Başbakan Erdoğan: Köşkü Bile Dinlemişler - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan: Köşkü Bile Dinlemişler

Başbakan Erdoğan: Köşkü Bile Dinlemişler

İran dönüşü uçakta soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "Cumhurbaşkanına varıncaya kadar herkesi dinlemişler. Böyle bir şey olabilir mi?" dedi.

31.01.2014 07:39  Güncelleme: 07:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tahran ziyaretini tamamlayıp Ankara'ya dönerken, ANA uçağında, gezisini izleyen gazetelerin Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

"GÜL'Ü BİLE DİNLEMİŞLER"

"Böyle bir (adli takip ve dinlemeyle ilgili) düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu?" sorusuna Başbakan, "Çünkü yapılmadık iş kalmamış! Yani öyle şeyler geliyor ki önümüze, Cumhurbaşkanı'nın dinlenilmesinden, benim dinlenilmeme varıncaya kadar. Meclis Başkanı'na varıncaya kadar, ailelerimize, çocuklarımıza kadar herkesi dinlemişler. Böyle bir şey olabilir mi?" yanıtını verdi.

İşte gazetecilerin soruları ve Erdoğan'ın verdiği yanıtlar.

- Suriye'deki Türkmenler'e insani yardım taşıdığını açıkladığınız TIR'lar ile ilgili yaşananlar malûm... Şu anda devam ediyor mu o faaliyetler?

Devam ediyor. O olay da maalesef, işte o da paralel yapılanmanın operasyonuydu. Bunun başka hiçbir izahı yok. Onlar bunu kendileri yaptılar. Ben bunun yasal boyutunu da açıkladım biliyorsunuz. Yani MİT Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre, savcının buraya müdahale edebilmesi için başbakandan müsaade alması gerekir.

- CHP lideri Kılıçdaroğlu, o iznin, arama değil, soruşturma açma aşamasında gerekli olduğunu söyledi. Siz arama aşamasında müsaade istenmeli diyorsunuz...

Kılıçdaroğlu uçuyor. Bu işleri bilmiyor. Bu işte çalışması, okuması lazım. Bir de tabii kılavuzu farklı onun.

- Gündemde yeni bir demokratikleşme paketi mi var?

Biliyorsunuz, 30 Eylül'de idari olarak açıkladığımız bir paket vardı. Bunun dışında bir de parlamentodan çıkaracağımız kısımlar vardı, onları parlamentoya gönderdik. Şimdi bunlara ilaveten, gerek yargıyı, gerekse İçişleri Bakanlığı'nı ilgilendirecek bir paket üzerinde çalışıyoruz. Bunların içinde en önemlisi ÖYM'lerin (Özel Yetkili Mahkemeler) kaldırılmasıdır. Bir diğer önemli adım da TMK'nın (Terörle Mücadele Kanunu) süzülerek kaldırılması. Çünkü belli maddeleri zaten Ceza Kanunu'nda var, örtüşenler varsa bunların çıkarılması... Ve ÖYM'ler yerine şu anda Türkiye'de 133 Ağır Ceza Mahkemesi var. Dolayısıyla ÖYM'ler kalkıyor, bu tür davalar, terör davaları da dahil Ağır Ceza'larda görülecek.

- Bu noktada soru işareti kalmasın... ÖYM'lerin ellerindeki davaları tamamladıktan sonra kaldırılması kararı vardı...

O davaların hepsi devir yapılacak Ağır Cezalar'a.

- Yani mevcut davaların bitmesi beklenmeyecek...

Devir yapılacak ama bunların içinde, TMK'daki çalışmaya bağlı olarak düşenler olabilir. TMK'daki değerlendirmelerle, ayrı bir konu bu.

- Yeniden yargılama konusunda son durum nedir?

Bu konu, bu paketin içinde yok. Ayrı bir konu o ama arkadaşlar çalışmayı yapıyorlar, yarın da (dün bu toplantı yapıldı) biz yine konuyla ilgili bir çalışma yapacağız. Çerçevesini nasıl çizeceğiz, kimler yargılanacak ya da yargılanmayacak, çünkü bu öyle çok rahat bir konu değil.

- Mahkemelerin verdiği kararlar ile ilgili bir güvensizlik doğurma ihtimalinden söz ediliyor...

Tabii burada çok ciddi sıkıntılar meydana gelebilir, onun için belli hassasiyetler var. Belli hassasiyetleri göz önüne alarak bu adımı atmak durumundayız. Kaldı ki şu anda yeniden yargılanmanın önü açık. Şöyle açık... Mesela bireysel başvuru aslında yeniden yargılanmanın bir çeşididir. Yani bu enstrumanı maalesef şu anda hükümlü de kullanamıyor, tutuklu da kullanamıyor. Halbuki burada kalkıp temyize gidilmiş olsa dahi, temyize giderken o insanlar Anayasa Mahkemesi 'ne bireysel başvuru talebinde bulunsalar, Anayasa Mahkemesi daha seri karar vermenin yanında, verdiği karar esas teşkil eder. Çünkü Yargıtay'ın üzerindedir onun vereceği karar. Böyle bir durum söz konusu. Örneğin şu anda zannediyorum, Başbuğ Paşa (Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ) bireysel başvuru hakkını kullandı. Şurada bir hafta öncesine kadar kullanmamıştı. Belki diğerleri de aynı yolu tercih edecek. Anayasa Mahkemesi de kabul etti biliyorsunuz. Ve bunun dışında da çok daha farklı şeyler söz konusu.

- TCK'ya bazı maddeler geçirildikten sonra TMK kaldırılacak mı ve bu noktada Adli Kolluk Yönetmeliği konusu yeniden mi ele alınacak?

Birinci derecede vali, ikinci derecede emniyet müdürü... Yani bu tür şeylerde kalkıp da savcı, rastgele birkaç tane polisi, komiseri çağırıp, gel bakayım şuraya baskın yapın diyemeyecek. Savcı polisi valilikten talep edecek.

- Emniyet müdürlerinden mi yetki isteyecek?

Birinci derecede vali. Valiler, kalkacak mesela bu konuda vali yardımcılarından bir tanesini adli kolluk konularıyla ilgili görevlendirecek. Ve onlar da emniyet müdürüyle bu konuda hemen şey yapacak. Emniyet müdürünün altında herhangi bir kişiyle bu tür adli kolluk süreci adımı atılamayacak.

- Gündemde sürekli, yayınlanan telefon dinleme ve teknik takip kayıtları var...

O konuda çok önemli bir adım atıyoruz. Biliyorsunuz bu rada insani takip var, istihbari takip var, bir de adli takip var. Şimdi bu adli takiple ilgili olarak, diğerleri zaten biliyorsunuz hukukta delil olarak kabul edilmiyor, bundan sonra adli takibi rastgele herkes yapamayacak. Adli takibe ancak Ağır Ceza Mahkemesi karar verecek. Mahkeme de buna oyçokluğu ile değil, oybirliği ile karar verecek. Bunu niye getiriyoruz ? Artık böyle rastgele dinleyelim, şu olsun, bu olsun yok. Hem dinlemenin bir şahsiyeti olacak hem de, delil olacağı için mahkemede de bir yeri, bir ağırlığı olacak. Çünkü üç tane ağır ceza üyesi var malum, oradan oybirliğiyle bir dinleme kararının çıkması tabii rastgele olmaz. Belli incelemeler gerektirecek. Ondan sonra o adımı atabilecek, yoksa o adımı atamaz.

- Çözüm süreci Kürt kökenli seçmen üzerinde olumlu etki yarattı mı?

Halkın üzerinde meydana getirdiği olumlu etki, sandığa da ciddi manada yansıyacaktır. Mesela, Diyarbakır'da da makas daralıyor. Van'da gayet güzel gelişmeler var. Mardin 'de de farklı bir çalışma uyguluyoruz. Kardeş şehirlerin orada çalışmaları var.

ADLİ TAKİP DÜZENİ DEĞİŞECEK

Cumhurbaşkanı'nı Meclis Başkanı'nı herkesi dinlemişler

- Böyle bir (adli takip ve dinlemeyle ilgili) düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu?

Çünkü yapılmadık iş kalmamış! Yani öyle şeyler geliyor ki önümüze, Cumhurbaşkanı'nın dinlenilmesinden, benim dinlenilmeme varıncaya kadar. Meclis Başkanı'na varıncaya kadar, ailelerimize, çocuklarımıza kadar herkesi dinlemişler. Böyle bir şey olabilir mi?

- Cumhurbaşkanını da mı dinlemişler? Direkt mi dinlemişler?

İlla direkt dinlemesi şart değil zaten. Mesela kalkıyor X şahsı dinliyor, ben de o şahısla konuşuyorum, oradan takılıyor. Veya bir başkası ile görüşüyorsa oradan giriyor. Yolu çok.

- Dinlemenin süresi ile ilgili bir değerlendirmeniz olacak mı?

Bundan önce dinlemenin süresi sınırsızdı, şimdi sınırsız olmayacak. 3 aylık bir süre veriyoruz. Ondan sonra, 1 artı 1 artı 1. Üç kez uzatma şansı var. Toplamda en fazla 6 ay.

- Konutunuzdaki çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazı konusunda henüz bir açıklama yapmadınız? Dava açacak mısınız mesela?

İşte arkadaşlar, kendilerine yeni yeni şeyler gelince, Teftiş Kurulu çalışıyor. Bazı şeyler yeni dökülmeye başladı. Herkes ürküyor, korkuyordu. Baktılar ki bizim tavrımız net, artık bilgiler gelmeye başladı. Kimler neler çekmiş neler. İtiraf diyebileceğimiz şeyler geldi.

- Siz, son grup toplantınızda cemaatin içinde iki grup olduğunu söylediniz. Bir temiz insanlar var, bir de işte bu paralel yapı...

Kirli...

- Evet... Yani bu temiz insanlar artık bazı şeyleri anlamaya mı başladılar. Bunu mu anlayalım sözlerinizden?

Şimdi cemaat denince akla sadece biri gelemez. Bugün Müslümanların da, azınlıkların da kendi içinde cemaatleri var. Cemaat kavramını geniş olarak ele aldığımızda, hepsinde bunu görürüz. Burada böyle bir yaklaşımın içerisine girmeleri tabii, çok çok yanlış. Fakat şu anda onların içerisinde "Yahu bu kadar da olur mu?" diyenler başladı artık. "Yetti be" diyenler başladı. Şimdi tabii, birçok şeyler vardı... Mesela bakıyorsunuz, 'himmet' adı altında Emniyet'teki görevliden, kaynağında para kesiliyor. Mesela öğretmenden para kesiliyor. Bu tür şeyler var. Veya herhangi bir dershaneye gidiyor, makbuz kesilirken öbür taraftan bir de gazete aboneliği yapılıyor. Buna benzer birçok şey artık gelmeye başladı. "Biz zorla bunları kabullenmek durumunda kaldık" diyenler var mesela. Bütün bunlar hakikaten düşündürücü. Buradan daha neler çıkar neler.

- Bu yapılanma hakkında bir ceza davası gündeme gelebilir mi peki?

Ben şunu çok açık, net söylüyorum. İstanbul'da aday tanıtım toplantısında da söyledim. Kendilerine sevdalı olan bazı avukatlar bir araya gelmek suretiyle, benimle, Bekir Bey ile Efkan Bey ile ilgili suç duyurusunda bulunmuşlar. Şimdi ben tam aksini söylüyorum. Bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunun. Biz kendimiz de bulunuyoruz, ayrı mesele... Ama ben bütün duyarlı vatandaşlarımızın, nerede, kim, hangi zulme uğradıysa, çıksın bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunsun.

Başbakan Erdoğan, İran'da Ruhani'yle görüşmesinden bahsederken, "Bizim için en önemli hususlardan biri, doğalgaz konusuydu. Şu anda İran'ın fiyatları, Azerbaycan ve Rusya fiyatlarına göre daha fazla. Gerekli indirimi yapacaklarını belirttiler. Enerji bakanlarımızın görüşmesiyle bakalım bu fiyatlar ne kadar aşağıya çekilebilecek" dedi.

- Suriye konusunda mutabakata varıldı mı?

Bu konularda şu anda İran'la anlaşabildik diyemem, ancak Dışişleri Bakanlarımıza bu konuda görevlendirme yaptık, İstihbarat Müsteşarımıza, aynı şekilde onlar da kendi istihbaratlarına gerekli talimatı vermek süretiyle çalışmaları sürdürecekler, sürdüreceğiz.

- Fotoğrafları gündeme getirdiniz mi?

Onları da gündeme getirdim. "Bunları Katar satın aldı, İngiltere üzerinden de dünyaya yaydı" diyorlar. "Satın aldı, almadı bilemem" dedim "ama benim bildiğim bir şey var, 55 bin fotoğraf karesi Esed'in adamı tarafından çekilmiş; artık dayanamayıp dışarı çıkartıyor. Bütün bu olaylar Suriye'de cereyan etmiş olaylar. Biz, 911 km. sınırı olan bir ülkeyiz. Sadece bizim 70 ölümüz var. Ve şu anda koca Halep yerle yeksan oluyor. Diğer iller hakeza. "Bunları inkar mı edeceksiniz?" dedim. Ama maalesef bu konuda en sonunda söyledikleri, "Bakanlarımıza ve istihbarat elemanlarımıza görevlerini verelim, çalışmaları yapsınlar". Başkalarının karışmasını pek istemiyorlar.

Diyorlar ki, "Türkiye, İran beraber yapalım". "Buna da varız, bundan kaçmayız" dedik. Yeter ki buradaki düşünceleri örtüştürelim. (Kaynak: Vatan)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan: Köşkü Bile Dinlemişler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • SİVRİDİL: Yapma yav, ne diyosun, yinemi dinlemişler, vah vah vah !!!! 15 5 Yanıtla
  • rabia: sen nerdeydin mit nerdeydi ayakkabı kutusumu yapıyordun MADUR rolüne yatma çabasını bırak yemezler 7 3 Yanıtla
  • ÇOTANAK: başbakan, nihat hatipoğlu na sormuş: hocam birileri, beraber aşırdık biz bu yollarda şarkımızı gizli dinlemiş,bu durum bize seçim öncesi magdur olma hakkını verirmi? 8 1 Yanıtla
  • mehmet: bu ulkede ergenekon var, yolsuzluk var, balyoz var, telefonların dınlenmesı var, fısleme var, hırsızlık var, boluculer var, kufurler var, saldırılar var ama ne yazıkkı ortada bır suclu yok aca ba bunları kım yapıyor yav:) dıs gucler dedıklerı nefıs olmasın ya bı kere herkes bı nefsını sorgulasa belkı sorularımızın cevaplarını verırler 6 2 Yanıtla
  • NUMAN: ABİ BU CEMAATİN MENFAATİ İÇİN YAPMAYACAGI İŞ YOK AMA BAŞBAKAN HEP KONUŞUYO İCRAAT YAP AGACI KES TAKIRTIYI TÜKET DERLER BİZİM ORDA 4 3 Yanıtla
  • ABİ: CEMAATİN İPİNİ ÇEK BOŞA KONUŞMA 5 2 Yanıtla
  • asabi: yav tayyıp artık cıdden çok komkık oluyorsun,benı dınlemıslar dıye yıne ağlıyorsun..yahu koca tc deletının basbakanısın,boyle bısey olsa bıle susman ve sorumluları yakalayıp cezalandırman gerekır,ama sen cıkıp bebeler gıbı ağlayıp,devletın ıtıbarını zedelıyorsun..mıllet sımdı kıme guvensın,sen bıle ben magdurum dıyorsan,mılet kıme guvenıp dert yansın..bu ne kesmekes bır iştir yahu.. 5 1 Yanıtla
  • AYDINLI: BÖYLE BİR ŞEY OLMAZ BAŞBAKAN, İYİDE 11 YILDIR BEN Mİ YÖNETİYORUM BU ÜLKEYİ, OĞLUNUN VAKIF İŞLERİ İLE UĞRAŞACAĞINA BU İŞLERE EL ATSAYDIN YA, ŞİMDİ KALKMIŞ MAĞDUR EDEBİYATI YAPIYOR AYIP YA, VATANDAŞI BU KADAR APTAL MI SANIYORSUN. SEÇİME AZ KALDI KOLTUK SALLANIYOR. 4 2 Yanıtla
  • rabia: harami yalan ı su gibi içiyor 0 0 Yanıtla
  • Salla: Hep ayn mağdur edebiyatı. Bak bak Cumhurbaşkanını bile dinlemişler. Şimdiye kadar anlayamadığın şeyi şimdi mi anladın yahu. Bakan çocuklarının yasal olarak dinlendiğini ve babalarıyla birlikte aldıkları paraları öğrendik de, Cumhurbaşkanının dinlendiğini ne zaman nasıl anladınız, kim dinlemiş niye dinlemiş, bu adamları neden savcılığa sevk etmediniz. Camideki içki olayı gibi olmasın bu söyledikleriniz de. Şu faiz lobisini tek tek çıkaracaktınız, niye şimdiye kadar çıkartmadınız. Salla yiyen var nasılsa. 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement