Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Seçilmesinin Avrupa Yansımaları - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Seçilmesinin Avrupa Yansımaları

Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan'a Avrupa'nın dört bir yanından tebrik mesajı geldi Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi, bütün Avrupa basınında geniş yer aldı.

13.08.2014 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla Avrupa'nın birçok ülkesinden kutlama mesajı geldi.

Avrupa Birliği (AB) üyeleri adına ortak bir açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Erdoğan'ı kutlayarak işbirliğini artırma dileklerini dile getirdi.

Türkiye'nin "müzakere sürecinde olan bir aday ülke, bir komşu, önemli bir ticaret ortağı, dış politika müttefiki olarak AB açısından kilit öneme sahip bir ortak" olduğu belirtilen açıklamada, "Tüm bu alanlarda işbirliğimizi artırmak için sabırsızlanıyoruz" denildi.

Erdoğan'ın balkon konuşmasına da atıf yapılan açıklamada, "Yeni pozisyonunuzun gerektirdiği uzlaştırıcı rolü sürdüreceğinize ve Türk toplumunun tüm topluluklarını, inançlarını, hassasiyetlerini, düşüncelerini ve yaşam tarzlarını kapsamaya çalışacağınıza güveniyoruz"  ifadeleri kullanıldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Erdoğan'a gönderdiği tebrik mesajında, "Ülkelerimiz arasındaki dostça ilişkileri sizinle beraber tüm vatandaşların yararına sürdürmek ve derinleştirmek benim özel isteğim" değerlendirmesinde bulundu.

Merkel'in yanı sıra Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck de Erdoğan'a tebrik mesajı gönderdi. Gauck, cumhurbaşkanlığının internet sayfasında yayımlanan tebrik mesajında, "Almanya ve Türkiye ekonomik, kültürel ve insani alanlarda birbiriyle yakından bağlantılarda bulunuyor" ifadelerine yer verdi.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Erdoğan'a gönderdiği mesajında, İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkinin tarihi köklerine dikkat çekerek, "İtalya, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecini her zaman kararlı bir şekilde desteklemektedir. İnanıyorum ki, bu yaklaşım İtalya'nın AB Dönem Başkanlığı'nı yürüttüğü süre zarfında da kendini gösterecek ve büyük bir atılım yapacaktır" ifadelerini kullandı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Erdoğan'a gönderdiği telgrafta, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak yeni görevinde, İspanya ve Türkiye arasındaki mevcut bağların çok daha kuvvetleneceğine inandığını ifade etti. Rajoy, "Eminim ki, yeni sorumluluğunuzla tüm çabalarınız ve heyecanınız, başta İspanya-Türkiye olmak üzere Türkiye ile AB arasındaki bağları çok daha kuvvetlendirecektir" ifadesini kullandı.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, kutlama mesajında, "Kosova Cumhuriyeti, sizin, hükümetinizin ve Türk halkının Kosova'nın bağımsızlığında oynadığı rolü, ekonomik ve demokratik anlamdaki gelişmesine verdiği desteği her zaman hatırlayacaktır" ifadesini kullandı.

"En iyi seçimi yapan Türk halkı"

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, AA'ya yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan ve "en iyi seçimi yapan" Türk halkını tebrik ettiğini söyledi. İzzetbegoviç, "Erdoğan liderliğindeki hükümet, dünyada ekonomik kriz yaşanırken büyük ekonomik başarılara imza atmış, uzun yıllar sonra Türkiye'yi siyasi anlamda hak ettiği yere getirmiştir" diye konuştu.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de tebrik mesajında, "Biz devlet yöneticilerinin, temel demokratik hak olan vatandaşların özgür iradesini ifade etmelerinin garantisi ve savunucusu olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ise yazılı açıklamasında, Erdoğan'ın liderliği süresince iki ülke ilişkilerinin uluslararası hukuk ilkeleri temelinde iki halkın yararına daha da geliştirilmesi dileğinde bulundu. Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras da Erdoğan'ı telefonla arayarak tebrik etti.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov,  Türk halkının cumhurbaşkanlığı görevi için Başbakan Erdoğan'a güvenoyu verdiği haberini büyük bir mutlulukla karşıladığını belirterek, "Şahsım ve vatandaşlarım adına, cumhurbaşkanı seçilmenizden dolayı sizi tebrik eder, büyük sorumluluk isteyen bu görevi başarıyla yerine getirmenizi dilerim" ifadesini kullandı.

İvanov, AB ve NATO üyelik sürecinde Makedonya'ya verdiği karşılıksız destek için Türkiye'ye teşekkür ederek, bu desteğin gelecekte de devam edeceğine inandıklarını kaydetti.

Avrupa basını yoğun ilgi gösterdi

İngiliz yayın kurumu BBC Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı konuşmadan bölümler yayınlayarak, "Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'ndeki balkondan binlerce destekçisine zaferin sadece kendisine oy verenlerin değil, tüm Türklerin olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.

Sky haber kanalı ise Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilerek, en az 5 yıl daha Türk siyasetinde yer alacağını vurguladı. Başbakan Erdoğan'ın "Bugün bir kez daha demokrasi kazandı" sözlerini hatırlatan Sky, Başbakan'ın birlik mesajı verdiğini kaydetti.

Financial Times gazetesi, birinci sayfasından duyurduğu haberde, "Erdoğan, cumhurbaşkanlığı yarışında zaferini ilan ederken, Türkiye için dönüm noktası" başlığını kullandı.

Erdoğan'ın balkon konuşmasında, eski husumetleri geride bırakarak yeni bir anayasa çağrısı yaptığı belirtilen haberde, Erdoğan'ın seçim sonuçlarını "Yeni Türkiye'nin başlangıcı" olarak nitelediği kaydedildi.

Times gazetesindeki haberde ise cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarının Erdoğan'a "bu zamana kadar eşi görülmemiş bir güç" kazandırdığı belirtilerek, "Türkiye dün ilk kez doğrudan oy seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ı seçti. Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk'ten beri en güçlü ve dönüşümcü lider olarak tarihe damgasını vurdu" ifadeleri kullanıldı.

Guardian gazetesi, "Erdoğan cumhurbaşkanlığına değişim getirecek" başlığını kullanırken Daily Telegraph gazetesinin "Tarihi seçim Erdoğan'a Türkiye'de daha fazla yetki verdi" başlıklı haberinde, seçim sonuçlarının "Erdoğan'ın ülkeyi dönüştürme konusundaki tutkulu planlarının ilk basamağı" olduğu yorumu yapıldı.

Almanya'nın önde gelen gazeteleri arasında yer alan Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin manşetinde yer alan haberde, "Erdoğan, Türkiye Cumhurbaşkanı seçildi" başlığı kullanıldı. Gazete haberinde, ülke tarihinde ilk kez halkın cumhurbaşkanını seçtiği ve Erdoğan'ın daha ilk turda seçimleri kazanarak rakiplerini yendiği kaydedildi.

Süddeutsche Zeitung gazetesinin manşetindeki  "Erdoğan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı oldu" başlıklı haberde, AK Parti döneminde ekonomide yaşanan gelişmelere dikkat çekilerek, 2002 yılında Erdoğan başkanlığında iktidara gelen AK Parti'nin ülkede kişi başına düşen milli geliri üç kat artırdığı ve birçok ekonomik başarıya imza attığı vurgulandı.

Die Welt gazetesinin ilk sayfasında yer alan haberde,  Erdoğan'ın zafer yaşadığı, Türkiye tarihinde ilk kez halkın cumhurbaşkanını doğrudan seçtiğine yer verildi.

Bild gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasını kısa bir haberle duyurdu.

Fransa'nın sol eğilimli gazetesi Le Monde gazetesinin sürmanşetinde yer alan haberde, Erdoğan'ın sandıktan zaferle çıkmasının beklendiği ancak "aldığı oy oranına rağmen hala Türkiye'de toplumun bir kesiminin kendisine şiddetle karşı çıktığı" belirtildi.

Le Figaro gazetesindeki, "Erdoğan, ilk turda seçildi" başlıklı haberde, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun beklentileri karşılayamadığı, Selahattin Demirtaş'ın da yaklaşık yüzde 10 oy alarak partisini Türkiye'de her kesimin kabul edeceği bir konuma taşıdığı kaydedildi.

Le Parisien'deki "Erdoğan, Türkiye'nin kutsal cumhurbaşkanı" başlıklı haberde ise Başbakan Erdoğan'ın halktan en az üç çocuk yapmalarını istediği hatırlatılarak, Erdoğan'ın toplumu giderek muhafazakar bir kılıfın içine sokmaya çalıştığı iddia edildi.

- "Erdoğan'ın zaferi, Ankara'nın sultanı"

Başbakan Erdoğan'ın seçim zaferi İtalyan basınında da geniş yer buldu. Ülkenin ana akım gazetelerinden La Repubblica'da yer alan haberde, "Erdoğan'ın zaferi, Ankara'nın sultanı" başlığı kullanıldı.

Başbakan Erdoğan'ın yönetimde olduğu ilk dönemde çok net şekilde reformist bir yol izlediği hatırlatılan haberde, Türkiye'nin dünyayı şaşırtacak şekilde değiştiği, ekonomik büyüme rakamlarının hızla yükseldiği belirtildi.

Corriere della Sera, "Türkiye'de Erdoğan için bir halk oylaması" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın seçimi ilk turda kazanmasının ardından başkanlık sistemine geçişin yolunun başlayabileceği ifade edildi.

La Stampa gazetesinde de Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazandığı ama bunun seçim öncesi anketlerde ve tahminlerde öngörüldüğü gibi olmadığı kaydedildi.

Il Giornale gazetesi "Erdoğan yine kazandı" başlıklı haberinde Erdoğan'ın yıllardır popülaritesini korumayı başardığını belirtti.

Avusturya devlet televizyonu ORF'de yayınlanan haberde, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birinci turda mutlak çoğunluğu sağlayarak cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı" ifadeleri kullanıldı.

Heute gazetesindeki haberde de  Erdoğan'ın "Yeni bir dönem başlayacak" sözleri hatırlatılarak "Erdoğan 70 milyon Türk'ün devlet başkanı olacak" yorumunda bulunuldu.

Der Standard gazetesi ise "Türk siyasetinin rekortmeni yine başardı. Erdoğan açık ara ile kazandı" ifadelerine yer verdi.

İsviçre basını

Basler Zeitung gazetesi, Erdoğan'ın kazandığı zaferin ardından yaptığı konuşmada, geçmişin kavgalarını geçmişte bırakarak, "yeni bir dönem" istediğini aktardı.

Blick gazetesi ise Erdoğan'ın seçim sonucunun belli olmasının ardından, Osmanlı padişahlarının tahta çıkmadan önce yaptıkları gibi tarihi Eyüp Sultan Camisi'ne giderek dua ettiğini anımsatarak, Erdoğan'ın daha çok mütedeyyin halk tarafından desteklendiğine dikkati çekti.

Le Temps gazetesi ise Erdoğan'ın Türkiye'deki gücünü sağlamlaştırdığını bildirdi. Gazete, Erdoğan'ın uzlaşıyı teşvik ederek geçmişte yaşadığı sıkıntıları bir kenara bırakmak, 2023 yılına kadar iktidarda kalmak istediğini kaydetti.

Neue Züricher Zeitung ise, Erdoğan'ın seçim kampanyasının son haftalarında milliyetçi bir söylem kullanmasının sağ seçmenin oylarını almasını sağladığını belirtti.

Tages Anzeiger gazetesinde yayımlanan yorum haberde ise Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin kendisi için yeterli olmadığı ifade edildi. Erdoğan'ın Türkiye'deki politik sistemi değiştirerek, ABD'deki gibi başkanlık sistemi kurmak istediği belirtilen haberde, Erdoğan'ın son 11 yılda pek çok Türk'ü gururlandıracak şeyler yaptığı vurgulandı.

"Erdoğan ilk seferde cumhurbaşkanı" başlığıyla haberi veren Hollanda'nın en yüksek tirajlı gazetesi de Telegraaf, halkın ilk kez doğrudan katıldığı seçimde Başbakan Erdoğan'ın oyların yaklaşık yüzde 52'sini aldığını yazdı.

Volkskrant gazetesi ise Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı seçilmesinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından da onaylandığını yazdı. Haberde, Erdoğan'ın Fransa'dakine benzer bir başkanlık sisteminden yana olduğu vurgulandı.

NRC gazetesi de seçimden galip ayrılan Erdoğan'ın aktif bir cumhurbaşkanlığı istediğini kaydetti.

Bulgaristan ve Yunanistan basını

Bulgaristan'ın en ciddi ekonomik gazetelerinden olan Kapital'de, "Erdoğan'ın önceden bilinen zaferi" başlıklı bir haber kullanıldı.

Ülkenin en yüksek tirajlı 24 Saat gazetesindeki, "Erdoğan Türkiye'nin yeni bir çağa girdiğini ilan etti" başlıklı haberde, Erdoğan'ın seçim sonrası ilk konuşmasında sosyal birlik ve mutabakat çağrısı yaptığı vurgulandı.

Yüksek tirajlı Standart gazetesi, "İlk kez cumhurbaşkanını doğrudan seçebilen Türkler yine Erdoğan'ı tercih etti" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları Yunan basınında da büyük yankı buldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turda cumhurbaşkanı seçilmesiyle ilgili haberlerini birinci sayfadan veren basın-yayın organları, Türkiye'de ilk kez yapılan doğrudan başkanlık seçiminin mutlak galibinin Erdoğan olduğunu ve alınan sonuçlara göre en az beş yıl daha ülkenin başında kalacağı yorumunda bulundu.

Yunan Haber Ajansı AMNA, Erdoğan'ın ülkenin siyasi yaşamındaki etkin varlığını sürdürmeye devam edeceği değerlendirmesinde bulunduğu haberinde, "Bu durum (Erdoğan'ın seçimleri kazanması) tenkitçilerinin uyarılarına rağmen, ülkesinin siyasi yaşamındaki egemenliğini en az 5 yıl daha uzatacak" ifadelerini kullandı.

Ethnos gazetesi, Türkiye'deki seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından internet sitesinde yayımladığı "Erdoğan ilk turda halkın oylarıyla sultan" başlıklı haberinde, Başbakan Erdoğan'ın ilk turda oyların salt çoğunluğunu alarak "gösterişli bir şekilde başkanlığa tırmandığını" yazdı.

To Vima gazetesi, Türkiye'deki başkanlık seçiminin mutlak galibinin Erdoğan olduğunu belirtirken Ta Nea ve Elefteros Tipos gazeteleri de Erdoğan'ın ilk turda oyların çoğunluğunu alarak seçimleri kazandığını ve en az beş yıl daha Türkiye'nin başında kalacağını kaydetti.

Haftalık Proto Thema gazetesi ise haberinde "Sultan Zirvede" başlığını kullandı.

Bosna Hersek ve Hırvatistan basını

Erdoğan'ın seçimi kazanması, Bosna Hersek'teki gazetelerde geniş şekilde yer aldı.

Ülkedeki en köklü gazetelerden biri olan "Oslobodjenje" gazetesi haberi "Erdoğan zafer kazandı" başlığı ile duyururken, ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden "Dnevni Avaz" da cumhurbaşkanı seçimine geniş yer ayırdı.

Bir diğer Balkan ülkesi Hırvatistan da Türkiye'deki seçimleri yakından takip etti.

Ülkenin önemli gazetelerinden biri olan "Jutarnji List", cumhurbaşkanı seçimine ilişkin hazırladığı analiz haberde, Erdoğan'ın gelecek 10 yılda Türkiye'nin "hükümdarı" olabileceğine vurgu yaptı.

Başbakan  Erdoğan'ın seçim kampanyalarında kullandığı "Durmak Yok Yola Devam" sloganından yola çıkarak Erdoğan'ın "durdurulamaz" olarak nitelendirildiği haberde, Erdoğan'ın 2019 yılında yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerini de kazanabileceği belirtildi. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Seçilmesinin Avrupa Yansımaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak
    19:48 TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak

    TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde, bilimde, eğitimde, sporda ve sanatta başarı elde etmiş çocukların yer alacağını açıkladı. Bu yılki kutlamalarda çocuklar, ödül töreni ve Genel Kurul'da konuşma yapma fırsatı bulacak. Ayrıca, Türk milletinin hikayesini anlatan bir ışık gösterisi ve uzay teması da etkinliklere dahil edilecek.

  • Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi
    19:44 Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi

    Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında yapılan 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kamu yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve koordinasyonun önemi vurgulandı. Muş'ta 2024 yılında planlanan 172 projenin durumu açıklandı. Toplantıda, işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve tüm yatırımların vatandaşın hizmetine sunulması için uyum içinde çalışılacağı belirtildi.

  • Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü
    19:43 Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü

    Yeşilova ilçesindeki otluk ve kavaklık alanda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangın sonucunda yaklaşık 40 dönümlük arazideki ağaçlar zarar gördü.

  • Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti
    19:40 Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti

    Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda temel eğitimlerini tamamlayan 289 sözleşmeli er için yemin töreni düzenlendi. Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Baş, törende yaptığı konuşmada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türk milletinin hizmetinde olduğunu vurguladı. Ant içme törenlerinin milli birlik ve beraberliği güçlendirdiğini belirten Baş, sözleşmeli erlerin yemin etmesiyle tören sona erdi.

  • İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı
    19:39 İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı

    İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Y.B. (18) idaresindeki otomobil kontrolden çıkarak takla attı. Kazada, araçta bulunan Batuhan Kahraman hayatını kaybederken, sürücü ve araçtaki P.A.G. ağır yaralandı. Yaralılardan P.A.G'nin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    19:38 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Akçaabat Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilçe merkezinde yürüyüş yapıldı ve Atatürk Parkı'nda halı sergisi açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, turizmin ilçenin geleceği olduğunu belirtti.

  • Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı
    19:35 Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı

    Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Şahinbey Belediyesi'nin ev sahipliğinde Gaziantep'te başladı. Şampiyonaya 1500 sporcu, sporcu ailesi, antrenör ve hakemler katıldı.

  • BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti
    19:19 BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti

    Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi Direktörü Aarti Holla-Maini, Çin'in uzay keşfi alanındaki başarılarından ve tüm insanlığa fayda sağlamak üzere uzay teknolojilerinden yararlanma konusunda ofisiyle yaptığı yakın işbirliğinden övgüyle bahsetti. Holla-Maini, Çin'e yapacağı ilk ziyarette Çinli uzay yetkilileri ve uzmanlarıyla bir araya gelmeyi beklediğini ifade etti.


Advertisement