bugüne Kadar Gelmiş Cumhurbaşkanlarının Hangisi Tarafsızdı?

AK Parti'nin Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugünlerde ne diyorlar?

08.07.2014 20:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti'nin Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugünlerde ne diyorlar? "Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı' diyorlar. "Cumhurbaşkanı siyasetin dışında olmalı' diyorlar. Niye? Cumhurbaşkanı bu cumhurun, bu milletin başkanı değil mi? Cumhurbaşkanı ayrı, cumhur yani halk ayrı olabilir mi? Devlet ayrı, millet ayrı olabilir mi? Cumhuriyet ile cumhurun arasında mesafe olabilir mi? Allah aşkına Denizli'den soruyorum, bugüne kadar gelmiş cumhurbaşkanlarının hangisi tarafsızdı? Hangisi siyasetin dışındaydı? Hepsi siyasetin üzerindeydi. Hepsinin de bir siyaseti vardı. Hepsinin de bir tarafı vardı" dedi.

Başbakan Erdoğan, Özay Gönlüm Meydanı'nda vatandaşlara hitap etti. Ramazan'ın Denizliler için hayırlı ve mübarek olmasını dileyen Erdoğan, tutulan oruçların Hak katında kabul olmasını diledi.

En son 1 Mart'ta Denizli'ye geldiğini kaydeden Erdoğan, Denizli'de tarihi bir miting gerçekleştirdiğini belirtti. Denizli'nin milli iradeye ve sandığa sahip çıktığını kaydeden Erdoğan, "Bir kez daha sandıkta tarih yazdı" diye konuştu.

-" "VER, ÖL' DİYEN HÜKÜMETLER VARDI ŞİMDİ "AL' DİYEN HÜKÜMET VAR"-

12 yıldır hem Denizli'yi hem de diğer 80 vilayeti büyütmenin mücadelesini verdiklerini dile getiren Erdoğan, 12 yılda Türkiye'yi, şehirleri, ilçeleri, köyleri değiştirdiklerini kaydetti.

Çok önemli reformlar yaptıklarını anlatan Erdoğan, "Çetelerle mücadele ettik, çetelerin hakimiyetine son verdik. Vesayetle mücadele ettik, vesayetlerin hepsine son verdik. Yasaklarla, yolsuzlukla, yoksullukla mücadele ettik. Hamdolsun çok büyük mesafeler kat ettik. Şu anda ekonomisiyle büyük bir Türkiye var. Şu anda dış politikasıyla bölgesinde aktif bir Türkiye var. Bayrağıyla, devletiyle, milletiyle daha onurlu, daha onurlu, daha gururlu bir Türkiye var. Bugün grup toplantısında da söyledim geçmişte sürekli "ver, öl' diyen hükümetler vardı, ama şimdi 'al' diyen hükümet var. Farkımız bu" dedi.

Geçtiğimiz aylarda Almanya'nın Köln kentine, Avusturya'nın Viyana ve Fransa'nın Lion şehirlerindeki Türk vatandaşlarıyla buluştuklarını kaydeden Erdoğan, oradaki vatandaşların büyüyen, yeni Türkiye'yle gurur duyduğunu, büyük bir ülkenin vatandaşı olmanın haklı gururunu yaşadığını anlattı.

-"YENİ ANAYASA YAPMAK İÇİN MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

Darbenin izlerinin hal silinmediğini kaydeden Erdoğan, bunun en önemli unsurunun Anayasa olduğunu vurguladı. Darbe ürünü Anayasaları değiştirmek için çok mücadele ettiklerini kaydeden Erdoğan, "Anayasanın birçok maddesini de değiştirdik. Ama yeni bir Anayasa yapmak mümkün olmadı. Muhalefet buna izin vermedi. Yine de eski Türkiye'nin anayasasını değiştirip, yeni Türkiye'ye yakışan, demokratik bir ülkeye yakışan, dünyanın en büyük 17. ekonomisine yakışan bir anayasayı yapmak için mücadelemiz sürecek" dedi.

Eski Türkiye'den bugüne gelen bir başka sorun olduğuna da işaret eden Erdoğan, "Muhalefet sorunu. Türkiye değişirken, Türkiye dönüşürken maalesef muhalefet değişemedi, dönüşemedi. Yeni ve büyük Türkiye'ye uyum sağlayamadı. Ekonomisiyle, demokrasisiyle, dış politikasıyla büyük bir Türkiye'nin maalesef büyük düşünen, vizyonu olan, ufku olan bir muhalefet olmadı, oluşamadı" diye konuştu.

-"BENİM ALDIĞIM EDEP DERSİ SANA AYNI DİLLE CEVAP VERMEYE MÜSAADE ETMEZ"-

Muhalefet partilerini eleştiren Erdoğan, "Bunları arazide görüyor musunuz, niye yoklar? Neredeler? Adeta saklambaç oynuyorlar. 30 Mart'tan sonra kendilerine bir çatı aradılar. Gittiler o çatının altına saklandılar. Hiçbir yerde yoklar. Ankara'da mahkeme kapılarını aşındırarak oradan oraya dilekçe vererek basın toplantısı yaparak hakaret üreterek işi idare etmeye çalışıyorlar. Anamuhalefetin genel müdürü bugün yine bana küfürler yağdırdı. Ey Kılıçdaroğlu, benim aldığım edep dersi sana aynı dille cevap vermeye müsaade etmez. Biz siyaseti böyle öğrendik, siyaseti de böyle yaptık. Böyle yaptığımız için de milletimiz 8 seçimdir bizi iktidardan indirmiyor ve sürekli büyütüyor. Biz biliyoruz ki kem söz, sahibine aittir. Bunlar Gezi'de de aynı şeyi yaptılar. Varsın yapsınlar. Ama biz sahibine sığındık" dedi.

Kendisini dinleyen vatandaşların "Dik dur eğilme, bu millet seninle" sloganları üzerine, "Hiç endişe etmeyin. Dik duracağız, dikleşmeyeceğiz. Biz sadece rükuda eğiliriz. Başka asla. Bizde kula kulluk yok. Sadece Hakk'a kulluk var, bunu böyle biliniz. Zaten kuka kul olanlarla yolumuz ayrılıyor. Hakk'a kul olanlarla beraber bu yolda yürüyoruz. Onun için bütün bunların karşısında yeni Türkiye'yi, büyük Türkiye'yi özleyen hayal eden ve bunu gerçekleştiren bir AK Parti var. AK Parti bir vizyon partisidir. AK Parti ufku olan bir partidir" şeklinde konuştu.

-"SİZİN İÇİN KOŞACAĞIM, KOŞTURACAĞIM"-

"Erdoğan, büyük imkanlarla bu yarışa girdi" sözlerini değerlendiren Erdoğan, "Şu anda basın toplantısı yaptılar, 5 parti bir araya geldiler. 5 parti bir aday çıkardılar, öyle mi? Şu anda bütün medya gruplarıyla, kendi yandaşlarıyla bir araya geldiler. Mesele bu. Biz de milletimizle yola çıktık" ifadelerini kullandı.

Eski Türkiye'den kalma bir sorunun daha ortadan kalktığını anlatan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"10 Ağustos'ta cumhurbaşkanını artık millet seçiyor, millet tayin ediyor. Bugünlerde ne diyorlar? "Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı' diyorlar. "Cumhurbaşkanı siyasetin dışında olmalı' diyorlar. Niye? Cumhurbaşkanı bu cumhurun, bu milletin başkanı değil mi? Cumhurbaşkanı ayrı, cumhur yani halk ayrı olabilir mi? Devlet ayrı, millet ayrı olabilir mi? Cumhuriyet ile cumhurun arasında mesafe olabilir mi? Allah aşkına Denizli'den soruyorum, bugüne kadar gelmiş cumhurbaşkanlarının hangisi tarafsızdı? Hangisi siyasetin dışındaydı? Hepsi siyasetin üzerindeydi. Hepsinin de bir siyaseti vardı. Hepsinin de bir tarafı vardı. Kimileri milletin tarafını tuttular, milletin siyasetine tabi oldular. Kimileri de devletin tarafında oldular, vesayet siyasetine tabi oldular. Hiç kimse kusura bakmasın. Tarafsızlık adı altında siyaset üstü olmak, siyaset üstü olmak adı altında, devletin tarafını, statükonun, vesayetin tarafını tutacak değiliz. Bizim tarafımız bellidir. Biz milletin tarafıyız, biz milletin tarafıyız. Biz milletin hizmetkarıyız. Cumhurbaşkanı statükonun bekçisi değildir. Cumhurbaşkanı vesayetin koruyucusu değildir. Cumhurbaşkanı, devletle milleti kucaklaştıran devletinin milletinin, vatanının hizmetkarıdır. Eğer sizler destek verirseniz oy verirseniz bizi bu göreve tayin ederseniz, sizin tarafınızda olacak, milletin tarafında olacak, yine milletim için ülkem için koşacak ve koşturacağım."

-"BU ÜLKEDE KUŞ UÇSA CUMHURBAŞKANININ BUNDAN HABERİ OLACAK"-

Bir cumhurbaşkanı adayına "karayollarına ne yapacaksınız?" diye sorulduğunu kaydeden Erdoğan, o adayın "o benim işim değil" dediğini kaydetti. Erdoğan, "Siyasetin insan yönetme sanatı olduğunu, insana hizmetkar olma sanatı olduğunu bilmeyenden cumhurbaşkanı olmaz" derken, Anayasa'da cumhurbaşkanının tanımı arasında "yürütmenin başı" ifadesinin de yer aldığını anlattı. Erdoğan bunan anlamını, "Bu ülkede kuş uçsa cumhurbaşkanının bundan haberi olacak" sözleriyle tanımladı.

Kendisinin koşacağını söyleyen Erdoğan, suyla da ilgileneceklerini, yolla da ilgileneceklerini belirterek, "Yavuz Sultan Selim Köprüsünün bitirilmesiyle de ilgileneceğiz" dedi.

12 yıl boyunca yaptıkları hiçbir eser ve hizmetin yarım kalmayacağını anlatan Erdoğan, "Biz cumhurbaşkanlığı makamını bir dinlenme makamı olarak görmüyoruz. Orası istirahat makamı değil. Hizmet makamı. Türkiye'nin ekonomi politikalarında, dış politikasında, demokratikleşme adımlarında, Avrupa Birliği adaylık sürecinde hiçbir değişiklik olmayacak. Tam aksine seçilmiş bir cumhurbaşkanı, seçilmiş bir başbakan uyum içinde Türkiye'yi inşallah şaha kaldıracağız" diye konuştu.

-"CUMHURUN BAŞKANI MİLLETE HİZMET YOLUNDA TERLEMELİ, KOŞMALI"-

Denizli'ye 12 yıldır her alanda çok büyük yatırımlar yaptıklarını kaydeden Erdoğan, "Size söz veriyorum, cumhurbaşkanlığı görevim boyunca Denizli'deki tüm yatırımların, tüm hizmetlerin takipçisi olacağım. Denizli'deki hiçbir yatırım hiçbir hizmet yarım yarım kalmayacak. Hiçbir yatırım, hiçbir proje, hiçbir eser atıl kalmayacak. Cumhurun başkanı millete hizmet yolunda terlemeli, koşmalı, hizmet üretmeli. Bizim hizmet davamız hiç bitmeyecek" dedi.

Hükümetleri döneminde yapılan ekonomik icraatları anlatan Erdoğan, "Faizle inim inim inim inlettiler vatandaşımı, şimdi düşürdük. Onu soruyorum diyorum ki, "Amerika yüzde 1 faizle bu işi yapıyor da, Japonya 0'la yapıyor da, İsrail 1-22yle yapıyor da, biz niye düşürmüyoruz aşağıya?' Burada sıkıntımız var ama aşacağız. Bunu da aşacağız inşallah. Çünkü biz faizi yatırımların karşısındaki en büyük engel olarak görüyoruz. Eğer faiz düşük olursa, yatırımlar artacaktır. Yatırımlar arttıkça istihdam artacaktır. İstihdam arttıkça, işsizlik yavaş yavaş azalacaktır. bunun karşısında da üretim artacaktır. Büyüyen Türkiye böyle olacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin ekonomisinin güçlü olması nedeniyle Gezi olaylarında, 17 ve 25 Aralık olaylarında sorunlar yaşanacağını kaydeden Erdoğan, "Bizi duman ederlerdi. Allah'ın izniyle bir şey yapamadılar. Kendileri kaybettiler. Rezil oldular ve daha da rezil olacaklar. Paralel yapıyla mücadele yeni dönemde çok daha güçlü, çok daha kararlı devam edecektir" diye konuştu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan: Bugüne Kadar Gelmiş Cumhurbaşkanlarının Hangisi Tarafsızdı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü Yüzücülerinin Yeni Hedefi Bölge ve Türkiye Şampiyonaları
    10:42 Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü Yüzücülerinin Yeni Hedefi Bölge ve Türkiye Şampiyonaları

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde düzenlenen yüzme yarışlarında başarılı olan Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü yüzücülerinin yeni hedefi bölge ve Türkiye Şampiyonaları oldu. Kulüp, birçok barajı ve elemeyi geçerek 2024 Aralık ayında yapılacak Türkiye Şampiyonası'na katılmayı garantiledi. Ayrıca, bazı sporcular bölge müsabakalarına ve milli takım seçme yarışlarına katılmaya hak kazandı.

  • Denizli'de İki Katlı Binanın Çatı Katında Yangın
    10:39 Denizli'de İki Katlı Binanın Çatı Katında Yangın

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bulunan bir iki katlı binanın çatı katında çıkan yangın, maddi hasara neden oldu. Yangın, çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine itfaiye, sağlık ve polis ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, çıkış nedeni yapılacak incelemeler sonucunda belirlenecek.

  • Kars'ta Gözlük Kabına Saklanan Uyuşturucu Daxo'ya Takıldı
    10:39 Kars'ta Gözlük Kabına Saklanan Uyuşturucu Daxo'ya Takıldı

    Kars Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen operasyonda, bir otomobilde yapılan aramada gözlük kabının içerisine gizlenmiş 97,2 gram metamfetamin ele geçirildi. Şüpheli T.B. gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • Afşin Belediyesi Kaldırım İşgallerine Son Verecek
    10:38 Afşin Belediyesi Kaldırım İşgallerine Son Verecek

    Kahramanmaraş'ın Afşin Belediyesi, esnafların kaldırıma bıraktıkları eşyaların kaldırılması için 1 Mayıs 2024 tarihine kadar süre verdi. Yeni yönetmelik ile kaldırımların rahat kullanılması ve esnafın ürünlerini sergilemesi amaçlanıyor.


Advertisement