Başbakan Erdoğan Erdoğan: Karabağ Konusunda Taviz Vermeyiz - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan Erdoğan: Karabağ Konusunda Taviz Vermeyiz

Azerbaycan'a günübirlik bir çalışma ziyareti gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

04.04.2014 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan'a günübirlik bir çalışma ziyareti gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye-Azerbaycan arasındaki ikili ilişkileri ve işbirliğinin yanı sıra, iki ülkenin ortak ilgi alanına giren uluslararası ve bölgesel gelişmelerin ele alındığı görüşmelerin ardından kameralar karşısına geçen iki lider birlik beraberlik mesajları verdi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, siyasi sahnede müttefik olduklarını kaydetti ve ktisadi alanda büyük projelere imza attıklarını söyledi.

Azerbaycan ve Türkiye'yi birleştiren enerji projeleri olduğunu anımsatan Aliyev, "Bakü-Tiftis- Ceyhan, Petrol Boru hattı ve Bakü- Tiftis- Erzurum Doğal Gaz projelerinin dünya çapında projeler olduğuna vurgu yaptı. TANAP projesinin de Dünyanın enerji haritasını değiştirdiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, "30 Mart yerel seçimlerinin ardından ananevi bir durum arz eden bu ziyaretlerden ilkini kardeş Azerbaycan'a gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyim. Bugün Azerbaycan Türkiye arasındaki ikili ilişkileri bölgesel konuları ele almak suretiyle, bir değerlendirme yapma fırsatı bulduk" dedi.

-TANAP PROJESİ-

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) ilişkin açıklamalarda da bulunan Başbakan Erdoğan, "Kamulaştırma çalışmalarına yönelik Bakanlar Burulu kararımız çıkmış bulunuyor. Önümüzdeki aylar içerisinde adımlar atılacak. 2018 hedefini de TANAP'ta yakaladığımız zaman inanıyorum ki bu uluslararası proje, aramızdaki, kardeşliğimizi çok ama çok güçlendirecektir. Bakü-Tiftis-Ceyhan, Petrol Boru hattı projesi, Bakü- Tiftis- Kars Demir Yolu meselesi, Erzurum Şah Deniz Projesi, bütün bunlar gerçekten Azerbaycan ve Türkiye arasındaki bağların güçlü olduğunu göstere e önemli, yatırımlardır. Bizim aramızda siyasi, askeri, kültürel, ekonomik, ticari ve bütün, alanlardaki birliktelik dayanışma, bizim kardeşliğimizi nereye vardığını gösteren en güzel göstergelerdir. Doğal gaz konusunda atmakta olduğumuz yatırımlar, daha önce PETKİM'de başlayan süreç, PETKİM'deki yeni yatırımlar, bu konunun ne kadar önem arz ettiğini, ifade ediyor. Bizim bu dayanışmamız, bu kardeşliğimiz bunda sonraki süreçte aynı kararlılıkla deva edecektir" dedi.

-"DAĞLIK KARABAĞ SORUNU"-

Dağlık Karabağ sorununa da değinen Başbakan Erdoğan, "Dağlık Karabağ konusunda, bizler bugüne kadar nasıl bir kararlılık tutum içindeysek, bundan sonrada aynı kararlı tutum içinde olmaya devam edeceğiz, buradan taviz vermemiz asla söz konusu değildir. Bunun özellikle bilinmesini istiyorum" dedi.

Gülen Cemaati ve TANAP Projesine ilişkin bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, "Ülkelerimizde her hangi bir sıkıntı bu sıkıntı ülkelerimizi gerçekten rahatsız ediyorsa bunları aramızda değerlendiririz. TANAP projesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı ile kamulaştırma süreci başlamıştır. Şunda, devam ediyor. Yetiştire bilirsek, bu yıl sonunda atabilirsek atarız. Bizim bütün derdimiz bir an önce dozerler çalışma başlasın, bir an önce de TANAP'in güzergahı ortaya çıkmış olur" diye konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de Gülen okullarına yönelik üzerine de iki ülke ilişkilerine zerre kadar zarar verebilecek adımı kabul etmeyeceklerini ve buna imkan vermeyeceklerini söyledi.

-"BİZİM TEK BAĞLANTIMIZ MİLLETLE"-

Azerbaycanlı biz gazetecinin AK Parti'nin Nur Cemaati ile bağlantısını sorması üzerine de Erdoğan, "Bizim öyle bir bağlantımız söz konusu değil, bizim tek bağlantımız milletle. Milletle bağlantımız iyi olduğu için yüzde 46 oy alarak bu seçimde adeta güvenoyu aldık. Biz halkımızın içinde her hangi bir ayrıma fırsat vermeyiz. Türkiye'nin hemen hemen her ilinde Belediye Başkanı çıkaran Tek Parti biziz, Bunun yanında 7 bölgemiz vardır, 7 bölgenin 6'sında birinci partiyiz. Diğer bölgede de başabaşız. Halkın genelini biz kucaklıyoruz. Kimisi ırkçılık yapıyor. Kimisi bölgecilik yapıyor. Bizde bu yok. Biz 77 milyonun partisiyiz, 780 milyon metrekarenin partisiyiz. Bizim dört temel ilkemiz var. Tek Millet tek bayrak, tek millet tek devlet"dedi.

Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti için geldiği Bakü'den, özel uçak "ANA" ile TSİ 16.30'da ayrıldı.

Başbakan Erdoğan'ı, Haydar Aliyev Havalimanı'nda, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov ile diğer yetkililer uğurladı.

Erdoğan'a ziyaretinde eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve milletvekilleri de Azerbaycan'dan ayrıldı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan Erdoğan: Karabağ Konusunda Taviz Vermeyiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement