Başbakan Erdoğan Şanlıurfa'da - Son Dakika
Yerel

Başbakan Erdoğan Şanlıurfa'da

Erdoğan: (2) "Çözüm sürecine sımsıkı sahip çıkalım. Buna en başta sizler sahip çıkacaksınız. Bunu en başta sizler muhafaza edeceksiniz.

09.03.2014 18:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm sürecinin sadece bir yıl içinde bölgeyi değiştirdiğini, esnafın, tüccarın, sanayicinin umutlarını çoğalttığını belirterek "Çözüm sürecine sımsıkı sahip çıkalım. Buna en başta sizler sahip çıkacaksınız. Bunu en başta sizler muhafaza edeceksiniz. Kendiniz, çocuklarınız, istikbaliniz için çözüm sürecini siz koruyacaksınız" dedi.

Erdoğan, Suruç Tüneli'nin açılış töreninde huzur ve istikrar ortamını hazmedemeyenlerin olduğunu belirtti.

Huzur ortamının devam etmesi, kardeşliğin güçlenmesiyle daha çok sevinci, daha çok tarihi anın yaşanacağını dile getiren Erdoğan, "Daha fazla projeyle yatırımla bölgenin makus talihini alt üst edeceğiz. İşsizliği daha fazla düşüreceğiz. Her haneye, her gencimize, her bir ferdimize iş üretecek inşallah Güneydoğu Anadolu'yu, Şanlıurfa'yı, Suruç'u Türkiye'nin değil, dünyanın tarım merkezi haline getireceğiz" diye konuştu.

Gaziantep'in sanayide, ticarette ve tarımda kabuğunu kırdığını, Türkiye'nin ve dünyanın parlayan yıldızı olduğunu, marka bir şehir haline geldiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Gaziantep bunu huzurla istikrarla kardeşlikle sağladı. Birlik beraberlik sayesinde bu seviyelere ulaştı. Neden Van da o seviyelere yükselmesin, Diyarbarkır, Muş, Bitlis, Batman, Şırnak neden Gaziantep gibi olmasın? Şanlıurfa neden dünyanın tarım, bilim, sanayi ve ticaret merkezi olmasın? Havaalanını yaptık mı? Yaptık. Bölünmüş yollar var mı? Var. 2023'e kadar inşallah yüksek hızlı tren de Şanlıurfa'ya gelecek. Kardeşliği daha da ileri götüreceğiz, pekiştireceğiz, aramızdaki safları daha da sıklaştırarak bölgenin çehresini değiştireceğiz. Şu çözüm süreci sadece bir yıl içinde bölgeyi değiştirdi. Bir yıl içinde esnafın, tüccarın, sanayicinin, çiftçinin umutları çoğaldı. Bunu daha da kalıcı kılmak, daha da ileri seviyelere taşımak hepimizin vazifesi. Çözüm sürecine sımsıkı sahip çıkalım. Buna en başta sizler sahip çıkacaksınız. Bunu en başta sizler muhafaza edeceksiniz. Kendiniz, çocuklarınız, istikbaliniz için çözüm sürecini siz koruyacaksınız. Biz bu noktada çok ama çok hassasız."

Çözüm sürecini daha ileri taşımak için adımlar attıklarını ve atmaya da devam ettiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, tedbirler aldıklarını ve bunu sürdürdüklerini kaydetti.

-"Bizim kutlu yürüyüşümüzü kimse durduramayacak"-

Seçimlere 21 gün kaldığını, bu sürede hep birlikte çalışılmasını isteyen Erdoğan, "Şunu unutmayın, bu gayretiniz sadece Suruç'a değil, Suruç'un şahsında tüm bölgeye bir mesaj oluşturacaktır. Çözüm süreci birilerini çok ciddi manada rahatsız etti. Kanın durması, gözyaşının dinmesi, kardeşliğimizin güç kazanması birilerini çok rahatsız etti ama onların rahatsızlığı bilesiniz ki bizim huzurumuz olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

"İnşallah bizim kutlu yürüyüşümüzü kimse durduramayacak" ifadesini kullanan Erdoğan, "Fırat Dağı Deliyor" türküsünün "Fırat dağı deliyor, Harran'a su geliyor, Aney kalk bir zılgıt çal, Urfama su geliyor. Bacey kalk bir zılgıt çal, Harran'a su geliyor" sözlerini söyledi.

Ferhat gibi dağları delerek su getirdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Fırat da dağları deldi, işte sizle kavuştu. Zalim Fırat, artık canlar alan, canlara kıyan değil, toprağa can suyu katan bir nehre dönüştü" diye konuştu.

Şanlıurfa ve Suruç'ta gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, kente yapılan yatırımlara ilişkin bilgi verdi.

-"Kapınızı çalanlara prim vermeyeceğinize inanıyorum"-

Şanlıurfa ve Suruç'un yatırımların hakkını verdiğini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ben inanıyorum ki sizler 'Daima millet daima hizmet' diyeceksiniz. Ben inanıyorum ki 'Büyük medeniyet yolunda insan, demokrasi ve şehir' diyeceksiniz. Ben inanıyorum ki sizler, belli bir zümrenin özgürlüğü için değil, tüm insanların özgürlüğü mücadelesini vereceksiniz. Onun için de bizler diyoruz ki Türküyle Kürdüyle Lazıyla Çerkeziyle Gürcüsüyle Zazasıyla Abhazıyla tek millet ve diyoruz ki tek bayrak ve diyoruz ki tek vatan ve diyoruz ki tek devlet."

"Rabia işareti" yapan Erdoğan, "Hep birlikte bu yolda el ele, omuz omuza yürüyeceğiz, birbirimizi Yaradan'dan ötürü seveceğiz" ifadesini kullandı.

Erdoğan, partisinin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Celalettin Güvenç ile Suruç Belediyesi başkan adayı İbrahim Halil Yıldız'ı kürsüye davet ederek alandakilere tanıttı.

30 Mart akşamı Suruç'u özel olarak takip edeceğini bildiren Erdoğan, "Kapınızı çalanlar olabilir, kapınızı çalanlara prim vermeyeceğinize inanıyorum" diye konuştu.

Gelirken gördüklerinin Suruç'a yakışmadığını ifade eden Erdoğan, "İçme suyu ile kanalizasyonun birbirine karıştığı bir ilçe olur mu? Bize bunu reva görenlere, 30 Mart'ta cevabı vermeyecek misiniz" diye sordu.

-"Kürtlüğü istismar ediyorlar"-

Millete efendi değil, hizmetkar olmaya geldiklerini ifade eden Erdoğan, açılışa katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu kürsüye çağırdı.

"Şimdi devamlı konuşuyorlar Kürt aşağı, Kürt yukarı... Al sana Kürt" diyerek Bakan Eker ile Şimşek'i gösteren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şimşek, Türkiye Cumhuriyeti'nin parasının başında. Para onda, Maliye bakanı... Onun için zaten buraya, Şanlıurfa'ya 18 katrilyon (milyar) geldi. Öbür tarafta Mehdi Bey de bakıyorsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Diyarbakır milletvekilimiz... O da bir Kürt. Yani geliyorlar, Kürtlüğü istismar ediyorlar. Bunun adı siyasi Kürtçülüktür. Bunlar hizmet için yapmıyor o işi, istismar ediyor. Ne getirdikleri ortada işte, basit bir örnek veriyorum: İçme suyu ile kanalizasyon birbirine karışıyor. ve Veysel bey de buranın fahri bakanı. O da fahri Kürt. Ben sizi Allah için seviyorum."

Biraz önce, dünya şampiyonu olan U 13'deki futbolcuları gördüğünü aktaran Başbakan Erdoğan, "Suruç şampiyonlar da çıkarmış. Onları da tebrik  ettik, beraber fotoğraf çektirdik. Sizleri sevgiyle selamlıyorum, Allah yar ve yardımcımız olsun" dedi.

Daha sonra, açılışı gerçekleştirilecek Suruç Tüneli'ne, alandan canlı bağlantı yapıldı. Tünel ekrana yansıdığı sırada Başbakan Erdoğan, "Su medeniyettir, su hayattır. Suyun olmadığı yerde medeniyetten bahsedilmez. Suruç Ovası bununla hayat buluyor. Kuruyan dudaklar hayat buluyor" diye seslendi.

Suruç Tüneli'nin çıkışından canlı bağlantıya katılan DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, vermiş olduğu destek için Suruç halkı ve kurumu adına şükranlarını sunduğunu belirtti.

"Şimdi buradan su gelecek ama benim Suruçlu kardeşlerim artık hiçbir yere çalışmaya gitmeyecek. Artık tam aksine işsizler buraya gelecek. 190 bin kişiye inşallah istihdam sağlayacak. Artık siz topraklarınızdasınız, artık siz evinizdesiniz. Artık buralarda inşallah doymanın imkanları... ve burada Suruç, Halfeti, Birecik, Bozova inşallah buradan içme suyunu dört dörtlük temin etmiş olacak. Hasret bitti, Suruç suya kavuşuyor ve Suruç Ovası pompaj sulamayla artık bereketleniyor" diyen Erdoğan, kurdeleyi kesti.

Açılış törenine Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'da katıldı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başbakan Erdoğan Şanlıurfa'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement