Başbakan Erdoğan: TİB'i Kaldırıp Yetkilerini MİT'e Devredeceğiz - Son Dakika
Politika

Başbakan Erdoğan: TİB'i Kaldırıp Yetkilerini MİT'e Devredeceğiz

Başbakan Erdoğan, "Böyle bir TİB olmaz. Zaten MİT de bu işi yapabiliyor. TİB'i kurumsal olarak kaldırıp, yetkilerini MİT'e devredeceğiz." dedi.

21.07.2014 08:15  Güncelleme: 09:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu mitinginden dönerken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan,
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ile ilgili bir çalışmalarının olduğunu belirterek şunları söyledi: Böyle bir TİB olmaz. Zaten MİT de bu işi yapabiliyor. TİB’i kurumsal olarak kaldırıp, yetkilerini MİT’e devredeceğiz.

Başbakan Erdoğan, nasıl bir cumhurbaşkanı olacağıyla ilgili soruya ‘Hizmet edeceksek, teamüllerin çizdiği bir cumhurbaşkanı olmaz. Anayasa’nın çizdiği cumhurbaşkanı olurum." cevabını verdi...

11. MİTİNGİNİ ORDU'DA YAPTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumburbaşkanı adayı olduktan sonra 11. mitingini Ordu’da yaptı. Başbakan Erdoğan, Ordu’dan Ankara’ya dönerken, geziye davet ettiği gazetelerin genel yayın yönetmelerinin sorularını yanıtladı.

"BATI BENİ İLGİLENDİRMEZ, BEN ANAYASA'YA BAKARIM"

Erdoğan, seçilirse nasıl bir cumhurbaşkanı olacağına ilişkin söylemine yöneltilen, “Fiilen başbakanlığı da yürütecek, Çankaya’da otoriterleşecek, tek adam yönetimine yönelecek” eleştirilerine ilişkin sorumu yanıtlarken, “Cumhurbaşkanlarının teamüllere göre çalıştıklarını, bu nedenle bazı yetkilerini kullanmadıklarını, kendisinin eski teamüllere göre değil, Anayasa’da yazılı yetkilere göre çalışacağını, bunun da Anayasa’ya aykırı bir durum olmadığını” vurgulayarak yanıt verdi. Aynı yönde Batı dünyasından yöneltilen eleştirilere ise “Batı beni ilgilendirmez ben Anayasa’ya bakarım, Anayasa’da cumhurbaşkanının görev alanı çizilmiştir” diye yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Bakanlar Kurulu’na her hafta başkanlık etmesinin söz konusu olmayacağını ancak tıpkı Milli Güvenlik Kurulu’nun belli aralıklarla cumhurbaşkanının başkanlığında toplanması gibi Bakanlar Kurulu’yla da belli sürelerle toplanacağını belirtti. Bunun hangi sıklıkta olacağını ise Başbakan ve Bakanlar Kurulu’yla görüşerek, konuşarak saptanabileceğini kaydetti.

Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde iki önemli işlevinden birinin çözüm sürecini takip ve devam ettirmek, diğerinin ise paralel yapı olarak isimlendirdiği yapıyla mücadele etmek olacağını da vurguladı.

Başbakan Erdoğan’a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

"ÇALIŞMALARIMI AYNI KARARLILIKLA GÖTÜRMEK ZORUNDAYIM"

Nasıl bir cumhurbaşkanı olacağınıza ilişkin söyleminize Batı dünyasından ve muhalefetten eleştiriler geliyor. Aktif olacağınızı, icranın başı olarak çalışacağınızı, yolları, köprüleri, yatırımları takip edeceğinizi söylemeniz, fiilen başkanlık sistemine geçeceğiniz, başbakanlığı da yürüteceğiniz şeklinde yorumlanıyor. Bu eleştirilere yanıtınız nedir?

Batı beni ilgilendirmez. Beni Anayasa ilgilendirir. Anayasa cumhurbaşkanının yetkilerini ve çalışma alanını belirlemiş. Ben ona bakarım. Cumhurbaşkanlarının çalışma anlayışını teamüllerle izaha kalkanlar olmuştur. Teamül böyle denilmiştir. Ama hizmet edeceksek, teamüllerin çizdiği bir cumhurbaşkanı olmaz. Anayasanın çizdiği cumhurbaşkanı olurum. O da millete hizmetin adıdır. Ben bürokrasinin içinden gelen biri değilim. Siyasetin, hizmetin içinden geliyorum. Vitrine vazo yerleştirmiyoruz. Halkın seçtiği cumhurbaşkanı olarak farkımı ortaya koymalıyım. Daha önemlisi iki hayati konuda çalışmalarımı aynı kararlılıkla götürmek zorundayım. Bunlardan birincisi barış sürecini sonuçlandırmak. İkincisi paralel yapıyla mücadeleyi sürdürmek. Diğer adayların öyle bir hassasiyetleri yok. Zaten Türkiye’de dikili taşları da yok. Ben 12 yıllık değişimin devamını omuzlamak zorundayım. Bir aday (Ekmeleddin İhsanoğlu) çıkıp ben bu işlerin içinde olmam diyor. Biri de çıkıp ‘devletin başı olarak bu işlerin içinde nasıl olmazsın’ diye sormuyor.

"BAŞBAKAN'IN YERİNE OTURACAK DEĞİLİM"

Muhalefet, yetkilerimi kullanırım sözünüze, her hafta Bakanlar Kurulu’na başkanlık ederek, fiilen başbakanlığı da yürüteceğiniz eleştirisini yöneltiyor. Bu eleştiriyi nasıl karşılıyorsunuz?

Başbakanın yetkilerini elinden alacak değiliz. Bu söz konusu olmaz. Seçilmiş cumhurbaşkanı, seçilmiş başbakan, Bakanlar Kurulu ele ele verip, görüşüp konuşup çalışırız, hep birlikte Türkiye’ye uçururuz. Cumhurbaşkanının yürütmenin başı olması her hafta Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceği anlamına gelmez. Herhalde gelip başbakanın yerine oturacak halimiz yok. Oturur konuşuruz. Cumhurbaşkanı, Milli Güvenlik Kurulu’nu belli aralıklarla toplamıyor mu? Topluyor, başkanlık ediyor. Bakanlar Kurulu’yla da belli aralıklarla böyle toplanılır. Başbakanla, Bakanlar Kurulu’yla konuşur, görüşürüz, belli aralıklarla toplanılır. Bu da Anayasa’ya aykırı olmaz.

"TİB'İ KALDIRACAĞIZ"

Yargıtay Başkanlık Kurulu seçimi, HSYK’nın bundan sonraki yapısını etkiler mi?

Çok farklı şeyler. HSYK’nın 22 üyesinden 4’ünü cumhurbaşkanı seçiyor, 1’ini Adalet Bakanı, 1’ini müsteşarı, 1’ini Türkiye Adalet Akademisi, 3’ünü Yargıtay, 2’sini Danıştay seçiyor. 7’sini adli yargı seçecek, 3’ünü ise birinci derece idari yargı hâkim ve savcıları seçiyor. HSYK’nın yeni tablosunu 12 Ekim’de göreceğiz. Çarşaf liste belirleyici oluyor.

HSYK’nın yeni yapısı paralel yapı diye isimlendirdiğiniz mücadele sürecini etkiler mi?

HSYK’nın elinde olanlar çok sınırlı. Zaten şimdi yargı süreci başlıyor. Sulh Ceza hâkimleri bu süreci götürecek. Bugüne kadar toplanan tüm deliller, paralel yapı olgusunu şayiadan vakaya dönüştürdü. Bunun yanı sıra TİB’i (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) ile ilgili bir çalışmamız var. Böyle bir TİB olmaz. Zaten MİT de bu işi yapabiliyor. TİB’i kurumsal olarak kaldırıp, yetkilerini MİT’e devredeceğiz.

Gazze’de ateşkes ihtimali var mı? Ankara devrede mi?

Çalışıyoruz. Ateşkesi temenni ediyoruz. Temsilcilerim sürekli temas halindeler. 2012 ateşkesine İsrail uymadı. Kerry (ABD Dışişleri Bakanı) bunu biliyor. Türkiye, Filistin, Katar, Mısır, ABD olarak ateşkes için birlikte çalışıyoruz.

Musul Başkonsoluğu’muzdan götürülen rehinelerle ilgili yeni bir gelişme var mı?

Çok hassas bir çalışma yürütüyoruz. Takipteyiz. Sağ salim evlerine dönmeleri için uğraşıyoruz. Hatırlarsınız pilotlarımız iki ay rehin kaldılar. O süreçte çok hassas adımlar attık, yurda getirdik. Bunda da tavrımız bu. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika Başbakan Erdoğan: TİB'i Kaldırıp Yetkilerini MİT'e Devredeceğiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement